ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θύματα του ανάλγητου κράτους!

Τεράστιες οι ευθύνες της πολιτείας για το τραγικό συμβάν της Κυριακής στον καταυλισμό σεισμοπλήκτων της Πετρούπολης, όπου μάνα έκαψε τα παιδιά της και αυτοπυρπολήθηκε

Ζούσαν τα τελευταία δύο χρόνια στον καταυλισμό σεισμοπλήκτων στην Κηπούπολη. Τρεις άνθρωποι, μια μητέρα με τους δυο ρακοσυλλέκτες γιους της. Μέσα στην παγωνιά που «επιβάλλεται κοινωνικά» σε όσους ανθρώπους έχουν ειδικές ανάγκες, όπως αυτοί. Με ψυχιατρικό νόσημα η μάνα, με προβλήματα νοητικής καθυστέρησης τα παιδιά της.

«Δεν αντέχω άλλο...», έλεγε στους γείτονές της. Κι έτσι το πήρε απόφαση. Προχτές το μεσημέρι, έδιωξε από το κοντέινερ τον αδελφό της, περιέλουσε τον εαυτό της και τα παιδιά της με οινόπνευμα και έβαλε φωτιά. Οι γείτονες προσπάθησαν να μπουν στο κοντέινερ να τους σώσουν, η πόρτα όμως ήταν κλειδωμένη. Η Πυροσβεστική βρήκε την 53χρονη Μαρία Καλογερά και τους γιους της Σπύρο, 31 χρόνων και Αντώνη Γκογκορέση, 30 χρόνων, νεκρούς.

Η Αναστασία Φύτα, δημοτική σύμβουλος Πετρούπολης και πρώην αντιδήμαρχος της πόλης, γνώριζε από κοντά το δράμα αυτής της οικογένειας. Η άτυχη γυναίκα και τα παιδιά της «ζούσαν» πολλά χρόνια σ' ένα εγκαταλειμμένο σπίτι που δεν είχε καν νερό! Απομονωμένη απ' όλους, κατόρθωνε να επιβιώνει χάρη στη φιλανθρωπία του παπα- Αχιλλέα και της ενορίας του Αγίου Νικολάου. Μετά το σεισμό του 1999, το σπίτι που έμενε δεν μπορούσε πια να τους στεγάσει. Ο Δήμος Πετρούπολης της παραχώρησε ένα κοντέινερ στον καταυλισμό και φρόντισε να παρακολουθούν την Μ. Καλογερά κοινωνική λειτουργός και ψυχίατρος. Παρά τις εκκλήσεις του Δήμου προς την πολιτεία, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε, κανείς δε μερίμνησε για την άτυχη γυναίκα και τους δύο γιους της...

Ο Γ. Γιώγος, δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Πετρούπολης, δήλωσε στο «Ρ»: «Δυόμισι χρόνια μετά τους σεισμούς του 1999 και διαρκούσης της προεδρίας της χώρας μας στην ΕΕ, αποδεικνύεται η ανυπαρξία κράτους πρόνοιας και το "όπου φτωχός κι η τύχη του". Το τραγικό συμβάν αποδεικνύει με τον πιο καθαρό τρόπο ότι εκεί που υπάρχει η ανθρώπινη δυστυχία, δεν υπάρχει κράτος να βοηθήσει, να στηρίξει και να εντάξει δημιουργικά στην κοινωνία ανθρώπινα ναυάγια σαν αυτή την τραγική μητέρα που φρόντισε να φύγει απ' τη ζωή, κι αυτή και τα παιδιά της, κάτω απ' το βάρος των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετώπιζαν. Η πικρή γεύση της κοινωνικής αναλγησίας του κράτους πρέπει να βάλει όλους μας σε σκέψη για το ρόλο μας απέναντι σ' αυτές τις απάνθρωπες διαθέσεις του επίσημου κράτους μας. Ως πότε θα ανεχόμαστε τέτοιες πρακτικές;».

«Ντροπή και αίσχος»

«Ντροπή και αίσχος! Φτάνει πια. Το ολοκαύτωμα των τριών ανάπηρων του καταυλισμού της Κηπούπολης ας φουντώσει τη φωτιά του αγώνα και της διεκδίκησης των καταπιεσμένων και των αδικημένων για να βρουν τα όνειρα εκδίκηση», τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες» (ΕΣΚ - ΑμΕΑ).

Η ΕΣΚ - ΑμΕΑ καλεί τους ανάπηρους, τους γονείς και κηδεμόνες, τις λαϊκές οργανώσεις σε γενικό ξεσηκωμό για την καταδίκη της Νέας Τάξης Πραγμάτων, που καίει ζωντανά τα θύματά της στα κοντέινερ των σκουπιδότοπων της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Οι ανάπηροι, οι γονείς και οι κηδεμόνες, μέσα από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, θα πάρουν μέρος στις μεγάλες διαδηλώσεις του Ναυπλίου στις 24 Γενάρη, αλλά και στην αγωνιστική διαδήλωση στις 26 Γενάρη στο Μέγαρο Μουσικής, όπου θα πραγματοποιείται η πρώτη εκδήλωση της Ελληνικής Προεδρίας για το Ευρωπαϊκό Ετος Αναπηρίας.


ΚΗΔΕΙΕΣ

Την πολυαγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, θυγατέρα, αδελφή, θεία και φίλη

ΑΝΝΑ ΣΕΡΒΟΥ - ΝΤΟΥΝΙΑ

ετών 42

κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2003 και ώρα 3 μ.μ. από τον ιερό ναό Αντιστάσεως του Κοιμητηρίου Πειραιά.

Ο σύζυγος Ευάγγελος

Ο γιος Ορέστης

Οι γονείς: Δημήτρης και Χαρά, Χρήστος και Βασιλική

Τα αδέλφια: Φωτεινή και Παύλος Κρέμος, Γιώργος και Βιβή Ντουνιά, Κώστας και Ειρήνη Ντουνιά. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς και φίλοι.

* * *

Τη γλυκιά μας μητέρα, γιαγιά, προγιαγιά, αδελφή και θεία

ΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΟΜΗΤΟΠΟΥΛΟΥ

Το γένος Οικονόμου - ετών 82

κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2003 και ώρα 4 μ.μ. από τον ιερό ναό του Νεκροταφείου Καλλιθέας.

Τα τέκνα: Δημήτρης, Ντίνα, Νίκος, Τράουντι, Αλέξανδρος, Βάσω. Τα εγγόνια: Νίκη, Μυρτώ, Νιόβη, Ματίνα, Κώστας. Τα δισέγγονα: Γιάννης, Μυρσίνη. Τα αδέλφια: Ροδάνθη Νούσκαλη, Γιώργος Χαιρογιώργος. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

- Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Λιβαδειάς και οι συγγενείς των 50 αγωνιστών, εκτελεσθέντων από τους Γερμανοφασίστες κατακτητές στις 8 Γενάρη 1944 στην οδό Αθηνών Υψηλάντη, την ερχόμενη Κυριακή 19 Γενάρη 2003 και ώρα 11 το πρωί πραγματοποιούν την καθιερωμένη χρονιάτικη εκδήλωση τιμής και μνήμης. Καλούνται ο λαός και οι μαζικοί φορείς της περιοχής να τιμήσουν με την παρουσία τους τους τη μνήμη των εκτελεσθέντων. Πούλμαν θα αναχωρήσει στις 15.30 από του Λαδούκου το φούρνο στο γυμνάσιο.

- Το Κεντρικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωση Επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων - ΠΕΕΠΠ γνωστοποιεί στους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες και φίλους της Ενωσης ότι η χρονιάτικη συνεστίαση θα γίνει, την Κυριακή 2 Φλεβάρη στις 12 μμ στο κέντρο «ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΙΒΩΤΟΣ» (Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26, Πατήσια). Για προσκλήσεις και άλλες πληροφορίες στα τηλέφωνα 210-5230.526 και 210-5230.534.

Πίτες

Κόβουν την πίτα τους για τον καινούριο χρόνο:

- Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, την Πέμπτη 16/1/2003 και ώρα 1 μμ, στην αίθουσα «Γιώργου Καράτζα» της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20).

- Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), την Παρασκευή 17.1.2003 ώρα 11 το πρωί στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) - Πειραιώς 6, 4ος όροφος.

- Το παράρτημα ΠΕΑΕΑ Υμηττού, την Κυριακή 19/1/2003 ώρα 11 πμ, στην αίθουσα του δημαρχείου Υμηττού.

- Το παράρτημα ΠΕΑΕΑ Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων, την Κυριακή 19/1/2003 ώρα 11 πμ, στα γραφεία της (Κυδαντιδών 24 Ανω Πετράλωνα).

ΔΙΚΤΥΟ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ Β. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Δεν αλλάζει η διαδρομή

Την πρόθεση της ΔΕΗ να προχωρήσει στην αντικατάσταση των παλιών πυλώνων ηλεκτροδότησης στην παραλιακή περιοχή Αχαΐας και Κορινθίας χωρίς να αλλάξει τη δομή και τη διαδρομή του δικτύου στηρίζει το υπουργείο Ανάπτυξης παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων. Αυτό προέκυψε από τη συζήτηση σχετικής Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, Παναγιώτη Κοσιώνη, χτες στη Βουλή.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου στήριξε τις επιλογές της ΔΕΗ λέγοντας ότι «είναι ένα έργο απαραίτητο» αφού η γραμμή «λειτουργεί από το 1956» και σήμερα υπάρχουν «αυξημένες ανάγκες ηλεκτροδότησης» στις οποίες οι υποδομές του υπάρχοντος δικτύου «δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με ασφάλεια». Υποστήριξε ότι το νέο δίκτυο «δε δημιουργεί επιπτώσεις» αφού «δεν απαιτείται νέα χωροθέτηση» και «θα έχει την ίδια τάση» έτσι «δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων για νέα όδευση».

Το γεγονός ότι το δίκτυο δημιουργήθηκε πριν μισό αιώνα, υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο Παν. Κοσιώνης, τονίζοντας πως «η περιοχή έχει αλλάξει τελείως, επομένως ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος τώρα» και ότι «δεν είναι μόνο οι κάτοικοι αλλά και οι τοπικοί φορείς αντίθετοι». Επίσης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ αμφισβήτησε τις δηλώσεις του υπουργού σημειώνοντας ότι πληροφορίες από τη ΔΕΗ αναφέρουν πως η τάση θα είναι 2 ή 3 φορές μεγαλύτερη τονίζοντας ότι «κάποιος κρύβει την αλήθεια και για την τάση και για τις επιπτώσεις».

5ο ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Θέλουν σχολείο και όχι Τμήμα Μεταγωγών

Σε διαρκή περιφρούρηση από τους κατοίκους του 5ου Δημοτικού Διαμερίσματος Πειραιά εξακολουθεί να βρίσκεται ο χώρος επί της οδού Σαλαμίνος 46, τον οποίο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης προορίζει για τη μεταστέγαση του Τμήματος Μεταγωγών Δικαστηρίων Πειραιά. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έχουν ήδη αντιδράσει έντονα σε αυτή την απόφαση, ενώ αντίθετοι εμφανίζονται και ο Δήμος Πειραιά, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και δεκάδες άλλες σύλλογοι. Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά μάλιστα, προτείνει να παραμείνει προσωρινά το Μεταγωγών στην οδό Νοταρά και να εγκατασταθεί στο υπό ανέγερση νέο δικαστικό κτίριο.

Χτες εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα επισκέφτηκαν τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), ζητώντας ο χώρος αυτός να χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση σχολείου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μαν. Μπαλτά, διευθυντή του ΟΣΚ, έχουν ήδη απαλλοτριωθεί 1.300 τ.μ. παρακείμενου χώρου και μέσα στην βδομάδα αναμένεται να κατατεθούν τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Στη συνέχεια θα γίνει αναγκαστική απαλλοτρίωση των υπολοίπων 500 τ.μ., μέσα στα οποία προβλέπεται η εγκατάσταση του Μεταγωγών, και μέσα στο 2003 θα γίνει η δημοπράτηση για την ανέγερση του 7ου Γυμνασίου στο χώρο αυτό.

Οι κάτοικοι καλούν τον δήμαρχο Πειραιά να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στο πρόβλημα και να αναλάβει τις ευθύνες του. Θα θέσουν μάλιστα το ζήτημα στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ