ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαστάσεις παίρνει η «υπόθεση εκβιασμών»

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι η οικογένεια του δολοφονημένου Δ. Αγγελόπουλου παρέδωσε χειρόγραφο απόσπασμα του προσωπικού του ημερολογίου, που εμπλέκει τον εκδότη Γρ. Μιχαλόπουλο

Μέλη της οικογένειας Αγγελόπουλου αναμένεται να είναι από τα πρώτα άτομα, που θα καλέσει ο εισαγγελέας Δ. Παπαγγελόπουλος για να καταθέσουν ό,τι γνωρίζουν για την υπόθεση των εκβιασμών. Χτες επιβεβαιώθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρ. Πρωτόπαππα, οι πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί πως μέλη της οικογένειας του δολοφονημένου επιχειρηματία Δ. Αγγελόπουλου (Θεόδωρος και Γιάννα Αγγελοπούλου) παρέδωσε στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη χειρόγραφο απόσπασμα ημερολογίου του. Σε αυτό αναφερόταν ότι ο εκδότης Γρ. Μιχαλόπουλος τον είχε επισκεφτεί, λέγοντάς του ότι, με παρέμβασή του, το όνομα του βιομηχάνου είχε διαγραφτεί από κατάλογο εκτελέσεων της «17 Ν».

Ο Χρ. Πρωτόπαππας είπε ότι «όντως η οικογένεια Αγγελοπούλου επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό και του επέδωσε αντίγραφο αποσπάσματος του ημερολογίου του Δ. Αγγελόπουλου, το οποίο ο πρωθυπουργός παρέδωσε αμέσως στον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδη και εκείνος στις αρμόδιες αρχές».

Το ιδιόχειρο σημείωμα του δολοφονημένου, από τη «17 Ν», βιομηχάνου Δ. Αγγελόπουλου, δημοσίευσαν προχτές ορισμένες εφημερίδες. Προέρχεται από το προσωπικό του ημερολόγιο και αναφέρεται στον εκδότη της «Ελεύθερης Ωρας» Γρ. Μιχαλόπουλο. Σύμφωνα με το σημείωμα, φέρεται να μεσολάβησε το 1985, για να βγει ο βιομήχανος από κατάλογο εκτελέσεων της «17 Ν».

Το κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας χτες έχει ως εξής: «Σημείωσις 3/4/85. Ο κ. Γρηγόρ. Μιχαλόπουλος δημοσιογράφος της Ελ. Ωρας με επεσκέφθη σήμερα 3/4/1985 και ώραν 9.30 π.μ. και μου είπε εμπιστευτικώς ότι: η 17 Νοέμβρη με είχε ως το προσεχές της θύμα ως οικονομικό παράγοντα, και ότι αυτός που τον ωδήγησαν σε ένα μέρος με κλειστά τα μάτια, πληροφορήθηκε ότι από τους οικονομικούς παράγοντας στον κατάλογον είναι ο Β. Βαρδινογιάννης και ο Δημ. Αγγ. Οτι αυτός επενέβη ότι είναι συγγενής μου και διεγράφην από τον κατάλογον των εκτελέσεων. Κατά πόσον όλα αυτά είναι αληθή, άγνωστον. Ανέφερε όμως μερικές λεπτομέρειες. Οτι εκ της παρακολουθήσεως που έχουν κάνει αυτοί: γνωρίζουν ότι κυκλοφορώ με αυτοκίνητον Honda γνωρίζουν την τακτικήν μου διαδρομήν καθημερινά. Με διαβεβαίωσεν ο κ. Μιχαλόπουλος ότι στο εξής δεν υπάρχει κίνδυνος. 8/4/85 Ο κ. Μιχαλ. μου έφερε το σημείωμα περί διαγραφής από τον κατάλογον (μυστήριον)».

Ο βιομήχανος Δ. Αγγελόπουλος δολοφονήθηκε στις 8 Απρίλη 1986. Στο σημείωμα δε γίνεται καμία αναφορά περί εκβιασμού ή άλλης οικονομικής συναλλαγής. Ο Γρ. Μιχαλόπουλος - διά του συνηγόρου του Τάκη Μιχαλόλια - διέψευσε χτες το περιεχόμενο του σημειώματος και έκανε γνωστό ότι δεν του έχει γίνει καμία επίσημη κλήτευση.

Η ΕΣΗΕΑ

Απαντώντας σε ερώτηση, αν θα καλέσει την ΕΣΗΕΑ να λειτουργήσει καθαρτήρια στις περιπτώσεις αυτές των εκβιασμών, αλλά και πώς σχολιάζει το ότι ιδιοκτήτες με λαθρόβια έντυπα είναι σήμερα ζάμπλουτοι, ο Χρ. Πρωτόπαππας είπε ότι «η ΕΣΗΕΑ έχει τη δύναμη, τη θέληση και την αποφασιστικότητα που χρειάζεται, προκειμένου να προστατεύσει το δημοσιογραφικό λειτούργημα από κάποιους, οι οποίοι, είτε εμφανιζόμενοι, είτε όντας δημοσιογράφοι, έμπλεξαν με ιστορίες απάτης, εκβιασμού ή οτιδήποτε άλλο, εφόσον αυτές αποδειχθούν από την έρευνα που θα υπάρξει».

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΗΕΑ αναφέρει ότι τον πρώτο λόγο για το θέμα των εκβιάσεων έχουν οι ανακριτικές αρχές και η Δικαιοσύνη και ότι αυτό σε καμιά περίπτωση δεν αφορά το σύνολο των δημοσιογράφων. Αναφέρει, επίσης, ότι «το τοπίο της ενημέρωσης έχει υποστεί τέτοιες και τόσες επεμβάσεις από διάφορα κέντρα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, ώστε να έχει δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για πάσης φύσεως διαπλοκές και χρηματισμούς δημοσιογράφων», ενώ «η συντριπτική πλειονότητα των δημοσιογράφων συνεχίζουν να είναι σκληρά εργαζόμενοι, σε μια εποχή που η ενημέρωση αντιμετωπίζει κρίση εγκυρότητας και ποιότητας». Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει ακόμη ότι «η ευθύνη για όλα αυτά βρίσκεται στην πλευρά πολιτείας - κυβέρνησης, Βουλής - κομμάτων, «που πρέπει με τα αρμόζοντα θεσμικά μέτρα να θέσουν φραγμούς στην κατάσταση αυτή και τις ποικίλες εκφάνσεις της».

Τέλος, η ΕΣΗΕΑ επαναλαμβάνει ότι «από καιρό έχει ζητήσει την ταυτότητα μέλους από όλους όσοι δεν ασκούν αποκλειστικά το δημοσιογραφικό επάγγελμα, αλλά το συναρτούν με άλλες ιδιότητες, όπως εκδότες, εργολάβοι της δημοσιογραφίας κλπ.» και ότι θα προχωρήσει στην εκκαθάριση του Μητρώου μελών της.


Κι άλλο κρούσμα αστυνομικής διαφθοράς

Αλλο ένα κρούσμα αστυνομικής διαφθοράς σημειώθηκε χτες. Συγκεκριμένα, για παράβαση καθήκοντος, ληστεία και πρόκληση σωματικής βλάβης διώκονται τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι συνελήφθησαν τα μεσάνυχτα της Τρίτης στην περιοχή της Ομόνοιας.

Οι αστυνομικοί το βράδυ της Δευτέρας, προφασιζόμενοι αστυνομικό έλεγχο, αν και δε βρίσκονταν σε ώρα υπηρεσίας, αφαίρεσαν 120 ευρώ από τον Μολά Οσμάν Χαμδή του Τζεμίλ, 32 ετών.

Λίγο αργότερα, οι δράστες συνεχίζοντας το «έργο» τους, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου, προκάλεσαν σωματική βλάβη με τη χρήση γκλομπ σε δύο άτομα, στα οποία παρουσιάστηκαν με το ίδιο πρόσχημα. Στη δεύτερη περίπτωση μάλιστα, ο ένας από τους αστυνομικούς δε δίστασε να πυροβολήσει τρεις φορές στον αέρα. Η σύλληψή τους έγινε από περιπολίες αστυνομικών οι οποίοι τους αναζητούσαν μετά από σχετική καταγγελία ενός από τα θύματα.

Οι δράστες, σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, είναι οι 26χρονοι δίδυμοι αδελφοί και αστυφύλακες: Φώτιος και Αλέξανδρος Κελεπούρης, οι οποίοι υπηρετούν στην Υπηρεσία Μεταγωγών Θεσσαλονίκης και ο Κωνσταντίνος Ταχματζίδης 24 ετών, ο οποίος υπηρετεί στο Τμήμα Ασφάλειας Αερολιμένα Αθηνών. Μετά τη σύλληψή τους, ο Ταχματζίδης ομολόγησε το σύνολο των πράξεών τους. Την υπόθεση έχει αναλάβει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και ήδη έχει ξεκινήσει προανάκριση. Από τη μέχρι τώρα έρευνα δεν έχει προκύψει πως οι δράστες έχουν επαναλάβει παρόμοιες επιθέσεις.

Μετά και από αυτήν την υπόθεση, είναι λογικό να πληθαίνουν τα ερωτήματα σχετικά με το αν η ελληνική πολιτεία φροντίζει ώστε οι Ελληνες αστυνομικοί να αντιλαμβάνονται το ρόλο τους ως προστάτες του λαού και όχι ως τρομοκράτες του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ