ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟ ΠΑΤΜΟΥ ΚΚΕ
Μήνες απλήρωτοι οι άνεργοι

Την αγανάκτησή της για τη μη καταβολή των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ στους άνεργους του νησιού εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Βάσης Πάτμου του ΚΚΕ.

Οπως σημειώνει ειδικότερα, η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων απασχολείται κατά τη θερινή περίοδο για λίγους μήνες στις τουριστικές επιχειρήσεις και το υπόλοιπο διάστημα προσπαθεί να επιβιώσει με το λιγοστό επίδομα ανεργίας. Φέτος, όπως αναφέρει η ΚΟ, έγινε επανάληψη της ίδιας πράξης, αλλά σε πιο «σκληρούς ρυθμούς», καθώς, αν και οι περισσότεροι από τους ανέργους έχουν υποβάλει από τον Οκτώβρη του 2002 τις αιτήσεις για να πάρουν το επίδομα, μέχρι τώρα δεν έχουν πάρει τίποτα. Αποτέλεσμα, οι γιορτές των Χριστουγέννων για τους άνεργους και τις οικογένειές τους να ήταν πολύ δύσκολες και «στριμωγμένες». Το αρμόδιο γραφείο του ΟΑΕΔ, από την άλλη, στην Κω, στις διαμαρτυρίες των ανέργων επικαλείται την έλλειψη προσωπικού, το φόρτο εργασίας κ.ά.

«Πιστεύουμε, επισημαίνει η ΚΟ Πάτμου καταλήγοντας, ότι οι εργαζόμενοι του νησιού αλλά και οι άλλοι φορείς, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρέπει να διεκδικήσουν αγωνιστικά την άμεση καταβολή των επιδομάτων ανεργίας, αλλά και την ίδρυση και λειτουργία γραφείου ΟΑΕΔ στην Πάτμο, που θα συμβάλει, σε μεγάλο βαθμό, στο σταμάτημα της ταλαιπωρίας των ανέργων για την είσπραξη του πενιχρού επιδόματος ανεργίας, αλλά και στην εξυπηρέτηση των επαγγελματιών και επιχειρηματιών του νησιού μας».


ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ - ΑΡΓΙΑ
Με κυβερνητική κάλυψη η κατάργησή της

Με νέα δυναμική παρέμβαση, δυνάμεις του ΠΑΜΕ απέτρεψαν, για μια ακόμα φορά, την παράνομη λειτουργία υπερκαταστήματος

Από την κινητοποίηση έξω από το πολυκατάστημα του Γέγου
Από την κινητοποίηση έξω από το πολυκατάστημα του Γέγου
Αγωνιστική απάντηση στην προσπάθεια κατάργησης της αργίας της Κυριακής, έδωσαν την Κυριακή εργαζόμενοι του εμπορίου, σωματεία και στελέχη του ΠΑΜΕ, που εμπόδισαν για μια ακόμη φορά την παράνομη λειτουργία των «σούπερ - μάρκετ» «ΓΕΓΟΣ» στην Ανατολική Αττική. Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι, με επικεφαλής το υπουργείο Εργασίας, διάφοροι αρμόδιοι φορείς της περιοχής έκαναν ό,τι είναι δυνατόν για να λειτουργήσουν κανονικά τα καταστήματα και την Κυριακή!

Εργαζόμενοι, με απόφαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, της «ΜΑΚΡΟ», του «Κωνσταντακάτου» και της «Καρφούρ - Μαρινόπουλος», βρέθηκαν έξω από τα δυο «σούπερ - μάρκετ». «Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας» και «τα αφεντικά μιλάνε για κέρδη και ζημιές και εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», έγραφαν τα πανό, που ξεδίπλωσαν οι εργαζόμενοι, κλείνοντας τις εισόδους των καταστημάτων. Με ανακοίνωση που απευθυνόταν στους καταναλωτές, οι εργαζόμενοι καλούσαν σε συμπαράσταση για την υπεράσπιση της αργίας της Κυριακής. Παρά το γεγονός ότι τα καταστήματα έμειναν ανοιχτά μέχρι τη 1 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι με την κινητοποίησή τους δεν επέτρεψαν την ουσιαστική λειτουργία τους.

Την παράνομη λειτουργία των «σούπερ - μάρκετ» αυτή τη φορά επωμίστηκε η Τοπική Αστυνομία. Συγκεκριμένα παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε άδεια λειτουργίας του καταστήματος, με παρερμηνείες των διαφόρων αποφάσεων είτε της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής είτε του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Αστυνομία δήλωνε στους συνδικαλιστές ότι τα καταστήματα λειτουργούν νόμιμα!

Στη διαπιστωμένη δε παράνομη -ακόμα και από τους αξιωματικούς της Αστυνομίας- απασχόληση των εργαζομένων, καθώς η τοπική Επιθεώρηση Εργασίας δεν έχει δώσει άδεια απασχόλησής τους για την Κυριακή, οι αστυνομικοί δήλωσαν ότι δεν μπορούν να βγάλουν έξω από τα καταστήματα τους εργαζόμενους, αν δε θέλουν οι ίδιοι! Να υπογραμμιστεί, ότι παρά το γεγονός πως εκείνη τη στιγμή γινόταν μήνυση από συνδικαλιστές, εναντίον του εργοδότη, οι αστυνομικοί δεν έκαναν ούτε σύσταση στον ιδιοκτήτη να σταματήσει την παράνομη απασχόληση του προσωπικού.

Από την άλλη μεριά, η αστυνομία προσπάθησε να παρεμποδίσει τη συγκέντρωση - διαμαρτυρία των εργαζομένων, χωρίς βέβαια να τα καταφέρει. Σοβαρές ευθύνεςεπωμίζεται και η Επιθεώρηση Εργασίας της περιοχής καθώς και το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Το υπουργείο Εργασίας επιμένει να μην παίρνει θέση σ' αυτήν την παρανομία, αποκαλύπτοντας έτσι και τις προθέσεις του για το ζήτημα.

Γι' αυτό το λόγο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, με ανακοίνωση που μοίρασε την Κυριακή, υπογραμμίζει ότι «τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν, με Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης, στη Σύνοδο των Υπουργών Εργασίας, στο Ναύπλιο στις 24 Γενάρη. Η δική μας απάντηση θα είναι η διαδήλωση την ίδια μέρα στο Ναύπλιο με το ΠΑΜΕ, απαιτώντας 7ωρο, πενθήμερο, 35ωρο».

Σήμερα, εν τω μεταξύ, μετά από πολλές μέρες σιωπής και απραγίας, συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων με θέμα το ωράριο.


ΓΣΕΒΕΕ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα για περιφρούρηση του ωραρίου

Την ανατροπή του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, με στόχο την επέκτασή του, που μεθοδεύουν μεγάλες επιχειρήσεις με τη συνδρομή της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργείου Εργασίας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Η Συνομοσπονδία αναφέρεται σε μια σειρά περιστατικά που μαρτυρούν αυτές τις προθέσεις και συγκεκριμένα στη δεδηλωμένη πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να επεκτείνει το ωράριο στις τουριστικές περιοχές μέχρι τις 11.00 το βράδυ μαζί με την πρόθεση να χαρακτηρίσει «τουριστική περιοχή» όλη τη χώρα. Επίσης, στην ανοχή που επέδειξε η κυβέρνηση απέναντι στην παραβίαση σε πολλούς νομούς κατά την εορταστική περίοδο, με πρόσχημα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών, αλλά και στην αξιοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων ως πολιορκητικού κριού για την πλήρη κατάργηση του ωραρίου όλες τις ώρες και μέρες αρχικά στην περίοδο των αγώνων, στην ουσία όμως με στόχο τη μονιμοποίηση της κατάργησης. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η ΓΣΕΒΕΕ και στην απόφαση του νομάρχη Ανατολικής Αττικής για λειτουργία όλων των καταστημάτων και τις Κυριακές στην περιοχή του Μαρκόπουλου και στην απαίτηση μεγάλου σούπερ μάρκετ της περιοχής να λειτουργεί όλες τις μέρες της εβδομάδας. Η απόφαση του νομάρχη Ανατολικής Αττικής, καταγγέλλει η Συνομοσπονδία, αποτελεί πρόκριμα για αλυσιδωτή κατάργηση της αργίας της Κυριακής σε όλους τους νομούς. Την ευθύνη γι' αυτό, σημειώνει, φέρει το υπουργείο Εργασίας, το οποίο, αντί να θωρακίσει το ωράριο, συμμετέχει ενεργά στην υπονόμευσή του, ώστε να δημιουργηθεί κατάσταση τετελεσμένων και να προχωρήσει στη γενική απελευθέρωση του ωραρίου.

Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί απαράδεκτες τις επιθέσεις κατά του ωραρίου και την υπονομευτική τακτική του υπουργείου Εργασίας. Καλεί όλους τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους σε επαγρύπνηση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ώστε να υπερασπίσουν ένα ωράριο ανθρώπινο και λειτουργικό που θα εξυπηρετεί καταστήματα και καταναλωτές. Η θέση της ΓΣΕΒΕΕ, τονίζει η Συνομοσπονδία, είναι πάγια για 50-52 ώρες την εβδομάδα με τρεις μέρες διακεκομμένο, λήξη το Σάββατο στις 4.00 το μεσημέρι και απόλυτη περιφρούρηση της αργίας της Κυριακής.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Πούλησαν τους απεργούς μόλις «τους έκλεισε το μάτι» η «Λαφάρζ»

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).--

«Στα παλαιότερα των υποδημάτων της» έγραψε για μια ακόμη φορά τις διαθέσεις και τα προβλήματα των εργαζομένων, η κυβερνητικοεργοδοτική πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, όταν χτες, ενώ είχε ξεκινήσει από τις 6 το πρωί η 24ωρη πανευβοϊκή - πανεργατική απεργία, αυτοί κήρυξαν αναστολή της απεργίας και του συλλαλητηρίου, με τη δικαιολογία ότι η διοίκηση του εργοστασίου της «ΑΓΕΤ Ηρακλής ΙΙΙ» (πρώην «Τσιμέντα Χαλκίδας») συμφώνησε, έναντι εργασιακής ειρήνης, στην απόσυρση της αίτησης παραπομπής του προέδρου του σωματείου εργαζομένων στην επιτροπή του άρθρου 15 του ν.1264/82.

Στην άποψη αυτή, που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΚ συμφώνησε και ο διωκόμενος πρόεδρος του σωματείου των «Τσιμέντων Χαλκίδας», παρότι αμφότεροι άλλα έλεγαν στη σύσκεψη των σωματείων, όταν ο πρώτος φώναζε για «ολομέτωπη επίθεση της εργοδοσίας ενάντια στους εργαζόμενους και τους θεσμούς του συνδικαλιστικού κινήματος» και ο δεύτερος συμπλήρωνε ότι «μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση υπάρχει μόνο ο δρόμος της αντίστασης».

Ετσι, σε «πανελλαδική πρωτοτυπία», η συμβιβασμένη ηγεσία της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚ Εύβοιας, που κατέβαινε στην απεργία χωρίς καμιά πολιτική αιχμή, έδειξε πως ούτε θέλει ούτε μπορεί να στηρίξει τα δίκαια των εργαζομένων, όταν αυτά συγκρούονται με την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική του μαύρου μετώπου κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου. Αναδείχτηκε ακόμα ότι η τακτική του «άλλα λέω, άλλα εννοώ και άλλα κάνω», προκειμένου να ξεγελάσουν και ν' αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους ακόμα ακόμα και συνδικαλιστικά στελέχη της κυβερνητικής ΠΑΣΚΕ - όπως έγινε χτες με τον πρόεδρο του σωματείου «Κεραμικής Ιωνίας» και μέλος του ΔΣ του ΕΚ που αναρωτήθηκε δημόσια «ποιος πήρε την απόφαση αναστολής της απεργίας» - είναι η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ στο νομό, την ώρα που σε πέντε εργοστάσια γίνονται απολύσεις και σε δεκάδες άλλα καταπατούνται τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων.

Πάντως, πολλοί εργαζόμενοι και εκπρόσωποι σωματείων, που είχαν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στη χτεσινή 24ωρη απεργία και στο συλλαλητήριο, ήταν οργισμένοι με την απόφαση της πλειοψηφίας του ΕΚ γι' αναστολή τους, «γιατί έτσι σπέρνεται η απογοήτευση και η αναποτελεσματικότητα στους εργαζόμενους», όπως έλεγαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ