ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΔΕΔΥ
Στις προσταγές της ευρωδιαχείρισης

Την υποθήκευση των δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων στη λογική της σοσιαλδημοκρατικής εκδοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης επικύρωσε η πλειοψηφία

Σαν «έτοιμη από καιρό» η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ παγίδεψε χτες το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα στη λογική της υποταγής στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του φόρεσε το «καπέλο» του «Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ», που εμφανίζεται σαν μετωπικό σχήμα του ΣΥΝ, το οποίο όμως λειτουργεί υπό την άμεση χρηματοδότηση του ΠΑΣΟΚ μέσα από τα συνδικάτα που ελέγχει.

Το επόμενο κρίσιμο εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας, όπου μια σειρά από σημαντικές αντεργατικές και αντιλαϊκές ρυθμίσεις προβλέπεται να ενεργοποιηθούν με πρωταγωνιστή την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο πόλεμος των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ-ΕΕ στο Ιράκ απειλεί τους λαούς όλου του κόσμου, η επιλογή των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ και ΑΠ (ΣΥΝ) στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ ήταν να υπονομεύσει τις προσπάθειες δημιουργίας ενός ισχυρού αγωνιστικού μετώπου, εχθρικού απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις.

Το Γενικό Συμβούλιο χτες αποφάσισε: Να συμμετάσχει η ΑΔΕΔΥ στην ίδρυση του «Ελληνικού Φόρουμ». Να προκηρυχτεί απεργία για το Μάρτη (η πρόταση του ΠΑΜΕ για απεργία στις 24 του Γενάρη έχει απορριφτεί πανηγυρικά από τις δυνάμεις του Φόρουμ). Να ακολουθήσει η ΑΔΕΔΥ το δρόμο του «κοινωνικού διαλόγου» στο χειρισμό των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, σύμφωνα και με την απόφαση που είχε παρθεί πριν από την απεργία στις 5 του Δεκέμβρη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αναφορά της εισήγησης σε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν άμεσα οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως η προώθηση νέου τρόπου αξιολόγησης, η εφαρμογή του σχεδίου ΠΟΛΙΤΕΙΑ, η μερική απασχόληση, ήταν από ελάχιστη έως ανύπαρκτη.

Η επιχείρηση υπονόμευσης του συνδικαλιστικού κινήματος στο δημόσιο «σφυροκοπήθηκε» από τις ταξικές δυνάμεις. Τα στελέχη της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης» και του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου κατήγγειλαν με σφοδρότητα αυτή την επιλογή επί της ουσίας. Ουσία που έχει να κάνει με τις θέσεις αυτών που συναποτελούν το «Ελληνικό Φόρουμ» απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στα προβλήματα των εργαζομένων.

«Αυτοί που απαρτίζουν αυτό το φόρουμ ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, πάνω στην οποία βασίστηκαν οι ανατροπές των δικαιωμάτων των εργαζομένων που ακολούθησαν», τόνισε ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, στην ομιλία του στο Γενικό Συμβούλιο. «Στήριξαν - συνέχισε - κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Λένε να πάμε σε κινητοποιήσεις, όχι για να χτυπήσουμε τις αιτίες, αλλά για να στηρίξουμε τη σοσιαλδημοκρατική εκδοχή οικοδόμησης της ΕΕ, δηλαδή την ίδια κατάσταση που επικρατεί τώρα. Δεν παλεύουν για ανατροπή, αλλά με το σύνθημα "ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη" εμποδίζουν αυτή την ανατροπή και προβάλλουν ως κύρια ζητήματα τις επιμέρους διεκδικήσεις μικρών κοινωνικών ομάδων. Ο μηχανισμός αυτός είναι επικίνδυνος για τα συμφέροντα των εργαζομένων, καθώς αξιοποιείται επαρκώς από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο».

Πρέπει να σημειωθεί ότι προηγούμενη απόφαση της ΑΔΕΔΥ μιλούσε για συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις κατά της «παγκοσμιοποίησης», όλων των φορέων, αφού δεν υπήρχε ενιαίο κίνημα. Ο Δ. Αγκαβανάκης πρόσθεσε πως είναι απαράδεκτο να μπει η ΑΔΕΔΥ κάτω από κομματικό «καπέλο», και επισήμανε την απουσία αυτών που συμμετέχουν στο φόρουμ από τους αγώνες των δημοσίων υπαλλήλων, την αποδοχή από την πλευρά τους της αντιασφαλιστικής πολιτικής, του χτυπήματος των εργασιακών σχέσεων, της οικονομικής πολιτικής της λιτότητας, καθώς και της σιωπής τους στα μικρά και μεγάλα ζητήματα.

Και «χαράτσι» για το Φόρουμ!

Η πρόκληση από την πλευρά της πλειοψηφίας ξεπέρασε κάθε όριο με την απόφαση να παρακρατηθούν εκτάκτως από το δώρο Πάσχα των δημοσίων υπαλλήλων 5 ευρώ, τα οποία θα συγκεντρωθούν σε ειδικό λογαριασμό για την ενίσχυση των δράσεων του Φόρουμ. Η ΤΑΔΗΣΥ κατήγγειλε αυτή τη μεθόδευση και κάλεσε όλους τους δημόσιους υπάλληλους να αρνηθούν την παρακράτηση.

Στο αγωνιστικό πλαίσιο η ΤΑΔΗΣΥ πρότεινε: Συμμετοχή στη διαδήλωση στο Ναύπλιο στις 24 του Γενάρη. Απεργία στις 20 του Μάρτη για τις εργασιακές σχέσεις και την ασφάλιση, απεργία την 1η του Μάη, στις 6 του Ιούνη για τη δημόσια διοίκηση και στις 20 του Ιούνη στη Θεσσαλονίκη, με πραγματοποίηση συγκέντρωσης. Στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων βρίσκεται η αντίθεση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην εμπλοκή της Ελλάδας, στο «σχέδιο Ανάν», σε όλες τις αντεργατικές και αντιλαϊκές ρυθμίσεις.


ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Δεν είμαστε τα πρόβατα του κάθε εφοπλιστή»

Δυναμική κινητοποίηση των σπουδαστών

«Η ναυτική εκπαίδευση δε βγαίνει στο σφυρί, δεν είμαστε τα πρόβατα του κάθε εφοπλιστή», «Εσείς, εσείς, μες στα γραφεία κι εμείς μέσα στη θάλασσα με αίμα και θυσία»! Χτες το πρωί οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, η νέα βάρδια του μηχανοστασίου και της γέφυρας, πλημμύρισαν τον Πειραιά, με τη ζωντάνια, τον ενθουσιασμό και τη δυναμικότητά τους. Με τα συνθήματά τους, που το κάθε ένα αποτελούσε και μια δυνατή σφυριά, και τη δυναμική και μαζική παρουσία τους έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στους ναυτεργατικούς αγώνες. Εκαναν σαφές ότι το νομοσχέδιο για τη ναυτική εκπαίδευση «δε θα περάσει», γέμισαν με ελπίδα τους εν ενεργεία συναδέλφους τους και σίγουρα με ανησυχία τους εφοπλιστές και τον... πολιτικό τους εκπρόσωπο τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη.

Αυτό άλλωστε μαρτυράει η νέα επίδειξη πυγμής που επιχείρησε ο υπουργός. Κράτησε ερμητικά κλειστή την πόρτα του γραφείου του απέναντι στους αντιπροσώπους των σπουδαστών, τους συνδικαλιστές από την ΠΕΜΕΝ και τον ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, αλλά και στον βουλευτή του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα που τους συνόδευε! Επιστράτευσε τις δυνάμεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού και σε κάθε γωνία των δρόμων γύρω από το υπουργείο, αλλά και στην είσοδό του, «έστησε» ασφαλίτες!

Ακριβώς η παρουσία ασφαλιτών στάθηκε και η αιτία που οι ναυτεργάτες - πλοίαρχοι και μηχανικοί - που φοιτούν στο Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού, δεν πήραν μέρος στη χτεσινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο. Παρέμειναν στη σχολή τους για να περιφρουρήσουν την αποχή που συνέχισαν και χτες για τέταρτη μέρα, καθώς ασφαλίτες και ορισμένοι «βαλτοί πρασινοφρουροί» επιχείρησαν να την τινάξουν στον αέρα. Ωστόσο, στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία του Συντονιστικού τους.

Οι σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Κοραή, ενώ στο πλευρό τους βρίσκονταν και καθηγητές. Το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συλλόγου τους Γιώργος Γραμματίκας, ο οποίος αφού τόνισε ότι η αποχή θα συνεχιστεί επ' αόριστο, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο του υπουργού ΕΝ συντάχθηκε από τους ίδιους τους εφοπλιστές «για να δημιουργήσει στρατιές αμόρφωτων και συνεχώς ψευτοκαταρτιζόμενων ναυτεργατών». Και «γνωστό είναι σε όλους μας - εξήγησε - ότι ο αμόρφωτος ναυτεργάτης, είναι παράλληλα και φτηνός και εύκολα, από τα αφεντικά, εκμεταλλεύσιμος εργάτης». Ο σπουδαστής κατήγγειλε τη «συμβιβασμένη», όπως τη χαρακτήρισε, συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΝΟ που εξυπηρετεί με την τακτική της τα συμφέροντα των εφοπλιστών, αλλά και τη ΝΔ που συναινεί στο νομοσχέδιο.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί, οι σπουδαστές ξεκίνησαν την πορεία τους προς το ΥΕΝ. Με τη ζωντάνια τους και τη βροχή συνθημάτων όπως: «Κάτω τα χέρια απ' τις ΑΕΝ», «Εξω οι λιμενικοί, δε θέλουμε ρουφιάνους μέσα στη σχολή» σήκωσαν το κέντρο της πόλης στο πόδι.

Οταν έφτασαν στο υπουργείο, ο Ανωμερίτης δέχτηκε να δει μόνο τον βουλευτή του ΚΚΕ, όμως αυτός απάντησε ως εξής: «Δεν ήρθα περαστικός. Είμαι με τους σπουδαστές και τους συνδικαλιστές και θα ανεβούμε όλοι μαζί». Μετά την άρνηση του υπουργού, ο βουλευτής μιλώντας στους συγκεντρωμένους τους ενημέρωσε για τη συμπεριφορά του υπουργού και τόνισε: «Οταν έρχονται όμως οι εφοπλιστές τους στρώνει κόκκινο χαλί και ξέρετε με τι στάση τους υποδέχεται. Ο αγώνας δεν πρέπει να σταματήσει εδώ, πρέπει να συνεχιστεί» και τους κάλεσε να συμμετέχουν μαζικά στη διαδήλωση του Ναυπλίου. Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ - η οποία μαζί με τον ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ συντονίζει αυτόν τον αγώνα - Γιώργος Τούσσας επιβεβαίωσε στους σπουδαστές ότι οι μηχανικοί θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ