ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγωνιστικό λαϊκό μέτωπο!

Αγρότες, εργάτες, επαγγελματοβιοτέχνες κι έμποροι συμμετέχουν στα συλλαλητήρια κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, που πραγματοποιούνται, αύριο Πέμπτη, στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα και στις 28 Γενάρη στα Φάρσαλα

Αποψη από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις στο Αργος

Eurokinissi

Αποψη από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις στο Αργος
Παλλαϊκά συλλαλητήρια κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης πραγματοποιούνται, αύριο Πέμπτη, 23 Γενάρη, στις κεντρικές πλατείες της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Την Τρίτη, 28 Γενάρη, στον αγώνα μπαίνουν οι αγρότες και άλλα λαϊκά στρώματα των Φαρσάλων, ενώ προετοιμασίες για αγωνιστικές λαϊκές κινητοποιήσεις γίνονται και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας.

Στην Καρδίτσα, το συλλαλητήριο, που συνδιοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και οι τέσσερις Εμπορικοί Σύλλογοι του νομού, αναμένεται να έχει μεγάλη επιτυχία, καθώς:

  • Το Εργατικό Κέντρο κήρυξε 3ωρη στάση εργασίας, καλώντας τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους να πάρουν μαζικά μέρος.
  • Οι τέσσερις Εμπορικοί Σύλλογοι αποφάσισαν να κλείσουν τα μαγαζιά και οι βιοτεχνίες και οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση.
  • Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων κάλεσε τους αγρότες να κατέβουν στην πόλη, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα.

Ανάλογη θα είναι η κινητοποίηση στα Τρίκαλα, μετά την απόφαση της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ και των Εμπορικών Συλλόγων του νομού, να κλείσουν μαγαζιά και επιχειρήσεις, προκειμένου να συμπαραταχτούν αγωνιστικά με τους αγρότες, οι οργανώσεις των οποίων - Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη» και Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών - πήραν την πρωτοβουλία για την κοινή κινητοποίηση.

Κινήσεις για αγωνιστικό αντάμωμα αγροτών - εργατών - ΕΒΕ γίνονται και στα Φάρσαλα, στην πλατεία των οποίων, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα.

Τα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης στη Θεσσαλία ξεκινούν τον κοινό αγώνα τους για την επίλυση κοινών προβλημάτων και για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία δημιουργεί και οξύνει τα λαϊκά προβλήματα. Κι έφτασαν σ' αυτή την κοινή προσπάθεια και στόχευση, καθώς οι Θεσσαλοί συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα της λαϊκής συσπείρωσης, των κοινωνικών συμμαχιών, ως προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της πάλης και για την προοπτική των αγώνων.

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Κάλεσμα για τις 2 του Φλεβάρη

Να πάρουν μαζικά μέρος στο αγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 2 του Φλεβάρη, στις 11.30 το πρωί, στην κεντρική πύλη της ΔΕΘ, καλεί η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) τους αγροτοκτηνοτρόφους της Βόρειας Ελλάδας.

Με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ καλεί τους παραγωγούς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να μην περιμένουν να κάνουν την αρχή οι συμβιβασμένες και ξεπουλημένες ηγεσίες της περιοχής που είναι απλά προπαγανδιστές και βαστάζοι της πιο αντιλαϊκής αντιαγροτικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων. Η χώρα μας ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ για το 1ο εξάμηνο του 2003, όπου κατά τη διάρκεια του θα παρθούν νέα μέτρα σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς, τονίζεται στην ανακοίνωση κι ακολούθως επισημαίνεται: Η ΠΑΣΥ θα πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη ενός αγωνιστικού κινήματος υπεράσπισης των συμφερόντων της φτωχομεσαίας αγροτιάς, ως την ανατροπή της αντιλαϊκής αντιαγροτικής πολιτικής. Η πρώτη απάντηση θα δοθεί στο μεγάλο Αγροτικό Συλλαλητήριο στις 2 του Φλεβάρη στην ΑΓΡΟΤΙΚΑ, η δεύτερη στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη.

«Σ' αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι. Οι εργαζόμενοι, οι μικροεπαγγελματίες, η νεολαία ήδη βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, γιατί η αντιλαϊκή πολιτική χτυπάει κι αυτούς. Είναι σίγουρο ότι θα ανταμώσουμε στο δρόμο του αγώνα. Η συσπείρωση αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιβάλουμε και στον αγροτικό τομέα άλλη πολιτική με λαϊκή οικονομία, που θα στηρίζει το μικρομεσαίο αγροτικό νοικοκυριό και τους αγροτικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς. Αυτό είναι το δικό μας μέτωπο», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΟΖΑΝΗ
Διεκδικούν λύσεις

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται τις τελευταίες μέρες οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού Κοζάνης, διεκδικώντας θετικές λύσεις στα ζητήματα που αφορούν την άμεση καταβολή των επιλέξιμων και επιδοτήσεων και την αύξηση της ποσόστωσης στο γάλα. Τη Δευτέρα οι παραγωγοί του νομού συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ τους στο δρόμο Κοζάνης - Λάρισας και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το κίτρο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας όπου επέδωσαν ψήφισμα. Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, οι κινητοποιήσεις αυτές των αγροτών είναι αποτέλεσμα της δεινής θέσης στην οποία βρίσκονται λόγω της κυβερνητικής αγροτικής πολιτικής που είναι πιστή εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και χαίρει της στήριξης της λεγόμενης αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΝΔ και της «κριτικής» υποστήριξης του ΣΥΝ.

«Η επιλογή των κινητοποιήσεων είναι η μόνη σωστή ενέργεια για τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα που οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν. Το ΚΚΕ κάνει όμως γνωστό στους αγρότες του Νομού Κοζάνης, ότι με την πολιτική που εφαρμόζεται, το μέλλον τους θα είναι ακόμα πιο χειρότερο λόγω και του ότι η "ελληνική" Προεδρία στην ΕΕ, ένα από τα θέματα που θα διαχειριστεί είναι και η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Είναι η ώρα η οργή και η αγανάκτηση των αγροτών να μετατραπεί σε αγωνιστική πράξη, τόσο για τη λύση των άμεσων συγκεκριμένων προβλημάτων αλλά και γενικότερα κατά της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης, της ΚΑΠ και της ΕΕ που στόχο έχουν τη συγκέντρωση της γης και της κτηνοτροφικής παραγωγής σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών και βιομηχάνων και το ξεκλήρισμα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.

Σύσκεψη στην Αρτα

Συγκέντρωση - σύσκεψη διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Αρτας σήμερα, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, με θέμα τα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών του νομού.

Συκοφάντης συνεταιρισμών

Ως εχθρούς των βαμβακοπαραγωγών, επιχείρησε να εμφανίσει, ούτε λίγο ούτε πολύ, τις συνεταιριστικές οργανώσεις, ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης, στη διάρκεια συζήτησης σχετικής Ερώτησης στη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή.

Κι ενώ συμβαίνει ό,τι συμβαίνει στο βαμβάκι και σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και εξαιτίας της πολιτικής εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ιδιωτών εκκοκκιστών, ο Φ. Χατζημιχάλης, κάλεσε τους βαμβακοπαραγωγούς από το βήμα της Βουλής «να οργανώσουν και να συγκροτήσουν ομάδες παραγωγών και μέσα από αυτές να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους». Γιατί, όπως είπε, οι συνεταιρισμοί δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των βαμβακοπαραγωγών και επιπλέον δεν υπάρχει κανένας αυθεντικός εκπρόσωπός τους...

Δηλαδή, τι θέλει να πει ο υφυπουργός πως μέσα από ομάδες παραγωγών και διεπαγγελματικές οργανώσεις, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των συμφερόντων των ιδιωτών εκκοκκιστών και των βιομηχάνων, με κυβερνητικό «ευρω - πατρόν», θα λυθούν τα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών;.. Μήπως, τελικά, θεωρεί ο υφυπουργός Γεωργίας, πως αν κατασυκοφαντήσει τους συνεταιρισμούς και τα συνεταιριστικά εκκοκκιστήρια, θα προσφέρει καλές υπηρεσίες στους ιδιώτες εκκοκκιστές, τους οποίους, ούτε λίγο ούτε πολύ, επιχείρησε την περασμένη Παρασκευή να εμφανίσει ως συνεργάτες των βαμβακοπαραγών και ως προασπιστές των συμφερόντων τους!.. Πιστεύει, δηλαδή, η κυβέρνηση πως με μια τέτοια πολιτική κοροϊδίας και συκοφαντίας θα επιβάλει τις ομάδες παραγωγών και τη διεπαγγελματική βάμβακος, ώστε να περάσει στα «μαλακά» η ολέθρια πολιτική που ακολουθεί σε βάρος της βαμβακοκαλλιέργειας και των βαμβακοπαραγωγών;!


Κ.Δ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ