ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Η θάλασσα ξεβράζει πτώματα προσφύγων!

Υπάρχουν μαρτυρίες για 24 αγνοούμενους εκτός απ' τους 13 νεκρούς

Μια νέα τραγωδία, πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι οι προηγούμενες, φαίνεται πως εκτυλίσσεται στις βορειοανατολικές ακτές της Εύβοιας. Τον τελικό αριθμό των θυμάτων προσφύγων κανείς ακόμα δεν μπορεί να τον υποψιαστεί, πολλοί πάντως είναι αυτοί που μιλούν πως τουλάχιστον 24 αγνοούμενοι θα προστεθούν στους ήδη 13 νεκρούς! Το χειρότερο είναι ότι όλοι όσοι ευθύνονται αποδίδουν τους πνιγμούς των προσφύγων μόνο «στα εγκληματικά κυκλώματα των δουλεμπόρων», εθελοτυφλώντας για τα ερμητικά κλειστά σύνορα, τους πάνοπλους συνοριακούς φρουρούς, τη μηδενική ανοχή στους μετανάστες, την ανυπαρξία πολιτικού ασύλου, τον απάνθρωπο δηλαδή χαρακτήρα της μεταναστευτικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ.

Μέχρι χτες δεκατρία ήταν τα πτώματα των προσφύγων που είχαν εντοπιστεί, όταν την περασμένη Πέμπτη η δουλεμπορική σκούνα, στην οποία επέβαιναν, βούλιαξε στα παγωμένα νερά των βορειοανατολικών ακτών της Εύβοιας, ένα μίλι από τη στεριά. Οι έρευνες συνεχίζονται καθώς οι διασωθέντες μιλούν για ακόμη 24 άτομα, που βρίσκονταν στο αμπάρι του ψαροκάικου.

Καθημερινά η θάλασσα στον κόλπο της Αγ. Ειρήνης, ανάμεσα σε Χιλιαδού και Λάμαρη, στις ανατολικές ακτές της Εύβοιας, ξεβράζει τα πτώματα των προσφύγων. Πρόκειται για ανθρώπους που βίωναν στο πετσί τους την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, τη δυστυχία, τους πολέμους των ιμπεριαλιστών και κάποια στιγμή αναζήτησαν τ' όνειρο της «ελευθερίας», όπως νόμιζαν, σε μια καπιταλιστική χώρα.

Οι Τούρκοι δουλέμποροι Σέρμνα Σαρί, 46 χρόνων, και Γιουσούφ Εσίν, 25 χρόνων, που είχαν συλληφθεί, καταδικάστηκαν από το Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας σε 10ετή φυλάκιση, ενώ τους επιβλήθηκε μεγάλο χρηματικό πρόστιμο με την κατηγορία της μεταφοράς μεταναστών. Μέχρι στιγμής οι Τούρκοι δουλέμποροι κρατούνται στις φυλακές Χαλκίδας, αφού σχηματίζεται και νέα δικογραφία για τις κακουργηματικές πράξεις της πρόκλησης θανάτου κατά συρροή, με ενδεχόμενο δόλο. Σήμερα αναμένεται να προσαχθούν στον εισαγγελέα.

Σ' ό,τι αφορά στην υπόθεση μεταφοράς προσφύγων στο λιμάνι του Μαντουδίου, όπου πνίγηκε ένας άνθρωπος, έχει ήδη συλληφθεί ένας Αιγύπτιος δουλέμπορος, ο Χουσεΐν Ραμαντάν, και καταζητούνται τρεις Ελληνες. Οι Σπύρος Ζησιάδης, 62 χρόνων, Βασίλης Κοκκός, 60 χρόνων, και Γιώργος Πλατσάκης, 40 χρόνων.

Νέα εμπόδια στις παροχές των μεταναστών

Κάθε μέρα και καινούρια εμπόδια προσθέτει στους εργαζόμενους μετανάστες ο πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση για να τους κρατά παράνομους και φτηνούς. Ετσι, λοιπόν, δε φτάνουν οι πρόσφατες αλλαγές που επέφερε το υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας ο εργάτης να έχει κολλήσει 300 ένσημα ανά έτος, για να του ανανεωθεί η πολυπόθητη άδεια εργασίας, άρα και παραμονής, τώρα από την «πίσω πόρτα» τού αρνείται και το επίδομα ανεργίας και τις λοιπές παροχές (οικογενειακό επίδομα, εποχιακά βοηθήματα, επίδομα μητρότητας).

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΑΕΔ -στάλθηκε πριν ένα μήνα, σε όλες τις υπηρεσίες - οι εργάτες δε θα δικαιούνται να πάρουν επιδόματα, όχι βέβαια γιατί αυτοί δεν έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά γιατί ο πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός και οι ανεπάρκειες της δημόσιας διοίκησης καθυστερούν την προώθηση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Επιπλέον, οι μετανάστες μπαίνουν σε μία διαρκή διαδικασία νομιμοποίησης σαν να έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος του ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας αναφέρει ότι ισχύουν τα προβλεπόμενα, «επιδοτούμε εφόσον υπάρχει άδεια εργασίας σε ισχύ». Να τονίσουμε εδώ ότι μια κάρτα εργασίας για να εκδοθεί, αφού κατατεθούν τα δικαιολογητικά, κάνει από 1 έως 3 μήνες. Μέχρι να βγει δηλαδή η κάρτα ο εργάτης θα μένει χωρίς επίδομα και θα είναι άνεργος και χωρίς λεφτά.

Για τις λοιπές παροχές, που δεν προβλέπονται από τις σχετικές νομοθεσίες ειδικές ρυθμίσεις για αλλοδαπούς, θα πρέπει, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΑΕΔ, «πλην των σχετικών με την παροχή προϋποθέσεων οι αλλοδαποί να είναι κάτοχοι άδειας παραμονής και να έχουν τουλάχιστον υποβάλει αίτηση για έκδοση άδειας εργασίας». Εδώ το κενό και ο «φαύλος κύκλος» είναι ακόμα μεγαλύτερα, γιατί ζητάει οι μετανάστες να έχουν άδεια παραμονής και τουλάχιστον αίτηση για έκδοση άδειας εργασίας. Ομως, για να έχει άδεια παραμονής πρέπει πρώτα να έχει άδεια εργασίας. Και οι δύο άδειες λήγουν ταυτόχρονα. Ετσι για να πάρει την άδεια εργασίας θα χρειαστεί δύο μήνες το λιγότερο, αφού θα έχει λήξει κι η άδεια παραμονής, θα κάνει γύρω στους 2-3 μήνες μέχρι να καταθέσει τα χαρτιά. Μέχρι να βγει η άδεια παραμονής θα χρειαστούν το λιγότερο 2 μήνες και στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστούν 6 μήνες συνολικά.

Για να γίνει κατανοητό πώς επιμηκύνονται αυτοί οι χρόνοι αρκεί να αναφέρουμε ότι στο Δήμο Αθηναίων, μετανάστες έχουν πάρει σειρά προτεραιότητας για να καταθέσουν τα χαρτιά για την άδεια παραμονής τον Απρίλη!

ΛΕΥΚΑΔΑ
Κοινή παράσταση στο νομάρχη

Δεκάδες μετανάστες, κυρίως από την Αλβανία, μαζί με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και το Σωματείο Οικοδόμων της Λευκάδας έκαναν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στον απερχόμενο νομάρχη για τις προϋποθέσεις της νόμιμης παραμονής των μεταναστών στη χώρα, που βάζει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και την οποία είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης».

Μεγάλος αριθμός αλλοδαπών εργατών από τη Λευκάδα αφού εξέφρασαν τη θέλησή τους να παλέψουν μαζί με τους Ελληνες εργάτες μέσα από το Σωματείο των Οικοδόμων και το Εργατικό Κέντρο της Λευκάδας, συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν μαζί με τους άλλους εργάτες του νησιού, στη σύσκεψη που οργανώνουν οι δύο αυτοί φορείς μετά τις γιορτές, ώστε να αποφασίσουν την παραπέρα κινητοποίησή τους. Σημειώνεται ότι υιοθετούν και παλεύουν την πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής Μεταναστευτικών Συλλόγων Κοινοτήτων και Ενώσεων Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συσπείρωση των αλλοδαπών εργατών στο Σωματείο και το Εργατικό Κέντρο της Λευκάδας έγινε ύστερα από μαζική εξόρμηση που έγινε το περασμένο Σάββατο (21/12/2002) στο χώρο όπου συχνάζουν οι εργάτες, όπου μοιράστηκε ανακοίνωση που ήταν γραμμένη στην ελληνική και αλβανική γλώσσα.

Τους «έκαψε» η ιδιωτικοποίηση

Την ομαλή ηλεκτροδότησή τους απαιτούν οι κάτοικοι της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων. Αρνούνται να «πληρώσουν» την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που μόνο προβλήματα τους φέρνει.

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου, σημειώνοντας ότι με το πέρασμα της επιχείρησης σε ιδιώτες, μειώνεται το προσωπικό λόγω συνταξιοδοτήσεων, προσλήψεις δε γίνονται και όσοι μένουν να δουλέψουν δεν επαρκούν, για να καλύψουν τις ανάγκες. Συν το γεγονός, ότι για να αντεπεξέλθουν έστω και σε μερικές από τις απαιτήσεις των καταναλωτών, η εργασία τους έχει υπερεεντατικοποιηθεί και υπάρχει συνεχής ο κίνδυνος ατυχήματος.

Το ΕΚ προσθέτει ότι τα κεντρικά της ΔΕΗ δεν εφοδιάζουν τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα τρία αυτά νησιά με ανταλλακτικά. Ετσι, οι ελλείψεις οδηγούν σε συχνές βλάβες και πολύωρες διακοπές. Οι εργαζόμενοι καταλήγουν ότι «το συμφέρον των εργαζομένων και του λαού εξυπηρετείται από μια ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο με αποκλειστικότητα στην παραγωγή - μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας».

«ΕΝΙΑΙΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ»
Εξέλεξε αντιπρόσωπο στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο

Η συνδικαλίστρια Σ. Κάσσαρη του «Ενιαίου Αγωνιστικού Μετώπου Υγειονομικών» Ηπείρου (ΕΑΜ-Υ Ηπείρου) εκλέχτηκε στη μία απ' τις δυο θέσεις του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ) Ηπείρου. Πρόκειται για ένα θετικό αποτέλεσμα, εκτίμησε το ΕΑΜ-Υ Ηπείρου.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Ψήφισαν 557 και βρέθηκαν 484 έγκυρα, 46 λευκά και 27 άκυρα ψηφοδέλτια. Το ΕΑΜ-Υ πήρε 150 ψήφους, η ΔΑΚΕ 248 και εξέλεξε τον άλλο αντιπρόσωπο, ενώ υπήρξαν και δυο ανεξάρτητα ψηφοδέλτια που συγκέντρωσαν συνολικά 86 ψήφους. Η ΠΑΣΚΕ απείχε από τις εκλογές, γιατί δε συμφωνεί με τη λειτουργία του ΠεΣΥ, αν και ενστερνίζεται την πολιτική που το δημιούργησε...

Σημειώνεται ότι τα τελικά αποτελέσματα για τα Νοσηλευτικά Συμβούλια δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα εξαιτίας λαθών της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, η οποία τα παρέδωσε στο ΠεΣΥ και τα δημοσίευσε. Το ΕΑΜ-Υ Ηπείρου διαμαρτυρήθηκε στο ΠεΣΥ Ηπείρου και ζήτησε να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος ώστε τα αποτελέσματα που θα εκδοθούν να είναι τα έγκυρα. Συγκεκριμένα, είχε γίνει λάθος στο όνομα της παράταξης του ΕΑΜ-Υ και στα νούμερα των αποτελεσμάτων, δηλαδή δεν έβγαιναν τα αθροίσματα.

Ανοιχτό ταχυδρομείο

Αύριο, Τετάρτη 25 του Δεκέμβρη και την Πέμπτη 26, όλα τα Ταχυδρομικά Γραφεία της χώρας θα παραμείνουν κλειστά. Κατ' εξαίρεση θα λειτουργήσει κανονικά και με ωράριο 07.00 - 21.00 το Ταχυδρομικό Γραφείο του Αερολιμένα Αθηνών «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ