ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού οι εξοπλισμοί

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, προειδοποίησε ότι το ΝΑΤΟ θα φτάσει μέχρι και την τελευταία χώρα της Ασίας... Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, εμφάνισε τη χώρα μας πρωτοστάτη κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ, για τη δημιουργία της «δύναμης ταχείας επέμβασης», ανήγγειλε ότι το 50% του στρατού της χώρας θα είναι μισθοφόροι και ότι η «Ελλάδα θα παράσχει μέσα και διευκολύνσεις για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων» σε περίπτωση πολέμου εναντίον του Ιράκ, κι όλες αυτές οι δηλώσεις μέσα σε μια βδομάδα!!

Παράλληλα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), συνεδρίασε την προηγούμενη Δευτέρα και αποφάσισε να διαθέσει 2,2 δισ. ευρώ (750 δισ. δραχμές) για νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1996 και μετά, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν υπογράψει συμβάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα που ξεπερνούν τα 7 τρισ. δραχμές. Ουσιαστικά η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ - οι φραστικές αντιπαραθέσεις είναι για το ποιος καρπώνεται τις προμήθειες - μετατρέπει τη χώρα μας σε κύριο «αιμοδότη» του ΝΑΤΟ και του «ευρωστρατού». Κάτι που ξεκάθαρα δήλωσε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας: «Στο πλαίσιο της δημιουργίας του ευρωστρατού, είναι προφανές ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί στρατοί πρέπει να διαθέτουν συγκρίσιμα και εναρμονισμένα μέσα ταχείας μεταφοράς». Τα χρήματα που θα βγουν από τα κρατικά ταμεία, χρήματα του λαού, είναι ξεκάθαρο ότι θα δοθούν για εξοπλιστικά μέσα που εντάσσονται στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και του «ευρωστρατού» και όχι στην αποκλειστική εξυπηρέτηση των αμυντικών αναγκών της χώρας.

Τα 32 μεταφορικά ελικόπτερα, τα τέσσερα υγειονομικά, τα έξι των ειδικών δυνάμεων και τα 12 επιθετικά τύπου «Απάτσι», μαζί με τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού και τη ναυπήγηση μια κορβέτας, δε θα αγοραστούν και θα συντηρηθούν για την προάσπιση της άμυνας της Ελλάδας... Σήμερα εκστρατευτικά στρατιωτικά σώματα βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας, ενώ οι φρεγάτες περιπολούν στον Περσικό Κόλπο.

Η χώρα ξοδεύει τεράστια χρηματικά ποσά, πρώτα και κύρια, για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις, που έχουν αναλάβει στο όνομά της για το ΝΑΤΟ και τον «ευρωστρατό» οι κυβερνώντες. Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα δόθηκαν οι βασικές «οδηγίες». Οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εξοπλίζονται για την υπεράσπιση του συστήματος, την αντιμετώπιση κρίσεων (διάβαζε: καταστολή της αντίστασης των λαών), αλλά και τους πολέμους στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, όταν προκύπτουν...

Ολα για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου

Η αύξηση των κερδών του ευρωπαϊκού κεφαλαίου καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν τα θέματα της απασχόλησης, της λεγόμενης κοινωνικής συνοχής, της αγοράς εργασίας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, από το κεφάλαιο. Η ελληνική κυβέρνηση, με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την αρχή του ερχόμενου χρόνου, θα βάλει μπροστά το... σχέδιο. Σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, θα προχωρήσει σε πολιτικές κινήσεις που θα προσφέρουν στο μεγάλο κεφάλαιο νέα και μεγαλύτερα κέρδη!

Σε πρωτοστάτη των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε βάρος των Ευρωπαίων εργαζομένων φιλοδοξεί να αναδειχτεί η ελληνική κυβέρνηση, με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, από την αρχή του ερχόμενου χρόνου. Η σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε τη βδομάδα που πέρασε, στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή του ΣΕΒ, της ΓΣΕΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΕΣΕΕ και λοιπών «μη κυβερνητικών», αλλά υπάκουων στην κυβέρνηση οργανώσεων, το επιβεβαιώνει.

Οι «κοινωνικοί εταίροι», και πρωτίστως η ηγεσία της ΓΣΕΕ, συμμετέχουν, ερήμην των εργαζομένων, ενεργά στη διαμόρφωση ενός πλαισίου, αλλά και στην υλοποίηση της στρατηγικής που έχει χαράξει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο για την ένταση της εκμετάλλευσης.

Αθώοι οι φιλειρηνιστές γιατί έπραξαν το καθήκον τους

Η επιχείρηση ποινικοποίησης της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, που έχει στήσει η κυβέρνηση, πήρε για μια ακόμα φορά «σάρκα και οστά», σε δικαστήριο της Βόρειας Ελλάδας. Στο τριμελές Πλημμελειοδικείο Κιλκίς, πέντε αγωνιστές του αντιπολεμικού κινήματος, βρέθηκαν κατηγορούμενοι και ήρθαν αντιμέτωποι με κατάπτυστες κατηγορίες... Κρίθηκαν όμως αθώοι, αφού η κατηγορία για παρακώλυση συγκοινωνιών και φθορά (επειδή, στις 14 Απρίλη του 1999, έκαναν μπλόκο σε ΝΑΤΟική φάλαγγα που πήγαινε στη Γιουγκοσλαβία), κατέρρευσε. Οπως παραδέχτηκε και ο εισαγγελέας του δικαστηρίου, Νικόλαος Καλύδης, οι κατηγορούμενοι έπραξαν το καθήκον τους κινητοποιούμενοι και εμποδίζοντας τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα καθώς, με τη μετακίνησή τους μέσα από τη χώρα, παραβιαζόταν το Σύνταγμα, αφού δεν είχε ληφθεί κάποια σχετική απόφαση της Βουλής, όπως προβλέπεται.

Οι φιλειρηνιστές Νικόλαος Νεδόπουλος, Γεώργιος Μακρίδης, Ηλίας Μανουσαρίδης, Κωνσταντίνος Σεϊτανίδης και Βασίλειος Τζήκας, καθ' όλη τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας, όπως και πριν απ' αυτήν, είχαν τη συμπαράστασή του λαϊκού κινήματος, πολλών δημάρχων και πρώτ' απ' όλα του ΚΚΕ.

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Εβαλε πλάτες η Τράπεζα της Ελλάδας στους εμπορικούς τραπεζίτες, ώστε να μην εφαρμόσουν περσινή απόφαση του Αρείου Πάγου και να μειώσουν τα αρκετά υψηλά επιτόκια των καταναλωτικών δανείων στο ύψος του λεγόμενου εξωτραπεζικού δανεισμού, δηλαδή σε 9,25%, όταν μ' αυτό το επιτόκιο δανείζουν τους επιχειρηματίες. (σελίδα 18)

Η ψήφιση του νόμου 2986/2002 για την οργάνωση των υπηρεσιών της εκπαίδευσης και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών, ανοίγει το δρόμο για την παραπέρα συντηρητική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης. (σελίδα 24)

Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) των ΑΕΙ και μπροστά σ' αυτό η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» απευθύνεται πλατιά στους πανεπιστημιακούς με τη διακήρυξη αρχών και θέσεων, καλεί σε υπερψήφιση των ψηφοδελτίων της και στον αγώνα για ένα πανεπιστήμιο που θα ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες.(σελίδα 25)

Οι δυνάμεις που συνιστούν την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα και πρωτοστάτησαν στην αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος τον περασμένο Απρίλη, κροταλίζουν συνεχώς. Η αποκάλυψη της υποκίνησης και απόλυτης στήριξης από τις ΗΠΑ δεν έδειξε να τους πτόησε. Αντιθέτως, πιο λυσσασμένα από πριν, επιδιώκουν να θέσουν τέρμα στο «proceso», όπως όλοι ονομάζουν τη διαδικασία που προωθεί το κίνημα που έφερε τον Πρόεδρο Ούγο Τσάβες στην εξουσία. (σελίδες 26-27)

Περίπλοκη είναι η δουλιά της ομάδας επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, αφού είναι επιφορτισμένοι με την «εξέταση» θέσεων με όπλα, που μόνο η CIA λέει, ότι υπάρχουν. (σελίδες 28-29)

Γραφείο ασφυκτικής παρακολούθησης κάθε πλευράς της ζωής των Αμερικανών και όσων ζουν στις ΗΠΑ συγκροτήθηκε υπό τη σκέπη του Πενταγώνου, για τον εντοπισμό «προτύπων ζωής και συμπεριφοράς» που θα μπορούσαν να προειδοποιήσουν για μελλοντική τρομοκρατική ενέργεια! Στόχος ο εντοπισμός και η αποτροπή της δραστηριότητας διαδηλωτών κατά του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. (σελίδες 28-29)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ