ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αγώνας μέχρι την τελική νίκη

Η κηδεία των νεκρών της Παρασκευής μετατράπηκε σε διαδήλωση υπέρ της κυβέρνησης
Η κηδεία των νεκρών της Παρασκευής μετατράπηκε σε διαδήλωση υπέρ της κυβέρνησης
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Οι προσπάθειες των δυνάμεων που απαρτίζουν την επονομαζόμενη αντιπολίτευση για βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης του Προέδρου Ούγο Τσάβες συνεχίζονται για πέμπτη βδομάδα, παρά το γεγονός ότι η αντίσταση του λαού της Βενεζουέλας είναι ισχυρή και οι αποκαλύψεις για τους πραγματικούς στόχους αυτής της απεργίας συνεχείς.

Χτες υπήρξε νέος γύρος διαδηλώσεων. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά όσων στηρίζουν τη διαδικασία της «μπολιβαριανής επανάστασης» να διαδηλώσουν εκφράζοντας τη στήριξή τους στην κυβέρνηση του Κινήματος της 5ης Δημοκρατίας, καταγγέλλοντας για άλλη μία φορά την αντιπολίτευση όχι μόνο γιατί συνεχίζει αυτή την απεργία-λοκάουτ, αλλά και για τις δολοφονίες που διαπράττει, είτε πρόκειται για θάνατο διαδηλωτών, που πάντα «τυχαίνει» να είναι οπαδοί της «μπολιβαριανής επανάστασης», είτε γιατί προσπαθεί να θανατώσει την ίδια τη χώρα, στραγγαλίζοντάς την οικονομικά, προκειμένου να επιτύχει τους ευτελείς και ιδιοτελείς σκοπούς της. Γεγονός που το επιβεβαιώνει και έκθεση της Meryll Lynch, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», όπου διατυπώνεται σαφέστατα ότι η τακτική της αντιπολίτευσης είναι απλώς να οδηγήσει τη χώρα στο χάος και στην οικονομική καταστροφή, τακτική που θα έχει όμως ολέθριες συνέπειες συνολικά για την παγκόσμια οικονομία.

Πάντως, και αυτή τη φορά δεν έλειψαν τα επεισόδια, ενώ τα πυρά αγνώστων δέχτηκαν δύο αστυνομικοί στη Βενεζουέλα στη διάρκεια συγκρούσεων οπαδών και αντιπάλων του Προέδρου της χώρας.

Το περασμένο Σάββατο, ο Χάιρο Γκρεγκόριο Μοράν και ο Οσκαρ Απόντε Γκόμεζ δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ και δεκάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Ο αντιπρόεδρος της χώρας, Χοσέ Βισέντε Ράνχελ, κατηγόρησε τη μητροπολιτική αστυνομία για το θάνατο των δύο διαδηλωτών. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο Καράκας, ειδησεογραφικό πρακτορείο έχει και μία σειρά φωτογραφιών και βίντεο-ντοκουμέντα αντίστοιχων και όχι ίδιων με αυτά που αποκάλυψε η τηλεόραση της Βενεζουέλας, όπου αποδεικνύεται ότι μέλη της αστυνομίας του Καράκας, είτε με πλήρη εξάρτυση είτε με πολιτικά, είχαν ακροβολιστεί και πυροβολούσαν κατά των διαδηλωτών υπέρ της «μπολιβαριανής επανάστασης». Υπενθυμίζεται ότι η ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αστυνομίας άρχισε πριν από λίγους μήνες, όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να θέσει υπό τον έλεγχό της την ηγεσία του Σώματος, η οποία δέχεται εντολές από τον δήμαρχο της πρωτεύουσας, Αλφρέντο Πένα, ενός εκ των ηγετικών στελεχών της «αντιπολίτευσης».

Την ίδια στιγμή, κατά το καθιερωμένο του κυριακάτικο διάγγελμα, ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες ξεκαθάρισε, για άλλη μία φορά, σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, ούτε να δεχτεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή του ή όχι στην εξουσία. Μάλιστα, ο Τσάβες ζήτησε από τον νέο Πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, να στείλει τεχνικό προσωπικό στη Βενεζουέλα για να εργαστεί στη θέση των «απεργών» στην κρατική εταιρία πετρελαίων. Παράλληλα, ο υπουργός Πετρελαίων της Βενεζουέλας, Ραφαέλ Ραμίρες, δήλωσε χτες ότι η εθνική πετρελαϊκή βιομηχανία (PDVSA) αργά αλλά σταθερά επανέρχεται στους πρότερους ρυθμούς ενώ αναμενόταν να κάνει χτες και τις ανακοινώσεις για την αναδιοργάνωση της PDVSA, βάσει του νόμου περί υδρογονανθράκων, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα που ψηφίστηκε το 1999 και τέθηκε σε ισχύ από την 1η του Γενάρη.

Τέλος, με επιστολή του πρέσβη του Βελγίου, Μποντουέν Βάντερχουλστ, προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, εκφράζεται «η αμέριστη αλληλεγγύη και η συμπάθεια προς την Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας στην προσπάθειά της να εξομαλύνει την κατάσταση στην πετρελαϊκή βιομηχανία», αλλά και η λύπη για την προειδοποίηση που δόθηκε προς τους Βέλγους υπηκόους να εγκαταλείψουν τη χώρα εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ - ΗΠΑ
Τα πυρηνικά ξανά στο προσκήνιο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το Εθνικό Συμβούλιο Διοίκησης, όργανο του οποίου ηγείται ο πραξικοπηματίας στρατηγός (Πρόεδρος, για τους φίλους) Περβέζ Μουσάραφ, αποφάσισε χτες ότι πρέπει αυτό «ομόφωνα» να εγκρίνει τη χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση πολέμου με την Ινδία, γράφει η εφημερίδα «Dawn». Πρόκειται για μια απόφαση που «αναπροσδιορίζει» την πυρηνική πολιτική του Πακιστάν, ελάχιστες ημέρες μετά την απειλή που είχε διατυπώσει ο Μουσάραφ, σε επιστολή του προς τον Ινδό πρωθυπουργό Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ ότι «σε περίπτωση που η Ινδία στείλει στρατεύματα πέρα από τα σύνορα στο Κασμίρ (...) το Πακιστάν δε θα κάνει συμβατικό πόλεμο» - δηλαδή ότι αν ξεκινήσει διμερής πόλεμος, θα είναι πυρηνικός. Από την άλλη πλευρά, ο Ινδός πρωθυπουργός διαθέτει τη διακριτική ευχέρεια να εξουσιοδοτήσει χρήση πυρηνικών χωρίς έγκριση ούτε καν των μελών της κυβέρνησής του...

Στο μεταξύ συνεχίζεται η ένταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Πακιστάν σχετικά με το «δικαίωμα» των αμερικανικών στρατευμάτων που βρίσκονται στο Αφγανιστάν να καταδιώκουν όποιον νομίζουν στο έδαφος του Πακιστάν. Μία εβδομάδα μετά το επεισόδιο του βομβαρδισμού ενός θρησκευτικού σχολείου (μαντράσα) από μαχητικό αεροσκάφος και τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν σε ολόκληρη τη χώρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας του Πακιστάν κάλεσε τις ΗΠΑ «να ζητούν άδεια» από το Ισλαμαμπάντ πριν να εισέρχονται στο έδαφος της χώρας, δηλώνοντας ωστόσο πως «η διμερής συνεργασία στο πλαίσιο του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας" θα συνεχιστεί».

Ωστόσο, αμερικανικές πηγές επέμεναν ότι η τακτική των εισβολών (πρακτικά) του αμερικανικού στρατού στο έδαφος του Πακιστάν για την «καταδίωξη τρομοκρατών» θα συνεχιστεί, αλλά «αυτό θα γίνεται με τρόπο ώστε να μην προκαλείται αναταραχή»...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εισαγγελική παρέμβαση κατά Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε ακόμα μια κίνηση υπονόμευσης της προσπάθειας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εκλεγεί στις επαναληπτικές εκλογές στο Σίιρτ στις 9 Φλεβάρη 2003 προέβη, χτες, ο εισαγγελέας Σαμπίχ Καναντογλού, ειδοποιώντας την Εκλογική Επιτροπή ότι «δε θα πρέπει να του επιτρέψει» να θέσει καν υποψηφιότητα. Ωστόσο, η αντίδραση του προέδρου της εκλογικής επιτροπής, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο CNN-Turk, είναι πως η τοποθέτηση του εισαγγελέα αντανακλά «τις προσωπικές του απόψεις».

Ο Καναντογλού στο σκεπτικό του υποστήριξε ότι οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή του ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης στις επαναληπτικές εκλογές, αφού πρόκειται για επανάληψη της διαδικασίας και όχι νέα. Ωστόσο φαίνεται πως η Εκλογική Επιτροπή δε θα λάβει υπόψη της την πρόταση και θα επιτρέψει στον ηγέτη του «ισλαμικο-δημοκρατικού» κόμματος να συμμετάσχει στις εκλογές και στη συνέχεια να καταλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Θανάσιμο Σαββατοκύριακο

ΑΛΓΕΡΙ.--

Αιματηρό Σαββατοκύριακο, ήρθε να θέσει υπό αμφισβήτηση, τις δηλώσεις, για ύφεση της βίας και περιορισμό των σφαγών στην Αλγερία, από ισλαμιστές. Σύμφωνα με αλγερινές εφημερίδες, οι σφαγές ξεκίνησαν από το Σάββατο και αποδίδονται σε φανατικούς ισλαμιστές. Η πρώτη επίθεση, του Σαββάτου, είχε θύματα 13 ανθρώπους, από δύο οικογένειες, ενώ η δεύτερη, χαρακτηρίζεται σαν η πιο πολύνεκρη επίθεση κατά του αλγερινού στρατού, τα τελευταία πέντε χρόνια και ο απολογισμός της ήταν 43 νεκροί στρατιώτες. Οι θανάσιμες επιθέσεις συνεχίστηκαν και την Κυριακή, με μία βομβιστική επίθεση στην πόλη Εν Ντέφλα, που είχε σαν αποτέλεσμα ένας στρατιώτης να σκοτωθεί και ακόμα πέντε, να τραυματιστούν σοβαρά. Η αυλαία έκλεισε για το Σαββατοκύριακο, με την παγίδα θανάτου, που έστησαν στο δρόμο, στο δήμαρχο της πόλης Τσιτάιμπι και στην οποία σκοτώθηκε ο ίδιος και ένας στενός συνεργάτης του.

Οι ευθύνες των επιθέσεων, αποδίδονται, σύμφωνα με τις εφημερίδες, σε ισλαμιστικές οργανώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ