ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανοιχτή διάσταση απόψεων Ερντογάν - Ντενκτάς

Ευθεία επίθεση κατά του Ραούφ Ντενκτάς εξαπέλυσε προχτές το βράδυ ο Τούρκος ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας, ταυτόχρονα, την αλλαγή της πολιτικής της Αγκυρας στο Κυπριακό και καλώντας τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να μην αγνοήσει τις τελευταίες εναντίον του διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο. «Αν δε βρεθεί μια απόφαση στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης έως τις 28 Φεβρουαρίου, τα πράγματα θα χειροτερεύσουν», δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό.

«Δε θέλω να ακολουθήσω την πολιτική στο Κυπριακό που ακολουθήθηκε τα τελευταία 30 έως 40 χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ηγέτης. Αναφερόμενος στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Ραούφ Ντενκτάς στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, ο Ερντογάν τόνισε ότι «αν 30.000 άνθρωποι διαδηλώνουν την ίδια ώρα στη βόρεια Κύπρο, τότε αυτό σημαίνει ότι κάτι τρέχει στη βόρεια Κύπρο». «Δεν είναι φυσιολογικό ή ευκαιριακό γεγονός. Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά γι' αυτό το θέμα, δεν μπορείς να αγνοήσεις αυτό που σκέφτεται ο κόσμος», πρόσθεσε.

«Στη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνάντησής μας εδώ, ο κ. Ντενκτάς δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν είναι διαπραγματεύσιμο. Στη συνέχεια είπε, όμως, ότι δεν εμπιστεύεται την άλλη πλευρά... Οταν, όμως, βρίσκουμε το σχέδιο διαπραγματεύσιμο, πρέπει να διαπραγματευτούμε», τόνισε ο Ερντογάν.

Τα σχόλια του Ερντογάν δείχνουν τις διαφορές απόψεων ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα στην Αγκυρα και την πολιτική του Ντενκτάς, εκτιμά το πρακτορείο Ρόιτερ, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι ο πανίσχυρος τουρκικός στρατός παραδοσιακά υποστηρίζει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

«Το θέμα αυτό δεν είναι προσωπική υπόθεση του κ. Ντενκτάς. Δ εν είναι υπόθεση του Αχμέτ, του Μεμέτ ή του Ταγίπ Ερντογάν. Είναι ο αγώνας ενός έθνους για επιβίωση», τόνισε ο Τούρκος ηγέτης.

Η απάντηση Ντενκτάς

Μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε προχτές ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Νταγίπ Ερντογάν προς τον Ραούφ Ντενκτάς, σχετικά με την πολιτική του στο Κυπριακό, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προσπάθησε χτες να δικαιολογήσει τη στάση του, ενόψει και της συνάντησης που είχε με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων του ψευδοκράτους.

«Λέει (ο Ερντογάν) ότι το θέμα αυτό δεν είναι προσωπική υπόθεση του Ντενκτάς, αλλά εθνικό θέμα και τόνισε την ανάγκη να εισακούσουμε τις επιθυμίες του λαού», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων «Ανατολή».

«Τι θέλει, όμως, ο λαός; Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο πραγματοποιώ αυτήν τη συνάντηση (με τους ηγέτες των κομμάτων). Εχει, άραγε, ο λαός παραιτηθεί από την κυριαρχία και την πολιτική ισότητα; Το έχει πια πάρει απόφαση ότι οι Ελληνοκύπριοι θα ζουν ανάμεσά του;», διερωτήθηκε ο Ντενκτάς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εξάλλου, σε πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρει ότι τα έγγραφα του Κόφι Ανάν «οδηγούν τον τουρκοκυπριακό λαό στην εγκατάλειψη πολλών από τα δικαιώματα, που απολαμβάνει σήμερα».

Ο Ραούφ Ντενκτάς προσθέτει πως καταβάλλονται προσπάθειες να βελτιωθούν όσα προνοούν τα έγγραφα Ανάν και υποστηρίζει πως δε δόθηκε αρκετός χρόνος για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων. Του έλεγαν μόνον, είπε, να τα υπογράψει. Ο Ντενκτάς καλεί τους Τουρκοκυπρίους να μην αποδεχτούν υπηκοότητα της κυπριακής κυβέρνησης, γιατί, όπως αναφέρει, θα γίνουν μειονότητα.

Σημειώνουμε πως οι συνομιλίες ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Ντενκτάς πρόκειται να επαναληφθούν στις 8 Γενάρη.

Σήμερα η επίσημη προκήρυξη των προεδρικών εκλογών

Δεν αποκλείει την περίπτωση να είναι υποψήφιος Πρόεδρος ο Γλαύκος Κληρίδης

Προκηρύσσονται σήμερα επίσημα οι προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχτούν στις 16 Φεβρουαρίου.

Ο δεύτερος γύρος, αν παραστεί ανάγκη, θα διεξαχτεί στις 23 Φεβρουαρίου. Οι υποψηφιότητες θα υποβληθούν στις 17 Ιανουαρίου. Η προκήρυξη θα γίνει με διάταγμα του υπουργού Εσωτερικών, που θα δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου δήλωσε ότι με την προκήρυξη των εκλογών θα ανακοινωθούν και τα ονόματα του Γενικού Εφόρου Εκλογής και των Βοηθών Εφόρων.

Γενικός έφορος θα είναι ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών Κυριάκος Τριανταφυλλίδης και βοηθοί οι κατά τόπους έπαρχοι. Οι ψηφοφόροι ανέρχονται στις 475 χιλιάδες.

Ο εκλογικός κατάλογος θα αναρτηθεί σήμερα και θα είναι αναρτημένος μέχρι τις δώδεκα Ιανουαρίου.

Οι αιτήσεις για εγγραφή στον κατάλογο όσων έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους μέχρι την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, έληξαν χτες.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ρόιτερ, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υποβάλει υποψηφιότητα στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Η απόφασή του, πρόσθεσε, θα εξαρτηθεί από διάφορα θέματα, περιλαμβανομένου του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων των Ηνωμένων Εθνών έως τις 28 Φεβρουαρίου. «Βεβαίως το εξετάζω», είπε, «αλλά δεν έχω ακόμη αποφασίσει... Εάν εξευρεθεί μια λύση στις 25 ή στις 28 Φεβρουαρίου δε θα υπάρχει για μένα κανένας λόγος να ζητήσω να συνεχίσω ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αν όχι θα ήταν πολύ άσοφο, στο μέσο των διαπραγματεύσεων να αποχωρήσω και να παραδώσω το θέμα σε κάποιον άλλο».

Επίσης, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε χτες ότι δεν πρέπει να αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε ερώτηση αν θα είναι υποψήφιος, ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ΑΚΕΛ

Με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς, το ΑΚΕΛ απηύθυνε διακήρυξη σ' όλο τον κυπριακό λαό. Στη διακήρυξη τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «η υποβολή του σχεδίου Ανάν δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είναι το απότοκο των δεδομένων που δημιουργήθηκαν στο Κυπριακό μετά το 1992. Στη διαμόρφωση του σχεδίου Ανάν έθεσαν τη σφραγίδα τους: α) οι αρνητικές αλλαγές στο παγκόσμιο σκηνικό με το διεθνές δίκαιο να υποχωρεί μπροστά στη "νέα τάξη πραγμάτων". β) Η αδιαλλαξία της Αγκυρας και του Ντενκτάς και η κάλυψη που συναντούν από μέρους των ισχυρών της νέας τάξης πραγμάτων. γ) Η εκτροπή από τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ που σημειώθηκε από τα μέσα του 1999. δ) Τα σκαμπανεβάσματα και οι αντιφάσεις στην πολιτική Κληρίδη και Συναγερμού στο Κυπριακό, για μια ολόκληρη δεκαετία (εγκατάλειψη του ψηφίσματος 789, συζήτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης χωρίς πρόοδο επί της ουσίας, σωρεία προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών και στη συνέχεια μυστικές και άτυπες συνομιλίες χωρίς καμιά προϋπόθεση, πυραυλολογία και ηφαιστειολογία). Και δ) οι λανθασμένοι χειρισμοί του Προέδρου Κληρίδη και της κυβέρνησής του των τελευταίων χρόνων που ανέχτηκαν την εκτροπή από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και που στις κατά καιρούς συνομιλίες άφησαν στο τραπέζι θέμα κυριαρχίας, θέμα εδαφικής ακεραιότητας των κρατιδίων κ.ο.κ».

Σε άλλο σημείο αναφέρει πως «ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος με την ψήφο του λαού θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα συνεχίσει με καλή θέληση τις διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου Ανάν και αν υπάρξει η ίδια καλή θέληση και από την άλλη πλευρά θα ανοίξει ο δρόμος για τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας».

Ενισχύστε τη «Δημοκρατική Μέριμνα»

Μπροστά στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η «Δημοκρατική Μέριμνα», σε ανακοίνωσή της, σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Η "Δημοκρατική Μέριμνα", όπως είναι γνωστό, είναι ένα σωματείο που ιδρύθηκε μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, με στόχο την παροχή μιας στοιχειώδους βοήθειας στους αναξιοπαθούντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τα θύματα των πολιτικών διώξεων.

Η "Δημοκρατική Μέριμνα", για την πραγματοποίηση του έργου της, δεν έχει άλλους πόρους πέραν εκείνων που διαθέτουν Οργανισμοί και ιδιώτες για να καλυφθούν εκατοντάδες άτομα, που, χωρίς εισοδήματα και συχνά χωρίς οικογένεια, βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους.

Τους πόρους αυτούς εξασφαλίζει με την καθιερωμένη οικονομική εξόρμηση των Χριστουγέννων - Νέου Ετους. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι στη φετινή μας εξόρμηση θα ανταποκριθείτε, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη δύσκολη αποστολή μας.

ΣΗΜ.: Προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία του Σωματείου μας (Ακαδημίας 78, τηλ. 210-3822.776) και στην Εθνική Τράπεζα (Υποκ/μα Κάνιγγος) στο λογαριασμό 129/498908-21».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ