ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ
Υπό απόλυση 18 εργαζόμενοι

Εδώ και 22 μέρες η διοίκηση του δήμου κρατάει κλειστές δύο δημοτικές επιχειρήσεις, εμποδίζοντας έτσι τους συμβασιούχους να εργαστούν, παρ' ότι οι συμβάσεις τους λήγουν τέλος του 2003

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας Γιώργου ΠΑΝΤΕΛΗ).--

Για 22η μέρα η νεοεκλεγμένη φιλοκυβερνητική δήμαρχος Στυλίδας, Αλέκα Καραγιώργου - Σχορτσιανίτη, κρατάει κλειστές, αυθαίρετα και παράνομα, τις δύο δημοτικές επιχειρήσεις ΔΕΥΑΣ (ύδρευσης και αποχέτευσης) και ΔΕΠΟΖΩ (ποιότητας ζωής) και εμποδίζει έτσι στους 18 εργαζόμενους σ' αυτές, να εργαστούν, θέτοντάς τους έτσι υπό απόλυση. Πρόκειται για εργαζόμενους με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου που λήγουν το Δεκέμβρη του 2003.

Η δήμαρχος ισχυρίζεται ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δεν έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Ξεχνάει όμως - όπως επισημαίνουν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης - ότι στην προηγούμενη θητεία της δημοτικής αρχής, η ίδια, στην αντιπολίτευση τότε, δεν είχε αρνηθεί τη στελέχωση των δύο δημοτικών επιχειρήσεων. Σήμερα, όμως, από άλλη θέση, θέλει να στείλει στην ανεργία 18 εργαζόμενους, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, για να «βολέψει ημέτερους» των προεκλογικών της δεσμεύσεων.

Από την άλλη, η δήμαρχος Στυλίδας έχει παραμερίσει και δεν αναγνωρίζει τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο επιχειρήσεων, την ώρα μάλιστα που βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και στο στάδιο της έγκρισης χρηματοδότησης δύο σημαντικά έργα της ΔΕΥΑΣ. Το ένα αφορά έργο αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης και Δημοτικών Διαμερισμάτων και το δεύτερο την επάρκεια νερού. Και για τα δύο μπορεί να χαθεί η χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής επισημαίνει στο «Ρ» ο μέχρι πρότινος δήμαρχος Γιώργος Μύτης, θεωρώντας «άστοχες, άκαιρες, άδικες και παράνομες τις ενέργειες αναστολής λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων και της άρνησης παροχής εργασίας στους εργαζόμενους».

Οπως μας δήλωσε ο πρώην δήμαρχος, για το παράνομο κλείσιμο των επιχειρήσεων θα προσφύγει στον εισαγγελέα. Στο μεταξύ, οι 18 υπό απόλυση εργαζόμενοι (13 γυναίκες και πέντε άνδρες) δίνουν ενωμένοι τη μάχη με προοπτική κλιμάκωσης του αγώνα τους, έχοντας τη συμπαράσταση του συνόλου της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, μαζικών φορέων της πόλης, συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ που συμμετέχουν στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας και του νομαρχιακού συμβούλου της ΝΑΣ Τ. Χρονά, ενώ βοήθεια στην επίλυση του προβλήματος δήλωσε και ο νομάρχης Φθιώτιδας.

Με τη στάση της η δήμαρχος από την αρχή της θητείας της έχει δημιουργήσει αρνητική εικόνα στους δημότες του διευρυμένου Δήμου Στυλίδας για το τι τους περιμένει στη συνέχεια. Ο λαός λέει ότι η καλή μέρα από την αρχή φαίνεται και η αρχή της φιλοκυβερνητικής δημάρχου δείχνει ότι οι προθέσεις της είναι διαφορετικές από τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Γιατί δε γίνεται με το έτσι θέλω να πετάς στο δρόμο τους εργαζόμενους και να βάζεις λουκέτο στις δύο επιχειρήσεις, αδιαφορώντας για την παροχή υπηρεσιών στους δημότες και στον τουρισμό της περιοχής. Γιατί εδώ και 22 μέρες έχει απολυθεί ο χημικός και κανένας έλεγχος δε γίνεται στο πόσιμο νερό, όπως γινόταν σε καθημερινή βάση. Γιατί, για τις βλάβες του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης οι κάτοικοι πρέπει να τρέχουν σε ιδιώτες τεχνίτες, αφού οι εναπομείναντες δύο μόνιμοι υπάλληλοι του δήμου δεν προλαβαίνουν. Επίσης, το ΚΑΠΗ Στυλίδας έχει κλείσει και 350 υπερήλικες δεν απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του, ενώ το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» βρίσκεται στον αέρα και 25 άτομα με ειδικές ανάγκες είναι αβοήθητοι.

Την πρωτοφανή κατάσταση στο δήμο καταγγέλλει ως αυθαιρεσία της δημάρχου και η Φωτεινή Δελετίκα, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μιλώντας στο «Ρ» εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των υπό απόλυση εργαζομένων και καταγγέλλει τη δήμαρχο και την πλειοψηφία που αρνήθηκαν συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τόσο σοβαρά θέματα όπως είναι η απαγόρευση εργασίας και η αναστολή λειτουργίας των δύο επιχειρήσεων. Επίσης, τη συμπαράστασή του εκφράζει και ο Σωτήρης Γεωργιακόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης.

ΜΗΤΡΩΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ
Εργαλείο αλλαγής των εργασιακών σχέσεων

Το Μητρώο Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), η οποία και ανέλαβε τη διαμόρφωση και επεξεργασία του. Σε αυτό καταγράφονται οι εργαζόμενοι στις δημοτικές υπηρεσίες και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) που διατηρούν οι δήμοι της χώρας.

Στόχος του Μητρώου είναι η δημιουργία ενιαίας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων με στοιχεία του προσωπικού των δήμων, που θα αξιοποιεί η κυβέρνηση για να υλοποιεί την πολιτική της για τις εργασιακές σχέσεις και στο συγκεκριμένο κλάδο. Επίσης, η διευκόλυνση του ελέγχου της πολιτικής των δήμων, με έμφαση στη συμμόρφωσή τους στις κυβερνητικές επιλογές, που προωθούν τη μερική απασχόληση και στο δημόσιο. Με λίγα λόγια, το Μητρώο Εργαζομένων αποτελεί ένα εργαλείο στα χέρια της κεντρικής εξουσίας, ώστε από καλύτερες θέσεις να εφαρμόζει την πολιτική της.

Ξέχωρα πάντως από τις πολιτικές κατευθύνσεις που υπηρετεί στα χέρια της κυβέρνησης, το Μητρώο Εργαζομένων που θα παρουσιαστεί σήμερα εμπεριέχει ελλείψεις, ενώ τα στοιχεία, στη βάση των οποίων συντάχθηκε, σήμερα είναι ανεπίκαιρα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΕΤΑΑ, αρκετοί δήμοι δεν έχουν στείλει στοιχεία για τους έκτακτους εργαζόμενους που απασχολούν. Το Μητρώο αποτελεί ουσιαστικά φωτογραφική απεικόνιση της δεδομένης στιγμής που οι δήμοι συγκέντρωσαν τα στοιχεία, τα οποία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχουν αλλάξει, καθώς οι συμβάσεις αρκετών εκτάκτων έχουν λήξει και άλλοι ενδεχομένως προσλήφθηκαν. Πάντως, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι έκτακτοι υπολογίζονται σε περίπου 55.000.

Τα στοιχεία απέστειλαν στην ΕΕΤΑΑ οι Διευθύνσεις Προσωπικού των δήμων, οι οποίες κάθε χρόνο θα πρέπει να επικαιροποιούν το Μητρώο και να ενημερώνουν το υπουργείο Εσωτερικών. Προβλέπεται για το σκοπό αυτό η σύνδεση κάθε υπηρεσίας προσωπικού με τη βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών.

Αλλο ένα εμπόδιο για τους μετανάστες

Μόνο δύο ώρες τη μέρα θα δέχεται δικαιολογητικά η Νομαρχία Αθήνας

Ακόμη ένα εμπόδιο έχουν να αντιμετωπίσουν οι μετανάστες, που καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την απόκτηση άδειας εργασίας και παραμονής στη χώρα. Χθες, η Νομαρχία Αθηνών ανακοίνωσε ότι θα εξυπηρετεί τους μετανάστες για δύο μόνον ώρες καθημερινά, δηλαδή από τις 9 έως τις 11 το πρωί και όχι από τις 9 έως τη 1 μ.μ. που ίσχυε. Στο διάστημα από τις 11 έως τη 1 το μεσημέρι, θα εξυπηρετούνται οι πληρεξούσιοι δικηγόροι, κάτι που εξωθεί τους μετανάστες στην εξεύρεση δικηγόρου και σε ένα επιπλέον έξοδο. Τις επόμενες μέρες, αναμένεται να λειτουργήσουν άλλα δύο γραφεία εξυπηρέτησης των μεταναστών από τη Νομαρχία, ένα στο Μπραχάμι και ένα στην Κατεχάκη.

Είναι φανερό, πάντως, ότι το νέο ωράριο θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στους μετανάστες, οι οποίοι, ήδη, δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά που τους ζητά η κυβέρνηση. Δεν πρέπει, δε, να ξεχνάμε ότι η γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν, τους στερεί από το πολύτιμο γι' αυτούς μεροκάματο, ενδεχομένως και από τη δουλιά τους, αφού πολλοί χρειάζεται να πάνε πολλές φορές στην ίδια υπηρεσία κάθε φορά για να συγκεντρώσουν και να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ