ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ»
Ενα ντοκουμέντο συλλογικής γραφής και μνήμης

Η ομιλία του Μακρονησιώτη Διονύση Γεωργάτου, επικεφαλής της ομάδας Μακρονησιωτών που συνέγραψαν το βιβλίο

Απευθυνόμενος από μέρους των Μακρονησιωτών που έγραψαν αλλά και των άλλων που επιμελήθηκαν την έκδοση του βιβλίου με τίτλο: «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ Ιστορικός Τόπος», μα και εκ μέρους κάθε Μακρονησιώτη, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη συμμετοχή στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου στην αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό, ο Μακρονησιώτης Διονύσης Γεωργάτος, παλαίμαχος κομμουνιστής, ανάμεσα στα άλλα θα πει σχετικά με το βιβλίο:

Το βιβλίο αυτό και η σημερινή μας εκδήλωση είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στους νεκρούς της Μακρονήσου. Είναι μια μικρή συμβολή στην ιστορική μνήμη του λαού μας, στην ιστορία της πατρίδας μας.

Το βιβλίο αυτό που τη σύντομη παρουσίασή του έκανε ο ιστορικός Τηλέμαχος Λουγγής, τίθεται στην κρίση κάθε αναγνώστη, κάθε ερευνητή και που για μας θα είναι σεβαστή, τη θέλουμε και θα την αξιοποιήσουμε σε μελλοντικές επανεκδόσεις του βιβλίου.

Μοναδικό κριτήριο στη συνείδηση και στη σκέψη όλων μας που γράφουν ατομικά μα και συλλογικά, είναι ο σεβασμός στην ιστορική αλήθεια και η αγάπη μας στο λαό μας και στη νεολαία της πατρίδας μας. Αυτά έχουμε και μπορούμε τώρα στα γράμματα μας ακόμα να προσφέρουμε.

Το βιβλίο αυτό και ο τίτλος του έχουν την υπογραφή του «Συλλογική εργασία». Αυτός είναι ο συγγραφέας.

Είναι πράγματι συλλογική εργασία στα μέτρα των σημερινών δυνατοτήτων, όταν μάλιστα έχουν περάσει πενήντα και πλέον χρόνια από τη δημιουργία των στρατοπέδων της Μακρονήσου.

Το ιστορικό φαινόμενο Μακρόνησος 1947 μέχρι και σήμερα μόνο με συλλογική εργασία μπορεί αντικειμενικά να καταγραφεί, να μελετηθεί.

Απαραίτητο γι' αυτό είναι ακόμα να αξιοποιηθούν ταυτόχρονα όσα έχουν μέχρι σήμερα γραφτεί και ασφαλώς όσα υπάρχουν στα επίσημα αρχεία των σχετικών κρατικών υπηρεσιών ντόπιων και ξένων και σε πρώτη γραμμή στα αρχεία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, του Γενικού Επιτελείου Στρατού και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης ΒΧΙ/ΓΕΣ, συμπεριλαμβανομένων των εκθέσεων του Στρατοπεδάρχη Μπαϊρακτάρη και των διοικητών των στρατοπέδου.


Η Επιτροπή Εργασίας του βιβλίου επίμονα και σταθερά προσπάθησε να ανταποκριθεί και προς τις δυο αυτές πηγές και να τις αξιοποιήσει.

Ζήτησε και μάλιστα ύστερα και από επίσημη παρέμβαση του ΚΚΕ είχε πρόσβαση σε δευτερεύοντα αρχεία του στρατού για τη Μακρόνησο, όμως όχι για όλα τα στρατόπεδα των εκεί κρατουμένων.

Δυστυχώς δεν έγινε κατορθωτό παρά την επίμονη προσπάθειά μας να πάρουμε γνώση των αρχείων της Διεύθυνσης ΒΧΙ/ΓΕΣ που είναι η κύρια και μοναδική υπεύθυνη κρατική πηγή για ολόκληρη την ιστορία της Μακρονήσου.

Κυβερνητική σιωπή για τα Αρχεία της Μακρονήσου

Η πολιτεία παρόλο που έχουν περάσει πενήντα και πλέον χρόνια αποκρύπτει, τηρεί σιγήν ιχθύος και μάλιστα αφήνει να λέγεται όχι επίσημα και τεκμηριωμένα, ότι δεν υπήρξαν αρχεία της ΒΧΙ/ΓΕΣ και εάν υπήρξαν έχουν καταστραφεί!! Είναι άραγε δυνατό;

Μια τέτοια εκδοχή είναι εκ των πραγμάτων ακατανόητη και από την ίδια τη λειτουργία του κράτους αβάσιμη. Ασφαλώς σε καμία περίπτωση για μας, για το λαό, για τον ερευνητή δεν μπορεί να είναι πιστευτή.

Η επίσημη πολιτεία έχει υποχρέωση τα συγκεκριμένα υπαρκτά αυτά αρχεία της ΒΧΙ/ΓΕΣ να τα θέσει στη διάθεση των κομμάτων της Βουλής και να δώσει τη δυνατότητα στον ερευνητή να τα μελετήσει.

Η ιστορία της Μακρονήσου έχει ακόμα αξιόλογα γεγονότα τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγραφεί. Υπάρχουν ακόμα μελέτες, λογοτεχνικά κείμενα, εικαστικά έργα τα οποία δεν έχουν βρει το φως της δημοσιότητας γιατί οι δημιουργοί ή οι κληρονόμοι τους τα θεωρούν όχι αξιόλογα. Ολα αυτά δεν έγινε κατορθωτό από την Επιτροπή και τους συνεργατές της να συγκεντρωθούν και να αξιοποιηθούν στην έκδοση του βιβλίου.


Χαρακτηριστικό είναι ότι τώρα με την έκδοση του Α' τόμου του βιβλίου καταφτάνουν στην Επιτροπή. Εχω πάρει τέτοιες μελέτες, αυτές τις μέρες.

Εκφράζουμε το χρέος μας και την επιθυμία μας να συγκεντρώσουμε, να μελετήσουμε και να τα αξιοποιήσουμε συμπληρωματικά στο βιβλίο.

Αγαπητοί φίλοι,

Ο Β' τόμος του βιβλίου που είναι σχεδόν έτοιμος και ελπίζουμε να εκδοθεί μέχρι το καλοκαίρι 2003, στα κεφάλαιά του περιλαμβάνει και αναλύει τη φιλοσοφία της πολιτικής της Μακρονήσου που εφαρμόστηκε στους πολιτικούς εξόριστους άνδρες και γυναίκες, στους υπόδικους για τα στρατοδικεία στη ΣΦΑ. Οι μαρτυρίες είναι συγκλονιστικές. Τώρα το έγκλημα της Μακρονήσου αγκαλιάζει όλο το λαό και τη νεολαία. Παίρνει βαθύτερο πολιτικό περιεχόμενο.

Ιμπεριαλιστικό δημιούργημα

Οι Αγγλοαμερικάνοι ιμπεριαλιστές που ρυθμίζουν τα πάντα στο προτεκτοράτο τους που λέγεται Ελλάδα, οραματίζονται να διεθνοποιήσουν το φαινόμενο Μακρόνησος. Τα θεωρούν δικό τους πείραμα για παγκόσμια εφαρμογή του για τη συντριβή του κομμουνισμού και των ιδανικών του Σοσιαλισμού.

Ο εμφύλιος πόλεμος, οι εξορίες και οι φυλακές. Οι εκτελέσεις είναι μια ταξική αντιπαράθεση του τότε μοναρχοφασιστικού κατεστημένου και των Αγγλοαμερικάνων υποστηρικτών τους με τη λαογέννητη Εθνική μας Αντίσταση και το ΚΚΕ που θέλουν να τους συντρίψουν.

Με την καινούρια εκσυγχρονισμένη ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ύστερα από την ανατροπή του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, επιδίωξη και τακτική τους είναι να επιβληθούν σε παγκόσμια κλίμακα. Να υποδουλώσουν τους λαούς στην κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου. Ετσι το βιβλίο αυτό νομίζουμε ότι είναι επίκαιρο και χρήσιμο στο σημερινό αγώνα του λαού μας για λαϊκή κυριαρχία, αληθινή δημοκρατία, πρόοδο και ειρήνη των λαών.

Στον Β' τόμο υπάρχουν μελέτες πολιτικές (οργανισμός αναμορφωτηρίων Μακρονήσου), νομικές (Διοικητική εκτόπιση) το (Σύνταγμα και Παρασύνταγμα), η δίκη της εφημερίδας «Μάχη», ιστορικές (Διεθνής συμπαράσταση για την κατάργηση της Μακρονήσου), πολιτιστικές (το πνευματικό έργο για τη Μακρόνησο) που δίνουν βαθύτερο περιεχόμενο στο βιβλίο.

Το βιβλίο κλείνει με τα κεφάλαια: Η Μακρόνησος στην περίοδο 1958 μέχρι σήμερα.

Εδώ περιλαμβάνει τον αγώνα της ΠΕΚΑΜ, των Μακρονησιωτών και την επίσημη από το λαό και την πολιτεία καταγραφή και απόφαση ότι η Μακρόνησος είναι ιστορικός τόπος. Αυτή την απόφαση δώσαμε και εμείς σαν τίτλο αυτού του βιβλίου.

Ο τίτλος του βιβλίου. «Μακρόνησος Ιστορικός Τόπος», πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται στην ιστορική διαδρομή της Μακρονήσου, στο βαθύτερο περιεχόμενο της, στην πανελλαδική της ύπαρξη και ενότητα και στο διαχρονικό της ορίζοντα μέσα στην ιστορία του λαού μας.

Αυτός ο τίτλος στην πορεία του χρόνου και με τους αγώνες του λαού μας έγινε πανεθνικό αίτημα τόσο δυνατό και επίκαιρο που η ίδια η πολιτεία, ανεξάρτητα από πολιτικές διαφορές και σκοπιμότητες τον καθόρισε για τη Μακρόνησο, με το υπουργικό διάταγμα του υπουργείου Πολιτισμού το Μάη 1989 και σε συνεχεία με το Διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας «περί χρήσεως γης» για τη Μακρόνησο της 30 Αυγούστου 1995.

Ζωντανό ιστορικό μνημείο

Αγαπητοί φίλοι,

Το βιβλίο αυτό επιδιώκει επίσης να ανεβάσει το ενδιαφέρον και την απαίτηση του λαού και της νεολαίας για τον ιστορικό τόπο Μακρόνησος. Θέλουμε να ζητήσουμε και να προβάλουμε την προσωπική και συλλογική απαίτηση του πνευματικού κόσμου από την πολιτεία οι παραπάνω αποφάσεις της για τη Μακρόνησο άμεσα να υλοποιηθούν και η Μακρόνησος να γίνει και να λειτουργήσει δημιουργικά σαν Ιστορικό Μνημείο του λαού και του πολιτισμού μας.

Κλείνοντας αυτή τη μικρή μου παρέμβαση, με ανοιχτή τη σκέψη και την καρδιά, όλοι εμείς οι ζώντες ακόμα Μακρονησιώτες σας καλούμε να απαιτήσουμε από την πολιτεία και τους υπεύθυνους φορείς της άμεσα:

  • Να απομακρυνθούν από τη Μακρόνησο οι καταπατητές. Εάν κάποιοι έχουν νόμιμα δικαιώματα να αποζημιωθούν.
  • Να ολοκληρωθεί η ανέγερση και η συντήρηση των απαραίτητων κτισμάτων για τη λειτουργία του ιστορικού τόπου.
  • Να καθιερωθεί και να προγραμματιστεί ο τρόπος λειτουργίας του Ιστορικού Μνημείου.
  • Η ευθύνη και η λειτουργία του Μνημείου ανήκει στην πολιτεία (υπουργείο Πολιτισμού).

θεωρούμε αναγκαία και χρήσιμη την ύπαρξη ολιγομελούς φορέα εκπροσώπων πνευματικών, επιστημονικών ιδρυμάτων που θα συμβάλει στη λειτουργικότητα επίβλεψης και προστασία του ιστορικού Μνημείου. Στο φορέα αυτόν θα πρέπει να συμμετέχει η ΠΕΚΑΜ και ασφαλώς ο Δήμος Λαυρίου που είναι και γεωφυσικά η πύλη της Μακρονήσου.

Τα ιστορικά μνημεία κάθε χώρας και η λειτουργία τους ενώνουν πάντα το λαό. Στην πορεία της ιστορίας γίνονται συνδετικοί κρίκοι μεταξύ των λαών και ζωογόνα κύτταρα του παγκόσμιου πολιτισμού. Η ιστορία της χώρας μας έχει πολλά τέτοια μνημεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ