ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Γενάρη 2003
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ιστορίες του κόσμου... χωρίς λέξεις

«Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων»
«Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων»
Κάθε δυο βδομάδες ένα νέο έργο φιλοξενείται στη σκηνή του θεάτρου «Κορονέτ», στο Παγκράτι, που μας μεταφέρει μηνύματα και συναισθήματα μέσα από τη γλώσσα του σώματος, την παντομίμα, το χορό και τη μουσική και αφηγείται χωρίς λόγια - αφήνοντας τη φαντασία ελεύθερη - ιστορίες του κόσμου. Πρόκειται για το Φεστιβάλ Μαύρου Θεάτρου, που πραγματοποιείται στο «Κορονέτ», μέχρι και τον Φλεβάρη. Το «ταξίδι» στα θέατρα του κόσμου ξεκίνησε από την Πράγα με το παγκοσμίως γνωστό «Μαύρο θέατρο της Πράγας», ενώ ακολουθούν θεατρικές ομάδες από τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Αγγλία και την Ινδία.

Το 1961 ο Jiri Srnec ίδρυσε το «Μαύρο Θέατρο της Πράγας» όταν, με αφορμή τη διατριβή του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Κρατικού Κονσερβατουάρ και της Ακαδημίας Θεάτρου της Πράγας, άρχισε να πειραματίζεται με το black light και τις εφαρμογές του στη θεατρική σκηνή. Η τεχνική του Μαύρου Θεάτρου στηρίζεται στο μαύρο σκηνογραφικό χώρο (μαύρο βελούδο) εντός του οποίου κινούνται οι καλλιτέχνες και οι χειριστές διάφορων αντικειμένων ντυμένοι με κατάμαυρα ρούχα από την κορυφή ως τα νύχια, πράγμα που τους καθιστά αθέατους στους θεατές. Αυτό που βλέπουν οι θεατές, είναι ένα μαγικό παιχνίδι του πιθανού και του απίθανου, όπου πολύχρωμα αντικείμενα αιωρούνται στον αέρα σα να έχουν δική τους ανεξάρτητη βούληση και ζωή, σε απόλυτο συγχρονισμό με τους ηθοποιούς που «αφηγούνται» στο θεατή την ιστορία τους μέσα από τη διεθνή γλώσσα της παντομίμας. Το Μαύρο Θέατρο της Πράγας του Jiri Srnec παρουσίασε ήδη το «Ιπτάμενο ποδήλατο», ενώ μέχρι τις 12 του Γενάρη ο ίδιος θίασος θα παρουσιάσει το έργο «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Lewis Caroll που περιγράφει το ταξίδι της Αλίκης στη χώρα της ονειροφαντασίας. Η σκηνή του Μαύρου Θεάτρου είναι ο ιδανικός τόπος για τη δημιουργία της μαγικής ατμόσφαιρας που περιγράφει το βιβλίο.

Από 17 του Γενάρη μέχρι 2 του Φλεβάρη έρχεται ο θίασος «Omega Art» για να παρουσιάσει το έργο «Miss Sony» το οποίο είναι ένα σχόλιο για την τηλεόραση μέσα από την πρωτοποριακή τεχνική που έχει αναπτύξει ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και κομίστας Frantisek Kratochvil. Τα πρωτότυπα φωσφορίζοντα σκίτσα του βραβευμένου δημιουργού ζωντανεύουν στη σκηνή και συμπρωταγωνιστούν με τους ηθοποιούς της παράστασης.


Εκδηλώσεις της βδομάδας
Κυριακή (5/1)
  • Θέατρο Εξαρχείων, «Η κυρία Κλάιν»
    Θέατρο Εξαρχείων, «Η κυρία Κλάιν»
    Η σαιξπηρική κωμωδία «Αγάπης αγώνας άγονος», σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθηνού, παρουσιάζεται στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Παίζουν: Στάθης Γράψας, Γιάννης Μαυριτσάκης, Δημήτρης Ημελλος, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Μαρία Ναυπλιώτου, Κατερίνα Ευαγγελάτου κ.ά. Σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο στην ίδια σκηνή παίζεται το έργο του Μπρεχτ «Μπάαλ», σε μετάφραση Πέτρου Μάρκαρη και σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου.
  • Τελευταία βδομάδα (θα διαρκέσει έως τις 11/1), της έκθεσης «Αερικά», που φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης «έκφραση» (Φοίβης 11, Γλυφάδα). Παρουσιάζονται έργα γλυπτικής και ζωγραφικής που έχουν θέμα τους τον αέρα, τα σύννεφα και τα πετούμενα στον ουρανό.
Τρίτη (7/1)
  • «Η πεντάμορφη και το τέρας», των Θωμά Μοσχόπουλου - Ξένιας Καλογεροπούλου, που βασίζεται στο ομώνυμο παραμύθι, παρουσιάζεται στη «Μικρή Πόρτα», σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, σκηνικά Αντώνη Δαγκλίδη, κοστούμια Κλερ Μπέισγουελ, μουσική Νίκου Κυπουργού, χορογραφία Ελένης Γκασούκα. Παίζουν: Θανάσης Δήμου, Αννα Καλαϊτζίδου, Μαρία Κορδώνη, Αντώνης Καρυστινός, Κατερίνα Λούρη, Μπέτυ Νικολέση, Γιώργος Χρυσοστόμου.
  • Μία διαδρομή στο έντεχνο ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, παρουσιάζουν στο καφέ «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78), οι «Δρομείς Ονείρων».
Τετάρτη (8/1)
  • Πειραματική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου, «Αγάπης αγώνας άγονος»
    Πειραματική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου, «Αγάπης αγώνας άγονος»
    Στην παιδική σκηνή του «Χώρα» παρουσιάζεται το έργο της Κάκιας Ιγερινού «... Σαν τον Πινόκιο», που ξεκίνησε από τα «Τραγούδια για παιδάκια και παιδιά» του Μίκη Θεοδωράκη. Ολα αυτά είναι διαμορφωμένα σε μουσική παράσταση με 15 ηθοποιούς και 8 μουσικούς, με συμμετοχή της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης». Σκηνοθεσία Γιάννη Λαπατά, σκηνικά - κοστούμια Ντόρας Λελούδα, χορογραφίες Μαρίας Αλβανού. Παίζουν: Θοδωρής Αντωνιάδης, Αλέξανδρος Σωτηρίου, Λίζα Ψαλτάκου, Δημήτρης Αχαρτζίδης, κ.ά.
  • Εγκαινιάζεται (8μμ) στην γκαλερί «3» (Φωκυλίδου 3), έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Στεφανάκι με τίτλο «Τεχνοπαίγνιον». Φωτογραφικός ρεαλισμός, παιδικές γραφές, αφηρημένες εξπρεσιονιστικές ματιέρες και στοιχεία από τον παραμυθένιο κόσμο των κόμικς, συνυφαίνονται στα πρόσφατα έργα του, συνθέτοντας μια καινούρια ζωγραφική πρόταση.
Πέμπτη (9/1)
  • Στο «Θέατρο Εξαρχείων», «Η Κυρία Κλάιν» του Νίκολας Ράιτ, που ανεβαίνει σε μετάφραση Αννίτας Δεκαβάλλα, σκηνοθεσία Τάκη Βουτέρη. Παίζουν: Ελένη Χατζηαργύρη, Αννίτα Δεκαβάλλα, Χριστίνα Αλεξανιάν.
  • Τη μουσική παράσταση «Πάρε γυναίκα Πόντια και μηχανάκι σαξ» παρουσιάζουν από σήμερα και για δύο τετραήμερα (9-12 και 16-19/1) στο ΖΟΟΜ (Κυδαθηναίων 39, Πλάκα) οι «Χειμερινοί Κολυμβητές».
  • Εργο του Γιάννη Τσαρούχη
    Εργο του Γιάννη Τσαρούχη
    Εγκαινιάζεται (8μμ) στην γκαλερί «Στίγμα» (Αγ. Αναργύρων 20-22, Ψυρρή), έκθεση έργων της Μαρίας Χρηστέα.
Παρασκευή (10/1)
  • Στο καφέ «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι), τα «Παλαιινά Σεφέρια» παρουσιάζουν (10.30μμ) τη δισκογραφική τους δουλιά, η οποία βασίζεται σε παραδοσιακές κρητικές φόρμες και παλιούς κρητικούς σκοπούς.
  • Συνεχίζεται (θα διαρκέσει έως τις 14 του Γενάρη) η έκθεση έργων του Γιάννη Τσαρούχη στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος αρτλάιφ» (Ηροδότου 11). Υλικό αυτής της έκθεσης είναι μία σειρά ύστερων έργων του καλλιτέχνη, κυρίως μορφές με λαδοπαστέλ σε κανσόν, που προέρχονται όλα από το εργαστήρι του, αλλά και κάποια άλλα, πρωθύστερα έργα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ