ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Γενάρη 2003
Σελ. /36
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ
Καμιά εμπλοκή και συμμετοχή στον πόλεμο

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τη σχεδιαζόμενη επέμβαση των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ, εκφράζουν με ψήφισμά τους οι αντιστασιακοί του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ της Πολίχνης Θεσσαλονίκης που δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τη ματαίωσή της. «Εμείς οι αντιστασιακοί παλεύουμε για να αποτρέψουμε κάθε συμμετοχή στα σχέδια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και ζητάμε να γυρίσουν πίσω τα στρατευμένα παιδιά του λαού μας και να μην υπάρξει καμιά εμπλοκή και συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο», τονίζεται χαρακτηριστικά. Επίσης, οι αντιστασιακοί ζητάνε ειρηνική λύση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ για Κύπρο ενιαία ανεξάρτητη.

Οσον αφορά τα ιδιαίτερα προβλήματα που αφορούν τους αντιστασιακούς, εκφράζουν την απαίτηση να υλοποιηθεί ο σχετικός νόμος για την πλήρη αποκατάσταση των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης. Να ανεγερθούν μνημεία της ΕΑ σε όλες τις περιοχές της χώρας και το Επος της Αντίστασης να γίνει αντικείμενο μελέτης στα σχολεία της χώρας μας, για τη διαπαιδαγώγηση της νεολαίας στο πνεύμα του πατριωτισμού και της Αντίστασης. Τέλος, να διεκδικήσει η κυβέρνηση τις οφειλές της Γερμανίας, για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι χιτλερικοί κλπ.

Τα συνταξιοδοτικά «καίνε» τους Πολιτικούς Πρόσφυγες

Η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των επαναπατρισμένων πολιτικών προσφύγων

Τα σοβαρά προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες ήταν το θέμα της συνάντησης μελών της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με θέμα την ενημέρωσή τους πάνω στις αποφάσεις που πήρε η 9η Συνδιάσκεψη της ΠΕΕΠΠ και αφορούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ακόμα οι πολιτικοί πρόσφυγες.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» σχετικά με τη Συνδιάσκεψη και τις διαπιστώσεις της, ο Γρηγόρης Φώτου, πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ, τόνισε: «Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση παραμελεί με τον ίδιο τρόπο τα προβλήματά μας και μας έχει κατατάξει, ως φαίνεται, σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

«Βασικά προβλήματα είναι το συνταξιοδοτικό, που επίτηδες καθυστερεί η λύση του. Αυτό μαρτυρούν όλα τα στοιχεία και οι απαντήσεις που μας δίνουν. Δεν υπάρχει δηλαδή καμία διάθεση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης να λύσει τα συνταξιοδοτικά μας προβλήματα. Αυτό παρεμποδίζει την ομαλή ζωή των ίδιων των επαναπατρισθέντων που ζουν στη χώρα, αλλά και τους άλλους που δυστυχώς ακόμα παραμένουν, αναγκαστικά λέμε εμείς, στην προσφυγιά, που υπολογίζονται γύρω στις 15 χιλιάδες.

Δεύτερο θέμα είναι τα περιουσιακά. Ως γνωστό περιουσίες έχουν κατασχεθεί, έχουν δοθεί σε ημέτερους, έχουν καταπατηθεί και μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδοθεί στους νόμιμους δικαιούχους. Τρίτο θέμα είναι η ιθαγένεια, που αφορά κυρίως τα παιδιά που γεννήθηκαν έξω και συζύγους των μεικτών γάμων, γυναίκες και άνδρες. Παρ' όλο που υπάρχει νόμος που δίνει την ιθαγένεια στα άτομα αυτά μετά από 5 χρόνια παραμονή στη χώρα, υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που ζουν εδώ για δέκα χρόνια και πάνω, χωρίς να πάρουν ιθαγένεια».

Τα προβλήματα, πρόσθεσε ο Γρηγόρης Φώτου, θα λυθούν «μόνο με την καθημερινή μας πάλη, τη συσπείρωση γύρω από την Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων και τους συνεχείς αγώνες, μέσα από τις γραμμές του ταξικού μαζικού λαϊκού κινήματος. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για τη δικαίωσή μας», κατέληξε.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • O Σύνδεσμος Αγωνιστών Μέσης Ανατολής (ΠΣΑΜΑ) κόβει την πίτα του, αύριο Σάββατο 25.1.03, ώρα 12.30 μ.μ., στην ταβέρνα «τα Ξύλινα» του Δήμου Καισαριανής (λεωφορεία 223 και 224 μια στάση πριν το τέρμα).
  • Η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ κάνει τη συνεστίασή της, την Κυριακή 26.1.03, ώρα 1 μ.μ., στο κέντρο «ΚΙΒΩΤΟΣ» (πρώην ΚΑΣΤΕΛΟ), Καυτατζόγλου και Ράλλη, Πατήσια. Πληροφορίες τηλ.: 210-3220.183.

- Την Κυριακή 26.1.2003 κόβουν την πίτα τους τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

  • Σερρών, ώρα 11 το πρωί, σε αίθουσα του ΟΡΦΕΑ.
  • Δραπετσώνας, στα γραφεία του (Πόντου 46 Δραπετσώνα)
  • Αμαρουσίου, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του, Μιλτιάδου 4, Μαρούσι.
  • Ν. Ηρακλείου, ώρα 11 π.μ., στη «Βίλα ΣΤΕΛΛΑ».
  • Δάφνης, ώρα 11 π.μ., στα γραφεία του, Ελ. Βενιζέλου 25.
  • Αγ. Δημητρίου, ώρα 10.30 π.μ., στα γραφεία του, Σοφοκλέους 8.
  • Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Γκύζη - Τουρκοβουνίων κόβει την πίτα του, την Παρασκευή 31.1.03 και ώρα 5 μ.μ., στα γραφεία του, Νικηφόρου Λύτρα 26 (πίσω από τον Αγιο Ελευθέριο Αρεως).
  • Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα διοργανώνει το 6ο Συνέδριό του, τη Δευτέρα 27.1.2003 και ώρα 7 μ.μ. στο Θέατρο «ΑΛΦΑ» (Στουρνάρη και Πατησίων). Θα γίνει απολογισμός - προγραμματισμός της δράσης και θα εκλεγούν νέα όργανα. Καλούνται να συμμετέχουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται.
  • Το Κεντρικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) πραγματοποιεί τη χρονιάτικη συνεστίαση της Ενωσης, την Κυριακή 2 Φλεβάρη, στις 12 μ, στο κέντρο «ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΙΒΩΤΟΣ» (Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26, Πατήσια). Για προσκλήσεις και άλλες πληροφορίες, στα τηλέφωνα 210-5230.526 και 210-5230.534.

ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ TOY ΚΜΕ
Ενας κομμουνιστής δάσκαλός μας

Ο σύντροφός μας Γ. Μωραΐτης ήταν για εμάς, τα μέλη των εκπαιδευτικών τμημάτων του ΚΜΕ, το υπόδειγμα του κομμουνιστή δασκάλου. Με την καθοδήγησή του, λειτούργησαν για πάνω από δυο δεκαετίες τα τμήματα των νηπιαγωγών, των δασκάλων, των φιλολόγων και των φυσικομαθηματικών με αξιόλογη δραστηριότητα και έκδοση υλικού. Τελευταία εργαζόμασταν πάνω σε ειδικά εκπαιδευτικά θέματα που ο ίδιος προσπαθούσε να τα εντάξει ως πλευρές της πρότασής μας, για το ενιαίο 12χρονο σχολείο. Σταχυολογούμε μερικά από αυτά: «η λειτουργικότητα των χώρων του σχολικού κτιρίου και η χωροταξική κατανομή της σχολικής τάξης στο νηπιαγωγείο», «προγράμματα πανεπιστημιακών τμημάτων νηπιαγωγών», «μεθοδολογικές προτάσεις και κριτική προσέγγιση των βιβλίων και του μαθήματος της ιστορίας στο δημοτικό σχολείο», «η ενότητα του λογοτεχνικού φαινομένου στην Ελλάδα».

Ο Γ. Μωραΐτης ήταν για μας ένας πραγματικός κομμουνιστής δάσκαλος και άνοιξε τους ορίζοντες της σκέψης μας. Κάθε μια από τις συνεδριάσεις μας, ήταν μια ζωντανή διάλεξη για το πώς δένεται η θεωρία με την πράξη, η γνώση με τη δράση, η διαλεκτική σκέψη με τις αντιφάσεις της εποχής. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι «ρουφούσαμε» τα λόγια του και χαιρόμασταν τη γλωσσική ευφράδεια και το πηγαίο χιούμορ του. Ο Γ. Μωραΐτης επέμενε στον επίμονο διάλογο, στην ανταλλαγή επιχειρημάτων. Κυρίως, όμως, επέμενε, στα πνευματικά παιδιά του, όπως μας αποκαλούσε, στη γνώση της αστικής θεωρίας και παιδαγωγικής, ως προϋπόθεση για την κριτική της, από τη σκοπιά της μ-λ θεωρίας. Για κάθε μελέτη, μας «υποχρέωνε» να ακολουθήσουμε βασικές μεθοδολογικές αρχές: αποσαφήνιση του υπό εξέταση προβλήματος, αποδελτίωση του υλικού, προϋπάρχουσες μελέτες και βιβλιογραφία, σχέδιο εκπόνησης με καταληκτική ημερομηνία, «δέσιμο» της μελέτης με τις προτάσεις του Κόμματος, έκδοση του υλικού.

Ο ίδιος, μαζί με τη συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα, Ελένη Μωραΐτη, φρόντιζαν να είναι πάντοτε συνεπείς με αυτά που μας δίδασκαν. Ετήσιος προγραμματισμός στις συνεδριάσεις του γραφείου και των τμημάτων με γραπτές εισηγήσεις των υπευθύνων, συνεδριάσεις χωρίς αργοπορία, τοποθετήσεις όλων των μελών μέσα σ' ένα ευχάριστο, συντροφικό κλίμα. Απαιτούσε από εμάς τη σαφήνεια των επιχειρημάτων, τη σαφήνεια της σκέψης. Δεν ξεχνούμε τη δύσκολη περίοδο των αρχών του '90, που όλοι ήμασταν μουδιασμένοι από τις εξελίξεις από την ανατροπή του σοσιαλισμού, την καθαρότητα της σκέψης του και πώς έδενε τη μαρξιστική προσέγγιση, για τη μελέτη των προβλημάτων της εκπαίδευσης και του τόπου, στη βάση της εμπειρίας από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Στη βάση αυτή προχώρησε τη μαρξιστική σκέψη στο χώρο της παιδαγωγικής και της εκπαίδευσης ένα βήμα παραπέρα, επεξεργαζόμενος, εκτός των άλλων, το Σχολείο της Πολυτεχνικής Εκπαίδευσης.

Ο Γ. Μωραΐτης συχνά έλεγε ότι το κύρος του κόμματος και του ΚΜΕ ανεβαίνει μόνο όταν η ιδεολογική κατάρτιση είναι καθημερινό καθήκον μας. Οι συχνές αναφορές του στο έργο των κλασικών, κατέδειχνε την υποχρέωσή μας για την επιστροφή στο μ-λ βιβλίο, ως προϋπόθεση για τη δουλιά μας. Ο Γ. Μωραΐτης μας δίδαξε όμως, και πάνω από όλα, την κομμουνιστική ανιδιοτέλεια και σεμνότητα για τα προβλήματα του λαού μας.

Η απώλεια του συντρόφου μας και δασκάλου μας, Γ. Μωραΐτη φαίνεται ορατή όσο τίποτα άλλο, τούτες τις δύσκολες ώρες που περνάμε. Ο ξαφνικός χαμός του συντρόφου μας ήταν για μας, όπως και για όλους τους συντρόφους που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, αβάστακτος. Γνωρίζουμε ότι η καλύτερη προσφορά στη μνήμη του, όσο δύσκολο είναι να ειπωθεί κάτι τέτοιο, είναι η συνέχιση του έργου του στο ΚΜΕ, στο ΚΚΕ και στην υπόθεση της εργατικής τάξης, γενικότερα.

Σαν Γραφείο του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προβλημάτων του ΚΜΕ πήραμε την απόφαση να ονομάσουμε την αίθουσα συνεδριάσεών μας σε «Αίθουσα Γ. Μωραΐτης» και να δημιουργήσουμε στο ΚΜΕ το «Αρχείο του έργου του Γ. Μωραΐτη».

* Στη μνήμη του Γ. Μωραΐτη, συμβολικά και τιμητικά προσφέραμε 120 ευρώ στο ΚΚΕ και 120 ευρώ στο ΚΜΕ.

Προσφορά στην ΠΟΑΟ

Από μέρους του Παραρτήματος Αγ. Παρασκευής της ΠΕΑΕΑ, ο σ. Φλώρος Φάρκωνας προσφέρει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), 50 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ