ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΩΡΕΑ ΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΝ
Δεν έγινε ακόμα βίωμα της κοινωνίας

Η Αλ. Παπαρήγα απονέμει έπαινο σε μέλος οικογένειας δωρητών
Η Αλ. Παπαρήγα απονέμει έπαινο σε μέλος οικογένειας δωρητών
Η ανάγκη ενημέρωσης για την ανθρωπιστική στάση ζωής της δωρεάς οργάνων και η πάλη για δωρεάν σύστημα Υγείας είναι το συμπέρασμα απ' τη χτεσινή εκδήλωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), στην οποία τίμησε τις οικογένειες των δοτών, τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τις Μονάδες Μεταμοσχεύσεων και τα Εργαστήρια Ιστοσυμβατότητας της χώρας.

«Ο ΕΟΜ γνωρίζει καλά ότι όλα αυτά που επετεύχθησαν δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών της χώρας μας», είπε ο πρόεδρός του, Ιω. Βλαχογιάννης, για να καταλήξει: «Ο ΕΟΜ μαζί με όλους εσάς, εν ονόματι των ανθρώπων που έφυγαν και των παραδόσεών μας, θα συνεχίσει το δύσκολο αυτό δρόμο, μέχρις ότου η προσφορά ζωής γίνει βίωμα της ελληνικής κοινωνίας».

Εκκληση σε όλους τους Ελληνες για να σώζονται Ελληνες, ώστε να παρακαμφθεί η περίεργη δυσπιστία, έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος.

Τις ίδιες επισημάνσεις περιείχαν και οι ομιλίες μεταμοσχευθέντων. «Είχα πλήρη άγνοια για το τι σημαίνει μεταμόσχευση, μέχρι τη στιγμή που ήρθα αντιμέτωπος με το πρόβλημα», είπε λήπτης μοσχεύματος ήπατος.

«Τίποτε δε θα γινόταν χωρίς τη δύσκολη απόφαση των συγγενών στην απευχθείσα στιγμή», είπε ένας νεαρός, στον οποίο έγινε μεταμόσχευση καρδιάς.

Αυτή η δύσκολη απόφαση, που θα υπακούει σε λογικές και ηθικές επιταγές - μακριά από κάθε υπόνοια εμπορευματικής και κερδοσκοπικής δραστηριότητας - είναι το ζητούμενο στη δωρεά ιστών και οργάνων.

Ο πρόεδρος του ΕΟΜ, Ιω. Βλαχογιάννης, στην ομιλία του έθεσε σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με την εξέλιξη της βιοτεχνολογίας. «Δημιουργεί, είπε, πολλές φορές ανατροπές, όχι μόνον στο ιατρικό τοπίο αλλά και στο κοινωνικό και στο ηθικό. Υπάρχει δυσκολία ακόμα και για τους επαΐοντες να διακρίνουν τα μελλούμενα στην επιστημονική έρευνα και να ξεχωρίσουν ποιες από όλες αυτές τις υποσχέσεις, που η βιοτεχνολογία δίνει, μπορεί να είναι όχι μόνο αξιόπιστες αλλά και ηθικά και κοινωνικά αποδεκτές. Φοβούμαι ότι και ο απλός πολίτης, εντυπωσιασμένος κατ' αρχάς από τις σημαντικές εξελίξεις της επιστήμης, στη συνέχεια διαπιστώνοντας ότι τα προβλήματα υγείας του παραμένουν άλυτα, θα αμφισβητήσει την αξιοπιστία των λεγομένων κι αυτών που τα προβάλλουν. Αναγνωρίζω ότι η δύναμη της ελπίδας είναι τεράστια, αλλά αυτή δεν μπορεί να γίνει ισχυρότερη της λογικής μας».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, και ο αντιπρόεδρος Κ. Γείτονας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος, ο υπουργός Υγείας, Κ. Στεφανής, και ο υφυπουργός Ε. Νασιώκας, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Γ. Σκαλκέας, η δήμαρχος Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, κ.ά.

«ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ»
Μόνο κατ' όνομα ανεξάρτητη

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης κατήγγειλε τον αποκλεισμό των πολιτικών κομμάτων και την κατάργηση της σχετικής διακομματικής επιτροπής

Υπό τον ουσιαστικό έλεγχο της κυβέρνησης θα είναι η νέα «Ανεξάρτητη Αρχή» για τη «Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών», η οποία προβλέπεται σε νομοσχέδιο που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και ήρθε ως εκτελεστικός νόμος του αναθεωρημένου Συντάγματος. Μάλιστα, με βάση το νομοσχέδιο καταργείται η σχετική διακομματική επιτροπή για την προστασία του απορρήτου που λειτουργούσε μέχρι σήμερα στη Βουλή με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων του Κοινοβουλίου.

Την πολιτική του διαφωνία με το νομοσχέδιο εξέφρασε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους «Αρχές» είναι κατ' επίφαση ανεξάρτητες, αφού στην ουσία είναι κάτω από την καθοδήγηση της εκάστοτε κυβέρνησης, ενώ τίθενται εκτός αυτής τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα. Αποτέλεσμα, είπε, θα είναι τα κόμματα να μην έχουν την ενημέρωση που είχαν μέχρι σήμερα με τη λειτουργία της διακομματικής επιτροπής, η οποία θα έπρεπε να συνεχίσει τη λειτουργία της με διευρυμένες όμως και ουσιαστικές αρμοδιότητες για τον έλεγχο και των δημοσίων αλλά και των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Μάλιστα, ο Αγγ. Τζέκης υπογράμμισε ότι τα πορίσματα που κατά καιρούς έχει εκδώσει η μέχρι τώρα λειτουργούσα διακομματική επιτροπή έχουν μείνει αναξιοποίητα.

Ενδεικτικό της στεγανότητας με την οποία θα λειτουργεί η νέα «Αρχή», είναι και το ότι στο απόρρητο αρχείο της θα μπορεί να έχει πρόσβαση μόνο ο πρόεδρός της και ένα μόνο μέλος, ενώ αποκλείεται οποιαδήποτε πρόσβαση από τα πολιτικά κόμματα. Ο δε έλεγχος της Βουλής δεν είναι ουσιαστικός, αφού η «Αρχή» θα ελέγχεται μόνο από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και μόνο μετά από κλήση του ίδιου του προέδρου.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Αγωνιστικοί λεονταρισμοί χωρίς αντίκρισμα

Σε μια απόφαση χωρίς διεκδικητικό αντίκρισμα προχώρησαν προχτές το βράδυ οι γενικές συνελεύσεις των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιά: Αποφάσισαν να άρουν την επί πιστώσει χορήγηση των φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου από την 1.3.2003 εάν μέχρι τις 28.2.2003 δεν έχουν εξοφληθεί όλα τα συσσωρευμένα χρέη του Δημοσίου προς τους φαρμακοποιούς, τα οποία υπάρχουν απ' τον Αύγουστο του 2002, και εάν δεν έχει υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση.

Η απόφαση αυτή είναι χωρίς αντίκρισμα καθώς απ' τις 12.2.2003 θα αρχίσουν οι πληρωμές παλιών λογαριασμών - με κονδύλια βέβαια του 2003. Την απόφαση αυτή υπερψήφισαν οι παρατάξεις που υποστηρίζονται απ' το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ.

Αντίθετα η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών» (ΔΗΠΑΚ Φαρμακοποιών) κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για την εναρμόνιση των στόχων της πάλης των φαρμακοποιών με τις επιδιώξεις των φυσικών τους συμμάχων: Δηλαδή των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Ετσι πρότεινε 24ωρη απεργία στις 29.1.2003 και συγκέντρωση με τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους έξω απ' τον Οργανισμό Περίθαλψης των Ασφαλισμένων του Δημοσίου. Επίσης πρότεινε νέα Γενική Συνέλευση.

Σε περίπτωση που εφαρμοστεί η άρση της πίστωσης, οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου θα πληρώνουν την αξία των φαρμάκων στα φαρμακεία και με την απόδειξη που θα παίρνουν θα εισπράττουν το ποσόν από το Ταμείο τους, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Αττικής και Πειραιά.

  • Με ανακοίνωσή τους οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Αττικής και Πειραιά καλούν τα μέλη τους να αγνοήσουν το έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων που απαγορεύει τη χορήγηση ουσιωδών αντιβιοτικών και να προχωρήσουν στην εκτέλεση των συνταγών ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού.
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να συνδεθεί με την πάλη για δημόσιο σύστημα Υγείας

Η Γενικής Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα προσερχόμενη στην εκδήλωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, δήλωσε: «Το ΚΚΕ έχει ταχθεί υπέρ της δωρεάς οργάνων σώματος που τη θεωρεί στάση ανθρωπιστική. Και προσπαθούμε, με τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, να καλλιεργούμε αυτή τη στάση. Θα ενισχύσουμε την προσπάθεια να αντιμετωπιστούν λαθεμένες απόψεις, προκαταλήψεις και προλήψεις που υπάρχουν στο ζήτημα αυτό. Θέτουμε ταυτόχρονα όμως το εξής ζήτημα: Πόσο και πώς μπορεί να προωθηθεί αυτή η προσφορά με αποτελεσματικό τρόπο, όταν η Υγεία αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα; Οταν μεγάλες ιδιωτικές κλινικές αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τους νεφροπαθείς, όταν υπάρχει η γνωστή κακή κατάσταση των μεταμοσχευτικών κέντρων; Κατά συνέπεια, η προώθηση της δωρεάς οργάνων σώματος, για να πιάνει τόπο, πρέπει να συνδεθεί με την πάλη για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, που θα έχει στο κέντρο τον εργαζόμενο και όχι τα κέρδη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ