ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καθεστώς γαλέρας σε απασχόληση και αμοιβές

Σε σύγχρονα κάτεργα μερικής απασχόλησης, άθλιων συνθηκών εργασίας και μισθών έχουν εξελιχτεί τα πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ

Στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα της Θεσσαλονίκης έχει στην ουσία καταργηθεί η μόνιμη και σταθερή απασχόληση και έχει σε μεγάλο μέρος αντικατασταθεί από μερική απασχόληση. Ολόκληρος ο κλάδος των εμποροϋπαλλήλων, που στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης αριθμεί περί τις 15.000 εργαζόμενους απ' τους οποίους οι μισοί περίπου σε μεγάλες επιχειρήσεις - πολυκαταστήματα, είναι υποχρεωμένος να εργάζεται σε συνθήκες κάτεργου, με απάνθρωπο ωράριο - ωρομίσθιο, άθλιους μισθούς και να ζει υπό τη δαμόκλεια σπάθη της απόλυσης και της ανεργίας.

Με την ψήφιση του νόμου 1892/90 «Για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη και άλλες διατάξεις», του οποίου το άρθρο 38 εισάγει το θεσμό της μερικής απασχόλησης, και τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων που εφαρμόστηκε το 1992, σταδιακά η μόνιμη και σταθερή απασχόληση στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα αντικαταστάθηκε με ωρομίσθια και απασχόληση κυρίως 4ωρη ή και δίωρη.

Να σημειωθεί ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησαν την κυβέρνηση της ΝΔ το 1993, όχι μόνο δεν άλλαξαν προς το καλύτερο το θεσμικό πλαίσιο για τους όρους απασχόλησης και τις εργασιακές σχέσεις, αλλά φρόντισαν με αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας να «εκσυγχρονίσουν» περισσότερο τα πράγματα, κάνοντάς τα ακόμα χειρότερα. Ετσι, η ψήφιση του Ν. 2639/98 «Ρύθμιση εργασιακών σχέσεων... και άλλες διατάξεις» διευρύνει και στην ουσία κάνει καθεστώς, ιδιαίτερα στους χώρους που δεν υπάρχει ισχυρή συνδικαλιστική παρουσία, τις ειδικές μορφές απασχόλησης, τη μερική απασχόληση, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, που όλα εξυπηρετούν θαυμάσια τις απαιτήσεις των εργοδοτών, τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων.

Από το κακό στο χειρότερο

Οι επιπτώσεις της αλλαγής αυτής των εργασιακών σχέσεων είναι βαρύτατες για τους εργαζόμενους. Τα πράγματα πάνε συνέχεια από το κακό στο χειρότερο. Το ποσοστό ωρομίσθιων απασχολούμενων στα καταστήματα π.χ. της εταιρίας DIAS είναι 70%, στα καταστήματα ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ 60%, στα καταστήματα της πολυεθνικής CARREFOUR 65% κ.ο.κ.

Ετσι, οι εργαζόμενοι ως ωρομίσθιοι στην ουσία δεν εργάζονται τις ώρες που προβλέπει η σύμβασή τους. Για παράδειγμα, αντί 4ωρο που προβλέπει η σύμβασή τους, τις περισσότερες φορές υποχρεώνονται να εργάζονται 8ωρο ή και 12ωρο ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Τις παραπανίσιες ώρες όμως δεν τις πληρώνονται σαν υπερωρία, αλλά σαν απλή εργασία ή δεν τις πληρώνονται καθόλου με την προοπτική να πάρουν ρεπό για να συμπληρώσουν το χρόνο που εργάστηκαν πάνω από τον κανονικό. Αυτά τα ρεπό, ωστόσο, συνήθως δε δίνονται από τους εργοδότες, γιατί οι συσσωρευμένες ώρες υπερωρίας είναι σε πολλές περιπτώσεις τόσες που θα έπρεπε ο εργαζόμενος να λείψει από τα καθήκοντά του για ένα μήνα περίπου. Με τον τρόπο αυτό συμπληρώνεται η καταλήστευση των εργαζόμενων και η καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

Η μη καταβολή των υπερωριών αποτελεί πια κοινό μυστικό, τόσο στους εργαζόμενους, όσο και στις Επιθεωρήσεις Εργασίας και στους νομικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης. Οι υπεύθυνοι των Επιθεωρήσεων Εργασίας συστήνουν στους εργαζόμενους που προσφεύγουν σ' αυτές να πάνε στα δικαστήρια και να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, γιατί είναι δύσκολο να αποδειχτεί ότι όντως εργάστηκαν τις ώρες που διεκδικούν.

Στο δικαστήριο πάλι είναι ακόμα δυσκολότερο να αποδειχτεί αυτό, γιατί θα πρέπει να βρεθεί εργαζόμενος της επιχείρησης που να εργάστηκε μαζί με τον ενάγοντα όλες αυτές τις ώρες και να καταθέσει γι' αυτό. Ποιος, όμως, εργαζόμενος θα πάει καθώς γνωρίζει ότι την άλλη μέρα θα πεταχτεί στο δρόμο; Ετσι ούτε στο δικαστήριο μπορεί να βρει το δίκιο του ο εργαζόμενος. Γι' αυτό υπάρχουν πολλοί δικηγόροι στη Θεσσαλονίκη που δε δέχονται να αναλάβουν παρόμοιες υποθέσεις καθώς τις θεωρούν χαμένες εκ των προτέρων.

Οσο για την αμοιβή των ωρομίσθιων αυτό είναι μια άλλη τραγική ιστορία. Οι εργαζόμενοι 4ωρο αμείβονται με 300 ευρώ το μήνα μεικτά. Αν από το ποσό αυτό αφαιρεθούν οι κρατήσεις, τότε ένας εργαζόμενος 4ωρο σε σούπερ μάρκετ βάζει στην τσέπη περίπου 250 ευρώ το μήνα. Σε ένα μήνα όμως μπορεί να έχει εργαστεί και 40 ώρες παραπάνω που, στις περισσότερες περιπτώσεις, δε θα πληρωθεί ποτέ. Το καθεστώς γαλέρας σε όλο του το μεγαλείο!!!

Οι εργασιακές σχέσεις στα πολυκαταστήματα αυτά χειροτερεύουν καθημερινά. Ο εργαζόμενος σαν ωρομίσθιος συνήθως δε διεκδικεί, δε γράφεται στο σωματείο, δεν παλεύει από το φόβο της απόλυσης. Να μη χάσει κι αυτό το μισθό πείνας που κατάφερε να εξασφαλίσει, υπομένοντας τις απάνθρωπες αυτές συνθήκες.

Μείωση θέσεων εργασίας

Ενα από τα κυριότερα επιχειρήματα που πρόβαλαν κυβέρνηση και εργοδότες με την ψήφιση των σχετικών νόμων που προαναφέραμε ήταν ότι με την καθιέρωση της μερικής απασχόλησης θα δημιουργούνταν νέες θέσεις εργασίας ή θα μοιράζονταν οι θέσεις εργασίας σε περισσότερα άτομα. Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων στα πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης διαψεύδει κατηγορηματικά αυτόν τον ισχυρισμό. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο Κατάστημα ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ της Βασιλίσσης Ολγας το 1992 εργάζονταν 45 άτομα με πλήρη απασχόληση (8ωρο), ενώ σήμερα εργάζονται μόνο 35, τα 20 απ' τα οποία είναι 4ωρης απασχόλησης!

Παρανομούν κατά βούληση

Το καθεστώς αυθαιρεσίας και παρανομίας των εργοδοτών του κλάδου είναι πέρα για πέρα προκλητικό. Σε πρόσφατη επερώτηση στη Βουλή του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη, για το ωράριο των καταστημάτων και τις εργασιακές σχέσεις σ' αυτά, δόθηκε από την κυβέρνηση η απάντηση ότι διενεργήθηκαν πρόσφατα έλεγχοι σε 40 επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και διαπιστώθηκε ότι οι 36 ήταν παράνομες... Το εύλογο ερώτημα του βουλευτή του ΚΚΕ, τι θα κάνετε για αυτήν την ολοφάνερη παρανομία, δεν πήρε καμία απάντηση και δεν πρόκειται να απαντηθεί ποτέ ουσιαστικά.

Ο μόνος τρόπος, με τον οποίον οι εργαζόμενοι στο εμπόριο μπορούν να βάλουν κάποιο φραγμό στις αυθαιρεσίες και παρανομίες των εργοδοτών, που συγκαλύπτονται απ' τις αρμόδιες υπηρεσίες, είναι ο δικός τους αγώνας, η συσπείρωση στα σωματεία τους και η αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεσματικότητας των εργατικών αγώνων αποτελεί η συντονισμένη κινητοποίηση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης ενάντια στην απαίτηση της διεύθυνσης των πολυκαταστημάτων CARREFOUR να χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι πατίνια, για να κινούνται πιο γρήγορα! Μόνο με τη δυναμική παρέμβαση του σωματείου και την κινητοποίηση των εργαζόμενων σταμάτησε η μετατροπή των υπαλλήλων σε ρομπότ.


Στράτος ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΗΣ


ΚΑΒΑΛΑ
Επιμένει στις διαγραφές η πλειοψηφία

Συνεχίζει τον αντιδραστικό και αντιδημοκρατικό της κατήφορο η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας (ΕΚΚ) που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ. Στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ θα επιχειρήσει να υλοποιήσει την παράνομη απόφαση διαγραφής από το ΔΣ του Πέτρου Ταχματζίδη, στελέχους του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του Σωματείου Οικοδόμων Καβάλας.

Ο πρόεδρος του ΕΚ Καβάλας Παναγιώτης Τιάκας, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης, επιδίδονται σε ένα παιχνίδι που μόνο στόχο έχει να πλήξει το κύρος του ΠΑΜΕ ειδικότερα, αλλά και το συνδικαλιστικό κίνημα γενικότερα. Διότι και να διαγράψει τον εκλεγμένο συνδικαλιστική - στέλεχος του ΠΑΜΕ, τη θέση του θα καταλάβει ο επόμενος συνδικαλιστής της παράταξης και πρόεδρος της Ενωσης Ναυτεργατών Θάσου Α. Λουβουλούδης.

Στη 15μελή διοίκηση του ΕΚ Καβάλας την απόλυτη πλειοψηφία έχει η ΠΑΣΚΕ με 14 εκλεγμένους. Μόνος «αιρετικός» ήταν ο Π. Ταχματζίδης. Από την άνοιξη που αναδείχτηκε η νέα διοίκηση του ΕΚΚ, μέχρι και σήμερα, ο πρόεδρος και η πλειοψηφία του ΔΣ, δεν κάλεσαν σε καμία συνεδρίαση τον Π. Ταχματζίδη. Και στις 18 Οκτώβρη 2002, με πρόσχημα την απουσία του από τις συνεδριάσεις, αποφάσισαν να τον διαγράψουν. Μάλιστα, δεν μπήκαν στον κόπο να τον καλέσουν ούτε στη συνεδρίαση που θα συζητούσαν την αποπομπή του από τη διοίκηση.

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η πρακτική της διοίκησης του ΕΚ Καβάλας, αφού τα τελευταία χρόνια, η μόνη δραστηριότητά της - παρά τα απανωτά χτυπήματα που δέχεται το εργατικό κίνημα και οι κατακτήσεις του - είναι οι διαγραφές συνδικαλιστών και σωματείων, και η άρνησή της να εγγράψει νέα σωματεία στη δύναμη του ΕΚΚ, προβάλλοντας αστείες και αντιδημοκρατικές δικαιολογίες.

Με ανακοίνωσή της η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταδικάζει απερίφραστα τις ενέργειες αυτές και καταγγέλλει στους εργαζόμενους του νομού Καβάλας, πως «οι απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις, στόχο έχουν να σταματήσουν όποια φωνή αντίθετη προς αυτούς υπάρχει και αντιδρά. Να περιορίσουν τις δυνατότητες δράσης και παρέμβασης του συνδικαλιστικού κινήματος, διότι έτσι επιτάσσουν τα συμφέροντα των ντόπιων και Ευρωπαίων αφεντικών τους».

Ξεκαθαρίζει πως σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται την αντικατάσταση του Π. Ταχματζίδη και προειδοποιεί πως θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να ανατρέψει αυτή τη λογική και την πολιτική που απορρέει από την πρακτική της διοίκησης του ΕΚ Καβάλας. Τέλος, το ΠΑΜΕ, καλεί τη διοίκηση του ΕΚΚ, έστω και τώρα να αναθεωρήσει την παράνομη απόφασή της. Καλεί όλα τα σωματεία της δύναμης του ΕΚΚ να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Και, τέλος, καλεί την παράταξη της ΠΑΣΚΕ να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες της, έστω και τώρα για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΚ Καβάλας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ