ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Ολοι στο μεγάλο αντιπολεμικό ραντεβού στις 15 Φλεβάρη
  • Καλεί σε καθημερινή αντιπολεμική δράση, με κορύφωση το συλλαλητήριο στα Προπύλαια, στις 15/2
  • Απευθύνει πρόταση προς τους οργανωτές των άλλων αντιπολεμικών διαδηλώσεων για κοινή πορεία προς τη Βουλή και την αμερικάνικη πρεσβεία

Ανοιχτή πρόταση προς τους οργανωτές, αλλά και όσους πάρουν μέρος στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, που όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα πραγματοποιηθούν στις 15 Φλεβάρη στην Αθήνα, να συγκλίνουν οι πορείες σε κοινή κατεύθυνση προς τη Βουλή και την αμερικάνικη πρεσβεία, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, καλώντας ταυτόχρονα σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση στα Προπύλαια, στις 12 το μεσημέρι και στην πορεία αμέσως μετά προς τη Βουλή και την αμερικάνικη πρεσβεία.

Η ΕΕΔΥΕ επισημαίνει την ανάγκη όλοι όσοι αντιτίθενται στον νέο πόλεμο να πάρουν τη θέση τους στο μεγάλο αντιπολεμικό μέτωπο και να βρίσκονται σε καθημερινή κινητοποίηση, με κορύφωση το συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή υπογραμμίζει, σχετικά με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι: «Παρά την παγκόσμια κατακραυγή και την αντίθεση των λαών ενάντια στον προαποφασισμένο επιθετικό πόλεμο των ΗΠΑ και του NATO κατά του Ιράκ, οι τελευταίες εξελίξεις με την υπογραφή των κυβερνήσεων 8 ευρωπαϊκών χωρών ότι βρίσκονται στο πλευρό των ΗΠΑ για τον νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ, διαλύουν κάθε αυταπάτη και ψευδαίσθηση για τις προθέσεις της ΕΕ και την "επιτυχία" της Ευρωπαϊκής Προεδρίας να συνθέσει την κοινή ευρωπαϊκή θέση για το ζήτημα του Ιράκ».

«Συμφώνησαν οι "8" - συμπληρώνει - και οι υπόλοιποι αντιστέκονται ακόμα φραστικά, αφού είναι γνωστό ότι διαπραγματεύονται όχι για να μη γίνει ο πόλεμος, αλλά στον τρόπο επιβολής λύσης στο Ιράκ, διότι ήδη έχουν δώσει όλοι τους ομόφωνη στήριξη στις ΗΠΑ στη Σύνοδο Κορυφής του NATO στην Πράγα τον περασμένο Νοέμβρη και στη συνέχεια στην Κοπεγχάγη».

Σε ό,τι αφορά στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σημειώνει ότι: «Τον ίδιο θλιβερό ρόλο παίζει και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία διακηρύσσει ότι ο πόλεμος δεν είναι λύση, ενώ έχει υπογράψει και στην Πράγα και στην Κοπεγχάγη και την ίδια στιγμή παρέχει όλες τις διευκολύνσεις στις ΗΠΑ με τη βάση της Σούδας και παράλληλα οτιδήποτε άλλο ζητηθεί για να ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την επίθεση».

Η ΕΕΔΥΕ μπροστά σε αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις, μετά την προπαρασκευαστική επιτυχή σύσκεψη συνδικαλιστικών, κοινωνικών φορέων και προσωπικοτήτων που πραγματοποίησε στις 27/1 στην Αθήνα, καλεί όλους όσοι συμφώνησαν στη σύσκεψη αυτή, αλλά και όλους όσοι είναι αντίθετοι με τον νέο πόλεμο στο μεγάλο αντιπολεμικό μέτωπο σε καθημερινή κινητοποίηση, με κορύφωση το συλλαλητήριο στα Προπύλαια, το Σάββατο 15/2, στις 12 το μεσημέρι.

Οπως τονίζει, «το συλλαλητήριο αυτό είναι συνέχεια της συγκλονιστικής διαδήλωσης και κινητοποίησης στο Ναύπλιο, όπου οι χιλιάδες διαδηλωτές έστειλαν, μαζί με την αγανάκτησή τους για τις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ, το αντιπολεμικό μήνυμα του λαού μας και τη διάθεση του για αντίσταση - αντεπίθεση στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα».

Η ΕΕΔΥΕ δηλώνει πως αποφασιστικά μαζί με τις επιτροπές ειρήνης, τους εργατικούς, συνδικαλιστικούς, κοινωνικούς και άλλους μαζικούς φορείς, τους χιλιάδες διαδηλωτές που θα συγκλονίσουν την Αθήνα, θα καταδικάσουν τον πόλεμο των ΗΠΑ -ΝΑΤΟ, την υποκρισία της ΕΕ και θα απαιτήσουν από την ελληνική κυβέρνηση:

1) Να πει ΟΧΙ στον πόλεμο με ή χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

2) Να επιστρέψει το ελληνικό πλοίο από τον Περσικό.

3) Να κλείσει η βάση της Σούδας.

4) Να σταματήσει ΤΩΡΑ η ελληνική συμμετοχή και οι «διευκολύνσεις» στην προετοιμασία του πολέμου.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΘΗΝΑΣ «ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Ολοι στα Προπύλαια

Τη συμμετοχή της στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια και στην πορεία στη Βουλή και στην αμερικανική πρεσβεία, το Σάββατο 15 του Φλεβάρη, αποφάσισε η Επιτροπή Αθήνας της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή συνεδρίασε χτες το απόγευμα και προχώρησε σε εκτίμηση της κινητοποίησης στο Ναύπλιο. Τη χαρακτήρισε θετική, μαζική λαϊκή διαδήλωση, η οποία έστειλε τις πρέπουσες απαντήσεις στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, σε όλους τους «κεντροαριστερούς» και «κεντροδεξιούς» που απεργάζονται και συνυπογράφουν την ανατροπή των εργασιακών κατακτήσεων. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με ανάλογη δουλιά μπορούν να έρθουν ανάλογα και ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον, στην πάλη για ανατροπή της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής.

Εξάλλου, με αφορμή την προχτεσινή δήλωση των ηγετών οκτώ κρατών- μελών της ΕΕ ότι συντάσσονται με τα πολεμοκάπηλα σχέδια του Μπους, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αθήνας τονίστηκε ότι ο ελληνικός λαός και οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί τίποτα το καλό δεν έχουν να περιμένουν από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και την Προεδρία της ελληνικής κυβέρνησης. Αντίθετα, οφείλουν να πάρουν - με κάθε τρόπο - την κατάσταση στα χέρια τους για να αποτρέψουν τη νέα επιδρομή στη Μέση Ανατολή.

Γι' αυτό η Επιτροπή, αποδεχόμενη την πρόσκληση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, αποφάσισε να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια και στην πορεία στην αμερικανική πρεσβεία στις 15 του Φλεβάρη.

Στόχος της νέας αυτής κινητοποίησης είναι να εκφραστεί η λαϊκή αντίθεση στο νέο πόλεμο των ιμπεριαλιστών εναντίον του Ιράκ. Η ελληνική κυβέρνηση να απεμπλακεί άμεσα από κάθε σχετική διαδικασία (παραχώρηση της Σούδας, άλλων λιμανιών και βάσεων στους ΝΑΤΟικούς, παραχώρηση όποιας άλλης βοήθειας).

Σε αυτό το πλαίσιο, τις επόμενες μέρες στελέχη της «Δράσης» θα προχωρήσουν σε συσκέψεις και περιοδείες, προκειμένου να κινητοποιήσουν το λαό του Λεκανοπεδίου και να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στο νέο συλλαλητήριο. Να γεμίσουν οι δρόμοι της Αθήνας, σε άλλη μια προσπάθεια να αποτραπεί η νέα θηριωδία που ετοιμάζουν οι φονιάδες της «νέας τάξης πραγμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ