ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 2003
Σελ. /40
Μαύρη «ολυμπιακή» τρύπα

Γρηγοριάδης Κώστας

Είναι γνωστό ότι ο προϋπολογισμός της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων έφτασε τα 500 εκατ. ευρώ, από 212 εκατ. που ήταν αρχικά, μετά τις πιέσεις που άσκησαν οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην υπόθεση. Είναι, επίσης, γνωστό ότι σε πολλά από τα Ολυμπιακά έργα παρουσιάζονται υπερβάσεις, που ξεπερνούν ακόμα και το 100% του αρχικού τους προϋπολογισμού. Μόλις χτες, μάλιστα, ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, διευκρίνισε ότι, αν χρειαστούν περισσότερα χρήματα για τις ολυμπιακές προσαρμογές, ο κρατικός προϋπολογισμός να 'ναι καλά... Από εκεί - δηλαδή από την τσέπη των εργαζομένων - θα αντληθούν και πάλι οι απαραίτητοι πόροι.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η κυβέρνηση επιμένει ότι ο τελικός προϋπολογισμός δε θα ξεπεράσει το 1,5 τρισ. δρχ. Ακόμη κι όταν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της προσπαθούν να κρατήσουν το τελικό κόστος κάτω από τα 3 τρισ. δρχ. και δεν τα καταφέρνουν! Και πού να δείτε τι θα γίνει, όταν θα πρέπει - μετά το 2004 - να κλείσει και η εταιρική χρήση της εταιρίας «Αθήνα 2004». Τότε θα μετρηθούν οι συνολικές διαστάσεις της μαύρης τρύπας, οι οποίες προβλέπονται άκρως ...Ολυμπιακές.

Η... ανησυχία της ΔΑΠ

Τα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο των Υπουργών Εργασίας στο Ναύπλιο αφορούν ιδιαίτερα τη νεολαία, καθώς πρώτοι οι νέοι βιώνουν την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, είναι τα πρώτα θύματα της ανεργίας και του τσακίσματος των εργασιακών δικαιωμάτων. Γι' αυτό και οι επιτροπές της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», οι νέοι που ανησυχούν και δε βολεύονται με το μαύρο μέλλον που ετοιμάζει η ΕΕ γι' αυτούς, οργώνουν τις σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ και καλούν σε μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση του Ναυπλίου.

Σ' αυτό το πλαίσιο, πολλοί σύλλογοι έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους, ενώ στο ΤΕΙ Πειραιά, η διοίκηση του Ιδρύματος ανακοίνωσε ότι θα κλείσει αύριο το ΤΕΙ, προκειμένου να διευκολυνθούν εργαζόμενοι και σπουδαστές να συμμετέχουν στη διαδήλωση. Το τελευταίο, όμως, προκάλεσε την αντίδραση της παράταξης της ΔΑΠ, η οποία έσπευσε να «κλαυτεί» για τη μεταφορά της ημερομηνίας στα μαθήματα που θα εξετάζονταν την Παρασκευή. Ανησυχεί, βλέπετε, για την εκπαιδευτική πορεία των σπουδαστών...

Του ξέφυγαν...

Την περίοδο, κατά την οποία πραγματοποιούνται στη Σεούλ υπουργικού επιπέδου συνομιλίες ανάμεσα στη Νότια Κορέα και τη ΛΔ Κορέας διάλεξε «συμπτωματικά» ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Μπόλντον για να ασκήσει - και εκεί...- τις έντονες πιέσεις της κυβέρνησής του με αιχμή του δόρατος το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα...

Ομως, οι επικεφαλής της βορειοκορεατικής, αλλά και της νοτιοκορεατικής, αντιπροσωπείας φρόντισαν απ' την πρώτη κιόλας στιγμή της συνάντησής τους να βάλουν φρένο στις εμπρηστικές διαθέσεις του Μπόλτον... Οι δηλώσεις τους εστιάστηκαν σε ευχές για διαρκή ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο, σαν αντανάκλαση του πόθου των δύο λαών για συναδέλφωση... Ετσι, την ώρα που ο Μπόλτον ετοιμαζόταν να ανοίξει το στόμα του, για να επαναλάβει τις γνωστές λοιδορίες της κυβέρνησης Μπους περί των «διεθνών κινδύνων» που ελλοχεύει το «βορειοκορεατικό πυρηνικό οπλικό πρόγραμμα», ανώτεροι αξιωματούχοι αμφοτέρων των πλευρών της Κορεατικής Χερσονήσου διαβεβαίωναν πως θα κάνουν ό,τι μπορούν, για να ορθοποδήσουν οι προσπάθειες προσέγγισης, με στόχο έως και την ενοποίηση των δύο χωρών...

Και καλά οι Βορειοκορεάτες, αλλά οι Νοτιοκορεάτες πώς του ξέφυγαν του Τζ. Μπους;

Αμοιβαία διασφαλισμένη καταστροφή

Κάπου 1 τρισ. δραχμές, λέει, ξόδεψε η Ινδία του κυρίου Βάτζπαϊ για να νοικιάσει από τη Ρωσία του κυρίου Πούτιν δύο πυρηνικά υποβρύχια και οκτώ στρατηγικά βομβαρδιστικά. Παράλληλα, οι ινδικές υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος της χώρας προχώρησαν σε τρεις πυραυλικές δοκιμές μέσα σε έντεκα μέρες, ενώ, στο πολιτικό επίπεδο, ο συνήθως μειλίχιος κύριος Βάτζπαϊ αποκαλούσε το Ισλαμαμπάντ «επίκεντρο της διεθνούς τρομοκρατίας, παρά το ότι το Πακιστάν είναι ενταγμένο στην αντιτρομοκρατική συμμαχία».

Στην άλλη πλευρά, στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, ο εξίσου μειλίχιος πραξικοπηματίας στρατηγός (πρόεδρος για τους φίλους του και σύμμαχος του Λευκού Οίκου) κύριος Μουσάραφ, ο οποίος πρωτοχρονιάτικα έστειλε επιστολή στον Ινδό πρωθυπουργό, απειλώντας τον με πυρηνικό όλεθρο αν εισβάλλι στο Κασμίρ για να καταδιώξει τίποτα «τρομοκράτες», εξόπλισε πρόσφατα τον στρατό του με πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση. Το λεγόμενο δόγμα MAD (Mutually Assured Destruction και στα ελληνικά αμοιβαία διασφαλισμένη καταστροφή) γνωρίζει νέες δόξες...

Τα ενοχλητικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΠΑ, ΔΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ διάφορους «νονούς», της νύχτας ή άλλου παρόμοιου είδους η κυβέρνηση στον επαγγελματικό αθλητισμό; Πάντως, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει όχι! Και τις πλουσιοπάροχες επιχορηγήσεις, πώς τις έδινε όλα αυτά τα χρόνια;

`Η, μήπως, είναι ο Ψωμιάδης το μόνο δείγμα «επενδυτή» στο ποδόσφαιρο, που έχει τέτοιες νοοτροπίες; Αλλά, ακόμη κι αυτόν, η δική τους πολιτική και πρακτική στον επαγγελματικό αθλητισμό δεν τον «γέννησε»;

Προφανώς, τους ενοχλούν οι προκλητικοί «νονοί», γιατί οι άλλοι «νονοί», που ασκούν νομιμότατα την απομύζηση των χρημάτων των φορολογουμένων, ουδόλως τους απασχολούν. Αυτοί, άλλωστε, ονομάζονται διαφορετικά. Είναι ...παράγοντες ανάπτυξης του τόπου.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ, πάντως, δεν μπορούμε να πούμε, μαεστρικότατα, τον φουσκώσανε και πάλι τον προϋπολογισμό της. Κάτι υπερβασούλες από εδώ, κάτι κονδύλια που δε φθάνουν από εκεί, τα καταφέρανε.

Μάλιστα, προτάσσουν ιδιαίτερα το θέμα των υποδομών που θα έχουν «μετα-ολυμπιακή» χρήση. Πού είναι, όμως, τα σχέδιά τους γι' αυτό; Θα τις χρησιμοποιήσουν για να προάγουν τον αθλητισμό ή έχουν ήδη ...κανονίσει σε ποιους ιδιώτες θα τις δώσουν για εκμετάλλευση;

ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ και σε βάζει σε σκέψεις: Το πρώτο ηλεκτρονικό δημοψήφισμα έγινε, λέει, σε ένα μικρό χωριό της Ελβετίας με 1.600 κατοίκους. Οι ηλεκτρονικές ψήφοι, μέσω υπολογιστή, έδωσαν λύση σε ένα τοπικό πρόβλημα...

Αραγε, εδώ στην Ελλάδα θα είχε κανείς εμπιστοσύνη σε οποιουδήποτε είδους ηλεκτρονικές εκλογές - που αν ήταν και σε πανελλαδικό επίπεδο, θα ανατίθονταν σε κάποια εταιρία, μια και το κράτος έχει φροντίσει να μην διαθέτει τέτοια δυνατότητα; Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική.

Αλλωστε, εδώ κανονικές εκλογές έχουμε, με κάλπες, δικαστικούς αντιπροσώπους και αντιπροσώπους κομμάτων, και πάλι γίνονται όλα όσα γνωρίζουμε ότι γίνονται. Προφανώς, για να φτάσουμε στην «ηλεκτρονική εποχή», δε μετράει μόνο το «πόσο», αλλά και το «πώς» και «για ποιον» αναπτύσσεται η τεχνολογία.

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΗΠΑ-λληλοι και ραγιάδες!

«Εβαλαν το λαό να χορέψη το χορό του Ζαλόγγου και να πέφτη στο βάραθρο της δυστυχίας. Εβαλαν το νόμο της ετεροδικίας να σε σφάζη ο ξένος και να σ' αφήνει σαν το σκυλί στ' αμπέλι. Μ' αυτή την πολιτική τους κατάντησαν το δοξασμένο Εθνος των Ελλήνων, το Εθνος των Αγωνιστών της Αλβανίας, των ηρώων της Εθνικής Αντιστάσεως, έθνος απόρων και ταπεινών φουκαράδων».

Εχουν περάσει πάνω από 45 χρόνια από τότε που ο Στ. Σαράφης είπε τα παραπάνω λόγια. Εχουν περάσει πάνω από 45 χρόνια από τότε που ο στρατηγός του ΕΛΑΣ δολοφονήθηκε σε εκείνο το «τροχαίο» από τον Αμερικανό λοχία. Εχουν περάσει πάνω από 45 χρόνια και τα λόγια αυτά παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρα στην Ελλάδα με την κυβέρνηση του «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ»...

***

Το μνημείο της υποτέλειας, λοιπόν, κυρώθηκε! Οι Αμερικανοί μπορούν και με το νόμο πλέον να απολαμβάνουν τέτοια προνόμια χάρη στην προεδρεύουσα της ΕΕ ελληνική κυβέρνηση, προνόμια που μόνο με εκείνα ενός στρατού κατοχής μπορούν να συγκριθούν! Η επέκταση της ετεροδικίας, η απόλυτη ατιμωρησία δηλαδή του προσωπικού των ΗΠΑ που υπηρετεί ή μπαινοβγαίνει στην Ελλάδα, είναι γεγονός. Φρόντισαν οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ...

***

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Ισα ίσα, όσοι χτες επικύρωσαν εθελόδουλα το «ακαταδίωκτο» των Αμερικανών που αλωνίζουν στη χώρα, είναι απολύτως συνεπείς με την ιστορία τους.

Είναι συνεπείς με την ιστορία εκείνων που κυβερνούσαν την εποχή που ο δολοφόνος του Σαράφη «εξαφανιζόταν».

Είναι συνεπείς με την ιστορία ενός πολιτικού συστήματος που ενέπλεκε την Ελλάδα στην επιδρομή κατά της Κορέας (όπως σήμερα την εμπλέκει στην επιδρομή κατά του Ιράκ) και που απευθυνόταν στον Βαν Φλιτ με τα γνωστά λόγια: «Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας»!

Είναι συνεπείς με τη νεότερη ιστορία τους, που έχει συνοδευτεί με τη μετατροπή της Ελλάδας σε «πεδίο βολής» των ΝΑΤΟικών τανκς που όδευαν προς τη Γιουγκοσλαβία, μετατρέποντας το Σύνταγμα σε κουρελόχαρτο.

***

Οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπερψήφισαν την επέκταση της ετεροδικίας, θέσπισαν πρωτοφανείς φοροαπαλλαγές για τα Αμερικανάκια που ...γρονθοκοπούν ακόμα και ηλικιωμένες γυναίκες εισβάλλοντας στα σπίτια τους (όπως στα Χανιά), εγκατέστησαν το νόμο της πλήρους ασυδοσίας για τα ναυτάκια του 6ου Στόλου που αγκυροβολούν στη χώρα, απάλλαξαν από κάθε δίωξη τους Αμερικανούς που βρίσκονται στην Ελλάδα, ακόμα και για ποινικά αδικήματα!

Στην Ελλάδα του «είμαστε όλοι Αμερικανοί», στην Ελλάδα του Γιωργάκη και του Σημίτη, στην Ελλάδα της Σούδας, το μήνυμα είναι σαφές:

«Είσαι Αμερικανός ναύτης, πεζοναύτης, πράκτορας της CIA ή του FBI; Υπάρχει μια κυβέρνηση σ' ένα ευρωκράτος που σου επιτρέπει να κάνεις ό,τι γουστάρεις! Ολα επιτρέπονται: Σκότωσε, ρουφιάνεψε, συνωμότησε, προπηλάκισε, χαφιέδισε, κλέψε, δείρε! Μπορείς! Είσαι ελεύθερος! Τα δικαστήρια της Ελλάδας, η Αστυνομία της Ελλάδας, η κυβέρνηση της Ελλάδας, δεν έχουν καμία δικαιοδοσία επάνω σου»!

Αυτή είναι η ...«τεχνική συμφωνία» με τις ΗΠΑ που κατέστησαν νόμο του κράτους το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Περί τέτοιων απίθανων ...«τεχνιτών» του ραγιαδισμού πρόκειται!


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ