ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ - ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
«Κήρυξη πολέμου οι κυρώσεις» λέει η ΛΔ Κορέας...

ΒΙΕΝΝΗ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αρνούμενη να παίξει παθητικά το νέο θύμα επιβολής των αμερικανο-υποκινούμενων ενδεχόμενων οικονομικών ή άλλων κυρώσεων, η ΛΔ Κορέας επέστησε χτες την προσοχή της διεθνούς κοινότητας σε μία αλήθεια που πολλοί προτιμούν είτε να την αποσιωπούν, είτε να την παραβλέπουν, είτε να την υποβαθμίζουν: Πώς, δηλαδή, η επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος μίας χώρας είναι ο προθάλαμος αν όχι το πρώτο στάδιο εξαπόλυσης πολέμου...

Ετσι, χτες, ένα 24ωρο μετά την τάχα καθησυχαστική διαβεβαίωση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Ουόκερ Μπους πως η Ουάσιγκτον δεν έχει «κακές προθέσεις» σε βάρος της ΛΔ Κορέας, το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης, μετέδωσε πως η επιβολή κυρώσεων με αφορμή το πυρηνικό της πρόγραμμα θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου...

«Οι κυρώσεις σημαίνουν πόλεμο... Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι ανοιχτές για διάλογο με τη ΛΔ Κορέας και όχι για πόλεμο» αναφέρει σε τηλεγράφημά του το KCNA, προσθέτοντας: «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν υψηλό τίμημα για τις ενέργειές τους».

Ωρες πριν, χιλιάδες Βορειοκορεάτες πλημμύρισαν το κέντρο της πρωτεύουσας, Πιονγιάνγκ, υποστηρίζοντας την ενίσχυση των εθνικών ενόπλων δυνάμεων προκειμένου η χώρα να είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο.

Περιθώριο «μερικών βδομάδων»...

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στη Βιέννη, όπου εδρεύει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ), ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Μοχάμαντ Ελ Μπαραντέι, δήλωνε πως η ΛΔ Κορέας έχει περιθώριο «μόνον μερικές βδομάδες» προκειμένου να ανακαλέσει την πρόσφατη απόφασή της για απέλαση της ομάδας επιθεωρητών πυρηνικών όπλων που παρακολουθούσαν (περίπου έως τα τέλη Δεκέμβρη) την αναστολή του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος.

«Δηλώσαμε σαφώς στη ΛΔ Κορέα ότι δεν πρόκειται για μια πρόσκληση απεριόριστου χρόνου, είναι ζήτημα μερικών εβδομάδων. Αν δε συμμορφωθούν, οφείλουμε να προσφύγουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας» δήλωνε ο Ελ Μπαραντέι στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN με αφορμή την επικείμενη υποβολή έκθεσης της ομάδας επιθεωρητών της ΙΑΕΑ που εγκατέλειψαν τη ΛΔ Κορέας μετά από απαίτηση των αρχών. Προχτές, η ΙΑΕΑ είχε καλέσει την Πιονγιάνγκ «να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων» προτού συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να αποφασίσει την επιβολή ή όχι κυρώσεων κατά της ΛΔ Κορέας...

Στο περιθώριο όλων αυτών, συνεχίζονταν χτες (για δεύτερο 24ωρο) στην έδρα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον η ανωτέρου επιπέδου συνάντηση Αμερικανών, Ιαπώνων και Νοτιοκορεατών αξιωματούχων. «Επισήμως», στόχος της τριμερούς συνάντησης είναι η εξεύρεση τρόπων ειρηνικής επίλυσης της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο. Ανεπισήμως, οι ΗΠΑ ενέτειναν τις πιέσεις τους έναντι Σεούλ και Τόκιο για σκλήρυνση της στάσης τους έναντι της Πιονγιάνγκ... Με τη διαφορά, πως αντίθετα με το μάλλον συγκαταβατικό (στις αμερικανικές πιέσεις) Ιάπωνα αξιωματούχο, ο Νοτιοκορεάτης θα ζητούσε την παροχή αμερικανικών εγγυήσεων για το σεβασμό της ασφάλειας της ΛΔ Κορέας...

ΙΣΠΑΝΙΑ
Διαμαρτυρίες για το «Πρεστίζ»

ΒΙΓΟ, ΠΑΡΙΣΙ.--

Διαδήλωση, πραγματοποίησαν, πάνω από 100.000 άνθρωποι, τη Δευτέρα, στην πόλη Βίγο της Ισπανίας, διαμαρτυρόμενοι για την τεράστια οικολογική καταστροφή, που προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Πρεστίζ», στις ισπανικές ακτές της Γαλλικίας και τις ατλαντικές, της Γαλλίας.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, ζητώντας ακόμα και την παραίτηση της, την οποία θεωρούν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την έκταση της οικολογικής καταστροφής, αφού την κατηγορούν ότι δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι ισπανικές αρχές, εξακολουθούν να κρατούν τον πλοίαρχο του δεξαμενόπλοιου, με την κατηγορία της παρεμπόδισης της έρευνας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μέχρι τώρα διεξαχθείσες έρευνες, αποδίδουν τα αίτια του ναυαγίου σε κακή συντήρηση του σκάφους...

Δραστικά μέτρα, απέναντι στο θέμα, φαίνεται να παίρνει και η Γαλλία, μετά την επέκταση της μόλυνσης στις ακτές της που βρέχονται από τον Ατλαντικό. Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, ειδικά συνεργεία, έχουν ξεκινήσει τον καθαρισμό των υδάτων της, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν και από τον στρατό. Το γαλλικό κράτος, προχωρώντας ακόμα περισσότερο, στο θέμα, ξεκίνησε δικαστική έρευνα, για την απόδοση ευθυνών...

Από τη θέση της στην προεδρία της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του γερασμένου στόλου των ελληνόκτητων δεξαμενοπλοίων, τα οποία εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται έστω κι αν δεν εκπληρώνουν τις προδιαγραφές ασφαλείας, με αποτέλεσμα σε περιπτώσεις ατυχημάτων, όπως έγινε πρόσφατα στις ισπανικές ακτές με το πλοίο «Πρεστίζ», να προκαλούνται τεράστιες οικολογικές καταστροφές.

Η ελληνική κυβέρνηση

Χτες, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε αν η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να αναλάβει πρωτοβουλίες, οι οποίες να υπακούουν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Ελλήνων εφοπλιστών ή των συμφερόντων των Ευρωπαίων πολιτών, μεταξύ των οποίων και των Ελλήνων, απάντησε: «Πάντα η κυβέρνησή μας λειτουργεί με βάση τα συμφέροντα των κοινωνιών. Με βάση τα συμφέροντα των πολιτών και των ευρωπαϊκών κοινωνιών, θα κινηθούμε, με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε και σε αυτό τον τομέα στην ευρωπαϊκή προεδρία. Θέλω, όμως, να σας πω - για να μην αδικούμε μονίμως και τους Ελληνες πλοιοκτήτες - ότι η κατάσταση δεν είναι έτσι. Δηλαδή, δε σημαίνει ότι όλοι οι Ελληνες πλοιοκτήτες ή μεγάλος αριθμός εξ αυτών, δε σέβονται τους διεθνείς κανόνες και το περιβάλλον. Να μην πηγαίνουμε, λοιπόν, στο άλλο άκρο. Σαφώς πρέπει να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί απέναντι σ' εκείνους που δεν τηρούν τις διατάξεις».

ΝΟΤΙΑ ΑΣΙΑ - ΕΥΡΩΠΗ
Θανατηφόρα κακοκαιρία

Συνεχίζουν να δοκιμάζονται πολλές περιοχές της Νότιας Ασίας από το κύμα υπερβολικού ψύχους που πλήττει την περιοχή. Τοπικές αρχές και μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν σήμερα ότι από την κακοκαιρία που πλήττει την Ινδία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές έχουν μέχρι στιγμής χάσει τη ζωή τους περίπου 350 άνθρωποι, από τους οποίους 181 στην Ινδία, 159 στο Μπαγκλαντές και 16 στο Πακιστάν. Οι θερμοκρασίες στην περιοχή πλησιάζουν το μηδέν.

Η βρογχίτιδα, η πνευμονία και άλλες λοιμώξεις είναι οι κυριότερες αιτίες των θανάτων που προκαλεί το ψύχος, ασθένειες που πλήττουν κυρίως ανθρώπους των χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων (εκατομμύρια άνθρωποι που κυριολεκτικά ζουν στα πεζοδρόμια). Παράλληλα, πυκνή ομίχλη έχει καλύψει πολλές περιοχές της Ινδίας και του Μπαγκλαντές, γεγονός που έχει προκαλέσει προβλήματα στις πτήσεις αεροσκαφών.

Την ίδια στιγμή από τις χιονοπτώσεις στη νότια Ευρώπη και τις χαμηλές θερμοκρασίες στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα και για τους Ευρωπαίους κατοίκους και τις συγκοινωνίες.

Στην Τσεχία, από τις χαμηλές θερμοκρασίες έκλεισαν σχολεία και καταστήματα στην πόλη Λίτβινοφ, ενώ η θερμοκρασία στη βόρεια Βοημία έφθασε στους μείον 10 βαθμούς Κελσίου. Στο Ζάγκρεμπ, στην Κροατία, το ύψος του χιονιού έφθασε τα 50 εκατοστά και όπως μετέδωσε το πρακτορείο «HINA» έκλεισαν οι γέφυρες που συνδέουν την ενδοχώρα με τα νησιά της Κροατίας στην Αδριατική.

Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στις συγκοινωνίες στην Ιταλία όπου έκλεισε για ώρες χτες ο αυτοκινητόδρομος Ρώμης - Ραβένα. Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν χτες ότι η σημερινή χιονόπτωση θα είναι ακόμη χειρότερη. Παράλληλα, στη Γαλλία τα αεροδρόμια στις πόλεις Νιμ και Μονπελιέ της Γαλλίας έκλεισαν χτες εξαιτίας του χιονιού προκαλώντας την ταλαιπωρία εκατοντάδων επιβατών.

Την ίδια ώρα μεγάλα προβλήματα (κυρίως για τους πολυάριθμους άστεγους) υπάρχουν και στην Πολωνία αφού η θερμοκρασία έχει πέσει στους -15 βαθμούς, ενώ και στη Γερμανία αναφέρθηκαν θερμοκρασίες μέχρι και μείον 20 βαθμών Κελσίου.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Προεδρικές εκλογές

ΒΙΛΝΙΟΥΣ.--

Ο πρώην πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ρολάντας Πάξας εκλέχθηκε νέος πρόεδρος της Λιθουανίας μετά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή, 6 Γενάρη 2003. Ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν και οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο πρόεδρος της Κεντρική Εκλογικής Επιτροπής Ζένονας Βαϊγκάουσκας ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ότι ο Πάξας (είναι ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος) έλαβε το 54,94% των ψήφων, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος Βάλντας Αντάμκους έλαβε το 45,06% των ψήφων, ανατρέποντας όλες τις σφυγμομετρήσεις που έφεραν νικητή τον απερχόμενο Πρόεδρο. Σημειώνεται ότι όλοι προέβλεπαν νίκη του Αντάμκους, διότι στον πρώτο γύρο είχε λάβει το 35%, ενώ ο Πάξας μόνο το 19,5%. Ο Παξάς είναι 46 χρόνων και έχει διατελέσει δύο φορές δήμαρχος της πρωτεύουσας Βίλνιους και δύο φορές πρωθυπουργός της Λιθουανίας. Η προεδρική θητεία του Πάξας για 5 χρόνια θα αρχίσει στις 26 Φλεβάρη, μετά την ορκωμοσία στο Κοινοβούλιο. Στη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας ο Πάξας υποσχέθηκε «να βάλει τάξη», με δικτατορικές μεθόδους να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα, να βγάλει τους συνταξιούχους από τη φτώχεια, να βάλει τάξη στο σύστημα της Υγείας. Δήλωσε επίσης ότι οι προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Λιθουανίας παραμένουν αμετάβλητες: ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ