ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 2003
Σελ. /40
Καμία ευκαιρία στην ειρήνη...
  • Η προπαγανδιστική εκστρατεία, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, έχει στόχο να ρίξει «στάχτη στα μάτια» των λαών και να σπείρει σύγχυση: Για όλα φταίει ο «κακός» Σαντάμ
  • Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έκαναν ό,τι μπορούσαν για την ειρήνη!

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Καμία ευκαιρία στην ειρήνη, κατά πώς αξίωνε το παλιό, αλλά πάντα επίκαιρο, σύνθημα του φιλειρηνικού κινήματος, δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. Αντίθετα, εργάζονται πυρετωδώς για να φέρουν τον πιο απροσχημάτιστο και «προληπτικό» πόλεμο της «νέας τάξης» ολοένα πιο κοντά. Η αγωνία τους είναι μην τυχόν και ξεφύγει των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων, γεγονός που θα είχε ολέθριες συνέπειες στη βιομηχανία του πολέμου. Για το σκοπό αυτό εργάζονται νυχθημερόν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ στο Ιράκ, ώστε να κατασκευάσουν προσχήματα. Και επειδή δε βρίσκουν τίποτα, προβάλλουν απαράδεκτες, για οποιοδήποτε κράτος, αξιώσεις, όπως να επιτραπεί η πτήση κατασκοπευτικών αεροπλάνων των ΗΠΑ πάνω από το Ιράκ!

Θυμηθείτε την τακτική που ακολούθησαν με τον Μιλόσεβιτς και τη συνθήκη του Ραμπουγιέ... Αφού ο πόλεμος τούς είναι «απαραίτητος», δε θα «κολλήσουν» στα προσχήματα. Καμία ευκαιρία στην ειρήνη, δε θέλει (ή δεν τολμά να ζητήσει -αδιάφορο) η Ελληνική Προεδρία, η οποία επιχειρεί να οχυρωθεί πίσω από διαδικαστικές προτάσεις (δεύτερο ψήφισμα του ΟΗΕ), αποφεύγοντας την παραμικρή «προστριβή» με τα υπερατλαντικά αφεντικά. «Το βάρος της απόδειξης σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής είναι στην πλευρά του Ιράκ», αποφαίνεται, αντηχώντας τη φωνή του Λευκού Οίκου, ο Γ. Παπανδρέου.

Ακριβώς επειδή είναι αποφασισμένοι για πόλεμο κατά του Ιράκ και κατοχή μακράς διάρκειας στην περιοχή - οι εκατοντάδες χιλιάδες Αγγλο- Αμερικανοί μισθοφόροι που καταφτάνουν δεν προορίζονται βέβαια, για να ασκήσουν πιέσεις στον Σαντάμ, να αποδεχτεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ - αυτό που φοβούνται είναι η αντιπολεμική εξέγερση των λαών. Γι' αυτό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια τεράστια προπαγανδιστική εκστρατεία -με τον Ράμσφελντ επικεφαλής!- που έχει στόχο να σπείρει σύγχυση, επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες στον «κακό» Σαντάμ. Αντίθετα, οι «καλοί» έκαναν ό,τι μπορούσαν για την ειρήνη...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ - ΥΠΕΚΦΥΓΗ: «Η ελληνική προεδρία κρίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει και νέο ψήφισμα του ΟΗΕ στην περίπτωση κλιμάκωσης των μέτρων εναντίον του Ιράκ, αν και σ' αυτό το στάδιο θεωρεί ότι πρέπει να παραταθεί ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους για να εξακολουθήσουν τις έρευνες και πέραν της 27ης Ιανουαρίου» (Κύρα Αδάμ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΠΡΟΠΕΤΑΣΜΑ ΚΑΠΝΟΥ: «Η εμμονή ορισμένων με την ύπαρξη δεύτερου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι παραπλανητική... Ολα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα προπέτασμα καπνού. Ενα δεύτερο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών δε θα καταστήσει πιο δίκαιο τον πόλεμο ούτε και πιο ηθικό... Η πίεση για δεύτερο ψήφισμα του ΟΗΕ, ανεξαρτήτως αν θα υπάρξει ή όχι, προσφέρει μια εναλλακτική λύση για όλους εκείνους που για διαφορετικούς λόγους δεν μπορούν ή δε θέλουν να υψώσουν το ανάστημά τους κατά των γερακιών της Ουάσιγκτον» (ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

«ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ» ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ... «Οι Ιρακινοί θέλουν να πείσουν ότι δεν έχουν όπλα μαζικής καταστροφής. Εμείς δε λέμε ότι έχουν, αλλά λέμε ότι δεν είμαστε σίγουροι πως έχουν... Η Βαγδάτη δεν επιτρέπει ακόμα τις ελεύθερες πτήσεις ερευνητικών (κατασκοπευτικών) αεροσκαφών πάνω από το έδαφος του Ιράκ!» (Χανς Μπλιξ - επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου).

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΟΛΕΜΟΥ: «Η σχετική σεναριολογία (σ.σ. περί "εθελουσίας εξόδου" του Σ. Χουσεΐν) φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας προπαγανδιστικής εκστρατείας με πολλαπλούς στόχους: Οι συντηρητικές αραβικές κυβερνήσεις, όπως η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος, έχουν στόχο να κατευνάσουν τις μουσουλμανικές μάζες των χωρών τους, διαχέοντας την ιδέα ότι κάνουν ό,τι περνάει από τη χέρι τους, τόσο με τη φανερή όσο και με τη μυστική διπλωματία, ώστε να αποτραπεί ο πόλεμος. Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί θέλουν να δώσουν την αίσθηση ότι εξάντλησαν κάθε περιθώριο αναίμακτης επίλυσης της κρίσης» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΠΕΝΤΕ ΚΡΥΦΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΕΚΒΙΑΖΑΝ ΚΑΙ 4 ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΑΙ «ΑΓΙΩΝ» ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΚΑΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΚΑΒΓΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ - Αντιδράσεις για τις ρυθμίσεις του 2004 - Συζητήσεις και για την εβδομάδα των 39 ωρών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 20 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΡΓΟ 18 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ.

ΑΥΓΗ: +500% ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗΣ ΠΑΤΡΩΝ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΣΕ 11 ΠΑΕ.

ΧΩΡΑ: ΣΙΚΑΓΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΜΕ ΕΝΑ ΣΜΠΑΡΟ ΠΟΛΛΑ... ΤΡΥΓΟΝΙΑ ΣΚΟΠΕΥΟΥΝ ΟΙ ΔΟΛΙΟΙ!..

ΕΣΤΙΑ: ΖΗΤΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΞΕΩΣ - Ο Πρωθυπουργός και το ημερολόγιο.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ ΣΕ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΖΟΓΑΔΟΡΟΥΣ...

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Τα «έκσταση» πνίγουν τους νέους τη νύχτα - ΧΑΠΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΒΟΥΝΑ ΑΠΟ ΧΑΠΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΑ ΟΡΘΑΔΙΚΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 800.000 ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΧΤΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΔΑΣΟΝΟΜΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 3.540 ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΚΟ.

ΕΘΝΟΣ: 2.908 ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ 7 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Το «τάιμινγκ» του πολέμου: «Ο πόλεμος θα γίνει επειδή οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί έχουν τη δυνατότητα για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό και επειδή δε θα ξαναπαρουσιαστεί τέτοια ευκαιρία για χρόνια - και ασφαλώς όχι στη διάρκεια της προεδρίας Μπους. Το ψήφισμα 1441 παρέχει ικανοποιητική βάση για να αιτιολογήσουν οι ΗΠΑ μια στρατιωτική επέμβαση... Οι χερσαίες επιχειρήσεις πρέπει να αρχίσουν το αργότερο τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, για κλιματικούς λόγους. Αρα, η αεροπορική φάση του πολέμου πρέπει να αρχίσει την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου» (Ellie Goldsworthy - Ειδικός σε στρατιωτικά ζητήματα στο Royal United Servises Institute for Defence - «ΝΕΑ»).

Η «διαίσθηση» της αγοράς: «Την ανιούσα πήρε και πάλι χθες η τιμή του πετρελαίου μπρεντ στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου - η αγορά της Νέας Υόρκης παρέμεινε κλειστή - καθώς οι επενδυτές δεν πείστηκαν από την ερμηνεία του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Ράμσφελντ σε ρόλο... περιστεράς. Το Σαββατοκύριακο ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε ακόμη και να αμνηστεύσει την ιρακινή ηγεσία αν ο κ. Σαντάμ Χουσεΐν και οι συν αυτώ αυτοεξορίζονταν σε τρίτη χώρα» (ΒΗΜΑ).

Επίθεση παντού: «Περισσότερες ώρες δουλιάς και λιγότερες εβδομάδες διακοπών ζητούν από τους Γερμανούς εργαζόμενους οι εργοδότες... Οι προτάσεις που διατύπωσε το Σαββατοκύριακο ο επικεφαλής της Ενωσης που εκπροσωπεί τους Γερμανούς καταστηματάρχες λιανικών πωλήσεων κ. Χέρμαν Φράντσεν για παράταση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας στον κλάδο από 36 στις 40 και τη μείωση των εβδομάδων διακοπών από 6 σε 4 ξεσήκωσε την οργή των συνδικάτων» («ΒΗΜΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ