ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στο ρυθμό των όπλων...

Νεκρούς και ερείπια αφήνει πίσω του ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Νεκρούς και ερείπια αφήνει πίσω του ο ισραηλινός στρατός
ΡΑΜΑΛΑ.--

Οι χτεσινές κατεδαφίσεις 25 παλαιστινιακών κατοικιών στη Ράφα από ισραηλινές δυνάμεις πρόσθεσαν μέσα σε λίγες ώρες, κάπου 43 οικογένειες (ήτοι 220 άτομα!) στον ήδη υπάρχοντα αριθμό χιλιάδων αστέγων Παλαιστινίων που έχουν προκαλέσει ανάλογες «επιχειρήσεις» του στρατού του Ισραήλ... Τα ισραηλινά «αντίποινα» ήταν μάλλον «προληπτικού» χαρακτήρα. Ελήφθησαν γιατί ο ισραηλινός στρατός είχε πληροφορίες πως κάποιοι από τους κατοίκους της Ράφα σχεδίαζαν... επιθέσεις κατά ισραηλινών εποίκων. Οι σαράντα τρεις οικογένειες Παλαιστινίων έμειναν από χτες στο στο δρόμο με τα ρούχα που φορούσαν. Η κατεδάφιση των σπιτιών τους έγινε αιφνιδιαστικά. Οι ισραηλινοί, είπαν παλαιστινιακές αρχές, δεν τους άφησαν να πάρουν ούτε τα απαραίτητα. Χρήζουν άμεσης αρωγής σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, στέγη, κουβέρτες, ενδύματα...).

Επιδρομές σε καταυλισμούς

Νωρίτερα (από προχτές βράδυ έως χτες τα ξημερώματα) σε τρεις προσφυγικούς καταυλισμούς της Λωρίδας της Γάζας (Νουσάιρατ, Μαχγάζι και αλ Μπουρέιτζ) καταγράφηκαν νέες εφιαλτικές σκηνές. Ισραηλινοί στρατιώτες με τη «βοήθεια» επιθετικών ελικοπτέρων, βομβάρδιζαν ανελέητα τους καταυλισμούς. Κάποιοι από τους Παλαιστίνιους κάλεσαν τους πρόσφυγες σε συναγερμό. Η επίθεση των ισραηλινών εξελίχθηκε σε συγκρούσεις όταν αντεπιτέθηκαν μέλη των ένοπλων πτερύγων της Τζιχάντ και της Φατάχ... Μετά από τουλάχιστον δύο ώρες, οι ισραηλινοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Τοπικές νοσοκομειακές πηγές είπαν σε δημοσιογράφους πως στη διάρκεια της ολονύχτιας επιδρομής τραυματίστηκαν «αρκετοί Παλαιστίνιοι».

Associated Press

Μέσα στις τελευταίες 30 ώρες, στη διάρκεια συγκρούσεων και μεμονωμένων περιστατικών οι Παλαιστίνιοι θρηνούσαν ακόμη πέντε νεκρούς. Ανάμεσά τους τρεις Παλαιστίνιοι έφηβοι, ηλικίας 14 και 15 χρόνων που προχτές με μαχαίρι και σουγιά στο χέρι σκαρφάλωσαν στο φράκτη οικισμού Ισραηλινών εποίκων στη βόρεια Γάζα και σκοτώθηκαν εν ριπή οφθαλμού γιατί θεωρήθηκαν απειλή από ισραηλινούς στρατιώτες. Ο πατέρας ενός εκ των τριών ευχαριστούσε, μπροστά στις κάμερες, το Θεό γιατί ο γιος του εκπλήρωσε το όνειρό του να γίνει μάρτυρας...

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Σάεμπ Ερεκάτ κατήγγειλε τις ισραηλινές δυνάμεις για τη χρήση υπερβολικής βίας κατά των ανήλικων Παλαιστίνιων. «Ο ρυθμός με τον οποίον οι Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώνουν τα παιδιά μας είναι ανησυχητικός. Χρειάζεται η άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας» είπε. Κατέληξε δίνοντας το ακόλουθο στοιχείο. Μέσα στο 2002, 118 Παλαιστίνιοι κάτω των 18 χρόνων σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών... Επίσης, θλιβερός και ο αριθμός των 36 νεαρών Ισραηλινών που έπεσαν θύμα της βίας (είτε από πυρά Παλαιστινίων είτε σε επιθέσεις αυτοκτονίας).

Χτες συνελήφθησαν στη Δυτική Οχθη άλλοι 13 Παλαιστίνιοι. Ωρες πριν, η ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «B'tselem» ανακοίνωνε πως εδώ και μήνες κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές δίχως απαγγελία κατηγοριών περισσότεροι από 1.000 Παλαιστίνιοι...

Προεκλογική αποπομπή υφυπουργού

Την υφυπουργό Εθνικής Υποδομής Ναόμι Μπρούμενταλ απέπεμψε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, επειδή η πρώτη αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις ομάδας ερευνητών πάταξης της κρατικής διαφθοράς. Αδίκως ή δικαίως, η αποπομπή της Μπρούμενταλ χρησιμοποιήθηκε απ' τον Σαρόν ως ένδειξη της «αποφασιστικότητάς του» να πατάξει τη διαφθορά, μεσούντος, βεβαίως, του σκανδάλου διαφθοράς που πλήττει στελέχη της κυβερνώσας παράταξης Λικούντ. Η αποπομπή της υπουργού «επιβαλλόταν» και ενόψει των πρόωρων γενικών εκλογών της 28ης Γενάρη...

Ανταγωνισμοί πολεμικών βιομηχανιών

Σε άλλο επίπεδο (σ' αυτό του ανταγωνισμού των πολεμικών βιομηχανιών) χτες, καταγράφτηκε μία ακόμη αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ισραήλ και ΗΠΑ με αφορμή την προσπάθεια ισραηλινών πολεμικών βιομηχανιών να πωλήσουν στην Κίνα «στρατιωτικό υλικό». Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ», οι ΗΠΑ προέβαλαν «βέτο» ζητώντας απ' το Ισραήλ να άρει τις πωλήσεις στρατιωτικού υλικού στο Πεκίνο, γιατί «η εξαγωγή συγκεκριμένης στρατιωτικής τεχνολογίας στην Κίνα θα μπορούσε να απειλήσει την Ταϊβάν»... Και σ' αυτή την περίπτωση, το Ισραήλ υποχώρησε. Οπως, άλλωστε, είχε συμβεί δύο χρόνια πριν, όταν το Ισραήλ επιχείρησε να πωλήσει στην Κίνα εξεζητημένα συστήματα ραντάρ αλλά αναγκάστηκε να «οπισθοχωρήσει» καταβάλλοντας στο Πεκίνο αποζημιώσεις ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι παροικούντες την «Ιερουσαλήμ» ερμήνευσαν και αυτή την παρέμβαση των ενοίκων του Λευκού Οίκου υπέρ του λόμπι των μεγάλων πολεμικών βιομηχανιών των ΗΠΑ που εποφθαλμιούν, αλλά δεν καταφέρνουν να πάρουν το μεγαλύτερο μερίδιο στις πωλήσεις όπλων στην Κίνα...

ΝΕ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Εξω οι Αμερικανοί»

Ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος. Μπορούμε να τον σταματήσουμε μαζί με όλους τους λαούς του κόσμου, που παλεύουν για την αποτροπή του. Οι ιμπεριαλιστές δεν είναι ανίκητοι. Οι λαοί έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν τα βρώμικα πολεμικά σχέδιά τους. Αυτά υπογραμμίζει, με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ που απευθύνεται προς το χανιώτικο λαό, τον οποίο καλεί να αγωνιστεί ενάντια στον πόλεμο κατά του Ιράκ, για καμιά εμπλοκή και συμμετοχή, για το διώξιμο των βάσεων και των Αμερικανών από τη βάση της Σούδας και τη χώρα μας, με αφορμή την προκλητική επίσκεψη και ελλιμενισμό στη βάση της Σούδας του αεροπλανοφόρου «ΤΡΟΥΜΑΝ».

«Κανένας εφησυχασμός για την προετοιμασία του νέου πολέμου, για την εμπλοκή της χώρας μας, για το ρόλο της βάσης της Σούδας. Καμιά συμφιλίωση με τη συνεχή παρουσία των Αμερικανών στην πόλη μας, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, όπου προστίθεται: «Οσο αυτοί κλιμακώνουν τις ενέργειές τους για την επίθεση στο Ιράκ, τόσο ο λαός πρέπει να δυναμώνει την αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική δράση για την ανατροπή της Νέας Τάξης».

Ιδιαίτερα, με αφορμή την απρόσκλητη επίσκεψη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου με 5.500 Αμερικανούς στρατιώτες, η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, επισημαίνει: Ποιος μπορεί να ανέχεται την πλύση εγκεφάλου που γίνεται ότι, τάχα, ο νέος γύρος πολέμου που ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές για τα συμφέροντά τους είναι αναγκαίος και αναπόφευκτος; Ποιος μπορεί να δώσει συγχωροχάρτι στην ελληνική κυβέρνηση που ετοιμάζεται να παραχωρήσει απλόχερα, γη, θάλασσα και αέρα, για να διευκολυνθούν οι "βάρβαροι" στα πολεμικά τους σχέδια; Ενώ, τελικά, καταγγέλλονται και εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις και οι τοπικές αρχές των Χανίων, που «σφυρίζουν αδιάφορα» και προσπαθούν να πείσουν πως, ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας, η ΕΕ είναι, δήθεν, πιο καλή από τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές.

ΙΤΑΛΙΑ
Εκκενώθηκε το νησί Στρόμπολι

ΡΩΜΗ.--

Απομακρύνθηκαν χτες και οι τελευταίοι εναπομείναντες κάτοικοι του νησιού Στρόμπολι, βόρεια της Σικελίας, που απειλούνταν από την ενεργοποίηση του ομώνυμου ηφαιστείου. Πρόκειται για 27 ανθρώπους, ενώ προχτές είχαν απομακρυνθεί ακόμη 300 άτομα.

Την Τρίτη, κομμάτι του ηφαιστείου (μεγέθους ίσου με κτίριο 60 ορόφων) κατέπεσε στη θάλασσα, προκαλώντας παλιρροϊκά κύματα που κατέστρεψαν σπίτια και βάρκες στο νησί. Την ίδια στιγμή τρία διαφορετικά ποτάμια λάβας χύνονται στη θάλασσα, δημιουργώντας τεράστια σύννεφα καπνού, που καλύπτουν το νησί.

Οι αρχές πλέον φοβούνται ότι καινούρια μεγάλη έκρηξη θα έχει ως αποτέλεσμα την απότομη επαφή της λάβας, που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια του κρατήρα με τη θάλασσα. Στην περίπτωση αυτή ενδέχεται να δημιουργηθούν μεγάλα σύννεφα καπνού, που θα εκσφενδονίσουν βράχους σε μεγάλες αποστάσεις. Παράλληλα, οι αρχές προειδοποιούν ότι η ενεργοποίηση του Στρόμπολι, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του ηφαιστείου της Αίτνας, μπορούν να προκαλέσουν μικρο-σεισμούς στη Σικελία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ