ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σήμερα ο λαϊκός ξεσηκωμός!

Σήμερα τα παλλαϊκά συλλαλητήρια, κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, σε Καρδίτσα - Τρίκαλα. Την ερχόμενη Τρίτη συλλαλητήριο στα Φάρσαλα και στις 4 Φλεβάρη αγροτική κινητοποίηση στην Αγιά

Αποψη από τις κινητοποιήσεις των αγροτών της Θεσσαλίας για τις αποζημιώσεις, το φθινόπωρο που μας πέρασε

ICON

Αποψη από τις κινητοποιήσεις των αγροτών της Θεσσαλίας για τις αποζημιώσεις, το φθινόπωρο που μας πέρασε
Γενικός, αγωνιστικός ξεσηκωμός σήμερα στη Δυτική Θεσσαλία, με τα παλλαϊκά συλλαλητήρια κατά της αντιλαϊκής πολιτικής που πραγματοποιούνται στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, ενώ, σε λίγες μέρες, στον αγώνα μπαίνει και η Ανατολική Θεσσαλία, με κινητοποιήσεις στα Φάρσαλα, στις 28 Γενάρη, στην Αγιά στις 4 Φλεβάρη κι έπεται συνέχεια.

Στα αυριανά συλλαλητήρια - το πρώτο πραγματοποιείται, στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων κι ακολουθεί το δεύτερο, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας - θα συμμετάσχουν εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, βιοτέχνες έμποροι, αγρότες, συγκροτώντας ένα κοινό μέτωπο αντίστασης και λαϊκής αντεπίθεσης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

Στην Καρδίτσα, το Εργατικό Κέντρο κήρυξε 3ωρη στάση εργασίας, ενώ οι τέσσερις Εμπορικοί Σύλλογοι του νομού και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών αποφάσισαν να μείνουν κλειστά στα μαγαζιά και οι βιοτεχνίες. Επίσης, θα είναι κλειστά τα δημαρχεία του νομού, μετά από σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών Αρχών, ενώ οι αγρότες, μετά από απόφαση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, θα φτάσουν στο χώρο του συλλαλητηρίου με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα.

Ανάλογη θα είναι η κινητοποίηση στα Τρίκαλα, καθώς οι αγρότες θα συμμετάσχουν με τρακτέρ, μετά από σχετικές αποφάσεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη» και της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, ενώ κλειστά θα είναι τα μαγαζιά και οι βιοτεχνίες, με αποφάσεις της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και των Εμπορικών Συλλόγων του νομού. Επίσης, ενεργό συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών δηλώνουν το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων, το Σωματείο Αυτοκινητιστών, το Αστικό και Υπεραστικό ΚΤΕΛ. Τέλος, κλειστοί θα μείνουν οι Δήμοι Ιαλείων, Παραληθαίων και Παλαιοκάστρου.

Καταστροφική πολιτική

Ο λαϊκός ξεσηκωμός στη Θεσσαλία δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Είναι λαϊκή αντίδραση στην πολιτική που:

  • Αυξάνει την ανεργία - στην Καρδίτσα ξεπερνάει το 35%! - και την υποαπασχόληση, ευθύνεται για την κατάργηση του 8ωρου, τα χαμηλά μεροκάματα, την τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα».
  • Οδηγεί χιλιάδες μαγαζάτορες, βιοτέχνες και επαγγελματίες στη χρεοκοπία, στο «λουκέτο» και στην προλεταριοποίηση.
  • Σπρώχνει δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα, τους διώχνει από τα χωριά, στέλνοντάς τους στις πόλεις της ανεργίας ή στα σκλαβοπάζαρα της Γερμανίας.
  • Υποβαθμίζει τη δημόσια υγεία προς όφελος της κερδοσκοπικής ιδιωτικής, ιδιωτικοποιεί τη δημόσια παιδεία, δίνει εξευτελιστικές συντάξεις, στερεί την ύπαιθρο από τον πολιτισμό.

Αυτή την πολιτική αντιπαλεύουν, από κοινού, τα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλίας, επιχειρώντας να την ανατρέψουν. Γνωρίζουν, βεβαίως, οι Θεσσαλοί ότι ο αγώνας, μ' αυτό το περιεχόμενο κι αυτή την προοπτική, πρέπει να συνεχιστεί και να επεκταθεί σ' όλη τη χώρα για να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα.

Στόχος του αγώνα δεν είναι μόνο να λυθούν τα προβλήματα, αλλά και να δημιουργηθούν, μέσα από ριζικές κοινωνικές και πολιτικές ανακατατάξεις κι αλλαγές συσχετισμών οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων του λαού και της Ελλάδας.

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΛΑΓΚΑΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Νέα συγκέντρωση χτες στο Λαχανά

Σε νέα συγκέντρωση προχώρησαν χτες το απόγευμα στο Λαχανά της επαρχίας Λαγκαδά Ν. Θεσσαλονίκης οι αγροτοκτηνοτρόφοι των Δήμων Λαχανά, Κρουσσών και Βερτίσκου, μετά από απόφαση της Συντονιστικής τους Επιτροπής, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή των επιδοτήσεων και ενισχύσεων στα σκληρά σιτηρά και τα αιγοπρόβατα της περιόδου 2001-2002.

Οι συγκεντρωμένοι αποφάσισαν να βγουν την Κυριακή με τα τρακτέρ τους στους δρόμους κι αν μέχρι τις 31 Γενάρη δεν καταβληθούν οι επιδοτήσεις και δεν παρθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των αγροτών και κτηνοτρόφων, θα προχωρήσουν σε αποκλεισμούς των οδικών κόμβων της περιοχής. Παράλληλα, αποφάσισαν να συμμετέχουν μαζικά στο παναγροτικό συλλαλητήριο που οργανώνεται στις 2 Φλεβάρη στις 11.30 το πρωί στην κεντρική πύλη της έκθεσης ΑΓΡΟΤΙΚΑ.

Οπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής, μέχρι τώρα δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη οι καταστάσεις ούτε έχουν ενημερωθεί οι τοπικοί συνεταιρισμοί. «Τα περιθώρια της υπομονής μας έχουν εξαντληθεί, η μη καταβολή των επιδοτήσεων και ενισχύσεων έχει οδηγήσει τους αγροτοκτηνοτρόφους στην εξόντωση», λένε οι αγρότες της περιοχής.

«Εάν προσθέσουμε και τα μέχρι σήμερα χρονίζοντα προβλήματα που μας βασανίζουν, όπως το καθεστώς των επιδοτήσεων, προστίμων, την εφαρμογή των καταστρεπτικών κανονισμών από τη λειτουργία της ΚΑΠ κλπ., οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό. Εμείς δεν επιλέξαμε και δε θα δεχτούμε ούτε τον αφανισμό ούτε το ξεκλήρισμά μας. Θέλουμε μια πολιτική φιλολαϊκή και φιλοαγροτική με έναν παραγωγικό συνεταιρισμό που να μας στηρίζει», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα αγροτών και κτηνοτρόφων των Δήμων Λαχανά, Βερτίσκου και Κρουσσών.

Σε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Γεωργίας που κατέθεσε για το θέμα αυτό ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης αναφέρεται: «Επειδή ο εμπαιγμός πρέπει να σταματήσει, ερωτάται ο υπουργός:

- Πότε θα καταβληθούν οι επιδοτήσεις που δικαιούνται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι;

- Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε η εξόφληση να γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα;».

Ενισχύουν τις υδατοκαλλιέργειες και αφανίζουν τους ψαράδες

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα στο Ευρωκοινοβούλιο

Τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται στους μικρομεσαίους ψαράδες από την ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της αλιείας και τα οποία αυξάνονται από τη διόγκωση των επιχειρήσεων της υδατοκαλλιέργειας, στις οποίες έχει εισβάλει και ελέγχει όλο και περισσότερο το μεγάλο κεφάλαιο του τομέα, ανέπτυξε, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του KKE Στρ. Κόρακας.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, με την παρέμβασή του, επισήμανε τα εξής:

«Τα περιοριστικά μέτρα της Πράσινης Βίβλου στον τομέα της αλιείας (αποσύρσεις και διαλύσεις σκαφών, ποσοστώσεις κλπ.) έχουν οδηγήσει στον εξοστρακισμό των μεσαίων και ιδιαίτερα μικρών ψαράδων. Προέρχομαι από περιοχή της Ελλάδας με ανεπτυγμένη μικρομεσαία αλιεία και έχω, κατά συνέπεια, προσωπική πείρα για το παραπάνω. Ταυτόχρονα, και όχι άσχετα με το παραπάνω, αναπτύσσεται ο τομέας της υδατοκαλλιέργειας, στον οποίο εισβάλλει όλο και περισσότερο το μεγάλο κεφάλαιο.

Δεν είμαι κατά των υδατοκαλλιεργειών, αλλά κατά του ασύδοτου τρόπου που αναπτύσσονται, χωρίς την τήρηση στοιχειωδών υγειονομικών και περιβαλλοντικών όρων. Και δυστυχώς, όσο οι υδατοκαλλιέργειες περνούν στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, τόσο αυτή η ασυδοσία μεγαλώνει.

Η έκθεση που συζητάμε αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη σημασία του τομέα. Αναφέρονται σ' αυτήν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας, όπως, για παράδειγμα, η εξεύρεση χώρων, η τήρηση των αρχών βιώσιμης εκμετάλλευσης, η διαφήμιση του προϊόντος, η ύπαρξη ίσων όρων ανταγωνισμού, η θέσπιση ορισμένων υγειονομικών μέτρων, η προστασία από την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων ψαριών, ο σεβασμός του περιβάλλοντος κτλ. Πρόκειται, όμως, για προτάσεις που αφορούν κυρίως τεχνικά θέματα. Δε θίγουν την ουσία και τα ζητήματα, που θα οξυνθούν αναπόφευκτα στο μέλλον με τη διόγκωση ορισμένων επιχειρήσεων, με όλα τα σοβαρά υγειονομικά προβλήματα και δυσμενείς, έως ολέθριες, περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ο καπιταλιστικός προσανατολισμός και τρόπος ανάπτυξης των επιχειρήσεων αυτών, η κυριαρχία του κυνηγητού του μέγιστου κέρδους οδηγεί ήδη τις υδατοκαλλιέργειες, που συγκεντρώνονται στα χέρια του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου, σε μεθόδους εκτροφής, ζωικό κεφάλαιο και ιχθυοτροφές πολύ αρνητικές για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η έκθεση, μη θέτοντας τα μείζονα αυτά προβλήματα, αφήνει εκτεθειμένους τους μικρούς παραγωγούς, το καταναλωτικό κοινό και το περιβάλλον.

Τέλος, ως προς την έκκληση του εισηγητή και άλλων βουλευτών προς την Ελληνική Προεδρία για τη μη επανάληψη νέων φαινομένων "Πρεστίζ" με τις ευνόητες καταστροφικές συνέπειες για την αλιεία, φοβάμαι ότι απευθύνεται σε ώτα μη ακουόντων, αφού η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει επανειλημμένα τους ακατάλυτους θεσμούς της με το εφοπλιστικό κεφάλαιο».

Διαδήλωση στην Κομοτηνή

Και στην Κομοτηνή διαδήλωσαν 200 περίπου παραγωγοί των λαϊκών αγορών του Νομού Ροδόπης, διαμαρτυρόμενοι για την τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στους πάγκους. Στα πλαίσια της κινητοποίησής τους οι πωλητές και παραγωγοί λαϊκών αγορών της Ροδόπης απέκλεισαν για λίγη ώρα συμβολικά τη νομαρχία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ