ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η απόφαση της ΚΕ και τα μηνύματα που εμπεριέχει να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα χέρια. Να φτάσει πλατιά στο λαό, να μελετηθεί, να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μαζί του. Αυτός ήταν ο στόχος της εξόρμησης που πραγματοποίησαν οι κομμουνιστές την περασμένη Κυριακή με το «Ριζοσπάστη» στο χέρι που περιείχε ένθετο με την παραπάνω απόφαση. Και τα 18.416 φύλλα του «Ριζοσπάστη» - χωρίς να υπολογίζουμε τους συνδρομητές - που διακινήθηκαν στην περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά δείχνουν ότι η προσπάθειά τους δεν πήγε χαμένη.

Επόμενο βήμα δεν μπορεί παρά να είναι η οργάνωση της συνέχισης του διαλόγου με όλους τους εργαζόμενους, με όλο το λαό. Του διαλόγου που «εγκαινιάστηκε» κατά κάποιο με τη δημοσιοποίηση της απόφασης της ΚΕ.

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Ανοιχτές οι πόρτες για το «Ριζοσπάστη»

Κυριακή 19 Γενάρη. Μέρα πανεξόρμησης για τις οργανώσεις του ΚΚΕ με το «Ριζοσπάστη» και μαζί του την Απόφαση - Πολιτική Πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος για τη Συσπείρωση και τη Συνεργασία. Αυτή τη μέρα βρεθήκαμε στην Πετρούπολη. Στα γραφεία της εκεί Κομματικής Οργάνωσης η εικόνα ήταν η αναμενόμενη για μια τέτοια μέρα, για μια μέρα - σταθμό στην πολιτική εξόρμηση του Κόμματος. Κομματικά μέλη και μέλη της ΚΝΕ βρίσκονταν εκεί από νωρίς το πρωί, συζητούσαν και σχεδίαζαν το πώς θα φτάσουν σε όλους τους γνωστούς φίλους του Κόμματος, αλλά και ακόμη πλατύτερα στο λαό της πόλης τους. Μια εικόνα ζωντάνιας, δυναμισμού, αισιοδοξίας ως προς την έκβαση της πανεξόρμησης.

Αυτή την εικόνα πήραμε μαζί κι όταν φύγαμε από την Πετρούπολη, όταν πια ζύγωνε το μεσημέρι και αφού με ένα συνεργείο συντρόφων είχαμε ήδη επισκεφτεί αρκετά σπίτια, είχαμε χτυπήσει πολλές πόρτες, είχαμε ακόμα συζητήσει και με περαστικούς στο δρόμο, συναντώντας μεγάλη ανταπόκριση. Τα φύλλα του «Ριζοσπάστη» έφευγαν το ένα μετά το άλλο και το επόμενο ραντεβού με τους αναγνώστες του «Ρ» κλείνονταν για μέσα στη βδομάδα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμμετοχή τους ή όχι στη διαδήλωση του Ναυπλίου και φυσικά την επόμενη Κυριακή ή μια άλλη μέρα για συζήτηση και παρατηρήσεις πάνω στην Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μιλήσαμε με πολλούς για πολλά. Για την εφημερίδα μας, για τα μεγάλα προβλήματα, εργασιακά, ασφαλιστικά, δημοκρατικών ελευθεριών, αλλά και για τα τοπικά. Ενημερώνοντάς τους για τη δημοσιοποίηση της Απόφασης της ΚΕ τούς ρωτήσαμε αν τους ενδιαφέρει να τη μελετήσουν. Η απάντηση ήταν καταφατική και σχεδόν όλοι συμπλήρωναν πως τους ενδιαφέρει πολύ περισσότερο να βοηθήσουν όπως μπορούν το Κόμμα στους στόχους του, να βοηθήσουν «κάτι να γίνει, να σπάσει αυτή η κατάσταση».

Ενδεικτικά θα μεταφέρουμε στο χαρτί τα λόγια δύο από όσους συνομιλήσαμε αυτή τη μέρα. Της Μαρίας που μας δέχτηκε με χαμόγελο σπίτι της - αν και είχε αγοράσει πρωί πρωί την εφημερίδα - και μας απάντησε στην ερώτηση αν θα μεταβεί στο Ναύπλιο με ύφος σαν να την είχαμε ρωτήσει κάτι το αυτονόητο, φυσικά και θα βρεθεί στο Ναύπλιο, όπως και ο σύζυγός της Τάσος, εργάτης στην οικοδομή και θα διαδηλώσει εναντίον της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, της πολιτικής που για την ίδια και την οικογένειά της μεταφράζεται σε διόγκωση των προβλημάτων κάθε μέρα και περισσότερο.

Κατά την «περιήγησή» μας στους φιλόξενους Πετρουπολιώτες συναντήσαμε και τον Γιώργο, εργαζόμενο στα ΕΛΤΑ και οργισμένο για το οκτάωρο που καταργείται, για τις εξελίξεις στο χώρο που εργάζεται και προοιωνίζονται άσχημα μαντάτα στο άμεσο μέλλον, για όλους εκείνους που καλλιεργούν τη μοιρολατρία, που σπέρνουν αυταπάτες στο λαό, για τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Το ζητούμενο, μας λέει, είναι να υπάρξει με όποιο τρόπο αντίσταση στα όσα σχεδιάζονται. Δεν αποφύγαμε τον πειρασμό να τον ρωτήσουμε για το «Ριζοσπάστη», του οποίου είναι αναγνώστης. Μας απάντησε ότι αγοράζει και διαβάζει την εφημερίδα γιατί του προσφέρει ευρύτατη ενημέρωση, τέτοια που δε βρίσκει σε καμιά άλλη. Θα ήθελε όμως περισσότερη επιμονή στην εξήγηση όρων που δεν είναι οικείοι.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Από τις μεγαλύτερες πολιτικές εξορμήσεις των τελευταίων ετών

Με το «Ριζοσπάστη» και την Απόφαση της ΚΕ του Κόμματος για την Πολιτική Συσπείρωσης και Συνεργασίας του ΚΚΕ, η Κομματική Οργάνωση Πειραιά πραγματοποίησε την Κυριακή μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές εξορμήσεις των τελευταίων χρόνων. Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος σάρωσαν τον Πειραιά, από τον Ρέντη μέχρι τη Φρεαττύδα και από την Παλιά Κοκκινιά ως το Νέο Φάληρο. Χαρακτηριστικό είναι πως πάνω από το 30% των φύλλων της εφημερίδας δόθηκαν σε νέους χώρους, σε ανθρώπους που μέχρι τώρα δεν είχαν επαφή με το ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι που βλέπουν τα δικαιώματά τους να ποδοπατούνται από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το ήδη φτωχό τους εισόδημα να συρρικνώνεται και άλλο από τα κυβερνητικά μέτρα, δέχτηκαν με ανακούφιση την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα για τη διαδήλωση στο Ναύπλιο. Η συζήτηση με τους κομμουνιστές άνοιγε αμέσως μόλις τα συνεργεία των διακινητών εμφανίζονταν στα καφενεία και συνεχιζόταν και μετά. Κοινός τόπος όλων των συζητήσεων τα λαϊκά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε οικογένεια εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στο Δήμο Πειραιά δόθηκαν περίπου 500 φύλλα, 100 περισσότερα από την προηγούμενη Κυριακή. Στην Κοκκινιά και στον Κορυδαλλό, από τα 600 που είχαν δοθεί πριν μία βδομάδα, την Κυριακή διακινήθηκαν πάνω από 700. Πρωτοφανή χαρακτηρίστηκε η επιτυχία της εξόρμησης στη Δραπετσώνα. Να σημειωθεί ότι οι συγκρίσεις γίνονται με την εξόρμηση της προηγούμενης Κυριακής, η επιτυχία της οποίας ήταν πάνω από τα αναμενόμενα.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι ο στόχος της ΚΟΠ για αύξηση της εκλογικής και πολιτικής επιρροής του Κόμματος είναι απόλυτα εφικτός. Η ανάπτυξη της δράσης της Οργάνωσης στο επόμενο διάστημα θα εκφραστεί με παραπέρα κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ, τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μέσα στο επόμενο εξάμηνο φιλοδοξία είναι να γίνει συζήτηση με διπλάσιους ανθρώπους απ' ό,τι οι ψηφοφόροι του Κόμματος στην περιοχή. Οι κομμουνιστές να έρθουν σε επαφή με εργαζόμενους που ψήφισαν άλλα κόμματα. Η κυριακάτικη εξόρμηση δεν ήταν καμπανιακού χαρακτήρα. Θα έχει συνέχεια και θα δεθεί με τα προβλήματα του κόσμου.

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

-- Στα πλαίσια της Οικονομικής Εξόρμησης, η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ πραγματοποιεί συνεστίαση αύριο Παρασκευή 24/1, στο κέντρο «Πύλης Μέγαρον».

-- Η ΚΟΒ Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών του ΚΚΕ διοργανώνει από κοινού με το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ εκδήλωση - συζήτηση για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, το Σάββατο, 25/1, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της, Αχαρνών 146.

- Προς τιμήν των 85 χρόνων του ΚΚΕ, η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση το Σάββατο 25/1/2003 και ώρα 9 μ.μ. στην Ελεούσα («Στην ταβέρνα του Καρβούνη»).

- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Προς το σχολείο της αγοράς», την Κυριακή 26/1, στις 10:30 π.μ., στην αίθουσα του βιβλιοπωλείου «Οιωνός» στη Λαμία (Κολοκοτρώνη 11). Θα μιλήσει μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Οι Κομματικές Οργανώσεις Ηλιούπολης του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση για τα 85 χρόνια του Κόμματος, την Κυριακή 26/1, στις 7 μ.μ., στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Οι Κομματικές Οργανώσεις Πετραλώνων και Θησείου του ΚΚΕ καλούν την Κυριακή, 26/1, στις 8.30 μ.μ., στη συνεστίασή τους στην ταβέρνα «Το Μαυρέλι» στο Κουκάκι.

- Σύσκεψη με θέμα την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τις συσπειρώσεις και τις συνεργασίες, διοργανώνει η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ τη Δευτέρα, 27/1/2003, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αιτωλοακαρνανίας. Θα μιλήσει ο Γ. Ποσοτίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΚΟ Περάματος του ΚΚΕ καλεί στη συνεστίαση που διοργανώνει την Παρασκευή, 31/1, στο κέντρο «Νεφέλη» (Πλούτωνος 4 και Λ. Ειρήνης στο Πέραμα).

- Η ΚΟΒ Παιδείας Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ καλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει στην Παλλήνη, την Κυριακή 9/2, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα τις εξελίξεις στην Παιδεία σε σχέση και με την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ και την εναλλακτική πρόταση του ΚΚΕ. Ομιλήτρια θα είναι η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ