ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Παίζουν με ανθρώπινες ζωές

Ονόμασαν ξανά «φορτηγό» το επιβατικό «Κρήτη 2» και το έστειλαν ταξίδι, ενώ υπήρχε απαγορευτικό απόπλου

Χτες στις 8.30 το βράδυ, το επιβατηγό πλοίο «ΚΡΗΤΗ ΙΙ» με εντολή της πλοιοκτήτριας εταιρίας ΑΝΕΚ, δηλαδή των Βαρδινογιαννέων και την υπογραφή του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, «έσπασε» και πάλι το απαγορευτικό και απέπλευσε από το λιμάνι του Πειραιά, με προορισμό την Κρήτη, δίνοντας μάχη με τους θυελλώδεις ανέμους και τη σφοδρή θαλασσοταραχή δύναμης πάνω από 9 μποφόρ!

Το επικίνδυνο παιχνίδι, που έχουν ανοίξει με τις ζωές ναυτεργατών και επιβατών οι ακτοπλόοι εφοπλιστές και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε από την απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη, προκειμένου να ικανοποιήσει σχετική αξίωση της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, να τροποποιήσει το ΠΔ 852/76 «Περί απαγορεύσεως απόπλου εν περιπτώσει δυσμενών καιρικών συνθηκών». Το τροποποιημένο ΠΔ προβλέπει ότι, κατά τη διάρκεια απαγορευτικού, επιβατηγά ακτοπλοϊκά πλοία μετά από έγκριση του Κλάδου και της Επιθεώρησης Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων μπορούν να μετονομάζονται σε φορτηγά πλοία και να αποπλέουν.

Την πρώτη φορά που το «ΚΡΗΤΗ ΙΙ»... έγινε φορτηγό, στις 30 Γενάρη 2003, λίγο πριν εισέλθει στο λιμάνι του Πειραιά, ακριβώς λόγω της θαλασσοταραχής έσπασαν οι αλυσίδες που συγκρατούσαν νταλίκα στο γκαράζ του πλοίου. Αν το πλοίο εκείνη τη στιγμή ήταν μεσοπέλαγα, κανείς δε γνωρίζει ποια θα ήταν τα αποτελέσματα.

Το νέο απόπλου του «ΚΡΗΤΗ ΙΙ» καταγγέλλουν η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, κρούοντας σε σχετική καταγγελία τον κώδωνα του κινδύνου. Προειδοποιούν ότι «οι κίνδυνοι ενός νέου μεγάλου τραγικού ναυαγίου είναι μεγάλοι» και απαιτούν την ανάκληση της υπουργικής απόφασης για την τροποποίηση του ΠΔ 852/76, την απαγόρευση του απόπλου των πλοίων όλων των κατηγοριών κατά τη διάρκεια δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ακόμα να αποσυρθούν τα υπερήλικα - υποσυντήρητα πλοία που υπερβαίνουν το 25ο χρόνο από τη ναυπήγησή τους και να αντικατασταθούν με νέα σύγχρονα πλοία, βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων και βέβαια βελτίωση των όρων δουλιάς των ναυτεργατών για να μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους με, εκτός των άλλων, σύστημα εναλλαγής των πληρωμάτων 1 μέρα εντός του πλοίου 1 μέρα εκτός για ανάπαυση, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση.

Δεν τους σταμάτησε η δικαστική απόφαση

Από την πίσω πόρτα το «έσκασε»... χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, προκειμένου να αποφύγει τους εργαζόμενους του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Πάρνηθα, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης (φωτο). Οι εργαζόμενοι, μεταξύ άλλων, απαιτούν να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης και να καλυφθούν οι 280 περίπου κενές θέσεις με προσλήψεις αορίστου χρόνου.

Να σημειωθεί ότι προχτές με απόφαση του δικαστηρίου, μετά από προσφυγή της «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ Καζίνο Ξενοδοχείο Τελεφερίκ Πάρνηθας», κηρύχτηκαν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις που είχε αποφασίσει το σωματείο, και οι οποίες θα ξεκινούσαν από χτες και θα ολοκληρώνονταν την Παρασκευή. Παρ' όλα αυτά, οι εργαζόμενοι καταθέτοντας νέο αίτημα, που αφορά την ακαταλληλότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων, πραγματοποίησαν δίωρη στάση εργασίας από τις 2 μέχρι τις 4 τα ξημερώματα. Μέχρι αργά το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση των δυο σωματείων του συγκροτήματος με τον διευθύνοντα σύμβουλο του υπουργείο Ανάπτυξης και τη διοίκηση της ΕΤΑ.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Απαγορεύουν σε συνεργεία της Ζώνης να δουλέψουν

Οι «μπράβοι» της γερμανικής εταιρίας HDV, ιδιοκτήτριας, χάρη στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, χτες «τσαμπουκαλίδικα» απαγόρευσαν την είσοδο στο ναυπηγείο στους 20 από τους 60 εργατοτεχνίτες, μέλη συνεργείου της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, που έχει αναλάβει τις επισκευαστικές εργασίες του δεξαμενόπλοιου «ΑΖΟΡ». Σ' αυτούς που κατάφεραν να εισέλθουν στο ναυπηγείο τούς επέβαλαν κεφαλικό φόρο 25 ευρώ! Το δεξαμενόπλοιο βρίσκεται στο ναυπηγείο εδώ και λίγες μέρες προκειμένου να εκτελέσει την εργασία του δεξαμενισμού, η οποία δεν μπορεί να γίνει στη Ζώνη, καθώς της έχει απαγορευτεί η εγκατάσταση δεξαμενών. Η διοίκηση του ναυπηγείου, δηλαδή η γερμανική εταιρία, για να επιτρέψει την εκτέλεση της εργασίας, αξίωσε εκβιαστικά μέρος των επισκευαστικών εργασιών στο δεξαμενόπλοιο να εκτελεστούν από το ναυπηγείο. Και για να επιβάλει την αξίωσή της απαγόρευσε την είσοδο στους 20 εργατοτεχνίτες.

Το χτεσινό περιστατικό, της απαγόρευσης εισόδου και του κεφαλικού φόρου σε βάρος εργατοτεχνιτών της Ζώνης, δεν είναι καινούριο. Πρόκειται για μια κατάπτυστη τακτική της διοίκησης του ναυπηγείου, για να κόψει από τη Ζώνη ακόμα και αυτές τις ελάχιστες εργασίες. Ισχύει, μάλιστα, από τότε που ιδιοκτήτες ήταν... οι εργαζόμενοι (σύμφωνα με εκείνο το ερμαφρόδιτο καθεστώς 49% των μετοχών στους εργαζόμενους και 51% στην ΕΤΒΑ), δηλαδή τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κοντάκης και Γιάννης Μίχας, σημερινός νομάρχης Πειραιά, την οποία φρόντισαν να «κληροδοτήσουν» και στο νέο ιδιοκτήτη. Και όλα αυτά με την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Η εγκατάσταση δεξαμενών στη Ζώνη, που αποτελούν τα κύρια «εργαλεία» για τις επισκευαστικές εργασίες, αποτελεί ένα από τα «πάγια» και κύρια αιτήματα τόσο των σωματείων όσο και των επαγγελματοβιοτεχνών εδώ και δεκαετίες.

Από την πλευρά του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, ο γραμματέας του Κώστας Φάκαρος επισημαίνει: «Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η βρωμιά. Εμείς κάναμε σαφές ότι αν ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, οι εργολάβοι και τα συνεργεία που έχουν αναλάβει εργολαβίες στο ναυπηγείο θα σταματήσουν κάθε εργασία. Αυτή η τακτική δεν είναι τυχαία. Εντάσσεται στη διαλυτική πολιτική που έχει επιβάλει η κυβέρνηση σε βάρος της Ζώνης και θα απαντηθεί κατάλληλα».

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Στα σκουπίδια οι συμβασιούχοι

Το χορό των απολύσεων στις δημοτικές υπηρεσίες δρομολογεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα δημοτική αρχή στο Δήμο της Πάτρας, αλλά και ο ίδιος ο δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Καράβολας, στέλνοντας στην ανεργία 75 εργαζόμενους οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου.

Πιο συγκεκριμένα, οι 75 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν στο Δήμο της Πάτρας πριν από 2,5 περίπου χρόνια μέσω επιδοτούμενου προγράμματος (ΟΑΕΔ) διετούς διάρκειας, όταν έληξε η σύμβασή τους τον περασμένο Σεπτέμβρη έλαβαν τη διαβεβαίωση από τον τότε δήμαρχο Ευάγγελο Φλωράτο (ΝΔ) ότι θα μετατρέψει τη σύμβαση εργασίας τους σε αορίστου χρόνου. Η διαβεβαίωση αυτή δόθηκε από τον Ευ. Φλωράτο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις περασμένες δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές για προφανείς λόγους, αλλά τελικώς αποδείχτηκε ψευδής.

Ετσι όταν η δημοτική αρχή άλλαξε χέρια και κατέληξε στον «πράσινο» υποψήφιο, αποδείχτηκε η κοροϊδία: «είναι παράνομη η συνέχιση της απασχόλησης των συμβασιούχων», δηλώνει σήμερα η δημοτική αρχή.

Απέναντι στις παραπάνω μεθοδεύσεις, που αποδεικνύουν την τακτική των «εκλεκτών» του δικομματισμού, τακτική υφαρπαγής ψήφων, η Επιτροπή Αγώνα και η Προσωρινή Διοίκηση Σωματείου Εργαζόμενων ΑΔΕΠ, καλούν σε συλλαλητήριο σήμερα Τετάρτη 12 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι, μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, ενώ σε ανακοίνωσή τους τονίζουν: «Μας λένε ότι σειρά έχουν άλλοι άνεργοι τώρα!!! Μας λένε δηλαδή ότι το δικό μας μέλλον θα είναι η εκ περιτροπής δουλιά για τα παιδιά μας και τις οικογένειές μας, η εκ περιτροπής ικανοποίηση των αναγκών μας! Αυτό είναι το απάνθρωπο σύστημα που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση και ο δήμαρχος της Πάτρας, που θέλει το λαό με σκυμμένο το κεφάλι, θύματα της πιο μαύρης εκμετάλλευσης». Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Δε μας μένει άλλος δρόμος από αυτόν του αγώνα, να υπερασπιστούμε τη δουλιά μας, το ψωμί των οικογενειών μας. Ζητάμε την αλληλεγγύη του λαού της Πάτρας, των εργαζόμενων της πόλης, των σωματείων. Δεν έχουμε άλλο δρόμο. Θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος».

ΑΙΓΙΝΑ
Λαϊκή συνέλευση

Λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Αίγινας θα γίνει σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο του νησιού, με πρωτοβουλία του δήμου και μαζικών φορέων, προκειμένου να αποφασίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα ενάντια στη ραγδαία υποβάθμιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με το λιμάνι του Πειραιά που έχουν επιβάλει υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και εφοπλιστές.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Εγκρίθηκε το αγωνιστικό πρόγραμμα

Εικοσιτετράωρη απεργία κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου (ΕΚΖ) για τις 20 Μάρτη, την ημέρα, δηλαδή, που στις Βρυξέλλες στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αναμένεται να παρθούν αποφάσεις που θα ενισχύουν την απορρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις και θα συρρικνώνουν ακόμα περισσότερο τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΖ στη συνεδρίαση αυτή συζήτησε και το αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης της εργατικής τάξης της περιοχής για το πρώτο εξάμηνο του 2003 και κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν σε μια σειρά κινητοποιήσεις που θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα ενάντια στο βρώμικο πόλεμο κατά του λαού του Ιράκ, αλλά και την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, το ΕΚΖ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 14 Φλεβάρη στις 7 μ.μ., στις κινητοποιήσεις για δωρεάν και δημόσια Παιδεία 1 και 2 Μάρτη, στον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς με 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, στη μεγάλη συγκέντρωση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 20 - 21 - 22 Ιούνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ