ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Αρχίζουν επίσημα στις 13 του Γενάρη

Ολες οι ελπίδες των μικρεμπόρων για ανάκαμψη του τζίρου έχουν εναποτεθεί στις χειμερινές εκπτώσεις που αρχίζουν σε 8 μέρες, καθώς ο 13ος μισθός δεν κατάφερε να «ζεστάνει» την αγορά

Eurokinissi

Χωρίς αυταπάτες για «θαύματα» περιμένουν την έναρξη των εκπτώσεων στις 13 του μήνα οι έμποροι, που ούτε την περίοδο των γιορτών είδαν κάποια αξιοσημείωτη ανάκαμψη του τζίρου τους, καθώς τα λαϊκά εισοδήματα και ο ισχνός 13ος μισθός αποδείχτηκαν ανεπαρκή για να ζεστάνουν τα παγωμένα ταμεία των μαγαζιών. Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 του Φλεβάρη, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση απαγορεύεται η πραγματοποίηση προσφορών είκοσι μέρες πριν τις εκπτώσεις, δεν υπάρχει όμως αντίστοιχη απαγόρευση για το διάστημα αμέσως μετά τη λήξη τους.

Με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση νομιμοποιεί ουσιαστικά την παράταση των εκπτώσεων με τη μορφή των προσφορών που έτσι κι αλλιώς κάνουν τα μεγάλα καταστήματα όλο το χρόνο, αποσπώντας από τα μικρά μαγαζιά το τζίρο που πραγματοποιείται στην αγορά. Και βέβαια, στην πράξη και η απαγόρευση των προσφορών πριν τις εκπτώσεις παραμένει κενό γράμμα, καθώς ήδη τα πολυκαταστήματα και τα «επώνυμα» μαγαζιά την αγνοούν.

Με ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) εφιστά την προσοχή των καταναλωτών κατά την πραγματοποίηση αγορών την περίοδο των εκπτώσεων, με αφορμή και την πληθώρα σχετικών καταγγελιών που έχουν καταγραφεί. Συγκεκριμένα, το ΙΝΚΑ σημειώνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να πραγματοποιούν αγορές με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες και όχι το ποσοστό έκπτωσης. Επιπλέον, καλό είναι να κάνουν ένα προγραμματισμό στο σπίτι πριν ξεκινήσουν και όταν μπαίνουν στα καταστήματα να μην επηρεάζονται από το ποσοστό της έκπτωσης σε ένα συγκεκριμένο είδος που συχνά λειτουργεί σαν «κράχτης», νομίζοντας ότι αυτό ισχύει για όλα τα είδη που πωλούνται από το κατάστημα.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι εάν οι καταναλωτές αγοράσουν ελαττωματικό προϊόν την περίοδο των εκπτώσεων μπορούν να το επιστρέψουν, καθώς η επισήμανση από τα καταστήματα ότι δε γίνονται δεκτές αλλαγές σε αγορές που έγιναν υπό καθεστώς εκπτώσεων δεν ισχύει για τέτοιες περιπτώσεις. Σημειώνεται, τέλος, ότι είναι υποχρεωτική η αναγραφή διπλών τιμών στα προϊόντα, και η προ και η μετά την έκπτωση τιμή.

ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Προετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις

Στην Καρδίτσα αποφασίστηκε ήδη συλλαλητήριο για τις 23 του Γενάρη, ενώ συσκέψεις για την οργάνωση του αγώνα γίνονται και στους άλλους νομούς της περιφέρειας

Σε αγωνιστικές αντιδράσεις προσανατολίζονται οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας διαμαρτυρόμενοι για την αυθαίρετη απόφαση της κυβέρνησης ν' αφήσει εκτός επιδότησης μεγάλες ποσότητες από τη φετινή παραγωγή του βαμβακιού. Στη Θεσσαλία υπολογίζεται ότι κοντά στις 50.000 τόνοι βαμβακιού μένουν αδιάθετοι και κανείς δεν ξέρει ακόμα αν, πότε και πόσο θα πουληθούν.

Το μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά, φέτος, οφείλεται στην απόφαση της κυβέρνησης και της ΕΕ να θέσουν όριο στην παραγωγή που ο κάθε βαμβακοπαραγωγός μπορεί να παραδώσει στο εκκοκιστήριο, καθώς και στο γεγονός ότι το υπουργείο Γεωργίας αποφάσισε την πρόωρη λήξη της εκκοκκιστικής περιόδου στις 31 του περασμένου Δεκέμβρη, με αποτέλεσμα αρκετοί αγρότες να μην προλάβουν να παραδώσουν το σύνολο της παραγωγής τους. Βεβαίως, η πηγή του προβλήματος είναι ο νέος καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι, ο οποίος στα δύο χρόνια εφαρμογής του έχει προκαλέσει δραστική μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας και του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών οδηγώντας αρκετούς απ' αυτούς στο ξεκλήρισμα.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις των αγροτών της περιοχής, οι οποίοι ετοιμάζονται ν' αντιδράσουν δυναμικά απαιτώντας να παραδώσουν όλες τις ποσότητες βαμβακιού που παρήχθησαν φέτος και να εισπράξουν όλα τα χρήματα που δικαιούνται.

Στα πλαίσια των προετοιμασιών των αγωνιστικών αντιδράσεων στα Τρίκαλα, όπως ανακοίνωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Μ. Πολύζος, πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί αγροτική σύσκεψη. Στη σύσκεψη, που διοργανώνει η Ενωση Συνεταιρισμών, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών και αγρότες του νομού, θα γίνει στις 10 π.μ., θα συζητηθεί ο συντονισμός της αγωνιστικής δράσης.

Στην Καρδίτσα, τα ζητήματα των βαμβακοπαραγωγών και γενικότερα των αγροτών θα βρεθούν και στο επίκεντρο του παλλαϊκού συλλαλητηρίου που θα γίνει στις 23 του Γενάρη, ημέρα Πέμπτη, το οποίο διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων και οι Εμπορικοί Σύλλογοι Καρδίτσας, Σοφάδων, Παλαμά και Μουζακίου. Επίσης, με ομόφωνη απόφασή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Καρδίτσας ζητάει από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των βαμβακοπαραγωγών.

Τα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών συζητήθηκαν σε χτεσινή αγροτική σύσκεψη στη Λάρισα που έγινε στην Ενωση Συνεταιρισμών. Ανάλογη σύσκεψη βαμβακοπαραγωγών έγινε χτες το απόγευμα και στον Αλμυρό Μαγνησίας όπου συζητήθηκε ο συντονισμός της δράσης τους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
Συλλαλητήριο στις 13 Γενάρη

Σε πανηλειακό αγροτικό συλλαλητήριο προχωρούν οι αγρότες της Ηλείας τη Δευτέρα, 13 Γενάρη, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που συρρικνώνει συνεχώς τα εισοδήματά τους και τους εξοβελίζει αργά και μεθοδικά από τα χωράφια τους. Την απόφαση αυτή πήρε αργά προχτές το βράδυ, μετά από συνεδρίαση του ΔΣ, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ).

Η φετινή καλλιεργητική χρονιά είναι η χειρότερη των τελευταίων χρόνων για τους αγρότες της Ηλείας, καθώς μια σειρά από βασικά αγροτικά προϊόντα του νομού μένουν απούλητα ή αγοράζονται από τους εμπόρους σε εξευτελιστική τιμή (πορτοκάλι - σταφίδα).

Η σταφίδα, όση, τέλος πάντων, έχει μαζευτεί μετά τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη εξαιτίας των δυνατών βροχοπτώσεων τον Αύγουστο, πέρα από τη χαμηλή προκαταβολή που δίνει η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας (200 δρχ. φέτος έναντι 280 δρχ. πέρσι), δε διατίθεται κανονικά στην αγορά, καθώς απαιτείται πιστοποίηση που θα βεβαιώνει για την καταλληλότητά της, εξαιτίας μιας τοξικής ουσίας (οχρατοξίνη), η οποία ανιχνεύτηκε σε ορισμένες ποσότητες σταφίδας.

Επίσης, το πορτοκάλι μένει απούλητο πάνω στα δέντρα και αρχίζει και πέφτει, καθώς οι έμποροι δεν εκδηλώνουν κανένα ενδιαφέρον για το προϊόν ακόμα, θέλοντας να ρίξουν κι άλλο την τιμή. Ανάλογα είναι τα προβλήματα και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως η βιομηχανική ντομάτα, το καλαμπόκι, η ελιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ