ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Γεννηθήτω αστός

1. Οταν ο Γιούρι Γκαγκάριν, ως ελεύθερο βρέφος, ξετυλίχτηκε στο σύμπαν φωνάζοντας «Είναι υπέροχα!», εννοούσε ότι εκεί δε συνάντησε κανέναν αστό. Οταν ο Κάφκα ευτύχησε να δει τον ήρωά του να γίνεται έντομο, δε γνώριζε ότι κάπου μακριά είχε συντελεστεί και μια άλλη μεταμόρφωση: μια μύγα γινόταν αστός. Η μύγα - αστός κατοικεί μέσα στην τηλεόραση. Πατάει σε ανθρώπινα ερείπια πουλώντας γνώση - ιστορία, φιλοσοφία κ.ο.κ. - ξετσίπωτα. Αν ο Θουκυδίδης και ο Πλάτωνας έβρισκαν τρόπο να επιστρέψουν, θ' άφηναν για πάντα το έργο τους και θα γινόντουσαν σίγουρα μυγοσκοτώστρες...

2. Ο Εκκλησιαστής, στην Παλαιά Διαθήκη, ενώ ήταν έτοιμος να ψάλει τη χαρά της ζωής, άλλαξε γνώμη όταν συνάντησε τον αστό. Ετσι, ξεπήδησε το «ματαιότης ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης».

3. Τον αστό πλησιάζουν καλλιτέχνες για τρεις λόγους: πρώτον, για χρήματα, δεύτερον, για λεφτά, τρίτον, για φράγκα. Οταν ο Ορσον Ουέλς γύριζε τον «Πολίτη Κέιν», είπε για τον αστό: «Είναι κάποιος που δεν εννοεί αυτά που λέει». Ο αστός ως καλλιτέχνης; Στην πλειοψηφία τους, οι αστοί θέλουν να γράφουν για να περάσουν στην αθανασία. Η ευθανασία της τέχνης είναι το αγαπημένο τους έργο. Κι όμως, χάρη στον αστό και στην καταστροφή που προκαλεί, μπορούμε να διακρίνουμε την αυθεντική τέχνη.

4. Ο αστός ως φιλάνθρωπος. Χάρη στην ευγένεια της ράτσας του και στους τρόπους της, δίνει, ενθυμούμενος τον χασάπη της γειτονιάς όταν φωνάζει «κόπτομεν κιμά παρουσία πελάτου». Ο πελάτης, δηλαδή η τηλεόραση, είναι όχι μόνο απαραίτητη αλλά και η βάση για ν' ακουμπήσει τη θεόσταλτη προσφορά.

5. Για τον αστό κάθε μέρα είναι γιορτή. Πάντα τιμά το πνεύμα του. Υπάρχει όμως μια γιορτή κατά την οποία κλείνεται βαθιά στο σπίτι και δεν κυκλοφορεί ούτε στο σαλόνι του, που είναι τα πλατό της τηλεόρασης. Πρόκειται για την εορτή των εορτών, τη γέννηση του Λένιν, ο οποίος ακόμα και ως και βρέφος καταφέρνει να κλονίζει τον αστό.

6. Η εξομολόγηση του αστού. Πρέπει αυτή η στιγμή να έχει τρομακτικό ενδιαφέρον, αλλά δε θα τη μάθουμε ποτέ. Οχι μόνο γιατί είναι γνωστή η σχέση του αστού με την αλήθεια (καμία), αλλά γιατί γίνεται υπό τη σκέπη του ρασοφόρου ψεύδους. Ο ιερέας - εξομολόγος υποδέχεται τον αστό ως μία και μοναδική αλήθεια μέσα στη δική του αλήθεια, που είναι αγία. Χάνουμε έτσι μια παράσταση παραλόγου, ένα ανέκδοτο, να γελάσει κι εμάς το χειλάκι μας σ' αυτή τη δύσκολη εποχή.

7. Τι ξεπερνά τον αστό. Μία δύναμη: το αντίγραφο του· ο κάθε Κωστόπουλος, γνωστός ως Νίτρος, το λαϊκό παιδί που ξεκινά από την επαρχία και ονειρεύεται δόξα και χρήμα. Το αντίγραφο ξεπερνά το πρωτότυπο και καταλήγει νεόπλουτος. Ως νεόπλουτος, ξεφτιλίζει φυσικά τα πάντα. Και ως εκ τούτου και τον αστό.

8. Ο αστός μέσα στις γραμμές του κινήματος. Κάθε πρωί περνά πρώτα και ελέγχει τις καταθέσεις του στην τράπεζα, γιατί, όπως μου είπε ένας της ράτσας, «είπαμε ν' ανακατευτούμε, αλλά να μην τρελαθούμε κι εντελώς!».

9. Η χειρότερη κοινοτοπία που λέγεται είναι πως όλοι οι αστοί δεν είναι ίδιοι. Ομως αυτός που δε συμπεριφέρεται σαν αστός δεν είναι αστός, και ποτέ δεν ήταν, όπου κι αν βρισκόταν.

10. Ομως, παρ' όλ' αυτά τα τρομερά που συμβαίνουν, γιατί του αστού δεν του στρίβει ποτέ η βίδα; Μα γιατί είναι ένα κάθαρμα, και από τα χειρότερα του είδους: είναι εκ του ασφαλούς.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Πολύχρωμες συναντήσεις στο Βόλο

«Φωτιά και Πάγος» από το «Σιρκ λε Μασκ»
«Φωτιά και Πάγος» από το «Σιρκ λε Μασκ»

Τραγούδι, παντομίμα, χορός, κινηματογράφος, ηθοποιοί, τραγουδιστές, χορευτές αλλά και ακροβάτες, κλόουν, ζογκλέρ είναι κάποιες από τις «πινελιές» του φετινού «7ου Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου Βόλου», που ξεκινά σήμερα (8.30μ.μ.), στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης με τη συναυλία - αφιέρωμα της Δήμητρας Γαλάνη στα τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου. Με τη συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου και λαϊκής ορχήστρας, η γνωστή ερμηνεύτρια θα παρουσιάσει αγαπημένα τραγούδια από τον παλιό, κυρίως, ελληνικό κινηματογράφο, με ταυτόχρονη προβολή αποσπασμάτων από τις κλασικές αυτές ταινίες. Στις φετινές εκδηλώσεις (14 συνολικά) του Φεστιβάλ θα συμμετέχουν περισσότεροι από 70 καλλιτέχνες, οι οποίοι θα προσφέρουν μέχρι τις 5 Γενάρη μέρες γιορτής και ψυχαγωγίας με πρωτότυπα θεάματα, που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους. Θεάματα, που συνδυάζουν την άψογη ερμηνεία και εκτέλεση αλλά και τη δημιουργική σύζευξη εικόνας, μουσικής, κίνησης και φωτισμού καταλήγοντας σ' ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Το «7ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου», που διοργανώνεται από το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου Βόλου με καλλιτεχνικό διευθυντή τον συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλο, θα συνεχιστεί με τρεις παραστάσεις της ομάδας των Γαλλοαλγερινών «Kafig», υπό τον τίτλο «Ρεσιτάλ» (14,15,16/12). Ξεφεύγοντας από κλισέ και γενικότητες οι «Kafig» παρουσιάζουν ένα μουσικοχορευτικό έργο που βγάζει το χιπ-χοπ από το δρόμο και το ανεβάζει στη σκηνή. Το βιολί ως συνδετικός κρίκος σε μια χορογραφία με χιούμορ, μεγάλη δεξιοτεχνία, εκ διαμέτρου αντίθετους ήχους, από την πιο διάσημη γαλλική ομάδα χορού χιπ-χοπ, που δίνει το ευρωπαϊκό στίγμα σ' αυτό το κοινωνικό και πολιτισμικό κίνημα που γεννήθηκε στην Αμερική.

«Αθάνατο Εστιατόριο» από το θίασο «Floz»
«Αθάνατο Εστιατόριο» από το θίασο «Floz»
Στις 21 και 22 του Δεκέμβρη το κοινό θα έχει την ευκαιρία ν' απολαύσει τη νεοϋoρκέζικη Ομάδα «Urban Tap», με επικεφαλής τον μοναδικό στο είδος του χορευτή, μουσικό και ζωγράφο Ταμάνγκο. «Πλήρης κύκλος» τιτλοφορείται η παράσταση που θα παρουσιάσουν, η οποία κινείται στο πλαίσιο της κεντρικής ιδέας του Ταμάνγκο για τη σύζευξη διαφορετικών πολιτισμών, που φέρνει κοντά χορευτές, μουσικούς και τραγουδιστές από κάθε γωνιά της γης. Το πρόγραμμα συνδυάζει ινδική και τζαζ μουσική με παραδοσιακούς βραζιλιάνικους χορούς και χιπ χοπ. Ρυθμός και κλακέτες, street dance, μαζί με βραζιλιάνικη καποέιρα, ινδικά φωνητικά, αφρικανικά τύμπανα και ήχοι της τζαζ, σ' έναν αυτοσχεδιαστικό πλήρη κύκλο, που αποτυπώνεται επί σκηνής με μουσικούς, χορευτές και βιντεοπροβολή. Θ' ακολουθήσουν τρεις παραστάσεις (28,29,30/12) του «γκουρού των ζογκλέρ» Μάικλ Μόσεν. Του καλλιτέχνη που ονόμασαν κινούμενο γλυπτό, καθώς έχει καταργήσει τους νόμους της φυσικής και τον έχουν παρομοιάσει με τον Νιζίνσκι, στο είδος του. Ο Μάικλ Μόσεν έχει αναγάγει την τέχνη του σ' ένα είδος μπαλέτου. Τα χέρια του γίνονται κύματα και οι μπάλες κινούνται στον αέρα. Ο πραγματικός κόσμος συστρέφεται και κάμπτεται σαν να έχει δική του ζωή και θέληση, και η φυσική κίνηση των πραγμάτων γίνεται τέχνη μέσα από τα δάχτυλα, τις παλάμες, αλλά και ολόκληρο το σώμα του, όλα μεγεθυσμένα με τη συναρπαστική και ποιητική χρήση της τεχνολογίας. Στις 2 και 3 Γενάρη, η γερμανική καλλιτεχνική ομάδα «Floz» θα παρουσιάσει την παράσταση «Ristorante Immortale» («Αθάνατο Εστιατόριο») - ένα μοναδικό συνδυασμό μάσκας, μουσικής, κωμωδίας, χορού και ακροβατικών, πλεγμένων σε μια μεθυστική εμπειρία εικόνων και εντυπώσεων. Στο εξωπραγματικό Αθάνατο Εστιατόριο, το ακούραστο προσωπικό του κάθε μέρα ανοίγει την πόρτα και επαναλαμβάνει την τελετουργία μιας άχρηστης προετοιμασίας, αφού κανένας πελάτης δε διάβηκε ποτέ το κατώφλι. Ενα θέαμα που αντλεί από την κωμωδία, με αναφορές στον Μπάστερ Κίτον ή τον Τσάρλι Τσάπλιν, με μίμους, χορευτικές και ακροβατικές φιγούρες, ζωντανή μουσική, πιάτα που γίνονται καστανιέτες και κατσαρόλες που ακούγονται σαν τύμπανα. Μια ιστορία που σε κάνει σχεδόν να λησμονείς πως οι ηθοποιοί φορούν μάσκες και δε μιλούν σε όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Urban Tap
Urban Tap
Το Διεθνές Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με τις δύο παραστάσεις «Φωτιά και Πάγος» από το «Σιρκ λε Μασκ» (4,5/1). Ισορροπίες που αψηφούν το νόμο της βαρύτητας, χορευτές που κινούνται στον αέρα, μίμοι και ακροβάτες που κόβουν την ανάσα. Η πραγματικότητα και το όνειρο μέσα από την υψηλή τεχνική και το ευρωπαϊκό στιλ. Ενα παραμύθι-πολυθέαμα για μικρούς και μεγάλους, αισθητικά ιδιαίτερο, που το διηγούνται η χάρη και η δύναμη του ανθρώπινου σώματος. Το ποιητικό «Σιρκ λε Μασκ» τα τελευταία 20 χρόνια έχει περιοδεύσει στις καλύτερες σκηνές της Ευρώπης και της Αμερικής, όπου τα προγράμματά του έχουν χαρακτηριστεί «ως δυναμικές δημιουργίες στα καλύτερα χνάρια του Μπρόντγουεϊ».


Ρ. Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ