ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η... «δημοκρατική» Τουρκία

Ακόμη ένα δείγμα του «προσανατολισμού» της Τουρκίας... προς το «ευρωπαϊκό κεκτημένο»: συνολικά 143 τίτλους βιβλίων κατάσχεσε τα τελευταία τρία χρόνια το καθεστώς. Το «κυνήγι» αφορά κυρίως βιβλία που αποκαλύπτουν το δράμα του κουρδικού λαού και κατηγορούνται ως «αυτονομιστική προπαγάνδα» και βιβλία που προφανώς αποκαλύπτουν τη φύση του τουρκικού καθεστώτος και κατηγορούνται για «προσβολή κατά του κράτους και των θεσμών του».

Κατασχέθηκαν επίσης και βιβλία με την κατηγορία της «προσβολής της δημοσίας αιδούς». Με αυτόν τον τρόπο το καθεστώς επιχειρεί προφανώς, δύο πράγματα: Να συκοφαντήσει συγγραφείς και εκδότες, να «σέρνεται» στο λαό η άποψη, ότι το πολιτικό βιβλίο που δε «βλογάει τα γένια» της εξουσίας ανήκει στην ίδια κατηγορία με το πορνογράφημα...

Η έκθεση που συμπεριλαμβάνει τα παραπάνω στοιχεία συντάχθηκε από Τούρκους εκδότες και σύμφωνα με αυτήν: το 2000 κατασχέθηκαν 24 βιβλία, το 2001 κατασχέθηκαν 42 και πέρυσι 77 βιβλία, από συνολικά 38 εκδοτικούς οίκους. Ασκήθηκαν διώξεις για «αυτονομιστική προπαγάνδα», «προσβολή δημοσίας αιδούς» και «προσβολή κατά του κράτους και των θεσμών του» σε βάρος 57 συγγραφέων για βιβλία τους που κατασχέθηκαν το 2002. Δώδεκα από τους συγγραφείς έχουν καταδικαστεί και 11 έχουν αθωωθεί. Εντός του 2003 αναμένονται και άλλες καταδίκες.

Είναι προφανές, ότι το «στομάχι» του «ευρωπαϊκού κεκτημένου» τα «χωνεύει» πολύ καλά όλα τα παραπάνω. Αλλωστε, «χωνεύει» και τους καθημερινούς θανάτους στα «λευκά κελιά»...

Εικόνες του 21ου αιώνα

Οι εικόνες της κοινωνικής, πολιτικής, ιστορικής και της ανθρώπινης πραγματικότητας παραμένουν στο επίκεντρο του 5ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από την 1-9 Μαρτίου, με γενικό τίτλο «Εικόνες του 21ου Αιώνα». Το συνδιοργανώνουν το ΥΠΠΟ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η ΝΕΤ, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ET-3. Οι προβολές θα γίνουν στις αίθουσες «Ολύμπιον I» και «Παύλος Ζάννας».

Οι ενότητες που απαρτίζουν το φετινό πρόγραμμα είναι: «Οψεις του κόσμου»: Ταινίες που αφορούν κυρίως σύγχρονα θέματα κοινωνικού και ιστορικού περιεχομένου. Θέματα, που ασχολούνται με την ανθρώπινη εμπειρία, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις συνθήκες του κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι. «H καταγραφή της μνήμης»: Γεγονότα και πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης πραγματικότητας και αποτελούν ζωντανό κομμάτι της ιστορίας. «Πορτρέτα - ανθρώπινες διαδρομές»: O ανθρώπινος παράγοντας ως κυρίαρχο στοιχείο μιας θεματικής ενότητας, όπου η ζωή, η καθημερινότητα, αλλά και οι πολλαπλές ιστορικές και πολιτισμικές διακυμάνσεις επηρεάζουν καθοριστικά την αφήγηση. «Μικρές αφηγήσεις»: Μικρές προσωπικές ιστορίες που ξεχωρίζουν από την ιδιαιτερότητα των θεμάτων και τους τρόπους καταγραφής τους.

Τα παράλληλα τμήματα του 5ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φέτος πραγματοποιούν προβολές μιας σειράς ψυχαγωγικών ντοκιμαντέρ, στη βραδινή ζώνη του προγράμματος προσφέροντας μια εναλλακτική, συχνά αστεία και διασκεδαστική, προσέγγιση στην πραγματικότητα. Ενώ στο Πανόραμα Ελληνικών Ντοκιμαντέρ προβάλλονται κάθε χρόνο τα ντοκιμαντέρ της πρόσφατης ελληνικής παραγωγής. Τα πορτρέτα και αφιερώματα, σε διακεκριμένους σκηνοθέτες φέτος θα προβάλλουν το έργο δύο ή τριών δημιουργών, διαφορετικών κινηματογραφικών καταβολών και τάσεων, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν σύντομα.

Λυρικός «Ορλάνδος»

Η περίφημη όπερα μπαρόκ του Αντόνιο Βιβάλντι «Μαινόμενος Ορλάνδος», λυρικό έργο που ανεβαίνει σπανιότατα και στο εξωτερικό, παρουσιάστηκε σε πανελλήνια πρώτη με μεγάλη επιτυχία από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Οι νέοι σε ηλικία, αλλά αξιόλογοι σε επιδόσεις καλλιτέχνες, ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στους δύσκολους ρόλους της μπαρόκ όπερας, ένα είδος που παραμένει σχεδόν άγνωστο στη χώρα μας. Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι στην ΕΛΣ δημιουργείται μια «μαγιά» καλλιτεχνών, που μπορούν να υπηρετήσουν και αυτή τη μουσική. Η Μαρίτα Παπαρίζου στο ρόλο του Ορλάνδου, η Μαρίνα Φιδέλη ως μάγισσα Αλτσίνα, η Μάτα Κατσούλη στο ρόλο της Αντζέλικα, ο Νίκος Σπανός (Ρουτζέρο), η Μαίρη - Ελεν Νέζη (Μπρανταμάντε), η Μαργαρίτα Συγγενιώτου (Μεντόρο) και ο Πέτρος Μαγουλάς (Αστόλφο) καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό για τις ερμηνείες τους - σε στιλ μπαρόκ, σε μουσική διδασκαλία του Αρη Χριστοφέλλη. Την ορχήστρα διηύθυνε ο Βασίλης Χριστόπουλος, δίνοντας το απαιτούμενο άκουσμα μπαρόκ. «Υπεύθυνοι» για το αποτέλεσμα ήταν επίσης η σκηνοθέτης Μαρία Γυπαράκη, ο Φραντσέσκο Τσίτο, που υπέγραψε τα σκηνικά - κοστούμια και ο Φίλιππος Κουτσάφτης (φωτισμοί). Θα δοθούν τρεις ακόμη παραστάσεις (15,17,19/1). Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί.

Ζωγραφική και κατασκευές

Εργο του Σπ. Λύτρα
Εργο του Σπ. Λύτρα
Εγκαινιάζεται σήμερα (7.30μμ) στην γκαλερί «έκφραση» (Μεταξά και Φοίβης 11, Γλυφάδα) έκθεση έργων του Δημήτρη Κουτσιαύτη. Παρουσιάζονται ζωγραφική σε καμβά και κατασκευές από μπετόν αρμέ ή λαμαρίνα που συμπληρώνονται από κεραμικά μέλη. Οπως σημειώνει ο καλλιτέχνης, παρουσιάζει «πρόσωπα που ζητούν σημείο αναφοράς στην άυλη πλευρά τους, στο σύνολο της ανθρώπινης δράσης μέσα στο χρόνο, που οδηγεί σε μια ολική συνείδηση μιας οντότητας τόσο εφήμερης και ρευστής. Πρόσωπα που κουβαλούν υδάτινες επιφάνειες φτιαγμένες από μέταλλο σαν αναπόσπαστο κομμάτι τους». Η έκθεση θα διαρκέσει έως την 1η του Φλεβάρη.

«2+2» τιτλοφορείται η ομαδική έκθεση ζωγραφικής που εγκαινιάζεται στις 20/1 (7.30μμ) στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10, πλατεία Βικτωρίας). Οι Μαρία Γιαννίκου, Μπαρμπαρέλα Σφήκα, Ηλίας Αργυρόπουλος και Σπύρος Λύτρας, καλλιτέχνες της ίδιας γενιάς, με σπουδές και δραστηριότητες σχεδόν παράλληλες, καταθέτουν τις εικαστικές τους απόψεις. Κοινό σημείο των έργων τους είναι η εικόνα, είτε πρόκειται για τοπίο, για τρένο, για φιγούρες με φόντο τη μεγάλη πόλη ή ακόμα για φανταστικό τοπίο. Τα υλικά που χρησιμοποιούν: λάδια, μεικτές ύλες και τεχνικές, κάρβουνο, ακριλικά, χαρτιά, τελάρα κ.ά. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8/2.

«Ο κόσμος της σοφίας»

Η ταινία του Ερικ Γκούσταφσον «Ο κόσμος της σοφίας» θα προβάλλεται από τις 17/1 - 30/1 στο «Φιλίπ». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κοινή παραγωγή των σκανδιναβικών χωρών τα τελευταία χρόνια.

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Jostein Gaarder, που έχει μεταφραστεί σε 52 γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από 20 εκατ. αντίτυπα. Το έργο αφηγείται την ιστορία ενός δεκατετράχρονου κοριτσιού που προσπαθεί να απαντήσει στα ερωτήματα που το απασχολούν, με τη βοήθεια ενός δασκάλου που τη φέρνει σε επαφή με τη δυτική φιλοσοφία. Εξάλλου, στο «Φιλίπ» θα προβάλλεται παράλληλα, μέχρι το τέλος του μήνα, η αριστουργηματική κινέζικη ταινία «Ο βασιλιάς των μασκών.

Μαθήματα παραδοσιακών χορών

To Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου» διοργανώνει σεμιναριακά μαθήματα με γενικό τίτλο «Χορός και παραδοσιακός πολιτισμός» στο λόφο Φιλοπάππου, στο κτίριο του Θεάτρου. Κύριος σκοπός των μαθημάτων είναι η εκμάθηση παραδοσιακών χορών από διάφορους τόπους της Ελλάδας, σε δασκάλους χορού αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Τα σεμινάρια περιλαμβάνουν διδασκαλία τοπικών χορών που προέκυψαν από επιτόπια έρευνα, αναλυτική παρουσίαση φορεσιών, αναφορές στα πανηγύρια, τα έθιμα, τη μουσική και άλλα στοιχεία του τοπικού πολιτισμού, βιβλιογραφία, δισκογραφία και πληροφορίες για επιτόπιες έρευνες και προβολή βίντεο και διαφανειών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: «Χοροί της Ορεινής Σερρών» με τον Πασχάλη Μπουρβάνη (19/1). «Χοροί των Σαρακατσάνων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» με τον Δήμο Γκίκα (16/2). «Χοροί της Σαμαρίνας (Βλάχοι)» με τον Μιχάλη Γκαλμπογκίνη (2/3). «Χοροί της Αριδαίας» με τον Δημήτρη Ιωάννου (16/3). «Χοροί της Ημαθίας» με τον Φώτη Πανόπουλο (13/4).

ΣΜΥΡΝΑΙΙΚΑ και παραδοσιακά από το Νίκο και τη Γιασεμή Σαραγούδα, αύριο, όπως κάθε Τετάρτη, στο «Μαραμπού» (Πανόρμου 113, 210.6910.797). Στον ίδιο χώρο, την Παρασκευή, ο Στράτος Στρατηγόπουλος (κιθάρα) και ο Στέλιος Δουδώνης (μπουζούκι), παρουσιάζουν λαϊκά και ρεμπέτικα.

ΛΟΓΩ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ του μαέστρου Κωνσταντίνου Καρύδη, η συναυλία της «Καμεράτα», μεθαύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ.

Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ και ερμηνευτής Νίκος Γεωργάκης παρουσιάζει σήμερα και αύριο (10.30μμ.), στο καφέ «ΑΜΑΡΕΙΟΝ» (Απ. Παύλου 38, Ανω Πόλη - Θεσσαλονίκη) τη νέα του δισκογραφική δουλιά «Ταξίδι από ένα δωμάτιο».

ΕΚΑΤΟΝ ΠΕΝΗΝΤΑ ΟΚΤΩ τετράχρωμα έργα του Ηλία Πασσίση, που έφυγε από κοντά μας πριν ενάμισι μήνα, περιλαμβάνει το βιβλίο «Ζωγραφική Ηλίας Πασσίσης», που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στις 19/1 (7.30μμ) στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» στο Μεσολόγγι. Στη ζωή και τη δημιουργία του καλλιτέχνη θα αναφερθούν οι: Νίκος Αντωνάτος, Θωμάς Θεοφιλάτος, Χρήστος Καλαβρούζος, Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Αννίτα Πατσουράκη. Είσοδος για το κοινό ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ