ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Χρηματοδότηση ανασκαφικού έργου

Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού, κατέθεσαν χτες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Νίκος Γκατζής και Αντώνης Σκυλλάκος, σχετικά με τις ανασκαφές της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ελασσόνας του Νομού Λάρισας.

«Οπως είναι γνωστό» -αναφέρουν οι βουλευτές- «το ανασκαφικό έργο της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην επ. Ελασσόνας του Ν.Λάρισας και συγκεκριμένα σε περιοχές των Δήμων Λιβαδίου και Σαρανταπόρου, όπου υπήρχε η αρχαία Περραιβία, έφερε στο φως πλήθος σημαντικών ευρημάτων, που τα περισσότερα ανήκουν στη μεσοβυζαντινή περίοδο και αποτελούν πηγές πληροφόρησης για την περίοδο αυτή, αλλά και για άλλες ιστορικές περιόδους. Στην εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων των ανασκαφών, που έγινε στη Λάρισα, ο προϊστάμενος της 7ης Εφορείας τόνισε, ότι πρέπει να συνεχιστούν οι ανασκαφές, ώστε η ανακάλυψη και άλλων ευρημάτων, να δώσει καλύτερη πληροφόρηση, αλλά και να κοσμήσει το Αρχαιολογικό - Βυζαντινό Μουσείο της Λάρισας, όταν αυτό λειτουργήσει. Την ίδια άποψη εκφράζει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής, η συμβολή της οποίας στη διευκόλυνση της ανασκαφικής δραστηριότητας υπήρξε σημαντική. Για να συνεχιστεί, όμως, το έργο είναι απαραίτητη η χρηματοδότησή του από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους».

Τέλος οι κομμουνιστές βουλευτές ρωτούν τον υπουργό «εάν θα πάρει μέτρα, ώστε να χρηματοδοτηθεί το συγκεκριμένο ανασκαφικό έργο».

Ονειρικό θέαμα

Μια παράσταση με εντυπωσιακές χορογραφίες «εδάφους - αέρος», αφιερωμένες στην τέχνη που μας κάνει να ονειρευόμαστε, αποτελεί το χοροθεατρικό θέαμα «Φωτιά και πάγος», που ετοίμασε ειδικά για τη χώρα μας η ομάδα του διάσημου «Σιρκ λε μασκ» (ήδη παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου Βόλου). Πρωτότυπα οπτικοακουστικά εφέ, υπέροχες μουσικές συνθέσεις, πλούσια κοστούμια, αλλά και ακροβατικά, κλοουνερί, χορός και παντομίμα συνθέτουν την παράσταση, που θα φιλοξενηθεί από τις 10 έως τις 22 Ιανουαρίου, στο Θέατρο Κολεγίου Αθηνών (Στ. Δέλτα 15, Ψυχικό -κάθετη στην Κηφισίας 215).

Είκοσι τρεις καλλιτέχνες απ' όλον τον κόσμο επί σκηνής, σ' ένα υπερθέαμα καταιγιστικής ροής που διατηρεί την αδρεναλίνη σε υψηλά επίπεδα και το συναίσθημα σε εγρήγορση. Τα θεαματικά νούμερα, τα περίτεχνα κοστούμια, οι μαγικοί φωτισμοί, που άλλοτε «πυρακτώνουν» κι άλλοτε «παγώνουν» το χώρο, μαζί με τις ασυνήθιστες επιδόσεις των καλλιτεχνών, που συχνά αψηφούν τους νόμους της βαρύτητας και της ισορροπίας, δημιουργούν μια ονειρική ψευδαίσθηση, που μαγεύει μικρούς και μεγάλους. Πληροφορίες: 210 9213 310.

Για τον ελληνικό κινηματογράφο

Ο σημαντικότερος κινηματογραφικός οδηγός της χρονιάς, το International Film Guide 2003, που κάθε χρόνο εκδίδει το περιοδικό «VARIETY», κυκλοφόρησε φέτος με ένα ειδικό αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο του σήμερα. Ο κινηματογραφικός οδηγός, τον οποίο συμβουλεύονται εκατοντάδες επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου σε όλο τον κόσμο, τιμά φέτος την Ελλάδα και τον ελληνικό κινηματογράφο με ένα μεγάλο αφιέρωμα 15 σελίδων (σελ. 49-63) και επιλέγει για το εξώφυλλό του (σε μια ειδική έκδοση για την Ελλάδα) φωτογραφίες Ελλήνων δημιουργών και ταινιών πρόσφατης παραγωγής.

Ο δημοσιογράφος Φίλιπ Κεμπ ήρθε στην Ελλάδα και με τη βοήθεια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου συγκέντρωσε τα στοιχεία που χρειαζόταν. Ηρθε σε επαφή με σκηνοθέτες και παραγωγούς, επισκέφτηκε το υπουργείο Πολιτισμού και τον Σύμβουλο Κινηματογραφίας Γιάννη Μπακογιαννόπουλο και επιχείρησε ένα συνολικό απολογισμό της κατάστασης του ελληνικού κινηματογράφου, σήμερα.

Οι πιο αγαπημένες ελληνικές ταινίες από το 1993 μέχρι το 2001, οι αριθμοί των ταινιών που παράγονται κάθε χρόνο, ένας κατάλογος των εταιριών παραγωγής και διανομής και άλλων χρήσιμων διευθύνσεων, καθιστά το αφιέρωμα αυτό του International Film Guide ενημερωτικό, αλλά και χρηστικό για τους ξένους επαγγελματίες.

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Παπαδήμας»: Ζαν Ουμπέρ «Συντακτικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης (Εξελληνισθέν υπό Γεωργίου Ι. Κουρμούλη)» (2η ανάτυπη έκδοση, 25 χρόνια μετά το θάνατο του καθηγητή Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γ. Ι. Κουρμούλη - μετάφραση του έργου του κορυφαίου Γάλλου ελληνιστή).

- «Ερωδιός»: (Ερμού 61, Θεσσαλονίκη, 54623, τηλ. 2310-282782). Γιώργος Χ. Χουρμουζιάδης «Ο γυρολόγος (Πεζολογήματα της μοναξιάς)» (το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο του ομότιμου καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδη). Αλέξανδρος Χ. Μήτσου «Πολιτική Θεολογία και Ιουλιανός» (Ιστορικό - φιλοσοφικό δοκίμιο. Πρόλογος του Γιώργου Χ. Χουρμουζιάδη). Σωκράτης Δεληβογιατζής «Το φυσικό και το ανθρώπινο» (φιλοσοφικό δοκίμιο του καθηγητή του ΑΠΘ).

- «Αγρα»: Κάρλο Εμίλιο Γκάντα «Η γνώση του πόνου» (αυτοβιογραφικό και φιλοσοφικό μυθιστόρημα. Μετάφραση, εισαγωγή Χαρά Σαρλικιώτη).

- «Εστία»: Ρήγας Γκόλφης «Ποιήματα» (Συγκεντρωτική έκδοση, με επιμέλεια, εισαγωγή, σχόλια του ποιητή Κώστα Στεργιόπουλου).

- «Θεμέλιο»: Νίκος Γουργιώτης «Βιώματα και στοχασμοί από τα ηρωικά χρόνια 1940 - 1945» (μαρτυρία).

- «Πατάκης»: Λεονάρντο Σάσα «Η υπόθεση Μόρο» (μετάφραση Σώτη Τριανταφύλλου), ιστορική μελέτη για τη δολοφονία του Αλντο Μόρο). Κώστας Γεωργουσόπουλος «Από τον Στρίντμπεργκ και τον Τσέχωφ στον Πιραντέλο και τον Μπρεχτ» (κριτικές για παραστάσεις ξένου ρεπερτορίου).

- «Το ροδακιό»: Μαριάνα Ντελαμότ «Γενναίος κόσμος νέος» (ελληνογαλλική έκδοση με ποιήματα της Μ. Ντελαμότ, σε μετάφραση Λίνας Κάσδαγλη και εικονογράφηση του Αλέκου Φασιανού).

- «Μεταίχμιο»: Στρατής Πασχάλης «Κοιτάζοντας δάση» (ποίηση). Βλαντισλάβ Σπίλμαν «Ο πιανίστας» (μετάφραση Ζώγια Μαυροειδή), μυθιστόρημα το οποίο μετέφερε κινηματογραφικά ο Ρ. Πολάνσκι. Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ «Mary» (μετάφραση Γιώργος - Ικαρος Μπαμπασάκης, μυθιστόρημα). «Η τρομοκρατία και η κοινωνία των πολιτών» (μετάφραση Σπ. Κουκουριώτης, Γ. Γεωργιάδου, Π. Παπανδρέου. Κείμενα των Ε. Σάιντ, Σ. Σάσεν, Ν. Τσόμσκι, Α. Μπισάρα, Ρ. Σένετ). Νικόλ Μπασαράν - Ντομινίκ Σιμονέ «Συζητώντας με τα παιδιά μας για τον έρωτα» (μετάφραση Σαπφώ Διαμαντή - Ευγενία Μουτσοπούλου, μελέτη). Ρίτσαρντ Καπισίνσκι «Εβενος, το χρώμα της Αφρικής» (μετάφραση Ζώγια Μαυροειδή, ταξιδιωτικό του Πολωνού δημοσιογράφου). Μάικλ Κόλμαν «Σφάλμα συστήματος» (μετάφραση Αρίστη Εμμανουηλίδου, μυθιστόρημα για παιδιά) και «Παγίδα στο σύστημα» (μετάφραση Βούλα Αυγουστίδου). Γκρεγκουάρ Σολοτάρεφ «Φθινοπωρινές ιστορίες» (μετάφραση Μελίνα Καρακώστα, μυθιστόρημα για παιδιά). Ανρί Τρουαγιά «Ανάμεσα σε δυο πατρίδες» (μετάφραση Μελίνα Καρακώστα), μυθιστόρημα για παιδιά.

- «Σάκκουλας»: Βασιλείου Δ. Κιάντου «Ο ασφαλιστικός πράκτορας» (μελέτη για τις ασφαλιστικές εταιρίες). Αναστάσιου Φρέρη «Διαταγή πληρωμής» (Νομική μελέτη).

- «Παπαζήσης»: Ηρακλής Μήλλας «Τι πρέπει, τι δεν πρέπει (οδηγός συμπεριφοράς για καλύτερες ελληνοτουρκικές σχέσεις)» (μελέτη).

- «Κέδρος»: Αγγελική Σμυρλή «Τα τετράδια της Σοφίας» (μυθιστόρημα). Κοσμάς Ι. Χαρπαντίδης «Το έκτο δάχτυλο» (μυθιστόρημα). Σπύρος Καβουνίδης «Ιστορίες τρελής καθημερινότητας» (σύντομα καυστικά κείμενα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής μας, με σκίτσα του Στάθη).

- «Ωκεανίδα»: Ελενα Βενιζέλου «Στη σκιά του Βενιζέλου» (σύντομη αυτοβιογραφία της Ελ. Βενιζέλου, με φωτογραφικό παράρτημα).

- «Χατζηνικολής»: Σανέχ Σανγκσούκ «Φαρμάκι» (διήγημα, με ήρωα ένα μικρό φτωχό, ανάπηρο αγόρι στην Ταϊλάνδη. Μετάφραση Ευάγγελος Γαζής).

- «Ελληνικά Γράμματα»: Γιώργος Μανιώτης «Ανώνυμα γράμματα» (επιστολική νουβέλα).

- Βασίλης Τερτίπης «Τα σονέτα μου» (ποιήματα, Καλαμάτα 2002).

- «Κοχλίας»: Πέτρος Παπαδόπουλος «Ο πόνος που γίνεται δύναμη» (αυτοβιογραφικό βιβλίο του Π. Παπαδόπουλου, ο οποίος, παρότι άτομο με ειδικές ανάγκες, έμαθε μόνος του να διαβάζει, να γράφει και να δημιουργεί με δύναμη, αξιοπρέπεια και αισιοδοξία).

- «Ιωλκός»: Αγγελος Ξένος «Ούτε που θυμάμαι το όνομά της» (διηγήματα).

- «Αγκυρα»: Αλίκη Μελισσίδου - Σιαβέλη «Πεταλούδα στον ώμο» (μυθιστόρημα).

- «Παπασωτηρίου»: Αναστασία Δημητρά «Ζωντανεύει!!! (τα μυστικά των κινουμένων σχεδίων» (βιβλίο - μάθημα στα παιδιά για το πώς φτιάχνονται τα κινούμενα σχέδια).

- «Νέα πορεία» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 569-571/239).

- «Σύγχρονη Εκπαίδευση» (περιοδικό εκπαιδευτικών θεμάτων, τεύχος 125).

Εικαστικό «τεχνοπαίγνιον»

Στην γκαλερί «3» (Φωκυλίδου 3, Κολωνάκι) θα εκθέσει έργα του ο ζωγράφος Γιάννης Στεφανάκις. Η έκθεση, που θα παρουσιαστεί από τις 8-25/1 και θα λειτουργεί καθημερινά 11π.μ.-2.30μ.μ. και 6-9μ.μ. (κλειστά Σάββατο απόγευμα, Κυριακή, Δευτέρα) τιτλοφορείται «Τεχνοπαίγνιον». Ο καλλιτέχνης, που ξεκίνησε ως τυπογράφος και χαράκτης, εμπνέεται από ένα παλιό φοιτητικό του έργο, το οποίο αποτελεί αφετηρία αυτής της ενότητας έργων του: Ενα τύπωμα θρανίου, γεμάτο γκράφιτι, χαράξεις και άλλα παλίμψηστα χνάρια του χρόνου. Στη συνέχεια, όμως, ο καλλιτέχνης ξεφεύγει από τις σχολικές μνήμες του και με φαντασία και χιούμορ τις μεταλλάσσει σε επίκαιρο κοινωνικό σχόλιο. Σχόλιο άλλοτε ρεαλιστικό, άλλοτε «παιδικής» γραφής, άλλοτε εξπρεσιονιστικής, άλλο σαν παραμυθικό κόμικ, συνθέτοντας έτσι μια νέα εικαστική πρόταση και εννοιολογική προσέγγιση.

ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ του Μουσικού Ομίλου Νίκαιας, συμπληρώθηκαν στις 8 Δεκεμβρίου 2002. Ενα πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο, που σε δύσκολους καιρούς επιμένει να κάνει πράξη τα λόγια του Βάρναλη: «Την ευτυχία γνώρισα στο δόσιμο χωρίς μισθό». Ευχαριστώντας όσους συμμετείχαν, για μεράκι ή για ιδανικό, στις δραστηριότητές του, ο Ομιλος προσκαλεί στην κοπή της αγιοβασιλιάτικης πίτας του, στις 29 Ιανουαρίου (6μ.μ.), στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10, 1ος όροφος). Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ