ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
Κατακραυγή για τη νόθευση του συνεδρίου

Επιστολή της ΕΣΚ ΑμΕΑ στην Εκτελεστική Γραμματεία της Συνομοσπονδίας. Παραιτήθηκε ο ταμίας Π. Τσερές, με σοβαρές καταγγελίες, ενώ Π. Κουρουπλής επίτιμος πρόεδρος της ΕΣΑΕΑ απειλεί με ασφαλιστικά μέτρα

Μαχητική ήταν πάντα η παρουσία των στελεχών της ΕΣΚ-ΑμΕΑ στα συνέδρια της ΕΣΑΕΑ. (Στη φωτογραφία στιγμιότυπο απ' το προηγούμενο συνέδριο».
Μαχητική ήταν πάντα η παρουσία των στελεχών της ΕΣΚ-ΑμΕΑ στα συνέδρια της ΕΣΑΕΑ. (Στη φωτογραφία στιγμιότυπο απ' το προηγούμενο συνέδριο».
Οι πασαρέλες της ηγεσίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑΕΑ) στα ευρωπαϊκά φόρουμ για το Ευρωπαϊκό Ετος Προστασίας των ατόμων με Αναπηρίες -που είναι το 2003- δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την εκδήλωση της κατακραυγής για τη νόθευση της θέλησης των αναπήρων που εκδηλώθηκε με σφοδρό τρόπο και μέσα στις γραμμές της στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας (ΕΓ), που είχε ως θέμα τη νομιμοποίηση των συνέδρων για το 5ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας στις 13.2.2003.

Στη χτεσινή συνεδρίαση παραιτήθηκε ο ταμίας Π. Τσερές καταγγέλλοντας ότι το τελευταίο οχτάμηνο δέχτηκε αρκετές παρεμβάσεις εκ μέρους του προέδρου της ΕΣΑΕΑ, Γ. Βαρδακαστάνη, σε θέματα της αρμοδιότητάς του, που ουσιαστικά, όπως αναφέρει, τον καταργούν ως ταμία. Αφού περιγράφει τις παρεμβάσεις αναφέρει ότι αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η άρνηση να δει το Φάκελο της Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και καταγγέλλει ότι «γίνονται προσπάθειες επιβολής συνέδρων μη νομίμως εκλεγμένων, γιατί τυχαίνει να γνωρίζω τα τεκταινόμενα στους φορείς της Ομοσπονδίας Νεφροπαθών».

Επίσης ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΑΕΑ και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουπλής με επιστολή του προς την ΕΓ ζητά την τήρηση του καταστατικού και επισυνάπτει πίνακα με 23 σωματεία «υποτιθέμενα μέλη της ΕΣΑΕΑ». Και η επιστολή του καταλήγει: «Σε περίπτωση που κατά τη συνεδρίαση της ΕΓ για την ανακήρυξη των συνέδρων προβείτε σε παραβίαση των βασικών διατάξεων του καταστατικού, εγώ και άλλοι Φυσικά η Νομικά Πρόσωπα, που νομιμοποιούνται στην υπόθεση αυτή θα προσφύγουμε στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να αποκαταστήσουμε τη νομιμότητα».

ΕΣΚ-ΑμΕΑ: Να γίνει γνήσιο συνέδριο

Οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν τις καταγγελίες της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΚ-ΑμΕΑ) για βάναυση παραβίαση της θέλησης των αναπήρων.

Χτες οι εκλεγμένοι στο συνέδριο σύνεδροι της ΕΣΚ-ΑμΕΑ έστειλαν επιστολή στην ΕΓ και δηλώνουν ότι θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν «με κάθε μέσο την παράνομη συμμετοχή των συνέδρων, βάσει και αυτού του αντιδημοκρατικού καταστατικού που χρησιμοποιείτε». «Οσο κι αν νομίζετε ότι με τη χρησιμοποίηση οργανώσεων - μαϊμού θα μπορείτε να ελέγχετε και να χειραγωγείτε το αναπηρικό κίνημα, οι πραγματικά ανάπηροι, και αυτοί ακόμα που είναι εγκλωβισμένοι στις δικές σας πολιτικές απόψεις, θα βρουν τον τρόπο να οργανώσουν τον αγώνα τους για τα δικαιώματά τους», υπογραμμίζει η ΕΣΚ-ΑμΕΑ.

Στη συνέχεια η ΕΣΚ-ΑμΕΑ αφού αναφέρεται συγκεκριμένα στις παραβάσεις που έγιναν καταλήγει: «Η μόνη λύση είναι η μη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων που προέρχονται από αυτές τις οργανώσεις και η αποδοχή όρων διοργάνωσης γνήσιου αναπηρικού συνεδρίου, βασισμένου σε ειδικό συνδικαλιστικό νόμο που θα ορίζει τη μία ψήφο για κάθε πραγματικά ανάπηρο, με συγκεκριμένο ποσοστό αναπηρίας από υγειονομική επιτροπή. Οι εκλογές να γίνουν με την παρουσία των δικαστικών αντιπροσώπων, με το σύστημα της απλής αναλογικής και να απαγορευτεί η ψήφος διά αλληλογραφίας ή με εξουσιοδότηση ή των λεγομένων φίλων».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Η ΕΣΑΚ-Σ αύξησε ψήφους και ποσοστά

Κέρδισε την εμπιστοσύνη του 31,2% των επιπλέον ψηφοφόρων, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές

Την επικύρωση της αγωνιστικής της στάσης, τόσο σε καθημερινή βάση, όσο και απ' τις θέσεις του προεδρείου του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» κέρδισε η ΕΣΑΚ-Σ στις εκλογές που έγιναν στις 14.1.2003 για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου, αλλά και των εκπροσώπων για το συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Η ΕΣΑΚ-Σ αύξησε και αριθμητικά και ποσοστιαία τη δύναμή της σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ εξέλεξε και τον επιπλέον - πριν ήταν 17 και τώρα 18 - αντιπρόσωπο για την ΠΟΕΔΗΝ. Αριθμητική και ποσοστιαία αύξηση είχε και η ΔΑΚΕ, ενώ οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και «Αυτονομία - Ενότητα», αν και είχαν αριθμητική αύξηση - λόγω της σημαντικής αύξησης της συμμετοχής - είχαν ποσοστιαία πτώση.

Τα αποτελέσματα για το ΔΣ έχουν ως εξής: Ψήφισαν 1.542 (έναντι 1.309) και έγκυρα ήταν 1.489 (έναντι 1.194).

  • Η ΕΣΑΚ-Σ πήρε 394 ψήφους (26,4%) και 3 έδρες, έναντι 302 ψήφων (25,3%) και 3 εδρών.
  • Η ΠΑΣΚΕ πήρε 456 ψήφους (30,6%) και 4 έδρες, έναντι 427 ψήφων (35,8%) και 5 εδρών.
  • Η ΔΑΚΕ πήρε 322 ψήφους (21,6%) και 3 έδρες, έναντι 201 ψήφων (16,8%) και 3 εδρών.
  • Η «Αυτονομία - Ενότητα» πήρε 317 ψήφους (21,3%) και 3 έδρες, έναντι 264 (22,1%) και 3 έδρες.

Για τους εκπροσώπους στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ ψήφισαν 872, έναντι 827 στις προηγούμενες εκλογές και βρέθηκαν 827 έγκυρα ψηφοδέλτια, έναντι 743 στις προηγούμενες εκλογές. (Η μικρότερη συμμετοχή οφείλεται στο γεγονός ότι οι γιατροί - μέλη του σωματείου δεν ψήφισαν, επειδή ψηφίζουν για αντιπροσώπους στη δική τους ομοσπονδία).

  • Η ΕΣΑΚ-Σ πήρε 225 ψήφους και 5 έδρες έναντι 163 ψήφων και 4 εδρών.
  • Η ΠΑΣΚΕ πήρε 282 ψήφους και 6 έδρες έναντι 280 ψήφων και 6 εδρών.
  • Η ΔΑΚΕ πήρε 189 ψήφους και 4 ψήφους έναντι 154 ψήφων και 4 εδρών.
  • Η «Αυτονομία - Ενότητα» πήρε 145 ψήφους και 3 έδρες έναντι 146 ψήφων και 3 εδρών.

Μάλιστα, η ΕΣΑΚ-Σ είχε αυτά τα αποτελέσματα, παρά την παρασκηνιακή παρότρυνση του εκπροσώπου της κυβέρνησης στο νοσοκομείο να μην ψηφίσουν τον πρόεδρο του απερχόμενου ΔΣ του Σωματείου Ηλ. Σιώρα, που είναι στέλεχος της παράταξης. Να σημειωθεί ότι η θέση του προέδρου στο απερχόμενο ΔΣ του σωματείου -μετά την απόρριψη της ΕΣΑΚ-Σ για αντιπροσωπευτικό προεδρείο - υπερψηφίστηκε απ' τις παρατάξεις ΕΣΑΚ-Σ, ΔΑΚΕ, «Αυτονομία» και έναν συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ.

ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ
Συγκρότηση σε σώμα και αποφάσεις

Σε σώμα συγκροτήθηκε κατά την προχτεσινή συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Εκλέχτηκαν πρόεδρος ο Στάθης Τσούκαλος, αντιπρόεδρος ο Θανάσης Νησιώτης, γενικός γραμματέας ο Χάρης Ζαχαρόγιαννης, ειδικός γραμματέας η Ματίνα Παγώνη και ταμίας ο Παναγιώτης Δασκαλάκης.

Στην ίδια συνεδρίαση, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ αποφάσισε τη συμμετοχή στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της 15.2.2003, στις διαδηλώσεις του Ναυπλίου και στην απεργία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στις 29.1.2002.

Η ΟΕΝΓΕ θέτει αιτήματα που έχουν γενικόλογο χαρακτήρα, όπως η αύξηση των δαπανών για την υγεία, ενώ δεν υπάρχει αναφορά στην παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας. Οσον αφορά στους γιατρούς, ζητά νέο ιατρικό μισθολόγιο.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της ΕΙΝΑΠ, υπάρχει το αίτημα για δημόσια και δωρεάν παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς και ουσιαστική μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών.

Δυναμική απάντηση στις ... ευρωπαϊκές φιέστες

Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι ανάπηροι και αποκάλυψης των πραγματικών στόχων της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ελληνικής κυβέρνησης, μέσα από τις εκδηλώσεις για το Ευρωπαϊκό Ετος, που έχει ανακηρυχτεί το 2003, προγραμματίζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) για αύριο Κυριακή.

Το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 5 μ.μ στο σταθμό του «Ευαγγελισμού» του μετρό και στη συνέχεια πορεία στο Μέγαρο Μουσικής, όπου θα γίνει, στις 6 μ.μ., η πρώτη επίσημη εκδήλωση της Ελληνικής Προεδρίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το Ευρωπαϊκό Ετος Ατόμων με Αναπηρίες.

«Πουθενά, τονίζει η ΣΕΑΑΝ, δε γίνεται κουβέντα στα κείμενα της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Ετος Ατόμων με Αναπηρίες, για την εξασφάλιση του δικαιώματος όλων των αναπήρων για δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, για την υποχρέωση των κρατών - μελών για την εξασφάλιση δημόσιου και δωρεάν ειδικού σχολείου για τα τρία εκατομμύρια, τουλάχιστον, ανάπηρα παιδιά που δεν πηγαίνουν καθόλου σχολεία, για τα πάνω από 10 εκατομμύρια ανέργους ανάπηρους, που δεν καταγράφονται πουθενά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ