ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Απαιτεί και διεκδικεί με αγώνες
  • Το χρέος πάνω από 12 δισ. δραχμές που - με συνευθύνη της κυβέρνησης - άφησε η διοίκηση Τράπαλη, κάνει αδύνατη τη λειτουργία του Δήμου
  • Συγκέντρωση του νικαιώτικου λαού την ερχόμενη Τρίτη, για να καταδικαστεί η κυβερνητική πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να απαιτηθούν λύσεις στα προβλήματα

Ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος
Ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος
Σε συγκέντρωση καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρόκριμα επιτυχίας της μεγάλης συγκέντρωσης στο Περιβολάκι που διοργανώνει την άλλη Τρίτη ο Δήμος Νίκαιας, προκειμένου ο κοκκινιώτικος λαός, μαζί με τη Δημοτική Αρχή, να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν και του στερούν, μετατράπηκε η χτεσινή συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Στέλιου Μπενετάτου για την οικονομική κατάσταση του Δήμου.

Οι εκπρόσωποι περίπου 100 μαζικών φορέων που παραβρέθηκαν αποδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι η νέα διοίκηση του Δήμου στηρίζεται από τους κατοίκους της Νίκαιας. «Καλούμε όλους τους πολίτες σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση και ανάπτυξη της Νίκαιας. Η λύση βρίσκεται στην ενότητα και στη δράση όλων μας, Η Δημοτική Αρχή, μαζί με τους δημότες, θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή και με κάθε τρόπο θα διεκδικήσει αυτά που μας ανήκουν. Η Νίκαια, η πόλη μας μπορεί και πρέπει να αναπτυχτεί», τόνισε ο Στ. Μπενετάτος.

Τα πρώτα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο νέος δήμαρχος επιβεβαιώνουν τις προεκλογικές καταγγελίες της «Δημοκρατικής Ενότητας». Με τη σημερινή οικονομική κατάσταση, ο Δήμος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις βασικές του ανάγκες.

  • Το συνολικό χρέος του Δήμου ανέρχεται στο ποσό των 35.767.639,50 ευρώ (12.187.823.161 δραχμές).
  • Υπάρχουν απλήρωτα εντάλματα για προμήθειες και έργα ύψους 9.721.000 ευρώ (3,5 δισ. δραχμές).
  • Τα χρέη από έντοκα δάνεια σε τράπεζες είναι 19.000.000 ευρώ (6,5 δισ. δραχμές).
  • Η κυβέρνηση προεκλογικά έδωσε στον εκλεκτό της τότε δήμαρχο Β. Τράπαλη προκαταβολή 4.300.000 ευρώ (1,5 δισ. δραχμές) από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2003 και μέρος του 2004, μειώνοντας έτσι δραστικά την οικονομική δυνατότητα του Δήμου. Το χρέος αυτό ο Δήμος πρέπει να το ξεχρεώσει σε 17 δόσεις των 250.000 ευρώ και πλέον.

«Δε θα κλαίμε τη μοίρα μας. Για το πρόβλημα θεωρούμε συνυπεύθυνη την κυβέρνηση που δεν έπρεπε να δώσει το 1,5 δισ. δρχ. προκαταβολή στον προηγούμενο δήμαρχο. Από τις πρώτες επαφές που είχαμε με τους κυβερνητικούς παράγοντες μείναμε με την εντύπωση ότι υπάρχει κατανόηση του προβλήματος. Ακόμα όμως δεν έχουμε δει κάποια ουσιαστική κίνηση εκ μέρους τους για τη λύση του», επισήμανε ο Στ. Μπενετάτος. Αναφερόμενος εξάλλου στον χαρακτηρισμό της Νίκαιας σαν «Ολυμπιακής πόλης» είπε ότι αυτό δεν μπορεί μόνο να σημαίνει τη διεξαγωγή στην περιοχή των αγώνων της άρσης βαρών, αλλά να σημάνει την αναβάθμιση της πόλης και της ζωής των κατοίκων της με κονδύλια που πρέπει να διατεθούν για το σκοπό αυτό.

«Σήμερα η κυβέρνηση εκχωρεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες χωρίς πόρους, μετατρέποντάς την έτσι στο μακρύ αρπαχτικό χέρι στην τσέπη που δημότη. Θέλουμε να απελευθερωθούμε από την πρακτική της μίζερης διαχείρισης και να βάλουμε στο κέντρο της προσοχής μας τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα. Διαφωνούμε με την άποψη της πλειοψηφίας της ΚΕΔΚΕ που λέει να ξεχάσουμε τα ρήματα "απαιτώ" και "διεκδικώ" και να πάμε στα ρήματα "σχεδιάζω" και "υλοποιώ". Εμείς νομίζουμε πως μπορούν να συνδυαστούν και τα δύο», υπογράμμισε ο δήμαρχος Νίκαιας.

«Δεν είμαστε δικομανείς, άλλα ό,τι χρειάζεται να πάει στον εισαγγελία, θα πάει», είπε τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε: «Εμείς θέλουμε να λυθούν τα προβλήματα. Η λογική μας δεν είναι "αυτός να μπει φυλακή", αλλά ο καθένας θα δώσει λόγο των πράξεών του». Ανέφερε μάλιστα και ορισμένα παραδείγματα των ημερών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, όπως για εργολαβίες καθαρισμού οικοπέδων που το κόστος τους έφτανε για να καθαριστεί όλο... το λεκανοπέδιο, ή για το ότι το φύτεμα μιας τριανταφυλλιάς απαιτούσε... πέντε μεροκάματα!

Τέλος, ο δήμαρχος κάλεσε όλους τους Νικαιώτες να συμμετάσχουν μαζικά στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις της 15ης Φλεβάρη και στην πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία, αλλά και να δώσουν δυναμική απάντηση στην προκλητική επίσκεψη ΝΑΤΟικών πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά από τις 19 - 24 του Φλεβάρη.

Ερχονται οι «σερίφηδες» των δήμων

Με γοργούς ρυθμούς προωθούν τις Δημοτικές Αστυνομίες στα πλαίσια της ενίσχυσης της καταστολής

Με περίπου 900 ένστολους θα στελεχωθεί και θα λειτουργήσει μέσα στο 2003 το νέο Σώμα Δημοτικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της κυβερνητικής βούλησης να διαμορφώσει έναν ακόμη κατασταλτικό μηχανισμό και μάλιστα ασφυκτικά δίπλα στον πολίτη, μέσα στη γειτονιά του.

Αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να είναι έτοιμα τα δύο κέντρα εκπαίδευσης των δημοτικών αστυνομικών, στα πρότυπα της ΕΛ.ΑΣ. Η εκπαίδευση θα γίνει σε δύο εξάμηνα από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Δύο μήνες θα διαρκέσει η εκπαίδευση του διοικητικού και οικονομικού προσωπικού (περίπου 300 άτομα) που θα στελεχώσουν το νέο σώμα. Η προκήρυξη των θέσεων θα γίνει από τις περιφέρειες στα τέλη του Φλεβάρη.

Το θέμα συζητήθηκε, ανάμεσα σε άλλα, στη συνάντηση που είχαν χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με τους γενικούς γραμματείς (ΓΓ) Περιφερειών, οι οποίοι θα αναλάβουν να συγκεντρώσουν τα αιτήματα των δήμων σε δημοτικούς αστυνομικούς και με βάση αυτά θα γίνει η κατανομή των θέσεων. Σύμφωνα με τον ΓΓ του υπουργείου, Β. Βαλασόπουλο, κατά προτεραιότητα θα εξυπηρετηθούν τα αιτήματα των ολυμπιακών δήμων και ακολούθως των αγροτικών περιοχών, όπου η Αστυνομία θα λειτουργεί στα πρότυπα της παλιάς Αγροφυλακής, κατόπιν διαδημοτικών συνεργασιών. Το υπουργείο υπολογίζει μέσα σε μία πενταετία να έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση όλων των δήμων με δημοτικούς αστυνομικούς.

Τη χθεσινή συζήτηση απασχόλησε και η επιχειρηματική δράση των δήμων και πώς αυτή θα κατοχυρωθεί στο νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης που διαμορφώνεται. Στις προθέσεις του υπουργείου είναι η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να διευκολυνθεί η συνεργασία των δήμων με το ιδιωτικό κεφάλαιο, μέσω συμβάσεων παραχώρησης έργων ή αρμοδιοτήτων στους ιδιώτες. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση των σχεδίων της για πλήρη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε επιχείρηση.

Κατά τα άλλα, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ζήτησε από τους ΓΓ Περιφερειών να συγκεντρώσουν τις ανάγκες των δήμων σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), τα οποία αναμένεται να προσφέρουν επιπλέον υπηρεσίες, κυρίως σε ό,τι αφορά στις συναλλαγές του πολίτη με ΟΓΑ και ΙΚΑ. Στο αίτημα των ΓΓ Περιφερειών για προσωπικό, το υπουργείο απάντησε ότι μέσα στο 2003 θα προκηρυχτούν νέες θέσεις, ωστόσο οι προσλήψεις θα γίνουν το 2004.

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Υποβαθμίζονται οι παιδικοί σταθμοί

Να καταβληθούν άμεσα οι μισθοί των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς, να επανέλθουν αυτοί στην ευθύνη του κράτους και να μην ιδιωτικοποιηθούν, απαιτεί ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος σημειώνεται ότι σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση μοίρασε το 2001 στους 600 παιδικούς σταθμούς 50 δισ. δραχμές, ενώ για το 2002 έδωσε 42 δισ. σε 1.323 παιδικούς σταθμούς. Αναφερόμενος ειδικά στην περιοχή αναφέρει πιο συγκεκριμένα ότι, για το Β΄ εξάμηνο του 2001 ο Δήμος Δελβινακίου Ιωαννίνων επιχορηγήθηκε με 36.354 ευρώ, ενώ για το 2002 επιχορηγήθηκε με 59.909 ευρώ. Τα έξοδα, όμως, μόνο για το 2002 ήταν 81.000 ευρώ για μισθούς και έξοδα συντήρησης, υποχρεώνοντας το Δήμο να μεταφέρει χρήματα από άλλους πόρους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί πρόσκαιρα το πρόβλημα. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Δήμο Ανω Καλαμά, αλλά και σε όλους τους Παιδικούς Σταθμούς του νομού.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται καθαρά ότι η πολιτική της κυβέρνησης μεταφέρει την ευθύνη της στην ΤΑ, με σκοπό τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και την αλλαγή χρήσης των παιδικών σταθμών (ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμό τους), αδιαφορώντας για την προσχολική αγωγή και τους εργαζόμενους. Η ΚΕΔΚΕ, η ΤΕΔΚ και η δημοτική αρχή έχουν σοβαρό μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση αυτή που την αφήνουν να "κυλάει" και δεν αντιδρούν δυναμικά στον καταλογισμό ευθύνης που τους χρεώνει η κυβέρνηση», τονίζει ο Σύλλογος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ