ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Κάθε πέρσι και... καλύτερα

Πρωταγωνιστές της χρονιάς ΑΕΚ και ΠΑΟ

Sportidea

Πρωταγωνιστές της χρονιάς ΑΕΚ και ΠΑΟ
Ονειρο ήταν και πάει... Οσοι πίστεψαν πως αυτή η χρονιά θα αποτελούσε τη νέα αρχή για το μπάσκετ και ότι θα ξαναβρεί τον δρόμο του, απατήθηκαν οικτρά. Η διεξαγωγή της ενιαίας Ευρωλίγκας αποτέλεσε «φρούδα ελπίδα» αφού μετά τη λήξη της η διάσπαση εν μέσω καλοκαιριού του αθλήματος με τη γνωστή κόντρα της λίγκας των ισχυρών ΟΥΛΕΜΠ και τη ΦΙΜΠΑ-ΕΥΡΩΠΗΣ ξαναφούντωσε. Ετσι από τον Σεπτέμβρη οι δρόμοι χώρισαν ξανά με ξεχωριστές διοργανώσεις (Ευρωλίγκα ΟΥΛΕΜΠ Καπ από τη μια, Τσάμπιονς Καπ από την άλλη). Τα παιχνίδια συμφερόντων που υπάρχουν δεν αφήνουν το άθλημα να ορθοποδήσει με συνέπεια η κρίση να παρατείνεται επικίνδυνα. Συνυφασμένο φυσικά με το γενικότερο κλίμα αντιθέσεων και αντιπαράθεσης ήταν και το ελληνικό πρωτάθλημα. Η κόντρα ΕΣΑΚΕ-ΕΟΚ (μάλιστα υπήρξε και εσωτερική κόντρα στη Λίγκα με τον πρόεδρό της Παπακαλιάτη να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα) οδήγησε στην καθυστέρηση της έναρξής του ενώ η έλλειψη τηλεοπτικής στέγης μεγάλωσε το πρόβλημα. Τελικά για άλλη μια φορά οι... επαγγελματίες του ελληνικού μπάσκετ ζήτησαν τη συμβολή του κράτους με την ΕΡΤ να πληρώνει τα σπασμένα άλλων και να αποτελεί σανίδα σωτηρίας για 9 ομάδες. Για άλλη μια χρονιά λοιπόν θα μπορούσε να πει κανείς ότι «κάθε πέρσι και καλύτερα».

Σε κιτρινο-πράσινο φόντο

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ στον αγωνιστικό τομέα μονοπώλησαν τις επιτυχίες τη χρονιά που πέρασε. Οι «πράσινοι» αναδείχτηκαν για τρίτη φορά στην ιστορία του, πρωταθλητές Ευρώπης ενώ η ΑΕΚ μετά από 32 χρόνια ανέβηκε ξανά στην κορυφαία θέση του ελληνικού πρωταθλήματος κατακτώντας το πρωτάθλημα.

Η Ενωση από την αρχή αποτελούσε ένα ερωτηματικό. Η ανανέωση που έκανε η διοίκηση της ομάδας με τη φυγή παικτών όπως ο Κουτλουάι, Τσακαλίδης καθώς και του προπονητή Ντούσαν Ιβκοβιτς, η στήριξη σε νέους παίκτες αλλά και κυρίως νεαρούς, έκαναν πολλούς να πιστέψουν ότι θα έχει δύσκολο έργο. Ομως ο Ντράγκα Σάκοτα και η ομάδα του τα κατάφεραν. Με κεκτημένη ταχύτητα τερμάτισε στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος αποκτώντας το πλεονέκτημα έδρας σε όλη τη διάρκεια των πλέι οφ. Εκεί στον τελικό του ελληνικού φάιναλ φορ βρήκε τον Ολυμπιακό που για άλλη μια φορά οι «κιτρινόμαυροι» έφεραν τα πάνω κάτω. Αν και βρέθηκαν να χάνουν με 2-0 (ήττα εντός με 82-74 και εκτός 75-70) έκαναν την ολική επαναφορά ισοφαρίζοντας τις νίκες των «ερυθρολεύκων» (85-78, 61-60). Ετσι στον πέμπτο τελικό στο ΟΑΚΑ μετά από συναρπαστική εξέλιξη και εναλλαγές στο σκορ, ο «Δικέφαλος» νίκησε με 79-70 ανοίγοντας τα... φτερά του για τους πανηγυρισμούς.

Πάσχα με... μπολονέζ

Ανήμερα του Πάσχα ο Παναθηναϊκός αντί για οβελία... έτρωγε μακαρονάδα αλά Μπολονέζ. Οι «πράσινοι» στην Μπολόνια έφθαναν στην κορυφαία τους στιγμή στεφόμενοι πρωταθλητές Ευρώπης για τρίτη φορά στην ιστορία του. Αν και πήγε στο φάιναλ φορ της ιταλικής πόλης σαν αουτσάιντερ, έφθασε μέχρι τον τελικό. Στον ημιτελικό ξόφλησε στη Μακαμπί ένα παλιό λογαριασμό (από την προηγούμενη χρονιά για την ήττα στον τελικό της Σουπρολίγκα) την οποία νίκησε με 83-75. Στον τελικό βρέθηκε αντιμέτωπος με την οικοδέσποινα του φάιναλ φορ Κίντερ Μπολόνια που λόγω έδρας ήταν το φαβορί. Ομως οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν ήταν διατεθειμένοι να γυρίσουν τη Δευτέρα του Πάσχα με άδεια χέρια. Επικράτησαν των Ιταλών με 89-83 χάρις και στις προσωπικές ενέργειες του Κουτλουάι στο τελευταίο καθοριστικό λεπτό.

ΒΟΛΕΪ
Ο Γηραιός πήρε ρόπαλο

Μεγάλες συγκινήσεις στους φίλους του βόλεϊ, πρόσφερε τη χρονιά που φεύγει, το πρωτάθλημα της Α1 ανδρών. Ο Ηρακλής, ήταν η ομάδα που κατάφερε να κλέψει, σε εγχώριο επίπεδο, την παράσταση καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία του κατέκτησε το νταμπλ. Σπουδαία, πάντως, ήταν και η ευρωπαϊκή του παρουσία, αφού ο «γηραιός» κατέλαβε την τρίτη θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών. Στη συγκεκριμένη διοργάνωση, πάντως, τα περισσότερα «φώτα» τράβηξε ο Ολυμπιακός, ο οποίος με πείσμα και θέληση έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης, παίρνοντας τελικά την 2η θέση.

ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ: Για μια ακόμα αγωνιστική περίοδο, το κορυφαίο ελληνικό γυναικείο «δίδυμο» της Βάσως Καραντάσιου και της Εφης Σφυρή, τράβηξε τα περισσότερα βλέμματα. Συγκεκριμένα, η εθνική μας ομάδα κατάφερε να αναρριχηθεί στην 14η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, έπειτα από την κατάκτηση της 3ης θέσης στο έκτο παγκόσμιο τουρνουά της Ρόδου. Σημαντική ήταν και η προσφορά της εθνικής μας ομάδας των εφήβων (Ανδρέας Γκόρτσανιουκ - Θοδωρής Παπαδημητρίου), η οποία έφθασε έως την τελική φάση των «8» του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος κάτω των 18 χρονών. Στους άνδρες, το ζευγάρι των Θανάση Μιχαλόπουλου και Παύλου Μπελιγράτη, ήταν το κορυφαίο στην Ελλάδα, ενώ πραγματοποίησε σημαντικά βήματα και στον διεθνή τομέα.

ΠΟΛΟ
Ολα ... κόκκινα

Το 2002 ήταν, αναμφισβήτητα, η χρονιά του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν άφησαν να τους ξεφύγει τίποτα από πλευράς τροπαίων, πετυχαίνοντας το περίφημο «τρεμπλ» που αντιστοιχεί σε νταμπλ στην Ελλάδα και ευρωπαϊκό τρόπαιο. Στις 25 Μάη, στη Βουδαπέστη, στο φάιναλ φορ της διοργάνωσης, η ελληνική ομάδα κατάφερε να γράψει ιστορία. Αφού νίκησαν εύκολα 8-5 την πρωταθλήτρια Ευρώπης Γιουγκ από την Κροατία μπήκαν στη «φλογισμένη» πισίνα «Αλφρεντ Χάγιος» στο νησί της Μαργαρίτας, για να αντιμετωπίσουν τη διοργανώτρια Χόνβεντ την οποία νίκησαν με 9-7.

Η αρχή των τίτλων για τον Ολυμπιακό είχε γίνει στις 30 Μάρτη στο κολυμβητήριο του Βόλου, όπου κατέκτησαν το Κύπελλο Ελλάδας νικώντας τον συμπολίτη του Εθνικό με 11-8 στον ημιτελικό και την «άσπονδη» φίλη τους Βουλιαγμένη με 10-9 στην παράταση του τελικού. Με τους «μπέμπηδες» οι μετέπειτα πρωταθλητές Ευρώπης κοντραρίστηκαν και στη διεκδίκηση του τίτλου στην Ελλάδα, όπου μετά από μια συγκλονιστική διαδικασία τελικών κατάφεραν να τον... σηκώσουν και αυτόν επικρατώντας με 3-2 στους τελικούς. Οι «κόκκινοι» είχαν προηγηθεί με 2-0 νίκες (9-8 στον Πειραιά και 9-7 στο Λαιμό), αλλά ο ΝΟΒ ισοφάρισε παίρνοντας τα άλλα δυο παιχνίδια (7-4 εκτός και 6-5 εντός). Στο πέμπτο και καθοριστικό παιχνίδι, ο Ολυμπιακός νίκησε με 9-7, κατακτώντας έτσι το τέταρτο συνεχόμενο πρωτάθλημα.

  • Η Εθνική Νεανίδων πρόσφερε τη μεγαλύτερη επιτυχία για τη χώρα μας σε εθνικό επίπεδο. Τα κορίτσια κράτησαν τη θέση τους στην κορυφή της Ευρώπης, κατακτώντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο της πρωταθλήτριας. Στον τελικό της διοργάνωσης που έγινε στην Πορτογαλία, επικράτησαν της Ουγγαρίας με 9-7 (3-1, 2-2, 0-3, 4-1).
ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Με σημαντικές επιτυχίες στην Ευρώπη και με καλές εμφανίσεις στα ελληνικά πρωταθλήματα, αφήνει η χρονιά που τελειώνει το χάντμπολ. Τόσο ο Πανελλήνιος και η Αναγέννηση Αρτας στις διοργανώσεις εντός συνόρων, όσο και το Κιλκίς με το Φίλιππο στις ευρωπαϊκές «μάχες», ξεχώρισαν με τις επιδόσεις και τις εμφανίσεις τους.

Στα ελληνικά πρωταθλήματα, ο σύλλογος της Κυψέλης ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος, καθώς επικράτησε των υπολοίπων και κατέκτησε την πρώτη θέση και το βαρύτιμο τρόπαιο για δεύτερη φορά στην ιστορία του και μάλιστα συνεχόμενη. Παράλληλα, κατάφερε να κερδίσει και στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και να κάνει το νταμπλ. Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, η Αναγέννηση Αρτας ήταν αυτή που συνέχισε για μία ακόμα περίοδο την ξέφρενη πορεία της, κάνοντας θεσμό την κατάκτηση των δύο τίτλων, πρωτάθλημα και κύπελλο.

Στην Ευρώπη, η αρχή του 2002, βρήκε το Κιλκίς να έχει φτάσει στους «8» του Τσάλεντς Καπ, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ύστερα από μία πολύ καλή κούρσα. Ομως, η απειρία των παικτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν αυτή που στοίχισε, καθώς αποκλείστηκε από την Πέλιστερ της ΠΓΔΜ στα πέναλτι με 3-2. Στην ίδια θέση βρίσκεται τώρα ο Φίλιππος Βεροίας που κατάφερε να φτάσει στα προημιτελικά της ίδιας διοργάνωσης και καλείται να αντιμετωπίσει την τουρκική Μπεσίκτας. Στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο Πανελλήνιος κατόρθωσε να περάσει στους ομίλους, αλλά συνάντησε ίσως τις πιο δύσκολες ομάδες του ευρωπαϊκού χάντμπολ. Εκεί σημείωσε μόλις μία νίκη (με τη Βίσλα Πλοκ) και πέντε ήττες από την ομάδα του Μαγδεμβούργου της Γερμανίας και τη Φότεξ από την Ουγγαρία εκτός αυτής του επαναληπτικού με την πολωνική ομάδα. Στο Κύπελλο Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, ο Δούκας αποκλείστηκε από τη Σάντεφιορντ (Νορβηγία), όπως και ο Ιωνικός από την Τουτούνσκι (ΠΓΔΜ) στο Κύπελλο Κυπελλούχων.

Τέλος σε ό,τι αφορά τις Εθνικές ομάδες, γυναίκες και άνδρες δεν κατάφεραν να περάσουν στα τελικά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2002

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ανδρέας ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΕΙΜΕΝΑ: Γιώργος ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

Μπάμπης ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Μυρτώ ΒΩΣΣΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ