ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Γενάρη 2003
Σελ. /32
«Λαϊκά» ομόλογα και άλλα παραμύθια

Εχοντας συνεργήσει ανοιχτά στη μεγαλύτερη ληστεία των τελευταίων δεκαετιών από τις τράπεζες, σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων και αποταμιεύσεων, οι εκσυγχρονιστές επιχειρούν να δείξουν ότι τάχα ενδιαφέρονται για τους «οικονομικά αδύνατους»

Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Ελαφρολαϊκό ανάγνωσμα προς τέρψιν (αφελών) αναγνωστών θυμίζει αυτή η ιστορία με τα «λαϊκά» ομόλογα, την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να πουλήσει ως φιλολαϊκό μέτρο, ενώ πρόκειται για βάναυσο εμπαιγμό. Εχοντας συνεργήσει ανοιχτά στη μεγαλύτερη ληστεία των τελευταίων δεκαετιών από τις τράπεζες, σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων και αποταμιεύσεων (είτε μέσω της χαώδους «ψαλίδας» μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων είτε με τη βίαιη ανακατανομή του πλούτου μέσω της Σοφοκλέους), οι εκσυγχρονιστές επιχειρούν να δείξουν ότι τάχα ενδιαφέρονται για τους «οικονομικά αδύνατους». Ταυτόχρονα, βέβαια με τα αποκαλούμενα λαϊκά ομόλογα θα μαζέψουν ό,τι μπορούν για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Δε «σώζεται» όμως το δημόσιο χρέος με τέτοια αστεία κολπάκια. Γι' αυτό, εξάλλου, η διεθνής χρηματιστική ολιγαρχία, από τις τράπεζες της οποίας έχουν δανειστεί οι κυβερνήσεις με επαχθείς όρους, έχει φροντίσει να τις δέσει χειροπόδαρα για να εισπράξει τα λεφτά «της». Ενας τέτοιος μηχανισμός είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, το οποίο διόλου τυχαία δεν αναθεωρείται (νέο Μάαστριχτ), ώστε το δημόσιο χρέος να αποτελέσει το βασικό κριτήριό του. «Αναπόφευκτη» συνέπεια είναι η δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών, η παράταση της λιτότητας, η συνέχιση της άγριας φοροεπιδρομής, κ.ο.κ.

Τα λαϊκά στρώματα, όμως, πληρώνουν αιωνίως τα σπασμένα της κρίσης του καπιταλισμού, χωρίς βέβαια να ευθύνονται στο ελάχιστο. Δεν ευθύνονται για τις πολεμικές δαπάνες που εκτοξεύουν στα ύψη το δημόσιο χρέος (μόνο επί των ημερών της κυβέρνησης Σημίτη τουλάχιστον 7 τρισ. δρχ. πήγαν στους ,ΝΑΤΟικούς, εξοπλισμούς). Δεν ευθύνονται βέβαια ούτε για το ότι οι κυβερνώντες εξασφάλισαν άφθονο και φθηνό χρήμα στις επιχειρήσεις, χωρίς να έρθει ποτέ η περιβόητη «αειφόρος ανάπτυξη» για το «καλό όλων». Ευθύνονται, ίσως, που τους αφήνουν να τους «ρουφάνε το αίμα»...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΑ

ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ: «Η ταμειακή θέση των δημοσίων οικονομικών, όπως αυτή αποδίδεται από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου του 2002, τα οποία εστάλησαν επισήμως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μεταδίδει προβληματικότητα μεγάλη και καταδεικνύει το μέγεθος της δημοσιονομικής απειλής... Προβληματίζει το γεγονός ότι ένα μήνα πριν από το τέλος του δημοσιονομικού έτους, το έλλειμμα του προϋπολογισμού ανέρχεται σε 7 δισ. ευρώ, έναντι 3,5 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2001» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

«ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΜΕΝΑ» ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ: «Ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, πιεζόμενος κυρίως από την ανάγκη χρηματοδότησης του χρέους αλλά και από μια πολιτικής φύσεως "συζήτηση" που άνοιξε τον τελευταίο μήνα για την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων, πρόκειται τελικώς να προχωρήσει στην έκδοση έντοκων γραμματίων με επιτόκιο υψηλότερο του προβλεπομένου για εφέτος πληθωρισμού» (Αν. Καραμήτσος - «ΒΗΜΑ»).

ΑΧΟΡΤΑΓΟΙ: «Αν αυτό συμβεί μια φορά, δηλαδή το Δημόσιο βγάλει μια τέτοια έκδοση, άντε και δύο, έχει καλώς, δε μας πειράζει ιδιαίτερα. Αν όμως έχουμε το φαινόμενο των πολλαπλών εκδόσεων και το βρουν ως τρόπο χρηματοδότησης του ελλείμματος, τότε θα πρέπει να απαντήσουμε και εμείς» (ανώτατο στέλεχος μεγάλης τράπεζας στο «ΒΗΜΑ»).

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΙ; «Πολλαπλή επίθεση δέχονται οι αποταμιεύσεις των μικροκαταθετών - ουσιαστικά των μισθωτών και των συνταξιούχων, καθώς από τη μια πλευρά εισπράττουν τόκους που και χαμηλότεροι είναι από τον πληθωρισμό αλλά και φορολογούνται, ενώ από την άλλη αντιμετωπίζουν τα λογής λογής αντικίνητρα των τραπεζών που θέλουν να μειώσουν το κόστος τους, όπως η επιβολή "προστίμου" στις συναλλαγές από τα γκισέ, η οποία θα πλήξει κυρίως τους ηλικιωμένους που δεν έχουν συνηθίσει τα αυτόματα μηχανήματα» (Από το άρθρο των «ΝΕΩΝ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ
ΤΑ ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εντείνουν τις πολεμικές προετοιμασίες οι ΗΠΑ - ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ.

ΑΥΓΗ: ΠΥΓΜΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: Βούλευμα - καταπέλτης για τους 18 - ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 600 ΣΕΛΙΔΩΝ ΚΑΤΑ 17Ν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 17Ν: ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1973.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ» ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ!

ΕΘΝΟΣ: ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΠΟΣΟ ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ ΤΑ «ΛΑΪΚΑ ΕΝΤΟΚΑ».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εφορία: ΤΕΚΜΗΡΙΑ - ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕ ΚΑΠΕΛΟ ΓΙΑ 100.000 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΩΣ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 4 ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.

ΧΩΡΑ: ΤΑΞΙΔΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ - Με την ανοχή της Διεύθυνσης του Κορυδαλλού.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΗ ΧΙΛΗ ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ Ο ΚΟΚΚΑΛΗΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 55 ΖΗΤΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

ΕΣΤΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ - Αποδεικνύεται η Υπερνομαρχία.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Θεσσαλονίκη: ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΓΑΖΙΑ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Πακέτο» made in USA: «Η διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας αγγίζει όλα τα λεγόμενα "προβλήματα" του Αιγαίου, στα οποία περιλαμβάνονται το εύρος των χωρικών υδάτων, η συμβατότητά του με εκείνο του εναέριου χρόνου, η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Οι βάσεις του "πακέτου" σχεδιάστηκαν από την Ουάσιγκτον και μπήκαν σε τροχιά με τη Συμφωνία της Μαδρίτης (αναγνώριση ζωτικών συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο) και κυρίως του Ελσίνκι (αναγνώριση "μεθοριακών διαφορών" με ορίζοντα διμερούς επίλυσης το 2004)» (Γ. Κουβαράς - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

«Ανοιγμα» άνευ ορίων... «Δεν είναι τυχαίο το άνοιγμα που επιχείρησε, πριν από δύο εβδομάδες, ο κ. Παπαντωνίου προς τον Τούρκο ομόλογό του κ. Γκιουνέλ, προσφέροντάς του, ακόμη και αμυντική συνεργασία, φτάνει η Αγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις της με τα μαχητικά της αεροσκάφη. Οπως δεν είναι τυχαίο το "τάιμινγκ" που επέλεξε ο κ. Παπαντωνίου να ενεργοποιήσει την περίφημη "θερμή γραμμή" ανάμεσα στα δύο υπουργεία, ή οι δηλώσεις του για πλήρη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, δηλώσεις που άφησαν έκπληκτο, για τη σαφήνειά τους, τον κ. Γκιουνέλ» (Ν. Χασαπόπουλος - «ΒΗΜΑ»).

Διάσταση απόψεων; «Κρισιμότατη διάσταση απόψεων επί του ζωτικότατου για την Τουρκία θέματος της Κύπρου αναδεικνύεται δημοσίως, για πρώτη φορά στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, μεταξύ του ατύπου πολιτικού ηγέτου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κατοχικού ηγέτου Ραούφ Ντενκτάς, τον οποίο εκθύμως εστήριξε προ ολίγων μόλις εβδομάδων το παραδοσιακό κατεστημένο της Αγκυρας. Ο κ. Ερντογάν, υιοθετώντας μία σαφώς συγκρουσιακή τακτική με τις παραδοσιακές τουρκικές δυνάμεις, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να ακολουθήσει την πολιτική των τελευταίων τριάντα ετών στο Κυπριακό» (Από το βασικό θέμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ