ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Πρεμιέρα του αγωνιστικού εξαμήνου

Αγωνιστική πρεμιέρα, στις 24 Γενάρη στο Ναύπλιο, όπου θα συνεδριάζουν οι υπουργοί Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στα πλαίσια του 6μηνου προγράμματος αγωνιστικών κινητοποιήσεων που έχει προγραμματίσει με αφορμή την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα ακολουθήσει αγροτικό συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ, στις 2 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης «Agrotica», ενώ, η 15η Φλεβάρη έχει οριστεί ως μέρα δράσης ενάντια στον πόλεμο και προγραμματίζονται πολύμορφες εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες. Ακολουθούν μια σειρά ακόμη κινητοποιήσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν με το τριήμερο των αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων, στις 20, 21 και 22 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη, ταυτόχρονα με την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο μεταξύ το ΠΑΜΕ με επιστολή της Εκτελεστικής Γραμματείας του προς τα συνδικάτα απευθύνει προς τους εργαζόμενους έκκληση - κάλεσμα για συγκεκριμένους αγώνες, με πλαίσιο διεκδίκησης, το οποίο αναφέρεται στο σύνολο των προβλημάτων της εργατικής τάξης και ανταποκρίνεται στο μέγεθος της επίθεσης που εξαπολύει το κεφάλαιο. Στην επιστολή γίνεται αναφορά στους στόχους της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2003, στο πλαίσιο των αντιδραστικών μέτρων που προωθούνται, για να χτυπηθούν οι λαϊκές αντιδράσεις, αλλά και στην ανάγκη να υπάρξει αγωνιστική προβολή των αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Η επιστολή κατατέθηκε για συζήτηση στο σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ περιέχει και συγκεκριμένες απεργιακές εκδηλώσεις, για τις οποίες καλούνται να πάρουν σχετικές αποφάσεις η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Διεθνές κέντρο δουλεμπορίου

Σε διεθνές κέντρο δουλεμπορίου έχει μετατραπεί η Ελλάδα. Τόσο στα ανατολικά (Αιγαίο) όσο και στα δυτικά (Ιόνιο) θαλάσσια σύνορα βρίσκεται καθημερινά σε εξέλιξη μια επιχείρηση με όλα τα χαρακτηριστικά της τραγωδίας. Είναι, ίσως, οι μόνοι θάνατοι για τους οποίους κανένας δεν πληρώνει. Σαν να μην πρόκειται για ανθρώπους, η απώλεια μοιάζει και προβάλλεται ασήμαντη, για εκείνους που ψάχνουν ένα καλύτερο αύριο.

Είναι το μεγάλο ψέμα, ή μάλλον το άλλοθι που δίνουν στους ηθικούς αυτουργούς. Ποιο «καλύτερο αύριο»; Κυνηγημένοι άνθρωποι είναι, από πατρίδες - ολοκαυτώματα, οι οποίοι έχουν δικαίωμα ασύλου σε όλες τις χώρες της Ευρώπης (και στη δική μας), που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη της Γενεύης. Ανθρωποι που φεύγουν ξυπόλυτοι για να σώσουν, τις περισσότερες φορές, τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. Ομως δεν είναι μόνο ο δουλέμπορος που πρέπει να πληρώσει, αλλά ουσιαστικά αυτοί που τον δημιούργησαν και τον συντηρούν, αυτοί που με τη δράση τους δημιουργούν πρόσφυγες, αλλά κι αυτοί που -παρά τις δεσμεύσεις τους- τολμούν και κλείνουν την πόρτα κατάμουτρα σ' αυτούς τους ανθρώπους και στα δικαιώματά τους... Συνένοχοι είναι οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους.

Το βουλευτικό αξίωμα προνόμιο των λίγων

Στο άρμα των μεγάλων συμφερόντων και της κυρίαρχης τάξης δένονται ακόμη περισσότερο οι βουλευτές, σύμφωνα με το απαράδεκτο νομοσχέδιο για το ασυμβίβαστο των καθηκόντων του βουλευτή με την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος, που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών-Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κ. Σκανδαλίδης. Ετσι, από 1/1/2003, οι βουλευτές θα πρέπει να επιλέξουν αν θα παραμείνουν στα βουλευτικά έδρανα, ή αν θα παραιτηθούν προκειμένου να συνεχίσουν την εργασία τους.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, που είναι κατ' επιταγή της σχετικής συνταγματικής διάταξης, η μόνη δραστηριότητα με την οποία οι βουλευτές θα μπορούν να λαμβάνουν κάποια αμοιβή, πέραν της βουλευτικής αποζημίωσης, είναι αυτή του συγγραφικού έργου, όπου θα παίρνουν τα αντίστοιχα πνευματικά δικαιώματα. Ομως, επειδή οι βουλευτές των αστικών κομμάτων προχωρούν σε προσωπικές προεκλογικές εκστρατείες θα δένονται ακόμη περισσότερο με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Και αυτό γιατί μόνον έτσι θα βρουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για την εκπλήρωση της προεκλογικής τους καμπάνιας. Αντικειμενικά, δε, αποκλείεται η ανάδειξη βουλευτών από τα λαϊκά στρώματα.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο απαράδεκτο και επισημαίνει ότι πρόκειται περί «γενικευμένης απαγόρευσης της επαγγελματικής δραστηριότητας, στο όνομα, δήθεν, ότι οι βουλευτές θα δείχνουν μεγαλύτερη επιμέλεια στα καθήκοντά τους». Και τονίζει: «Με το γενικευμένο ασυμβίβαστο, που προωθεί το νομοσχέδιο, μετατρέπεται το βουλευτικό αξίωμα σε προνόμιο των λίγων, των εχόντων μεγάλη οικονομική επιφάνεια ή ισχυρούς χρηματοδότες, με αποτέλεσμα την παραπέρα ηθικοπολιτική χειροτέρευση του πολιτικού μας συστήματος».

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Παγκόσμιος χωροφύλακας γίνεται το ΝΑΤΟ, ένα είδος παγκόσμιου κατασταλτικού μηχανισμού στα χέρια των ιμπεριαλιστών. Είναι η σιδερένια γροθιά της «νέας τάξης», της νέας Ιεράς Συμμαχίας, που έχει συσταθεί από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, για να υποτάξει λαούς. Σήμερα, δε, απουσία αντιπάλου δέους, οι λαοί και τα κινήματα είναι πλέον ο κύριος και άμεσος αντίπαλος των ιμπεριαλιστικών κρατών και στη βάση αυτή προσαρμόζονται τα επιθετικά σχέδια της λυκοσυμμαχίας(σελίδα 5)

Καθοριστική και ιδιαίτερα αποτελεσματική ήταν η συμβολή της ελληνικής αντιπροσωπείας από την ΟΓΕ στις εργασίες του 13ου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ), στο Λίβανο. Η επιλογή της Βηρυτού για το συνέδριο έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης στις γυναίκες της Παλαιστίνης, αλλά και για να εκφραστεί η αντίθεση των συνέδρων της ΠΔΟΓ στην επαπειλούμενη επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, η αντίθεσή τους ενάντια στον πόλεμο (σελίδες 18-19)

Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Τηλέμαχου Λουγγή, ιστορικού, προέδρου του ΚΜΕ, κατά την παρουσίαση του βιβλίου-ντοκουμέντου «Μακρόνησος - Ιστορικός τόπος» (σελίδες 24-25)

Χρονιά της ανώμαλης προσγείωσης για όσους είχαν πιστέψει στις Σειρήνες του γρήγορου και εύκολου κέρδους, μέσω του χρηματιστηριακού τζόγου, ήταν το 2002 μια και οι μικροί και μεσαίοι επενδυτές που αγόρασαν μετοχές κάθε είδους είδαν τις περιουσίες να γίνονται καπνός (σελίδα 26)

Κατά την πρόσφατη διάσκεψη για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην Κοπεγχάγη, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Πολωνία έγιναν μέλη της Ενωσης ενώ είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, βρίσκονται δε μπροστά σε ένα καινούριο σταυροδρόμι με πολλά δεινά για τους λαούς τους (σελίδα 27)

«Καζάνι που βράζει» είναι η Δυτική Σαχάρα, επισημαίνει, σε συνέντευξή του στο «Ρ», ο Μοχάμεντ Σιντάτι, υπουργός της ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Σαχάρας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Μετώπου Πολισάριο, αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες της διεθνούς κοινότητας για τη διαιώνιση της μαροκινής κατοχής, κατά παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ (σελίδες 28-29)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ