ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Τους θέλουν μια ζωή παράνομους και φτηνούς

Ο «Ρ» αποκαλύπτει εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η εφαρμογή της οποίας απαγορεύει επί της ουσίας τη νομιμοποίηση των μεταναστών

Σκλάβους για μια ζωή θέλει η κυβέρνηση τους μετανάστες. Ο «Ριζοσπάστης» αποκαλύπτει σήμερα ότι με τις νέες ρυθμίσεις, που προώθησε σχεδόν εν κρυπτώ η κυβέρνηση, ουσιαστικά δεν επιτρέπει στους μετανάστες να ξεφύγουν ποτέ από το καθεστώς της «μαύρης εργασίας», της υπερεκμετάλλευσης από το μεγάλο κεφάλαιο, αφού προκειμένου να ανανεωθεί η άδεια εργασίας τους απαιτείται να έχουν δουλέψει 300 μέρες για κάθε έτος παραμονής τους!!!

Το άμεσο αποτέλεσμα της βάρβαρης πολιτικής της κυβέρνησης γεύονται ήδη οι μετανάστες που συνωστίζονται έξω από τα αρμόδια γραφεία των νομαρχιών για να μάθουν πως ό,τι κι αν κάνουν θα συνεχίσουν να είναι παράνομοι, δηλαδή φτηνό κρέας για τις μηχανές που παράγουν κέρδη με τη δική τους εργατική δύναμη. Η όλη εξέλιξη αναδεικνύει σε μονόδρομο για τους μετανάστες την όσο το δυνατόν ταχύτερη οργάνωση και συσπείρωσή τους στα συνδικάτα, την κοινή τους πάλη με τους Ελληνες συναδέλφους τους. Ο φόβος της τρομοκρατίας από τις επιχειρήσεις-«σκούπα» της Αστυνομίας, από τους καθημερινούς εκφοβισμούς των εργοδοτών, πρέπει να σπάσει τώρα. Διαφορετικά θα είναι το φθηνό εργατικό δυναμικό που χωρίς δικαιώματα θα γίνεται αντικείμενο διπλής και τριπλής εκμετάλλευσης.

Με έγγραφό του (αριθ. πρωτοκόλλου 32093/6-12-2002) το υπουργείο Εργασίας επιφέρει δύο πολύ σημαντικές συμπληρώσεις σε προηγούμενη εγκύκλιό του για τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχουν οι μετανάστες εργάτες προκειμένου να ανανεώσουν την άδεια εργασίας τους. Αυτές οι συμπληρώσεις αλλάζουν ριζικά το σκηνικό αφού όχι μόνον προσθέτουν ακόμα περισσότερα εμπόδια στη νομιμοποίηση των μεταναστών εργατών, αλλά, ουσιαστικά, την καθιστούν απαγορευτική.

Η πρώτη και κυριότερη αλλαγή είναι αυτή που καθιστά κάθε ελπίδα νομιμοποίησης των μεταναστών απαγορευτική. Ενώ μέχρι τώρα για να ανανεώσει ένας μετανάστης την άδεια εργασίας απαιτούνταν να έχει κολλήσει 75 και 100 ένσημα, τώρα το υπουργείο Εργασίας ορίζει ότι: «...προκειμένου να ανανεωθεί η άδεια εργασίας τους θα πρέπει να πιστοποιηθεί ότι έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές για την περίοδο της απασχόλησής τους που εμπίπτει στη χρονική περίοδο της άδειας παραμονής τους». Με άλλα λόγια, απαιτούνται 300 ένσημα για κάθε χρόνο παραμονής τους. Ούτε ο Ελληνας εργαζόμενος δεν μπορεί να το κάνει αυτό με τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας.

Αν όμως, συνεχίζει το υπουργείο, «έχουν απασχοληθεί μικρότερο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους θα πρέπει να αποδείξουν, απολύτως τεκμηριωμένα, τον λόγο για τον οποίον δεν εργάστηκαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα». Το τι σημαίνει η φράση «απολύτως τεκμηριωμένα» και κατά συνέπεια πώς θα γίνει αυτό, δε διευκρινίζεται. Υπάρχει μόνο μια ενδεικτική αναφορά περιπτώσεων «δικαιολογημένης αποχής» από την εργασία και των δικαιολογητικών που θα πρέπει να προσκομιστούν «προκειμένου να αποδειχθεί ο ισχυρισμός». Ετσι, αναφέρεται ότι δε δούλευε γιατί ήταν άνεργος, ασθενής ή ταξίδευε εκτός Ελλάδας. Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσει για να αποδείξει ότι ήταν άνεργος είναι: «Βεβαίωση του ΟΑΕΔ από την οποία να προκύπτει το χρονικό διάστημα της τακτικής επιδότησης ανεργίας ή εγγραφή του στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ προσκομίζοντας παράλληλα σχετική κάρτα ανεργίας θεωρημένη κάθε μήνα από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ». Δηλαδή, η κυβέρνηση που θέλει τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις και κάνει το παν για να μην απολαμβάνουν ούτε αυτά που δικαιούνται (ένας τρόπος είναι και η παντελής έλλειψη ενημέρωσης των εργαζομένων γι' αυτά), απαιτεί τώρα από τους μετανάστες, που αντιμετωπίζουν το επιπλέον πρόβλημα της γλώσσας, να ξέρουν με επιφοίτηση ότι όταν μένουν από δουλιά πρέπει να πηγαίνουν στον ΟΑΕΔ και να βγάζουν κάρτα ανεργίας. Φυσικά, δε χρειάζεται να αναφερθούμε καν για το επίδομα ανεργίας.

Οσο γι' αυτούς που ήταν ασθενείς πρέπει να προσκομίσουν γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι αν ένας μετανάστης έχει άδεια εργασίας αλλά δεν έχει βγει ακόμα η άδεια παραμονής του το ΙΚΑ δεν του θεωρεί βιβλιάριο υγείας. Αυτό σημαίνει ότι αν είναι ασθενής για να πάει ακόμα και σε ένα δημόσιο νοσοκομείο θα πρέπει να έχει τα λεφτά για να πληρώσει τα νοσήλιά του.

Η δεύτερη προϋπόθεση αναφέρεται σε ένα από τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζει ο αλλοδαπός εργάτης και το οποίο είναι επικυρωμένο φωτοαντίγραφο από την Αστυνομία της σύμβασης εργασίας υπογεγραμμένης από τον αλλοδαπό εργάτη και τον εργοδότη του. Τώρα το υπουργείο Εργασίας θέτει ένα ακόμα γραφειοκρατικό εμπόδιο στα τόσα που έχει βάλει η κυβέρνηση προκειμένου να κρατά τους αλλοδαπούς σε καθεστώς παρανομίας. Συγκεκριμένα, ορίζει ότι αν κάποιος μετανάστης προσκομίζει σύμβαση εργασίας που «είναι μεγαλύτερη του έτους ή αορίστου χρόνου ή σύμβαση που υπερβαίνει το ένα έτος θα πρέπει να προσκομίζεται παράλληλα και υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του, από την οποία να προκύπτει ότι η εν λόγω σύμβαση διατηρείται σε ισχύ»!!! Με άλλα λόγια, ο μετανάστης θα καταθέτει επιπλέον δήλωση του εργοδότη που θα έχει το γνήσιο της υπογραφής του (από μια δημόσια υπηρεσία προφανώς), η οποία θα βεβαιώνει ότι ισχύει η σύμβαση που καταθέτει και η οποία έχει ήδη επικυρωθεί από την Αστυνομία. Το γεγονός αυτό από μόνο του μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ορισμός της γραφειοκρατίας ή, αλλιώς, το πώς μια κυβέρνηση όταν θέλει μπορεί να καταστήσει κάθε διαδικασία υπέρ του πολίτη σε εμπόδιο.

Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε ότι το υπουργείο Εργασίας ενημερώνει γι' αυτές τις αλλαγές τώρα που κοντεύει η ημερομηνία λήξης κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών για την άδεια εργασίας, που είναι η 31η του Δεκέμβρη 2002. Ενώ θα έπρεπε να το κάνει πολύ νωρίτερα. Ομως, αυτή η καθυστέρηση είναι ένα επιπλέον στοιχείο που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δε θέλει τη νομιμοποίηση των μεταναστών.


Χρ. Μ.

Οποιος πρόλαβε, πρόλαβε

Χθες ο «Ρ» βρέθηκε σε μια από τις Διευθύνσεις Εργασίας της Νομαρχίας Αθηνών στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου διαπιστώσαμε πώς λειτουργεί το σύστημα που απαγορεύει τη νομιμοποίηση των μεταναστών. Συναντήσαμε εκατοντάδες μετανάστες να περιμένουν στο πεζοδρόμιο, και το χώρο μπροστά από την είσοδο της Διεύθυνσης να έχει περιφραχτεί με μια τριχιά!!! Με όσους μετανάστες μιλήσαμε μας είπαν ότι δεν ξέρουν πώς θα μπουν μέσα για να κάνουν τη δουλιά τους. Ρωτώντας μάθαμε ότι ένας υπάλληλος έβγαινε νωρίς το πρωί, μάζευε τα ονόματα όσων μεταναστών ήταν εκείνη την ώρα εκεί και μετά τους φωνάζανε με αλφαβητική σειρά. Οσοι ήρθαν λίγο αργότερα δεν είχαν καμιά ελπίδα. Δηλαδή, «όποιος πρόλαβε, πρόλαβε».

Αυτοί, όμως, που μπαινόβγαιναν ανενόχλητοι στη Διεύθυνση ήταν διάφοροι δικηγόροι που όπως μάθαμε έναντι αμοιβής που κυμαίνεται από 50 μέχρι 200 και παραπάνω ευρώ (και αυτά χωρίς απόδειξη) αναλαμβάνουν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά των μεταναστών (που επιπλέον έχουν πληρώσει 147 ευρώ παράβολο) και να βγάλουν τις άδειες.

Εκεί βρήκαμε και τον Μεξί Αρντιάν, μέλος της διοίκησης του Παραρτήματος Εργαζομένων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στο Κέντρο, ο οποίος μας επισήμανε: «Θέλουν να δουλεύουμε σε συνθήκες "μαύρης εργασίας" για να κάνουν τους πλούσιους, πλουσιότερους. Για την κατάσταση αυτή κύριος υπεύθυνος είναι η κυβέρνηση που μέχρι τώρα δεν έχει κάνει τίποτα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας».

Ζητάνε ίσα δικαιώματα

Eurokinissi

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το βράδυ έξω από το υπουργείο Εσωτερικών μετανάστες που βρίσκονται στην Αθήνα. Αιτία ήταν η διαδικασία νομιμοποίησης της οποίας η προθεσμία λήγει στο τέλος του χρόνου που, όπως δηλώνουν οι μετανάστες, απονομιμοποιεί ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών.

Κύρια αιτήματα των συγκεντρωμένων ήταν να δοθεί παράταση στις προθεσμίες καταβολής των δικαιολογητικών για τις άδειες παραμονής και εργασίας, να δοθεί νέα προθεσμία νομιμοποίησης των μεταναστών, να ανακληθούν οι απελάσεις που πρόκειται να γίνουν το προσεχές διάστημα, να καταργηθεί η διπλή διαδικασία για την κατάθεση δικαιολογητικών για τις άδειες παραμονής και εργασίας και να γίνει αποσύνδεση της χορήγησης άδειας παραμονής από την κατάθεση ενσήμων και την απόδειξη ενεργού σχέσης εργασίας.

Κύρια συνθήματα της συγκέντρωσης ήταν «νομιμοποίηση για όλους τους μετανάστες», «δε φταίνε οι μετανάστες για την ανεργία, φταίει το κράτος και η εργοδοσία», «νομιμοποιήστε τους μετανάστες, ίσια δικαιώματα σε όλους τους εργάτες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ