ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νομοσχέδια «θωράκισης» και «κάθαρσης» του καπιταλισμού

Με την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου και θεσμικά μέτρα για τη λειτουργία των ελεγκτικών εταιριών επιχειρεί η κυβέρνηση να πείσει τη δύσπιστη κοινή γνώμη ότι θα αποφύγει σκάνδαλα τύπου «Enron» και «World Com»

Με συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις η κυβέρνηση επιχειρεί να αναζωογονήσει το χειμαζόμενο Χρηματιστήριο, το οποίο όμως συνεχίζει να κατρακυλά, σε επίπεδα χαμηλότερα των 1.700 μονάδων. Από την άλλη πλευρά, θορυβημένοι από τα πρόσφατα χρηματιστηριακά σκάνδαλα και το ναυάγιο των, μέχρι χθες, πέραν κάθε αμφιβολίας, «αξιόπιστων» ελεγκτικών οίκων - οι οποίοι νομιμοποίησαν πλασματικές λογιστικές καταστάσεις, μεγάλων επιχειρήσεων, οδηγώντας έτσι στην καταστροφή χιλιάδες μικροεπενδυτές - επιχειρούν να πάρουν μέτρα αποτροπής τέτοιων φαινομένων στο μέλλον. Μέτρα που από την εμπειρία της λειτουργίας της «ελεύθερης αγοράς» αποδεικνύονται ατελέσφορα.

Χθες, μετά από ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας με τη συμμετοχή του υπουργού Ν. Χριστοδουλάκη, εκπροσώπων της Τράπεζας της Ελλάδας, του ΣΕΒ, της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους κλπ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την οριστικοποίηση του περιεχομένου τριών σχεδίων νόμου. Πρόκειται για:

  • «Την ίδρυση και εποπτεία χρηματιστηρίων οργανωμένων αγορών - αρμοδιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς»
  • «Σύσταση Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, ανάληψη, άσκηση δραστηριότητας και προληπτική Εποπτεία Ιδρυμάτων Ηλεκτρονικού Χρήματος»
  • «Ομολογιακά Δάνεια και την τιτλοποίηση απαιτήσεων και ακινήτων».

Με το πρώτο σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση προωθεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, το οποίο πλέον θα λειτουργεί με βάση το Ν. 2190/1920, νόμος που ρυθμίζει τη λειτουργία των ανωνύμων εταιριών. Στα πλαίσια αυτά διαχωρίζονται πλήρως οι αρμοδιότητες του Χρηματιστηρίου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στην οποία μεταφέρονται όλες οι κανονιστικού χαρακτήρα αρμοδιότητες που ασκούσε το Χρηματιστήριο. Η τελευταία, σαν εποπτεύουσα αρχή ενισχύεται. Στο Σχέδιο Νόμου προβλέπεται επίσης, «σαν μέτρο ενίσχυσης της διαφάνειας» ότι οι προς εισαγωγή επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο, πριν τη δημόσια εγγραφή, θα υφίστανται λογιστικούς ελέγχους.

Με το δεύτερο σχέδιο νόμου η κυβέρνηση, θορυβημένη από τα χρηματιστηριακά σκάνδαλα των κολοσσών τύπου «Enron» και «World Com» επιχειρεί να «θωρακίσει» το Χρηματιστήριο από τις ελεγκτικές εταιρίες... Ετσι προωθεί τη δημιουργία «ανεξάρτητης» εποπτικής αρχής, στην οποία ανατίθεται η ευθύνη της ποιότητας των λογιστικών ελέγχων. Η νέα αρχή φέρει την ονομασία Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ). Εισάγεται ο «ποιοτικός έλεγχος» του έργου των ορκωτών ελεγκτών, μέσω του επανελέγχου του 10% των εισηγμένων και του 1% των μη εισηγμένων, που έχουν ελέγξει σε πρώτο βαθμό ορκωτοί ελεγκτές. Καθιερώνεται επίσης το ασυμβίβαστο παροχής υπηρεσιών συμβούλου και ελέγχου της ίδιας εταιρίας από τον ίδιο ελεγκτή.

Τέλος, με το τρίτο νομοσχέδιο με τίτλο «Ομολογιακά Δάνεια και την τιτλοποίηση απαιτήσεων και ακινήτων», εισάγεται το προϊόν της τιτλοποίησης απαιτήσεων και στον ιδιωτικό τομέα (μεγάλες επιχειρήσεις, τράπεζες κλπ), καθώς μέχρι σήμερα μορφή χρηματοδότησης μέσω της τιτλοποίησης απαιτήσεων εφαρμόζει μόνο το ελληνικό δημόσιο. Στο μέλλον μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες θα μπορούν να εκδίδουν ομολογίες, η αποπληρωμή των οποίων θα γίνεται από απαιτήσεις της εκδίδουσας τις ομολογίες εταιρίας προς τρίτους. Οι απαιτήσεις μεταβιβάζονται σε εταιρίες «ειδικού σκοπού» οι οποίες εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδας. Κατά τον ίδιο τρόπο γίνεται και η τιτλοποίηση (έκδοση ομολογιών) με εγγύηση ακίνητα της εταιρίας. Είναι όμως αμφίβολο αν το νέο μέτρο χρηματοδότησης, με το οποίο επιχειρείται να αντικατασταθεί η χωρίς κόστος χρηματοδότηση από το Χρηματιστήριο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, εκτός ίσως από τις τράπεζες (οι οποίες έχουν στην κατοχή τους μεγάλη ακίνητη περιουσία) και ελάχιστες μεγάλες εταιρίες.

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Αρχισαν χτες με συγκρατημένους τους καταναλωτές

Ξεκίνησαν χτες οι χειμερινές εκπτώσεις που θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φλεβάρη. Και παρόλο που στις βιτρίνες των καταστημάτων φιγουράρουν τα πρώτα ποσοστά των εκπτώσεων που φτάνουν μέχρι και 50%, ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα να ανέβουν και στο 60%, σε πολλά καταστήματα οι καταναλωτές με δυσκολία έβαζαν πρώτη μέρα των εκπτώσεων το χέρι στην τσέπη. Εξάλλου και οι έμποροι, έχοντας την εμπειρία των τελευταίων χρόνων, δεν περιμένουν «θαύματα» από την περίοδο αυτή, που πλέον δεν αποτελεί σημαντική «ανάσα» για τα ταμεία τους. Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών, που είναι μισθοσυντήρητοι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, δεν μπορούν να διαθέσουν τέτοιο μέρος των εισοδημάτων τους σε καταναλωτικές αγορές που απαιτείται για την αναθέρμανση της αγοράς δεν αλλάζει ούτε την περίοδο των εκπτώσεων, όσο ελκυστικές κι αν είναι οι μειώσεις τιμών στις οποίες είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν οι έμποροι.

Επισκεπτόμενος την αγορά της Ερμού στο κέντρο της Αθήνας ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Εμπορίου Χρ. Θεοδώρου, πάντως, επιχείρησε να αποδώσει στην «παραδοσιακή εγκράτεια των πρώτων ημερών» τη δυσκολία των καταναλωτών να προχωρήσουν σε αγορές. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι στις επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν να πραγματοποιούν προσφορές στο εικοσαήμερο πριν την έναρξη των εκπτώσεων, παραβαίνοντας τις σχετικές διατάξεις της υπουργικής απόφασης, «θα» επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι ο υφυπουργός απέφυγε να αναφέρει συγκεκριμένα πόσες και ποιες είναι αυτές οι επιχειρήσεις.

Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία τριών παιχνιδιών

Κατόπιν εορτής απαγορεύτηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης η κυκλοφορία τριών παιχνιδιών τα οποία κρίθηκε μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε ο ΕΛΟΤ ότι μεταξύ άλλων δεν πληρούσαν μια σειρά από τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις ασφαλείας.

Πρόκειται για τα παιχνίδια, «σάκος και γάντια του μποξ», «τρίκυκλο ποδηλατάκι» και «πατίνι juststart - TR 2000».

Οπως ανακοινώθηκε, διαπιστώθηκε πως τα παραπάνω παιχνίδια δεν τηρούσαν τις βασικές απαιτήσεις ασφαλείας της οδηγίας 88/378/ΕΟΚ, γι' αυτό και απαγορεύτηκε η κυκλοφορία τους.

Αναλυτικότερα, για το καθένα διαπιστώθηκε ότι:

  • Το παιχνίδι «Σάκος και Γάντια του Μποξ» περιέχει υψηλή συγκέντρωση Μολύβδου και Χρωμίου, σε επίπεδα που υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια. Επιπλέον, δε φέρει την προειδοποιητική ένδειξη στην ελληνική γλώσσα «Προσοχή! Δεν είναι κατάλληλο για παιδιά κάτω των τριών ετών, διότι περιέχει μικρά κομμάτια που μπορεί να καταποθούν».
  • Το «τρίκυκλο ποδηλατάκι» υποβλήθηκε σε έλεγχο προεξεχόντων μερών, αντοχής, μετάδοσης κίνησης και διάταξης των τροχών - χειρολαβών, ύπαρξης μικρών εξαρτημάτων και διαπιστώθηκε πως δεν ικανοποιεί τις διατάξεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας. Και αυτό δε φέρει την προειδοποιητική ένδειξη στην ελληνική γλώσσα «Προσοχή! Να μη χρησιμοποιείται από παιδιά κάτω των 36 μηνών».
  • Το «πατίνι JUSTSTART» που υποβλήθηκε σε έλεγχο βάθους εισχώρησης τιμονιού - χειρολαβών, διαπιστώθηκε ότι δεν ικανοποιεί τις βασικές απαιτήσεις ασφαλείας της ευρωπαϊκής Οδηγίας, ενώ παράλληλα δε φέρει το όνομα και τη διεύθυνση του εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου ή του εισαγωγέα, δεν περιλαμβάνει οδηγίες συναρμολόγησης, καθώς και προειδοποιητικές ενδείξεις και οδηγίες χρήσης που απαιτούνται στην ελληνική γλώσσα.
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Αυξάνονται οι «συντελεστές επισφάλειας»

Ο υπερδανεισμός των νοικοκυριών στις τράπεζες και οι κίνδυνοι που συνεπάγεται για το ίδιο το τραπεζικό κεφάλαιο (καθώς αυξάνονται οι δανειολήπτες που δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν κανονικά τις δόσεις τους) φαίνεται ότι προβληματίζει πλέον και την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ). Για το θέμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση αύριο Τετάρτη με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και με αντικείμενο τις προβλέψεις των εμπορικών τραπεζών για το ύψος των επισφαλών δανείων που χορηγούν στους πελάτες τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδας σχεδιάζει:

  • Να αυξήσει τους συντελεστές επισφάλειας που ισχύουν σήμερα, γεγονός που θα οδηγήσει σε λογιστική μείωση των κέρδων των εμπορικών τραπεζών.
  • Να προχωρήσει σε σημαντική αύξηση του συντελεστή «προβλέψεων» για όλα τα δάνεια που έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη από 6 μήνες. Η επισφάλεια στα καταναλωτικά δάνεια θα αυξηθεί σε 1,4% (από 1,3% σήμερα) και στα στεγαστικά σε 0,8% (από 0,7%).

Το γεγονός αυτό αξιοποιείται ήδη από τους τραπεζίτες, οι οποίοι δε διστάζουν ενόψει και των σχετικών διαβουλεύσεων να ισχυριστούν ότι έτσι θα εμφανίσουν μειωμένα κέρδη και κατά συνέπεια θα υπάρξει «ανάγκη» αύξησης των επιτοκίων στα δάνεια που χορηγούν στους πελάτες τους(!). Επί της ουσίας οι τραπεζίτες δεν προβάλλουν καμία ουσιαστική διαφορετική πρόταση και αναμένεται να συμφωνήσουν με το νέο πλαίσιο της ΤτΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ