ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Γενάρη 2003
Σελ. /36
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συντονίζονται με το Ναύπλιο διαδηλώνοντας

Αποφασισμένος να παλέψει για να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να καθορίσει τις εξελίξεις σε όφελός του, ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Μακεδονίας και Θράκης, ενώνει σήμερα τη φωνή του με τους χιλιάδες συναγωνιστές που θα διαδηλώσουν στο Ναύπλιο και σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στις αποφάσεις της Συνόδου των Υπουργών Εργασίας της ΕΕ που επεκτείνουν την επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης.

Στη Θεσσαλονίκη, λαός και νεολαία ετοιμάζονται να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 6.30 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Αντίστοιχα ο εργαζόμενος λαός της Κοζάνης προετοιμάζεται για τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 7μμ στην κεντρική πλατεία της πόλης. Φωνή καταδίκης θα υψωθεί και στις άλλες πόλεις της περιοχής μέσα από πικετοφορίες και μαζικές εξορμήσεις.

Το κάλεσμα για τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις θα μεταφερθεί και σήμερα με τις εξορμήσεις και τις περιοδείες που θα βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι την τελευταία ώρα. Πάντως, τα μηνύματα που προκύπτουν μέσα από την παγκινητοποίηση που έγινε τις προηγούμενες μέρες, βεβαιώνουν ότι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συνταξιούχοι και νεολαίοι, δάσκαλοι και καθηγητές, θα δώσουν μαζικό και αποφασιστικό παρών στο μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Επιβεβαιώνεται μέσα από τις αποφάσεις των φορέων που καθημερινά πληθαίνουν, διευρύνοντας μέσα από τα ιδιαίτερα αιτήματά τους το διεκδικητικό πλαίσιο αγώνα. Χτες η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις.

Επιβεβαιώνεται ακόμη από τους ίδιους τους εργαζόμενους στους χώρους δουλιάς όπου περιοδεύουν τα στελέχη του ΠΑΜΕ. Ετσι και χτες, εκφράστηκε ακόμη πιο δυναμικά μέσα από τις περιοδείες που έγιναν στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στην Παπαναστασίου, στον ΟΣΕ, στις βιοτεχνίες δέρματος, στα εμπορικά καταστήματα της πόλης, στα ιδιωτικά γραφεία, σε ξενοδοχεία της πόλης και στις κεντρικές αγορές.

Μέσα από τις περιοδείες των συνταξιούχων στα ΚΑΠΗ όπου κάλεσαν τους συναδέλφους τους να συμπορευτούν με τους εργαζόμενους και τη νεολαία στον αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ «για την τελική διάλυση των Εργασιακών, Ασφαλιστικών και Συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Να μην περάσει το νέο πετσόκομμα των συντάξεων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που ετοιμάζουν οι κ. Ρέππας και Νεκτάριος».

Στις 2 συγκεντρώσεις εργατών στο Μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Μενεμένη, αναδείχτηκε η αγωνία των εργαζόμενων για τις αρνητικές επιπτώσεις της εφαρμοζόμενης αντεργατικής πολιτικής και για τα νέα δεσμά που ετοιμάζουν κυβέρνηση - εργοδοσία - ΕΕ, καθώς και για τους κινδύνους για τα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας, που εμπεριέχει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ. Συνάμα εκφράστηκε και η διάθεσή τους να αντιπαλέψουν αυτή την προοπτική. Να αντισταθούν ενεργά χτίζοντας το δικό τους μέτωπο μαζί με το ΠΑΜΕ και τις άλλες δυνάμεις αντίστασης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση εργαζόμενων στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ, με την οποία σημείωσαν ότι η δική τους συμβολή στον αγώνα αυτόν θα ξεκινήσει με τη συμμετοχή τους στο σημερινό συλλαλητήριο.

Εκδηλώσεις σήμερα και στην υπόλοιπη Ελλάδα

Δεκάδες είναι οι εκδηλώσεις, συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, που οργανώνονται σε όλη τη χώρα, ενόψει της συνόδου των υπουργών Εργασίας στο Ναύπλιο, από τοπικές επιτροπές της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», εργατικούς και μαζικούς φορείς. Αρκετές είναι αυτές που έγιναν χτες και ακόμα περισσότερες αυτές που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, την ώρα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη διαδήλωση στο Ναύπλιο.

Στερεά Ελλάδα

Στη Φωκίδα: Το Εργατικό Κέντρο, σωματεία του ιδιωτικού τομέα και η ΕΛΜΕ καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση - συλλαλητήριο, που διοργανώνουν σήμερα, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο στην Αμφισσα.

Εύβοια: Συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας και στη συνέχεια πορεία στους δρόμους της πόλης διοργανώνουν σήμερα Παρασκευή 24 του Γενάρη, στις 7 μ.μ., το ΠΑΜΕ, η Επιτροπή Χαλκίδας της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και τα Σωματεία Οικοδόμων, Εργαζομένων «Κελαϊδίτη», ΚΕΜ, Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, η ΝΑΣ και η «Αγωνιστική Συμπαράταξη» Δήμου Χαλκίδας.

Θεσσαλία

Λάρισα: Σήμερα Παρασκευή, συλλαλητήριο πραγματοποιείται στη Λάρισα - στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Εργατικού Κέντρου - όπως αποφάσισε η διοίκηση του ΕΚΛ, ενώ θα συμμετάσχουν η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας κι άλλοι μαζικοί φορείς του νομού.

Κρήτη

Λασίθι: Εκδήλωση οργανώνει η τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ σήμερα Παρασκευή 24 του Γενάρη με θέμα «7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, αύξηση αποδοχών - συντάξεων, δημόσια κοινωνική ασφάλιση», σε αίθουσα τοπικού συλλόγου, στις 7 το απόγευμα.

Ηράκλειο: Συγκέντρωση σήμερα έξω από το ΙΚΑ Ηρακλείου μετά από κάλεσμα της τοπικής γραμματείας του ΠΑΜΕ και πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ρέθυμνο: Εκδήλωση της τοπικής κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, σήμερα στις 7 το απόγευμα και θέμα «Εργασιακές σχέσεις - 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο».

Χανιά: Η τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ, οργανώνει σήμερα, εκδήλωση με θέμα «Ασφαλιστικές ανατροπές, η συνέχεια», στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 7 το απόγευμα.

  • Πέλλα: Σύσκεψη για τη δημιουργία επιτροπής της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» διοργανώνεται αύριο Σάββατο 25 Γενάρη στις 5 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας. Στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας συμμετέχουν το Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών, το Συνδικάτο Οικοδόμων Γιαννιτσών, ο Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, το ΠΑΜΕ, η Επιτροπή Ειρήνης, η Νομαρχιακή Προοδευτική Συνεργασία, η ΠΕΑΕΑ, η Δημοτική Κίνηση Εδεσσας, η Δημοτική Κίνηση Γιαννιτσών, καθηγητές μέσης εκπαίδευσης.
Δεν περνά η τρομοκρατία

Με νύχια και με δόντια προσπαθούν να αποτρέψουν τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους του Ναυπλίου. Κινούμενη σ' αυτά τα πλαίσια και η διευθύντρια των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ στην Ελευσίνα Ν. Χατζηαντωνίου. Χτες το πρωί κυριεύτηκε από αντικομμουνιστική υστερία μόλις αντίκρισε τα μέλη της τοπικής επιτροπής «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» που θέλησαν να ενημερώσουν μαθητές για τη σημερινή διαδήλωση στο Ναύπλιο. Φωνάζοντας ότι δεν επιτρέπεται η πολιτική μέσα στις σχολές, θέλησε να εμποδίσει να μοιράσουν τα ενημερωτικά φυλλάδια. Οταν δεν τα κατάφερε άρχισε να γυρίζει τα τμήματα και να απειλεί τους μαθητές, ότι δεν πρέπει να τους ακούνε γιατί είναι κομμουνιστές. Οι μαθητές όμως, όχι μόνο πήραν τα υλικά αλλά έδωσαν και ραντεβού σήμερα στο Ναύπλιο.

«Αυτόχειρες» τέλος

Παραμονές της διαδήλωσης του Ναυπλίου και το στέλεχος του ΣΥΝ Δημήτρης Χατζησωκράτης, υπέρμαχος του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, επανήλθε χτες με άρθρο του στα «ΝΕΑ» στην πάγια θέση του, όπως και του κόμματός του, ότι πρέπει να κάνουμε σημαία την αντεργατική «Λευκή Βίβλο» του... σοσιαλδημοκράτη Ζακ Ντελόρ. Προέτρεψε δηλαδή τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν σήμερα για την υπεράσπιση του κειμένου που κήρυξε τη λεγόμενη «ελαστικότητα» στις εργασιακές σχέσεις και οδήγησε στα μέτρα που ανέτρεψαν κερδισμένα με αίμα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αν αυτή είναι η πρόταση της «άλλης» Ευρώπης που ευαγγελίζεται το Φόρουμ και υποστηρικτές του όπως ο Δ. Χατζησωκράτης, τότε χάρισμά τους. Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να «αυτοκτονήσουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ