ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Κλιμακώνονται η ρητορική και οι διαφωνίες

Πυρετώδεις είναι οι πολεμικές προετοιμασίες των Αερικανών

Associated Press

Πυρετώδεις είναι οι πολεμικές προετοιμασίες των Αερικανών
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αποφασισμένοι να συντονίσουν τις προσπάθειές τους, προκειμένου να αποφευχθεί «με κάθε τρόπο» ένας πόλεμος δήλωσαν οι Ζακ Σιράκ και Γκέρχαρντ Σρέντερ, που συναντήθηκαν, χτες, στη γαλλική πρωτεύουσα, με αφορμή τον εορτασμό της 40ής επετείου από την υπογραφή της συμφωνίας των Ηλυσίων από τις δύο χώρες. Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος εντείνει την πολεμική ρητορική και τις προετοιμασίες του και πιέζει, μαζί με το Λονδίνο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «αναλάβει τις ευθύνες του», ενόψει της ενημέρωσης των επιθεωρητών, τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου. Στην Κωνσταντινούπολη, σήμερα, αρχίζει η σύνοδος ΥΠΕΞ των Ιορδανίας, Συρίας, Αιγύπτου, Σ. Αραβίας, Ιράν μετά από πρόσκληση της Αγκυρας, με στόχο την εξεύρεση ειρηνικής επίλυσης.

«Εχουμε την ίδια εκτίμηση για το θέμα του Ιράκ και γι' αυτό και οι διαδοχικές προεδρίες που έχουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι πλήρως συντονισμένες», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος. Ο Σιράκ υποστήριξε ότι οι δύο χώρες συμφωνούν σε δύο βασικά σημεία: Στο ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το μοναδικό αρμόδιο, για να λάβει απόφαση, εφόσον έχει ενημερωθεί από τους επιθεωρητές και στο ότι ο πόλεμος είναι πάντα απόδειξη αποτυχίας και γι' αυτό πρέπει να γίνουν τα πάντα, για να αποφευχθεί».

Ο Σρέντερ συμπλήρωσε ότι η Γερμανία, ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας από την 1η Φεβρουαρίου, που θα παραλάβει από τη Γαλλία, δεν πρόκειται να υποστηρίξει μια απόφαση που θα νομιμοποιεί τη στρατιωτική δράση. Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη, αν η στάση αυτή θα εκφραστεί με αποχή ή με αρνητική ψήφο. Από την πλευρά του, ο Σιράκ δε διευκρίνισε, αν ο Γάλλος πρέσβης θα χρησιμοποιήσει ή όχι το «βέτο», που διαθέτει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου.

Associated Press

Η γερμανογαλλική αυτή θέση φαίνεται να είναι και ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν σε αναβολή λήψης συγκεκριμένης απόφασης από τα μέλη του ΝΑΤΟ, σχετικά με το αίτημα της Ουάσιγκτον για παροχή «έμμεσης υποστήριξης», σε μια επίθεση κατά του Ιράκ. Διπλωμάτες της Συμμαχίας υποστήριζαν ότι κατ' αρχήν οι σύμμαχοι «βλέπουν θετικά» το αίτημα, αλλά εκφράστηκαν «έντονες διαφωνίες» για τον τρόπο που μπορεί να γίνει αυτό και για το χρόνο.

Την ίδια στιγμή, το ρωσικό πρακτορείο «Ιντερφάξ», επικαλούμενο ανώτερο Ρώσο αξιωματικό, υποστήριζε ότι η επίθεση έχει προαποφασιστεί για το 2ο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου και ότι θα γίνει από αέρος, θαλάσσης και εδάφους, με στόχο να διαρκέσει ένα μήνα. Ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ δήλωσε ότι δε γνωρίζει τίποτε και αρκέστηκε να μιλήσει για ειρηνική επίλυση, ενώ η Δούμα, με απόφασή της, ζητούσε από τη ρωσική ηγεσία να κάνει τα πάντα κατά ενός πολέμου και να σταματήσει την «απαράδεκτη τακτική της στρατιωτικής επέμβασης σε μια χώρα που θα προκαλέσει εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο». Στη Μόσχα, πάντως, σπεύδει ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Ρίτσαρντ Αρμιταζ, για να πείσει ότι «έχουν εξαντληθεί όλα τα διπλωματικά μέσα».

Κλιμακώνει η Ουάσιγκτον

«Εάν πέσει σε εμάς το βάρος του αφοπλισμού του Σαντάμ Χουσεΐν, τον προειδοποιώ με σοβαρότατες συνέπειες, όπως και τους αξιωματικούς τους, ιδιαίτερα όσους χρησιμοποιήσουν όπλα μαζικής καταστροφής εναντίον μας» προειδοποίησε, χτες, ο Πρόεδρος Μπους, κλιμακώνοντας τη ρητορική και τις πιέσεις του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Εν όψει του προγραμματισμένου, για το βράδυ, δείπνου του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους ενημέρωναν το κογκρέσο ότι ο αμερικανικός στρατός «αν πληγεί το Ιράκ, θα παραμείνει εκεί όσο χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσει την ηρεμία».

Παράλληλα, ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, Ρίτσαρντ Μάγιερς, ανακοίνωνε ότι, την τελευταία βδομάδα, έχουν αναλάβει καθήκοντα 20.000 άνδρες της Εθνοφρουράς και έφεδροι, στο πλαίσιο της γενικότερης κινητοποίησης των αμερικανικών δυνάμεων. Ο Μάγιερς τόνισε ότι οι μετακινήσεις στρατευμάτων στον Κόλπο θα συνεχιστούν και εκτίμησε ότι, ήδη, οι αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε επίθεση αν τους ζητηθεί. Επίσης, υποστήριξε, επικαλούμενος πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ότι η «στρατιωτική πίεση των ΗΠΑ - Βρετανία, έχει οδηγήσει σε ενδείξεις αναταραχής στο ιρακινό στράτευμα» αρνούμενος, όμως, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ενδεικτικό, πάντως, του κλίματος είναι ότι, με βάση νέα δημοσκόπηση που διεξήγαγε η «Ουάσιγκτον Ποστ» και το ΑΒC μειώνεται σταθερά το ποσοστό των Αμερικανών που υποστηρίζει μια στρατιωτική επέμβαση. Πλέον, έχει πέσει στο 57% αντί 62%, τον προηγούμενο μήνα, ενώ το 58% επιμένει ότι δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις κατά του Ιράκ.

Επιθεωρήσεις και κατάρριψη

Με πυρετώδη ρυθμό συνεχίζονται οι επιθεωρήσεις στο Ιράκ, ενόψει της επίσημης ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Δευτέρα, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ και Βρετανία θα ζητήσουν αυστηρότατη στάση και οι επιθεωρήσεις δε θα επαναληφθούν αν δε γίνει κάτι τέτοιο». Εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού υποστήριξε, χτες, ότι η ιρακινή αεράμυνα κατέρριψε ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου «Πρεντέιτορ», που παραβίασε τον εναέριο χώρο της χώρας, προερχόμενο από το Κουβέιτ. Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν επιβεβαίωσε την είδηση, που αν ισχύει θα πρόκειται για την 3η κατάρριψη τέτοιου αεροσκάφους στο Ιράκ, την τελευταία διετία.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Οι ΗΠΑ «επιστρατεύουν» τον ΟΗΕ για να φουντώσουν την κρίση...

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Εχοντας τη στήριξη των Βρετανίας, Γαλλίας και Ν. Κορέας, και τη χλιαρή «μη-αντίρρηση» της Ρωσίας και της Κίνας, οι ΗΠΑ προωθούν το βραχυπρόθεσμο στόχο τους όσον αφορά στον κύκλο αντιπαράθεσης που έχουν ανοίξει με τη ΛΔ Κορέας: να προωθήσουν σύντομα (ενδεχομένως και έως το τέλος της βδομάδας!) τις κατηγορίες τους σε σχέση με το λεγόμενο βορειοκορεατικό «πυρηνικό οπλικό πρόγραμμα», φέροντας το θέμα προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ...

Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε σε χτεσινές δηλώσεις του στη Σεούλ (όπου έχει μεταβεί από προχτές για συναντήσεις με τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση) ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον. Ο Μπόλτον διαβεβαίωσε πως έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των παραπάνω χωρών και πως το «ζήτημα» με το βορειοκορεατικό «πυρηνικό οπλικό πρόγραμμα» θα τεθεί έως το τέλος της βδομάδας προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας...

Μία τέτοια εξέλιξη (με μόνο ερωτηματικό «το πότε και όχι το εάν θα συμβεί» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μπόλτον...) προκαλεί νέα αντίδραση στην κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας, η οποία χτες, ανεπίσημα διαμήνυσε πως θα επαναλάβει τις βαλλιστικές δοκιμές πυραύλων εάν η αντιπαράθεση που έχουν προκαλέσει οι ΗΠΑ με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ...

«Η ΛΔ Κορέας θα άρει το μονομερές μορατόριουμ στις δοκιμές πυραύλων εάν και όταν το θέμα αυτό συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε (σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία) βορειοκορεατική πηγή προσκείμενη στην ηγεσία της χώρας, καταλήγοντας πως η Πιονγιάνγκ «δε θα υποκύψει ποτέ σε απειλές και θα απαντήσει ακολουθώντας μια πιο σκληρή γραμμή»...

Προφανώς, εάν οι ΗΠΑ, επιθυμούν όχι απλώς να συντηρήσουν αλλά και να τροφοδοτήσουν με νέα ένταση την αντιπαράθεσή τους με τη ΛΔ Κορέας (παρά τις εκ του αντιθέτου «διαβεβαιώσεις» του προέδρου Τζ. Ου. Μπους και του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ), τότε δεν έχουν παρά να πραγματοποιήσουν το σχέδιο «βορειοκορεατικού ζητήματος» στα Ηνωμένα Εθνη (με ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικών, οικονομικών κυρώσεων...).

Αξιωματούχοι της ΙΑΕΑ (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ) διαβεβαίωσαν πάντως χτες πως δεν έχουν κάνει κάποια επιπρόσθετη προετοιμασία και προγραμματισμό προκειμένου να θέσουν έως το τέλος της βδομάδας ζήτημα αναφορικά με το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, αυτό φαίνεται να είναι περισσότερο ένα προσπελάσιμο διαδικαστικό «πρόβλημα», το οποίο θα μπορούσε, όπως λέγεται, να ξεπεραστεί με εντολή του επικεφαλής της ΙΑΕΑ Μοχάμαντ ελ Μπαραντέι...

Στη σκιά της επίσκεψης Μπόλτον στη Σεούλ, οι υπουργικού επιπέδου συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών Νότιας και ΛΔ Κορέας συνεχίστηκαν και χτες με την ανακοίνωση πως μέσα στον επόμενο μήνα θα γίνει συνάντηση πολιτών αμφοτέρων χωρών, που «χωρίστηκαν» κατά τη «θύελλα» του πολέμου της Κορέας (1950-'53)...

ΜΕΞΙΚΟ
Τρομακτικό χτύπημα του Εγκέλαδου

Εξω από το κατεστραμμένο σπίτι της...

Associated Press

Εξω από το κατεστραμμένο σπίτι της...
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Μία εξαιρετικά ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κλόνισε χτες το πρωί τη γη του Μεξικού. Μέχρι στιγμής 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 175 έχουν τραυματιστεί, ενώ οι φόβοι των αρχών ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί είναι κάτι παραπάνω από εύλογοι.

Σύμφωνα με τη Σεισμολογική Υπηρεσία του Μεξικού, το επίκεντρο του σεισμού, που διήρκεσε 20 δευτερόλεπτα, εντοπίστηκε 500 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας και 50 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Μαντζανίλο της επαρχίας Κολίμα. Πάντως οι δονήσεις έσεισαν και τη μεξικανική πρωτεύουσα, όπου πανικόβλητοι οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους φέρνοντας στο νου τις εφιαλτικές ώρες που έζησαν το 1985, όταν 10 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το πλήγμα του Εγκέλαδου.

Η επαρχία Κολίμα βρίσκεται στις ακτές του Ειρηνικού, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί, ενώ ο κυβερνήτης της επαρχίας, Φερνάντο Μορένο, δήλωσε στο «Televisa News» ότι δεκάδες σπίτια κατέρρευσαν και υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές σε όλα τα κτίρια στην πρωτεύουσα της επαρχίας. «Η πληγείσα περιοχή είναι σαν πολεμική ζώνη με κτίρια που έχουν καταρρεύσει και όλοι οι δρόμοι είναι γεμάτοι με συντρίμμια» δήλωσε και ο Ενρίκε δε Χεσούς Ριβέρα, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, προσθέτοντας ότι 22 είναι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στην Κολίμα και 2 στο Χαλίσκο.

Η μεξικανική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πέντε πόλεις της πολιτείας Κολίμα, που επλήγη κυρίως από το σεισμό. Οσο για τη μεξικανική πρωτεύουσα, «μέχρι στιγμής δεν έχουμε αναφορές για τραυματισμούς ή θύματα», δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής της πρωτεύουσας, ενώ μεγάλα τμήματα της μεξικανικής πρωτεύουσας έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι, καθώς έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ενωση Γιατρών: Αστήρικτοι οι λόγοι του πολέμου

Αστήρικτοι αποδείχτηκαν οι λόγοι για την προετοιμαζόμενη ιμπεριαλιστική επίθεση κατά του Ιράκ, υπογραμμίζει σε έκκληση κατά του πολέμου το Γερμανικό Τμήμα της Ενωσης των Διεθνών Γιατρών για την Παρεμπόδιση ενός Ατομικού Πολέμου (IPPNW). Οι Γερμανοί γιατροί απαιτούν από την «Κοκκινοπράσινη» κυβέρνηση να ασκήσει την επιρροή της για την αποφυγή του πολέμου, που τον χαρακτηρίζουν «ωμό ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά τα πρότυπα της εποχής των αποικιοκρατών».

Σύμφωνα με μελέτη του Γερμανικού Τμήματος της IPPNW πάνω από το δύο τρίτα των Γερμανών είναι της γνώμης ότι ένας πόλεμος, αντί να καταπολεμήσει τρομοκρατικές ενέργειες, μάλλον θα τις ενισχύσει. Δημοσκόπηση του Infvatest - Dimap επιβεβαίωσε ότι 76% των Γερμανών στην ερώτηση, αν ο Γερμανός αντιπρόσωπος στο Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να ταχθεί κατά του πολέμου, απάντησαν: «Ναι, σε κάθε περίπτωση». Στο μεταξύ, σε διάφορες γερμανικές πόλεις προετοιμάζονται στις επόμενες μέρες αντιπολεμικές κινήσεις.

Σε διαδήλωση υπέρ της ειρήνης στη Δρέσδη, η πρόεδρος του ΚΟΔΗΣΟ Γκ. Τσίμερ, έκανε έκκληση στους 5.000 συμμετέχοντες από πολλές περιοχές της Σαξονίας να αποσοβήσουν τον πόλεμο πριν εκραγεί. Η Τσίμερ ζήτησε από την κυβέρνηση να εμμείνει στη στάση της «της μη γερμανικής συμμετοχής στον πόλεμο». Καταδίκασε τις πολεμικές προετοιμασίες των ΗΠΑ, αλλά, ταυτόχρονα, είπε ότι «οι αντίπαλοι του πολέμου δεν πρέπει να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης υπέρ της πολιτικής του Σαντάμ Χουσεΐν.


Θ.Β.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αντιπολεμική διαδήλωση

ΣΟΦΙΑ.-- Περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χτες στο κέντρο της Σόφιας για να διαδηλώσουν ενάντια σε μια ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ και υπέρ της ειρήνης και απαίτησαν από την κυβέρνηση να μην συμμετάσχει με κανέναν τρόπο σ' αυτόν τον πόλεμο.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Συμεών Σαξκομπουργκότσκι έχει κάνει επανειλημμένα σαφές ότι θα προσφέρει στις ΗΠΑ όποια βοήθεια της ζητηθεί στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών Σάλομον Πάσι έχει δηλώσει ότι το πιο πιθανό είναι να επιτρέψει η Βουλγαρία τη χρήση αεροδιαδρόμων. Παράλληλα, η κυβέρνηση δε χάνει ευκαιρία να εκφράσει τη συμπαράστασή της στον πόλεμο κατά της «διεθνούς τρομοκρατίας».

Τον περασμένο Νοέμβρη, η Βουλγαρία κλήθηκε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Κάπως έτσι δημιουργούνται οι συμμαχίες της «διεθνούς κοινότητας» από τα κέντρα του ιμπεριαλισμού...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ