ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΚΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Εξευτελιστική συμπεριφορά και ταλαιπωρία αναπήρων

Αγανάκτηση έχουν προκαλέσει στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, όσα διαδραματίζονται κάθε βδομάδα έξω από τα Ιατρεία του ΙΚΑ Ηρακλείου, με ανθρώπους βαρέως ασθενούντες, παραπληγικούς και τετραπληγικούς να περιμένουν στοιβαγμένοι στο δρόμο, μεταφερόμενοι ακόμα και από αγροτικά αυτοκίνητα, προκειμένου να εξεταστούν από τις αρμόδιες επιτροπές, έτσι ώστε να λάβουν τα πενιχρά επιδόματα αναπηρίας.

Το ΙΚΑ Ηρακλείου, που εξυπηρετεί τους παραπληγικούς ασθενείς και των Νομών Λασιθίου και Ρεθύμνου, αφού εκεί λειτουργούν οι αρμόδιες επιτροπές, δε διαθέτει καν ασθενοφόρο για τη μεταφορά των ασθενών, με αποτέλεσμα πολλοί να είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν ασθενοφόρα ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, χωρίς να μπορούν να πάρουν πίσω τα λεφτά τους από τα ασφαλιστικά ταμεία ή ακόμα και να μεταφέρονται με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, δεχόμενοι εξέταση στο δρόμο αφού, όπως μας είπε και ο διευθυντής της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας Ηρακλείου του ΙΚΑ, Κ. Τουτουντζάκης υπάρχει στενότητα χώρου, ελλείψεις νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

Ο Κ. Τουτουντζάκης, για την τραγική αυτή κατάσταση που είναι αναγκασμένοι να υποστούν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ Ηρακλείου και των γύρω νομών μας παραδέχτηκε πως, αυτό δεν αποτελεί τωρινό φαινόμενο, αλλά διαδραματίζεται, τα τελευταία πέντε χρόνια, και είναι απόρροια μιας σειράς σοβαρών ελλείψεων σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Καταλόγισε ευθύνες στην πολιτεία, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης λύσης που θα πρέπει να δώσει η ίδια. Οσο για την έλλειψη ασθενοφόρου, μας είπε πως το ΕΚΑΒ έχει εγγράφως γνωστοποιήσει στο Ιδρυμα ότι δεν έχει τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών μεταφοράς παραπληγικών, που οφείλουν να φτάσουν μέχρι το ΙΚΑ Ηρακλείου.

Σε σχετική ανακοίνωση του τμήματος Υγείας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ επισημαίνεται ότι η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της χρόνιας αδιαφορίας της κυβέρνησης και της συνειδητής υποβάθμισης του όποιου δημόσιου συστήματος Υγείας, Πρόνοιας και Ασφάλισης έχει απομείνει.

Το τελευταίο γεγονός, τονίζεται, έφερε στο προσκήνιο, για μια ακόμη φορά, την ανάγκη διεκδίκησης ενός σύγχρονου, με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων, δημόσιου κρατικού συστήματος Υγείας, που θα παρέχει δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρόσληψης των ασθενειών των επαγγελματικών κινδύνων.

Καμιά φροντίδα για τα άτομα με αυτισμό

Από την τελευταία κινητοποίηση στις 3 Δεκέμβρη 2002, για τη λεγόμενη «εθνική μέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες»
Από την τελευταία κινητοποίηση στις 3 Δεκέμβρη 2002, για τη λεγόμενη «εθνική μέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες»
Σχεδόν ανύπαρκτες είναι οι κρατικές δομές για τα 30.000 περίπου αυτιστικά παιδιά, στη χώρα μας, με αποτέλεσμα οι γονείς να αναλαμβάνουν, χωρίς καμία υποστήριξη, το δυσβάσταχτο βάρος της φροντίδας τους. Σήμερα, δεν υπάρχει παρέμβαση από κρατικές δομές στο 99% των αυτιστικών ατόμων, αφού οι υπάρχουσες δομές καλύπτουν μόνο 200 αυτιστικά άτομα. Κι όμως, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, από το 1995 - 1997, για τη δημιουργία έξι κέντρων για τον αυτισμό, μειώθηκαν σε τρεις με το νόμο 2646/98 και τώρα (στα τέλη του 2002) δε λειτουργεί ούτε ένα!

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό και οι γονείς τους, τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε βάρος των Ατόμων με Αναπηρίες, φέρνει στην επιφάνεια με ανακοίνωσή της η Κίνηση Γονέων για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Παιδιού.

Η Κίνηση υπογραμμίζει ότι η ανάγκη που επέβαλε το ξεκίνημα αυτής της πρωτοβουλίας των γονιών είναι η άθλια κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Ψυχικής Υγείας και Πρόνοιας, με ευθύνη της κυβέρνησης, που εφαρμόζει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, των νόμων της δήθεν ελεύθερης αγοράς και του κέρδους, με τη συναίνεση και ουσιαστική στήριξη των επισήμων συνδικαλιστικών οργάνων.

Η απουσία κρατικών δομών, τονίζουν, έχει σαν αποτέλεσμα η όποια παρέμβαση για τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτιστικών να γίνεται από την οικογένεια, αν αυτή έχει την απαιτούμενη οικονομική δυνατότητα. Ενδεικτικά αναφέρουν, ότι το ελάχιστο κόστος είναι 250.000 δρχ για ιδιωτικά κέντρα που παρέχουν 5ωρη φύλαξη σε άθλιες συνθήκες, και τίποτα άλλο, ενώ το ελάχιστο κόστος στα ιδιωτικά κέντρα με σχετικά ανεκτή ποιότητα υπηρεσιών είναι 500.000 δρχ. Οι ελάχιστοι αυτιστικοί ενήλικες που διαβιούν στο Δαφνί, τη Λέρο και το Δρομοκαΐτειο - όπου είναι και οι μόνες δημόσιες κρατικές δομές - ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, ενώ σε ένα ιατροπαιδαγωγικό κέντρο εκκρεμούν 240 αιτήσεις μόνο για διάγνωση.

«Η μόνη λύση για να αλλάξει η κατάσταση είναι ο ενωμένος αγώνας μας μαζί με το αγωνιστικό γονεϊκό και αναπηρικό κίνημα, αλλά και με το γενικότερο λαϊκό κίνημα για να έρθει στο επίκεντρο ο άνθρωπος και οι ανάγκες τους», επισημαίνει η Κίνηση και καλεί τους γονείς και κηδεμόνες να παλέψουν για δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια και Ειδική Αγωγή με εξειδικευμένη παρέμβαση και στις πιο βαριές αναπηρίες, όπως ο αυτισμός, για τα δικαιώματα των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους.

Στα πλαίσια αυτά, διοργανώνει ανοιχτή σύσκεψη την Κυριακή 12 Γενάρη 2003, στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) προκειμένου να συντονιστεί ο αγώνας με τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα.

Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στο Μενίδι

Συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής συνέχισαν χτες στη θέση Κτυπητό, στο Μενίδι, τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων στον Κηφισό που έχει αποφασίσει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι κατεδαφίσεις αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες μέρες καθώς εκκρεμούν 84 τελεσίδικες αποφάσεις του Πολεοδομικού Γραφείου Αχαρνών και 9 του Πολεοδομικού Γραφείου Αγ. Παρασκευής. Το σύνολο των τελεσίδικων αποφάσεων όλων των Πολεοδομικών Γραφείων θα κοινοποιηθεί το επόμενο διάστημα στην Περιφέρεια και ανάλογα θα συνεχιστούν οι κατεδαφίσεις. Θυμίζουμε πως τις κατεδαφίσεις αποφάσισε το ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα στον Κηφισό.

ΔΗΜΟΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ
Ξεκίνημα με απολύσεις

ΛΑΜΙΑ.--

Με «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» σε βάρος εργαζομένων δημοτικών επιχειρήσεων του Δήμου Στυλίδας Φθιώτιδας, ξεκίνησε τη δημαρχιακή της θητεία η νέα δήμαρχος («αντάρτισσα» του ΠΑΣΟΚ, που τη στήριξε, επίσημα, στο β γύρο των δημοτικών εκλογών) Αλέκα Καραγιώργου - Σχορετσανίτη.

Πριν καλά καλά ορκιστεί και αναλάβει τα νέα της καθήκοντα (στις 31/12/02) έσπευσε και κλείδωσε τα γραφεία των δημοτικών επιχειρήσεων του δήμου, της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΣ) και της Δημοτικής Επιχείρησης Ποιότητας Ζωής (ΔΕΠΟΙΖΩ) και απέλυσε είκοσι (20) εργαζόμενους που είχε προσλάβει η προηγούμενη δημοτική αρχή με συμβάσεις έργου, ισχυριζόμενη ότι ο τρόπος πρόσληψής τους είναι «παράνομος» αφού δεν έχουν γίνει μέσω του ΑΣΕΠ (λες και είναι ο μοναδικός δήμος που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του μ' αυτό τον τρόπο).

Βέβαια, η «πρεμούρα» της δημάρχου έχει να κάνει με τις δεσμεύσεις και τα ρουσφέτια που ανέλαβε, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στο δεύτερο γύρο των εκλογών, για το βόλεμα «των δικών τους παιδιών»... Σε κάθε περίπτωση, οι απολυμένοι δείχνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν κατά της απόλυσής τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ