ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προκλητική παραβίαση ακαδημαϊκού ασύλου

Ασφαλίτες «μπούκαραν» στα ΤΕΙ Χανίων και πήραν 15χρονο εργαζόμενο εκεί, στην Ασφάλεια, για ανακρίσεις, ενώ προκάλεσαν τους σπουδαστές

ΧΑΝΙΑ (Ανταπόκριση Λ. Πίττακα).--

Παράνομα και προκλητικά, άντρες της Γενικής Ασφάλειας Χανίων, χτες, προχώρησαν σε παραβίαση του Πανεπιστημιακού Ασύλου στο Παράρτημα Χανίων του ΤΕΙ Κρήτης. Συγκεκριμένα, χτες το μεσημέρι στις 2.30μ.μ., «μπούκαραν», στην κυριολεξία, μέσα στο κτίριο και, παρουσία πολλών σπουδαστών, ζήτησαν με βίαιο τρόπο από 15χρονο που εργάζεται στην τραπεζαρία του Ιδρύματος, να τους ακολουθήσει στο Τμήμα, χωρίς καν να ενημερώσουν για το λόγο.

Σπουδαστές και μέλη της Πανσπουδαστικής, που βρίσκονταν στο χώρο αντέδρασαν άμεσα, ζητώντας να αφήσουν ελεύθερο το νεαρό εργαζόμενο και να απομακρυνθούν από το χώρο, γιατί παραβιάζεται το άσυλο. Οι άνδρες της Ασφάλειας, όμως, με άσκημο τρόπο, απαίτησαν από τους σπουδαστές να μην ανακατεύονται. Ενώ πρόβαλαν πως, δήθεν, δεν πρόκειται για παραβίαση ασύλου, ισχυριζόμενοι ότι ο νεαρός δεν είναι σπουδαστής αλλά εργάζεται εκεί. Μάλιστα, όταν οι σπουδαστές αντέκρουσαν τους ισχυρισμούς αυτούς και απαίτησαν την απομάκρυνσή τους από το χώρο των ΤΕΙ, οι 4 ασφαλίτες δε δίστασαν να τους βρίσουν με χυδαίες εκφράσεις...

Τελικά, και κατά πληροφορίες μας, ο ανήλικος νέος οδηγήθηκε στα γραφεία της Ασφάλειας, χωρίς την παρουσία των γονέων του ή κάποιου δικηγόρου όπως προβλέπει ο νόμος. Στη συνέχεια, έγινε γνωστό ότι η προσαγωγή του έγινε κατόπιν «καταγγελιών» στην Ασφάλεια για ανάμειξη του νεαρού σε κλοπή πλαστικού εξαρτήματος δικύκλου. Ο νεαρός τελικά κρίθηκε αθώος, αφού αποδείχτηκε ότι δεν είχε σχέση και αφέθηκε ελεύθερος.

Εντύπωση, όμως, προκαλεί το γεγονός ότι, ο νεαρός που σύρθηκε στην Ασφάλεια, είναι ένας από τους νεαρούς που, λίγο καιρό πριν, μαζί με άλλους συνομηλίκους του είχε κατηγορηθεί και συλληφθεί, για, δήθεν, ξυλοδαρμό Αμερικάνων ναυτών στο λιμάνι των Χανίων, που προκαλούσαν και απειλούσαν κατοίκους της πόλης. Κι αυτό, η σύλληψη των νεαρών, τότε, είχε γίνει μετά από απαίτηση των ίδιων των Αμερικανών...

Σοβαρή ένδειξη για το ότι η σύλληψη αυτή, του συγκεκριμένου ατόμου, δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός και δεν είναι τυχαία, αποτελεί και η συμπεριφορά των αξιωματικών που τον ανακρίνανε. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, «πονηρά», καλούσαν τον νεολαίο να μη φοβάται και ότι δεν πρόκειται να κατηγορηθεί για το δικαστήριο που εκκρεμεί σε βάρος του, για επίθεση σε βάρος των Αμερικανών ναυτών!

Καταγγελία ΠΚΣ

Με ανακοίνωσή τους οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας του ΤΕΙ Χανίων καταγγέλλουν την προκλητική παραβίαση του Πανεπιστημιακού Ασύλου από την ασφάλεια Χανίων, η οποία - όπως αναφέρουν - θύμισε άλλους καιρούς, «πέτρινες εποχές». Οι σπουδαστές στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν πως «το γεγονός αυτό έλαβε χώρα 2 μέρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις για το νομοσχέδιο που αφορά στο άσυλο της Εστίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου». Και, σημειώνουν, με αυτές τις μεθόδους γίνονται ξεκάθαρες οι προθέσεις της κυβέρνησης για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών.

Καταλήγοντας υπογραμμίζουν: «Μήπως είναι τυχαίο το γεγονός ότι το συγκεκριμένο άτομο που συνελήφθη, φέρεται να είχε εμπλακεί σε επεισόδιο με αμερικανοΝΑΤΟικούς φαντάρους, λίγο καιρό πριν, με αποτέλεσμα να αθωωθούν οι Αμερικανοί και το θύμα να μετατραπεί σε θύτη; Κάνοντας, έτσι, πράξη την "ουσία" του νομοσχεδίου για την ετεροδικία που ήρθε στη Βουλή από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

ΧΑΝΙΑ
Νεκρά ψάρια στον Κόλπο της Σούδας...

Οφείλεται στη ραδιενεργό ρύπανση από απεμπλουτισμένο ουράνιο;

ΧΑΝΙΑ.--

Καταγγελίες Χανιωτών για εντοπισμό νεκρών ψαριών στον Κόλπο της Σούδας, κοντά στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, έρχονται να επιβεβαιώσουν πληροφορίες σε δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη», στις 11 του Γενάρη, για ραδιενεργό ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής των Χανίων.

Υπενθυμίζουμε, όπως δημοσίευσε ο «Ρ», πως άρματα μάχης που καταφθάνουν στη Σούδα και έχουν συμμετάσχει σε πολεμικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων σε περιοχές όπου έγινε χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου, ξεπλένονται στη Σούδα και τα απόβλητα αυτών ρίχνονται στη θάλασσα, με αποτέλεσμα τη ραδιενεργό ρύπανσή της.

Αλλωστε, η πολυάριθμη παρουσία αεροσκαφών, υποβρυχίων και πλοίων στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση, πολλά από τα οποία είναι πυρηνοκίνητα, σε συνδυασμό με την απαγόρευση οποιουδήποτε φορέα της χώρας μας να κάνει έλεγχο στην αμερικάνικη βάση -σύμφωνα με το καθεστώς της σύμβασης που ισχύει - ενισχύει τις υποψίες και τους φόβους των κατοίκων για ραδιενεργό μόλυνση. Πολύ περισσότερο, όταν για την κινητικότητα αυτή δε δίνονται απαντήσεις από τους αρμόδιους για το αν υπάρχει κάποιος έλεγχος και γιατί τα όποια στοιχεία δε δημοσιοποιούνται.

Αυτό βέβαια δεν ανησυχεί και δεν απασχολεί καθόλου τους Αμερικάνους που έχουν σημάνει πολεμικό συναγερμό στη βάση της Σούδας, μπροστά στην επίθεση στο Ιράκ.

Ενόψει αυτής της κατάστασης, κατά πληροφορίες μας, μέσα στη βδομάδα, στην αμερικάνικη βάση πρόκειται να καταπλεύσουν 4 φρεγάτες, 1 γαλλική, 1 αμερικάνικη και 2 αγγλικές, ενώ μεταξύ 17 και 21 Φλεβάρη αναμένεται το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ».

Οι Αμερικάνοι δηλώνοντας αποφασισμένοι να αιματοκυλήσουν ένα ολόκληρο λαό, με μόνο στόχο τον έλεγχο των πετρελαίων στην περιοχή, με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης, έχουν μετατρέψει τα Χανιά και ολόκληρη την Κρήτη σε βασικό ορμητήριο θανάτου. Κάτι που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και για τη ζωή και υγεία του τοπικού πληθυσμού αλλά και όλης της Κρήτης, που θα πρέπει άμεσα να με τους αγώνες του να σταματήσει το έγκλημα. Στην κατεύθυνση αυτή βροντερή αναμένεται η φωνή και του κρητικού λαού, με τη συμμετοχή του στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια που οργανώνονται στις 15 του Φλεβάρη.

Αμεσα λοιπόν, θα πρέπει να πάρει θέση και να λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό για όσα συμβαίνουν στη βάση της Σούδας.

ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Ξεδιπλώνεται η αντίθεση στη δημιουργία ΝΑΤΟικού λιμανιού

Καθημερινά, ο ένας μετά τον άλλο οι φορείς της Καβάλας τάσσονται ενάντια στη δημιουργία ΝΑΤΟικού λιμανιού στον κόλπο των Ελευθερών, στη Νέα Πέραμο. Καταγγέλλουν την απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει σε στρατιωτικό ορμητήριο την περιοχή τους αλλά και την προσπάθεια των μηχανισμών της να κρατήσουν μυστική τη διαδικασία προκειμένου να αποφευχθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων.

Χτες βράδυ αναμενόταν να συνεδριάσουν ο Αγροτικός Σύλλογος και ο Συνεταιρισμός Ελευθερών προκειμένου μέσα από μαζικές διαδικασίες να εκφραστεί η αντίθεση των αγροτών της περιοχής. Στο μεταξύ, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Περάμου Καβάλας, με απόφασή του, τάσσεται στο πλευρό των φορέων που μέχρι στιγμής εναντιώνονται στα σχέδια της κυβέρνησης και των υπερατλαντικών «συμμάχων» της και απαιτούν να σταματήσει κάθε διαδικασία για την εγκατάσταση και λειτουργία ΝΑΤΟικού λιμανιού. Μάλιστα, σχολιάζοντας τις θέσεις των κυβερνητικών στελεχών που προβάλλουν το έργο ως αναπτυξιακό, σημειώνει πως κανένα στρατιωτικό έργο τέτοιας μορφής δεν είναι αναπτυξιακό. Γι' αυτό δηλώνει ότι οι κάτοικοι της περιοχής σε καμία περίπτωση δε θα συναινέσουν στην κατασκευή ενός τέτοιου έργου, που θα μπορούσε κάποια στιγμή να χρησιμοποιηθεί ενάντια στο σημαντικότερο αγαθό που λέγεται ειρήνη.

Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Περάμου Καβάλας αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Η μέχρι τώρα εμπειρία από τη χρησιμοποίηση ελληνικού εδάφους από τις "ειρηνευτικές" ΝΑΤΟικές δυνάμεις, σε άλλες περιοχές της χώρας μας, μας βάζει σε υποψία ότι η περιοχή μας θα μετατραπεί σε "απαγορευμένη ζώνη".

Το συγκεκριμένο έργο, κατά γενική ομολογία των τοπικών αρχών, προωθήθηκε με απόλυτη μυστικότητα. Ενα βάσιμο ερώτημα που μας βάζει σε σκέψεις και μας δημιουργεί σοβαρότατες ανησυχίες είναι ότι, αν το έργο αυτό ήταν χρήσιμο και αναπτυξιακό για τον τόπο μας, τότε θα διαφημιζόταν από όλους τους αρμόδιους πολιτικούς φορείς, με όλα τα μέσα και όλους τους τρόπους. Ενα μη αναπτυξιακό και βλαβερό έργο για την κοινωνία, δυστυχώς προωθείται πάντα όπως το συγκεκριμένο, με σκοπό την πρόληψη των αντιδράσεων των πολιτών. Θα αγωνιστούμε ενάντια στο ΝΑΤΟικό αυτό σχεδιασμό».

Μάλιστα καλεί το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευθερών να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τη θέληση της πλειοψηφίας των δημοτών και να αρνηθούν να δώσουν έγκριση για την υλοποίηση του έργου. «Θέλουμε τη δημοτική αρχή να μπει μπροστά στον αγώνα για την ανατροπή αυτών των σχεδιασμών», σημειώνει. Επίσης, καλεί όλους τους φορείς του νομού να εναντιωθούν στο έργο και να στηρίξουν τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ