ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Πολεμικός αναβρασμός
  • Με ταχύτατους ρυθμούς, ΗΠΑ - Βρετανία ενισχύουν τις δυνάμεις τους στον Κόλπο και ανακαλούν εφέδρους, ενώ η Γαλλία κάνει ανοιχτά νύξη περί στρατιωτικής της εμπλοκής
  • Προετοιμασίες και στην Τουρκία, που δεν ανοίγει ακόμη τα χαρτιά της, αλλά κάνει νύξη για τα «συμφέροντά» της στα πετρελαϊκά κοιτάσματα του βόρειου Ιράκ

Ο Τζ. Μπους επισκέφτηκε στρατεύματα που θα σταλούν στον Κόλπο

Associated Press

Ο Τζ. Μπους επισκέφτηκε στρατεύματα που θα σταλούν στον Κόλπο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Πολεμικός πυρετός επικρατεί στον Περσικό Κόλπο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να ενισχύουν με ταχύτατους ρυθμούς τις δυνάμεις τους, να ανακαλούν εφέδρους και να βρίσκονται στην τελική ευθεία μιας στρατιωτικής επίθεσης. Σε πολεμικό ρυθμό βρίσκεται και η Τουρκία, ενώ την πρώτη σαφή ένδειξη ότι η Γαλλία θα συμμετάσχει σε στρατιωτική επίθεση έδωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, καλώντας σε ετοιμότητα τα γαλλικά στρατεύματα. Αμηχανία επικρατεί στον αραβικό κόσμο, που επαναλαμβάνει ότι περιμένει αποδείξεις και απόφαση του ΟΗΕ, ενώ πρώτες οι Φιλιππίνες, με ειδικό απεσταλμένο, σχεδιάζουν την απομάκρυνση των χιλιάδων υπηκόων τους από τις χώρες του Κόλπου σε περίπτωση πολέμου.

Ενισχύει τη ναυτική στρατιωτική της παρουσία στον Κόλπο η Βρετανία, όπου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας, Τζεφ Χουν, εκτός από την αρχική μονάδα κρούσης με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο «Αρκ Ρουαγιάλ», θα καταπλεύσουν και άλλα στρατιωτικά πλοία, τα οποία θα μεταφέρουν συνολικά 3.000 άνδρες. Επίσης, ο Χουν, ενημερώνοντας το Κοινοβούλιο, ανακοίνωσε την ανάκληση, σε πρώτη φάση, 1.500 εφέδρων, συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, αλλά όσο υπάρχουν αμφιβολίες για τη συμμόρφωση του Ιράκ θα πρέπει να ενισχυθεί η στρατιωτική απειλή».

Ενώ ο Χουν ετοιμάζεται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να μεταβεί σήμερα στην Αγκυρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε στις επικρίσεις ότι σύρεται πίσω από την Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι «είναι εθνικό συμφέρον για τη Βρετανία να είναι η στενότερη σύμμαχος των ΗΠΑ». Ο Μπλερ αποπειράθηκε να κατευνάσει τις ανησυχίες, επαναλαμβάνοντας ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι κομβικός και ότι η Βρετανία θα βοηθήσει στρατιωτικά τις ΗΠΑ, σε περίπτωση που υπάρξει σαφής παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, στον Κόλπο άρχισαν να καταφθάνουν οι επιπλέον αμερικανικές δυνάμεις που αποστέλλει το Πεντάγωνο, οι οποίες, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, δεν αποκλείεται να ξεπερνούν τις 250.000 συνολικά. Το αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν», που επέστρεφε στις ΗΠΑ, έλαβε εντολή να διακόψει το ταξίδι του και να μεταβεί, προσωρινά, στην Αυστραλία, ενώ την Κυριακή αναχώρησε από τη Βαλτιμόρη το πλωτό νοσοκομείο «Κόμφορτ», με προορισμό, κατ' αρχάς, τη βάση Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό. Παράλληλα, το Πεντάγωνο ανακάλεσε 11.000 εφέδρους, ειδικούς στον πόλεμο στην έρημο, ενώ, σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», μόνον οι τελευταίες λεπτομέρειες απομένουν στα αμερικανικά σχέδια για τη μετα-Σαντάμ εποχή, όπου η Ουάσιγκτον προετοιμάζεται για 18μηνη αμερικανική στρατιωτική διοίκηση ταυτοχρόνως με μια πολιτική, χωρίς να διευκρινίζει αν θα πρόκειται πάλι για αμερικανική, που θα επιβλέψει την «ανοικοδόμηση του Ιράκ».

Τέλος, ο Γάλλος Πρόεδρος, απευθυνόμενος στα γαλλικά στρατεύματα, ζήτησε να είναι σε ετοιμότητα, διότι «πιθανώς να χρειαστεί να δράσουν εκτός γαλλικού εδάφους». Παρά την πρώτη τόσο ξεκάθαρη νύξη περί γαλλικής στρατιωτικής εμπλοκής, ο Σιράκ επανέλαβε ότι η προσοχή στρέφεται στη «συμμόρφωση του Ιράκ» και τόνισε ότι ο ΟΗΕ θα λάβει απόφαση στρατιωτικής επίθεσης, εκφράζοντας, πάλι, κατηγορηματική διαφωνία σε μονομερείς επιχειρήσεις.

Προετοιμασίες, επεκτατικές βλέψεις και ανησυχία

Τις στρατιωτικές της δυνάμεις, με άνδρες που θα φθάσουν τις 20.000 και τεθωρακισμένα, ενισχύει η Τουρκία στο βόρειο Ιράκ, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι θα «πολεμήσει» κάθε προοπτική ίδρυσης ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Παράλληλα, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, επετράπη σε 35 ειδικούς πράκτορες της CIA να εισέλθουν στο βόρειο Ιράκ, προκειμένου «να συλλάβουν 150 υπόπτους ως πράκτορες του Σαντάμ Χουσεΐν», ενώ το τουρκικό Κοινοβούλιο έδωσε «πράσινο φως» στις ΗΠΑ να ελέγξουν την ετοιμότητα των στρατιωτικών βάσεων και των λιμανιών της χώρας.

Η Ουάσιγκτον φέρεται να ζητά, εκτός από διευκολύνσεις, να δεχτεί η Τουρκία στο έδαφός της 80.000 Αμερικανούς στρατιώτες και 5 - 6.000 άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Παρά τις εντεινόμενες πιέσεις, η Αγκυρα δεν έχει, επισήμως, ξεκαθαρίσει το ποσοστό συμμετοχής της σε μια στρατιωτική επιχείρηση, αν και η στρατιωτική ηγεσία φέρεται να πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση να μην καθυστερεί, θέτοντας σε κίνδυνο τις προνομιακές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Στη βάση του Ιντσιρλίκ φέρονται να έχουν μεταφερθεί αποθέματα αντιδότων για βιολογικά όπλα, ενώ πολλοί βοηθητικοί χώροι διαμορφώνονται σε νεκροτομεία.

Αποφεύγοντας να αποκρυπτογραφήσει τη θέση του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Γιασάρ Γιακίς, σε συνέντευξή του, δήλωνε με νόημα ότι «η Αγκυρα θα πρέπει να επανεξετάσει τις συμφωνίες του 1920, που παραχώρησαν στη Βρετανία την περιοχή του Κιρκούκ και της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ, κατά τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας». Αν και ο Γιακίς δε μιλά συγκεκριμένα, τονίζει ότι «αν υπάρχουν συμφέροντά μας και συμφέροντα της τουρκικής μειονότητας στο Β. Ιράκ, θα τα εξηγήσουμε και θα τα υπερασπιστούμε». Ας σημειωθεί ότι από το 2001, η τουρκική κρατική εταιρία πετρελαίου, με ειδική άδεια του ΟΗΕ, προνομιακώς εκμεταλλεύεται κοιτάσματα στο Κιρκούκ.

Αμηχανία επικρατεί στον αραβικό κόσμο, όπου περιοδεύει ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, Σαούντ αλ Φαϊζάλ, εκφράζοντας και την πλειοψηφία των αραβικών ηγεσιών, υπογράμμισε ότι η χώρα του αναμένει αποδείξεις «ενοχής του Ιράκ από τον ΟΗΕ», αλλά και απόφαση στρατιωτικής δράσης από τον Οργανισμό για να εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της σε στρατιωτική επιχείρηση. Την ίδια στιγμή, Σαουδάραβες αξιωματούχοι διέψευδαν κατηγορηματικά τις αμερικανικές διαρροές ότι το Ριάντ δέχτηκε να βοηθήσει την Ουάσιγκτον.

«Δεν είμαστε Αφγανιστάν»

Για πολλοστή φορά, ο Σαντάμ Χουσεΐν προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι το Ιράκ δεν είναι Αφγανιστάν και επανέλαβε τις κατηγορίες περί κατασκοπίας για τους επιθεωρητές. Ενώ η ιρακινή τηλεόραση μετέδιδε εικόνες από την παρέλαση χιλιάδων Ιρακινών εθελοντών, οι επιθεωρητές συνέχιζαν τους ελέγχους τους, χρησιμοποιώντας και ελικόπτερα για να μεταβούν σε μέρη απομακρυσμένα από τη Βαγδάτη. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμαντ ελ Μπαραντάι, υπογράμμιζε ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως το Ιράκ ψεύδεται στις δηλώσεις του και παραβιάζει τις δεσμεύσεις του.


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενίσχυση των γνωστών ισραηλινών πρακτικών τα «αντίποινα»

Διπλωματική «κρίση» Λονδίνου - Τελ Αβίβ για την ισραηλινή απαγόρευση σε Παλαιστινίους αξιωματούχους να μεταβούν στη Βρετανία για τη Σύνοδο Μπλερ

Παλαιστίνιος με το γιο του υποχρεώνεται να γονατίσει, όπως τον διέταξε ο Ισραηλινός στρατιώτης

Associated Press

Παλαιστίνιος με το γιο του υποχρεώνεται να γονατίσει, όπως τον διέταξε ο Ισραηλινός στρατιώτης
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Απόλυτη απαγόρευση κυκλοφορίας από, προς και ανάμεσα στις παλαιστινιακές πόλεις επέβαλε ο ισραηλινός στρατός, συνεχίζοντας και τις εισβολές του σε καταυλισμούς και πόλεις, στο πλαίσιο, όπως ανακοινώθηκε, των αντιποίνων για τη διπλή βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ, την Κυριακή. Η ισραηλινή ηγεσία αποφάσισε, επίσης, να απαγορεύσει την έξοδο από τα παλαιστινιακά εδάφη σε Παλαιστινίους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων και όσων επρόκειτο να μεταβούν στο Λονδίνο για τη σύνοδο που διοργανώνει η βρετανική κυβέρνηση, προκαλώντας διπλωματικό «επεισόδιο» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σε όλους τους Παλαιστινίους μέχρι 35 ετών απαγορεύεται η οποιαδήποτε μετακίνηση και κυρίως η έξοδος από τα παλαιστινιακά εδάφη, σύμφωνα με τη νέα απόφαση του ισραηλινού στρατού. Εκτός από τους χιλιάδες Παλαιστινίους εργάτες στο Ισραήλ, που πλέον χάνουν τις ύστατες ελπίδες τους για ένα ισχνό μεροκάματο, απαγόρευση μετακίνησης επιβλήθηκε και στους Παλαιστινίους αξιωματούχους, όπως ανακοίνωσε ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μεταβεί η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στο Λονδίνο για τη σύνοδο σχετικά με τις παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις.

Στο πλαίσιο των αντιποίνων για τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας σε στάσεις λεωφορείου στο Τελ Αβίβ, την Κυριακή, οπότε έχασαν τη ζωή τους 22 Ισραηλινοί και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε, χτες, τα ξημερώματα, στον καταυλισμό Μαγκάζι, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν 3 Παλαιστίνιοι. Εισβολή και συγκρούσεις σημειώθηκαν και στη γειτονική Κχαν Γιούνις, ενώ στη Νάμπλους της Δ. Οχθης ανατινάχτηκαν σπίτια «υπόπτων Παλαιστινίων». Ουσιαστικά, δηλαδή, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε ό,τι έκανε και όλους τους προηγούμενους μήνες, ενώ αξίζει να υπενθυμιστεί ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων που δεν πραγματοποιήθηκε καμία επίθεση αυτοκτονίας, εκτός από τις εισβολές και τον αποκλεισμό, τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά.

Διπλωματική «κρίση»

Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία στρατιωτική ισραηλινή αποχώρηση από τα παλαιστινιακά εδάφη, αν δεν παταχτεί πλήρως η τρομοκρατία, διαμήνυσε, χτες, ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος, ενώ βρίσκεται στην εκπνοή της προεκλογικής του εκστρατείας, βάλλεται, πλέον, και προσωπικά από κατηγορίες για διαφθορά, χρηματισμό και εξαπάτηση της αστυνομίας στο πλαίσιο των σχετικών ερευνών που συγκλονίζουν το Λικούντ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν, και αυτή τη φορά, την Π. Αρχή ως υπεύθυνη για τις επιθέσεις αυτοκτονίας και σχολιάζοντας την απαγόρευση μετακίνησης που επιβλήθηκε και στους Παλαιστινίους αξιωματούχους, τόνιζαν ότι «άνθρωποι που υποστηρίζουν την τρομοκρατία δεν μπορεί να συζητούν για την ειρήνη».

Η απόφαση αυτή φέρεται να προκάλεσε την μήνιν του Λονδίνου, που κάνει τις τελευταίες προετοιμασίες για τη σύνοδο που οργανώνει με τη συμμετοχή του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου (ΕΕ, ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ρωσία) και των Αιγύπτου, Ιορδανίας, Σ. Αραβίας. Ο Τόνι Μπλερ φέρεται, με επιστολή του, να ζητά επιμόνως από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να επιτρέψει στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία να μεταβεί στο Λονδίνο, «αποδεικνύοντας ότι εργάζεται για την ειρήνη». Εμφανέστερη ήταν η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών στην τηλεφωνική συνομιλία των ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ισραηλινή πλευρά.

Ο Νετανιάχου φέρεται να χρησιμοποιεί τη φράση «σήμα κατατεθέν» του Μπους, ότι «με τρομοκρατικά καθεστώτα δε γίνεται διάλογος» και να κατηγορεί τη Βρετανία «ότι πράττει το εντελώς αντίθετο», αναζητώντας εταίρους για την ειρήνη στην Π. Αρχή. Σφοδρή ήταν η αντίδραση Στρο, που κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «αντί να ασχολείται με την τρομοκρατία, στρέφεται κατά των Παλαιστινίων αξιωματούχων». Τη δυσφορία του για την ισραηλινή απόφαση εξέφρασε και ο Κόλιν Πάουελ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ