ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Προφυλακίστηκε ο Αναστ. Παπαναστασίου

Στις φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρθηκε ο Αναστάσιος Παπαναστασίου. Στη φωτογραφία, τη στιγμή της μεταφοράς του από το αεροδρόμιο στη ΓΑΔΑ

Eurokinissi

Στις φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρθηκε ο Αναστάσιος Παπαναστασίου. Στη φωτογραφία, τη στιγμή της μεταφοράς του από το αεροδρόμιο στη ΓΑΔΑ
Την πόρτα των φυλακών Κορυδαλλού πέρασε χτες ο Αναστάσιος Παπαναστασίου, ο 19ος κατηγορούμενος για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη». Κρίθηκε προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, αμέσως μετά την απολογία του στον εισαγγελέα Εφετών Κ. Βομπίρη. Ετσι, το μεσημέρι της Δευτέρας, οδηγήθηκε στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατείται και ο ξάδελφός του Νικ. Παπαναστασίου.

Η τρίωρη κατάθεση του 42χρονου τραπεζικού υπαλλήλου Αναστ. Παπαναστασίου δεν έπεισε ανακριτή και εισαγγελέα για τη μη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση της «17 Νοέμβρη». Ο Αναστ. Παπαναστασίου απολογήθηκε με τετρασέλιδο απολογητικό υπόμνημα, ενώ απάντησε και στις ερωτήσεις του εισαγγελέα Κ. Βομπίρη από τις 12.45 μέχρι τις 13.45.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αναστ. Παπαναστασίου αρνήθηκε και χτες τη συμμετοχή του στη «17 Νοέμβρη» και χαρακτήρισε τον εαυτό του θύμα συμπτώσεων. Στο απολογητικό του υπόμνημα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ουδέποτε ήλθα εν γνώσει μου και σε επαφή με την οργάνωση της 17 Νοέμβρη».

Σχετικά με το σκιαγράφημα στρατοπέδου του νομού Σερρών, στο οποίο βρέθηκαν τα δακτυλικά του αποτυπώματα, ο Αναστ. Παπαναστασίου επανέλαβε ότι το έκανε ο ίδιος στα πλαίσια των καθηκόντων του, όταν υπηρετούσε τη στρατιωτική θητεία του το 1984. «Στην υποθετική περίπτωση που θα μου είχε ζητηθεί από οποιοδήποτε πρόσωπο η σύνταξη και χορήγηση του επίμαχου σκιαγραφήματος του στρατοπέδου, με σκοπό μάλιστα να χρησιμοποιηθεί σε παράνομες πράξεις, είναι αυτονόητο ότι θα ελάμβανα τη στοιχειώδη πρόνοια, να αποφύγω τον ιδιόγραφο υπομνηματισμό του», αναφέρει στο υπόμνημα. Επίσης, δήλωσε ότι το σχεδιάγραμμα του στρατοπέδου το είχε στο σπίτι του, αλλά δεν ξέρει πότε και ποιος το πήρε από εκεί, ούτε και πώς βρέθηκε στο κρησφύγετο της οδού Πάτμου.

«Σκιαγραφώντας» στην απολογία του το προφίλ της «17 Νοέμβρη», αναφέρει ότι η οργάνωση αυτή «αποδύθηκε σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις», πως εισάγει μια «μιλιταριστική αντίληψη στην πολιτική δράση που είναι βαθύτατα αντιδραστική» και δεν μπορεί κανείς να ανακηρυχθεί «σε αυτόκλητο τιμωρό».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Αναστ. Παπαναστασίου συνελήφθη την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Τα στοιχεία που έχουν σε βάρος του οι διωκτικές αρχές, είναι ένα χειρόγραφο σχεδιάγραμμα του στρατοπέδου των Σερρών και ένα χειρόγραφο σημείωμα με κανόνες συνωμοτικότητας, που βρέθηκε σε κρησφύγετο της «17 Ν», στην οδό Πάτμου.

Τι έγραψε ο Τύπος

Ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» αναφέρει ότι οι Αμερικανοί έχουν συνδέσει το πλήρες παζλ του ΕΛΑ και απαιτούν την εξάρθρωση κάθε εναπομείναντος τρομοκρατικού πυρήνα στην Ελλάδα. Αυτό στάθηκε δυνατό χάρη στις «ομολογίες» προσώπων-κλειδιών της διεθνούς τρομοκρατίας, τα οποία συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές αρχές. Αυτοί έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, ενώ, κατά το δημοσίευμα, «καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε τη συγκατάθεσή της στους Αμερικανούς για να θέσουν σε λειτουργία το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων προ διετίας, οπότε υπογράφτηκε η ελληνοαμερικανική συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας».

Η «Ελευθεροτυπία» γράφει πως τα εργαστήρια της Ασφάλειας προσπαθούν να ταυτοποιήσουν δακτυλικά αποτυπώματα τριών ατόμων από το παρελθόν. Εξάλλου, «μετανοημένα» μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων έχουν δώσει στοιχεία στις αρχές που αφορούν στον ΕΛΑ και στην «1η Μάη». Παράλληλα, το «Εθνος» υποστηρίζει ότι μέχρι το τέλος του Γενάρη προβλέπεται το βασικό «ξεκαθάρισμα» γύρω από τις οργανώσεις ΕΛΑ και «1η Μάη», σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Αντιτρομοκρατικής.

Επίσης, προχτές πιάστηκε στα Γιάννενα η 38χρονη Ευαγγελία Τζούτζια, η οποία κατηγορείται από τις ιταλικές αρχές για κατοχή όπλων και εκρηκτικών, ενώ σε βάρος της εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση τριών ετών φυλάκισης για απλή συνεργία σε ληστεία το 1994 στην πόλη Σεράβελε. Σύμφωνα με τη δικηγόρο της, ο σύζυγός της Χρήστος Στρατηγόπουλος είχε εκτίσει τρία χρόνια φυλάκιση στην Ιταλία για συμμετοχή σε ένοπλη ληστεία. Η ίδια αθωώθηκε, ασκήθηκε, όμως, έφεση σε βάρος της απόφασης αλλά δεν ήρθε η κλήτευση στην Ε. Τζούτζια, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί ερήμην. Το έγγραφο έφτασε από την Ιταλία το 1997 και το 2001 επιδόθηκε σε διεύθυνσή της από την οποία είχε μετακομίσει το 1995. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 1997 ζει μαζί με τον Χ. Στρατηγόπουλο τον οποίο παντρεύτηκε εκείνη τη χρονιά που επέστρεψε από την Ιταλία. Ετσι χαρακτηρίστηκε άγνωστης διαμονής και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος της.

Οσον αφορά στο θέμα της εκβίασης επιχειρηματιών με το φόβητρο της «17Ν», το «Καρφί» αναφέρει ότι «με κάθε επιφύλαξη ο "κατάλογος" περιλαμβάνει τους: Δ. Αγγελόπουλο, Κ. Περατικό, Ζ. Καψαλάκη, Α. Αθανασιάδη, Α. Βουδούρη, Ι. Μαμιδάκη, Ι. Στασινόπουλο, Α. Σαλιαρέλη και Δ. Κοντομηνά». Ο κατηγορούμενος για την υπόθεση της «17Ν» Α. Γιωτόπουλος, αναφερόμενος σε δήλωση του εκδότη της «Ελεύθερης Ωρας», Γ. Μιχαλόπουλο, ο οποίος, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, εμπλέκεται στην υπόθεση του εκβιασμού, δήλωσε από τις φυλακές Κορυδαλλού: «Δε γνωρίζω τον κ. Μιχαλόπουλο, ποτέ δεν τον συνάντησα, ούτε αγόρασα βιβλία του».

Για το θέμα αυτό η «Καθημερινή της Κυριακής» υποστηρίζει πως «όταν το περασμένο καλοκαίρι δημοσιοποιήθηκαν οι πρώτες πληροφορίες για τη δράση αυτών των ακροδεξιών κύκλων, έγινε από μέρους τους η τελευταία απόπειρα συσκότισης, παραπληροφόρησης, αποπροσανατολισμού των ερευνών με υποθετικές αναφορές σε πιθανές διασυνδέσεις πολιτικών προσώπων με τους συλληφθέντες, με προαναγγελίες "συγκλονιστικών" αποκαλύψεων, που δεν έγιναν ποτέ».

Τέλος, το «Εθνος της Κυριακής» γράφει ότι οι ΗΠΑ έχουν βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα της άρσης των περιορισμών που αφορούν στην έκδοση τρομοκρατών. Κι αυτό διότι «ανοιχτές βλέψεις έχουν οι Αμερικανοί να δικάσουν στις ΗΠΑ όσα μέλη της "17Ν", ή άλλης οργάνωσης, εμπλέκονται σε τρομοκρατικά χτυπήματα σε βάρος αμερικανικών στόχων, αδιαφορώντας ακόμα και για το αν έχει επέλθει παραγραφή των σχετικών αδικημάτων».

ΛΑΡΙΣΑ
Στο εδώλιο για τα παγκάρια

Ξεκίνησε χτες και συνεχίζεται σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας η εκδίκαση της υπόθεσης υπεξαίρεσης χρημάτων από το προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής Τεμπών. Η υπόθεση έγινε γνωστή το Σεπτέμβρη του 1997, μετά από βίντεο που είχαν προβληθεί σε τηλεοπτικές εκπομπές, τα οποία είχαν τραβηχτεί με κρυφή κάμερα. Στη δίκη κατηγορούνται τέσσερα άτομα - μέλη της τότε διοικητικής επιτροπής του προσκυνήματος, εκ των οποίων οι δύο ιερείς και οι άλλοι δύο λαϊκοί - για υπεξαίρεση, τουλάχιστον, 45.000.000 δρχ.

Προκαταρκτική εξέταση για τους εκβιασμούς

Νέες διαστάσεις ενδέχεται να πάρει η υπόθεση με τη «17 Νοέμβρη», καθώς εμφανίζεται να έχουν διαπραχθεί εκβιασμοί από διάφορα άτομα σε βάρος επιχειρηματιών, προκειμένου να τους αποσπαστούν μεγάλα οικονομικά ποσά.

Τις τελευταίες μέρες, είδαν το φως της δημοσιότητας μπαράζ δημοσιευμάτων, που κάνουν λόγο για επώνυμες καταγγελίες επιχειρηματιών και εμπλέκουν γνωστό δημοσιογράφο, ο οποίος εκβίαζε επιχειρηματίες, πουλώντας δήθεν προστασία στους «στόχους» της «17 Νοέμβρη».

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σ. Μπάγιας, με αφορμή τα δημοσιεύματα του Τύπου, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών. Σε περίπτωση που προκύψουν στοιχεία για εκβιασμούς, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Εφετών, η οποία ασχολείται με την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» για τις περαιτέρω ενέργειες. Την προκαταρκτική εξέταση θα πραγματοποιήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Δ. Παπαγγελόπουλος.

Παράλληλα, ο Σ. Μπάγιας απέστειλε κατεπείγον έγγραφο στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και την Ασφάλεια Αττικής για να χορηγήσουν στον εισαγγελέα Δ. Παπαγγελόπουλο κάθε έγγραφο και στοιχείο που διαθέτουν αυτές οι υπηρεσίες σχετικά με τους εκβιασμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ