ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 2003
Σελ. /40
Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Θα αποφασίσουν με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της τάξης που εκπροσωπούν... Με προτάσεις και αποφάσεις ξεκάθαρα αντιλαϊκές και αντεργατικές θα χαράξουν το μαύρο μέλλον των εργαζομένων της Ευρώπης. Σήμερα στην Ακροναυπλία, οι υπουργοί Εργασίας των κυβερνήσεων - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δε θα χαριστούν, θα είναι αμείλικτοι, γιατί έχουν ταξική συνείδηση! Την ίδια ώρα, που θα αποφασίζουν για το παραπέρα γκρέμισμα των ασφαλιστικών συστημάτων και τη δημιουργία νέων ακόμα πιο ελαστικών εργασιακών σχέσεων, εκείνη ακριβώς την ώρα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο θα πραγματοποιεί, με τη συμμετοχή πλήθος ξένων και Ελλήνων συνδικαλιστών τη δική του εργατική αντισύνοδο. Από το βήμα αυτής της συνόδου, της αντισυνόδου, θα παρουσιαστούν οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος απέναντι στην αντεργατική πολιτική της ΕΕ. Οταν οι υπουργοί, με βαρυσήμαντες εισηγήσεις θα προτείνουν οι εργαζόμενοι να μετατραπούν σε ...ανθρώπινα λάστιχα, οι εργαζόμενοι, εδώ στην Αθήνα, θα ζητάνε και θα απαιτούν να δουλεύουν 35 ώρες τη βδομάδα.

Εκεί πάνω στην Ακροναυπλία, που θα έχει μετατραπεί για τις «ανάγκες» της Συνόδου σε σιδερόφραχτο χώρο, όπως εξάλλου είχαν κάνει στο ίδιο μέρος και όλοι οι κατακτητές που τον πάτησαν (Ρωμαίοι, Βενετοί, Φράγκοι και Τούρκοι), που έχτιζαν τείχη και κάστρα για να προφυλαχτούν από τους ...εχθρούς, οι υπουργοί θα ψάχνουν τρόπους, για να μειώσουν τα εισοδήματα των Ευρωπαίων εργαζομένων, προκειμένου να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέδρη των μεγάλων μονοπωλίων. Αντίθετα, εδώ στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ», εργάτες θα θέτουν τα δικά τους διεκδικητικά αιτήματα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων. Εργάτες που βιώνουν στο πετσί τους, τις απάνθρωπες και αντιλαϊκές επιλογές, θα καταθέτουν τις εμπειρίες τους, θα μεταφέρουν εικόνες από τις χώρες τους, θα κάνουν τις δικές τους φιλολαϊκές προτάσεις.

Ανάμεσα σ' αυτούς, θα βρεθεί ο ηγέτης των επαναστατημένων εργατών της Βενεζουέλας. Δίπλα του θα καθίσουν και θα μιλήσουν Γιουγκοσλάβοι συνδικαλιστές, που η χώρα τους δέχτηκε τη βρώμικη επίθεση του ΝΑΤΟ. Μαζί τους εκπρόσωπος απεργών από τη Γερμανία, στην οποία η ανεργία έχει φτάσει στα μεγαλύτερα μεταπολεμικά ποσοστά. Ο εκπρόσωπος των Βέλγων απεργών, οι οποίοι γεύτηκαν τους καρπούς των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και εργαζόμενοι από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες που «εισέπραξαν» τα ...δώρα της αντεπανάστασης, της ανατροπής του σοσιαλισμού, μαζί ακόμα με πολλούς άλλους, θα είναι τα μέλη της «αντισυνόδου».

Ολοι αυτοί, πρωταγωνιστές της καθημερινής πάλης, των ταξικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων ο καθένας στη χώρα του, θα συζητήσουν σήμερα στην Αθήνα, για τις παγκόσμιες εξελίξεις. Με ξεκάθαρο αντιιμπεριαλιστικό και αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό, θα καταδικάσουν τον επερχόμενο πόλεμο των ιμπεριαλιστών εναντίον του Ιράκ. Θα συζητήσουν, σήμερα στην Αθήνα και θα διαδηλώσουν αύριο στο Ναύπλιο, εναντίον του νέου κύματος των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων, που θα δρομολογηθούν στη Σύνοδο των υπουργών. Κυρίως, όμως, και πάνω απ' όλα, θα συντονίσουν τις προσπάθειές τους, για να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους στο άμεσο μέλλον, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνικό επίπεδο, γιατί πιστεύουν ότι «μπορούμε να τους σταματήσουμε»...

Απορεί η ΓΣΕΕ...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Δεν υπάρχει θέμα, ούτε ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις», σημείωσε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, απαντώντας σε διαρρέουσες πληροφορίες, σχετικές με επικείμενες νέες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Και συνεχίζει: «Στη χώρα μας έχουν θεσμοθετηθεί όλες οι μορφές εργασιακών σχέσεων, που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση», ενώ «αποτελεί κοινό τόπο ότι η αγορά εργασίας έχει μετατραπεί σε "ζούγκλα"».

Δίκιο... έχει. Με άλλα λόγια, αφού συναίνεσε και έβαλε πλάτη - όπως είναι γνωστό και, εμμέσως πλην σαφώς, ομολογεί και η ίδια - στη θεσμοθέτηση όλων των υπαρχουσών και στην ΕΕ μορφών ευλύγιστης και μερικής απασχόλησης. Αφού, στην πράξη και πέρα από την προαναφερόμενη θεσμοθέτηση, «η αγορά εργασίας έχει μετατραπεί σε "ζούγκλα"», δικαιολογημένα αναρωτιέται, τι άλλο θέλουν οι μεγαλοεργοδότες... Μόνο, που ξέχασε ότι - όπως λέει και ο λαός μας - τρώγοντας έρχεται η όρεξη...

ΥΓ: Πάντως, η χτεσινή «Αυγή» αισθάνεται πλήρως ικανοποιημένη από τις προαναφερόμενες θέσεις της ΓΣΕΕ, τις οποίες κάνει και πρωτοσέλιδο θέμα της, σημειώνοντας: «Τα συνδικάτα απαιτούν από τη Σύνοδο των "15" στο Ναύπλιο: Εργασία και όχι απασχολησιμότητα».

«Τα 'χεις»; Πας γρήγορα κι άνετα...

Μόνο 4 ώρες και 57 λεπτά διαρκεί η διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη, με το Ιντερσίτι Εξπρές, που δρομολόγησε τελευταία ο ΟΣΕ, καθώς δεν θα κάνει ενδιάμεσες στάσεις παρά μόνο στη Λαμία και στη Λάρισα. Μάλιστα, εκτός από τη σμίκρυνση του χρόνου μεταφοράς, στον επιβάτη Α` θέσης θα προσφέρονται ρόφημα και εφημερίδες για να περάσει ευχάριστα την ώρα του. Βεβαίως, για να κάνει κάποιος το ταξίδι με το συγκεκριμένο τρένο, πρέπει να πληρώσει κοντά στα 60 ευρώ, μετά τις τεράστιες αυξήσεις στα εισιτήρια που ανακοίνωσε ο ΟΣΕ.

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι μόνον αυτοί που «τα 'χουν» θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτό το τρένο και, γενικότερα, τα intercity, στα εισιτήρια των οποίων επιβάλλονται μεγάλες αυξήσεις. Οι υπόλοιποι επιβάτες - η «πλέμπα» - θα αναγκάζονται να ταξιδεύουν με τα «παλιά» τρένα, που έχουν φτηνότερα εισιτήρια, υποκείμενοι στο «στριμωξίδι», στην αφάνταστη ταλαιπωρία κι αργώντας πολύ να φτάσουν στον προορισμό τους. Μπορεί, να κόπτεται δήθεν η κυβέρνηση για την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά οι όποιοι εκσυγχρονισμοί δεν αφορούν ουσιαστικά τους μη έχοντες και κατέχοντες.

Ηλεκτρονική ... ταλαιπωρία

Μέτρα, που υποτίθεται ότι θα διευκολύνουν τους φορολογούμενους στην υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Και, βέβαια, κανείς δε θα είχε αντίρρηση να περιοριστούν οι «ουρές» στις Εφορίες και στις άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Αλλά η διαφημιστική καμπάνια για τη «διευκόλυνση» των πολιτών, την «ποιότητα της ζωής» και άλλα ηχηρά, σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν για να περιορίσουν τέτοια φαινόμενα.

Για παράδειγμα, η υποβολή φορολογικών δηλώσεων με ηλεκτρονική μορφή, μπορεί γενικά να ακούγεται καλή, αλλά σε καμιά περίπτωση δε λύνει το πρόβλημα της ταλαιπωρίας. Ισως, μάλιστα, το αντίθετο. Γιατί; Μα, επειδή, όσοι τα δύο προηγούμενα χρόνια κατέθεσαν ηλεκτρονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις, τρέχουν και δε φτάνουν σε περίπτωση που χρειαστούν αντίγραφο της δήλωσής τους. Κι αυτό, επειδή οι αρμόδιοι αδιαφόρησαν για τη δυνατότητα που θα έπρεπε να έχουν οι φορολογούμενοι να παίρνουν, επίσης με ηλεκτρονική μορφή, αντίγραφο της δήλωσης που κατέθεσαν...

Οι μεταμορφώσεις

Πριν τις τουρκικές εκλογές παρουσίαζαν το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ούτε λίγο - ούτε πολύ, σαν την πολιτική δύναμη, που θέλει να γυρίσει την Τουρκία στον ισλαμικό μεσαίωνα. Αφού έγιναν οι εκλογές και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πήρε - χάριν του ληστρικού εκλογικού νόμου - την απόλυτη πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών, άλλαξε και ο τρόπος παρουσίασής του και σήμερα, πλέον, το παρουσιάζουν, σαν τη μοναδική ελπίδα εκσυγχρονισμού της γειτονικής χώρας.

Πόσο έχουν σχέση τα παραπάνω με την πραγματικότητα; Λίγη και, πάντως, η κύρια ουσιαστικά σχέση, που έχουν μαζί της, είναι πως στοχεύουν πρωτίστως στην απόκρυψή της. Για παράδειγμα, όταν προεκλογικά ο Ρετζέπ Ερντογάν υποσχόταν την «επαναδιαπραγμάτευση» του «δανειοδοτικού προγράμματος» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ονομαζόταν σκληρός ισλαμιστής. Τώρα, που η κυβέρνηση Γκιουλ - την οποία διευθύνει «ατύπως» ο Ερντογάν - δέχτηκε χωρίς την παραμικρή προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης τη συνέχιση του προγράμματος, έναντι ευρύτατων ιδιωτικοποιήσεων και «διαρθρωτικών αλλαγών», ονομάζονται εκσυγχρονιστική δύναμη. Ακόμη περισσότερο, αφού και οι «αυξήσεις», που υποσχόταν μετά την εκλογή της η κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, πήγαν περίπατο...

Ναύπλιο (1)

Πιο «ευέλικτη» ακόμη

η δουλιά, η εργασία,

όπως είναι από χρόνια

για τους δόλιους στην Ασία,

όπως είναι στην Ινδία,

στο Χονγκ Κονγκ

και άλλα κράτη,

που σαν είλωτα, σαν σκλάβο

έχει ο αφέντης

τον εργάτη!

* * *

Πιο «ευέλικτοι» οι νόμοι

για οποιονδήποτε δουλεύει,

να μπορεί κάθε κοπρίτης

σα γαϊδούρι να τον ζεύει,

πιο ευέλικτους τους νόμους

η ΕΟΚ θέλει να φτιάξει

να πεθαίνουν οι εργάτες

για την άρχουσα την τάξη!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ