ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Στα όρια της στασιμότητας το 2002

Ραγδαία πτώση του όγκου παραγωγής στα κεφαλαιουχικά και στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά

Κατακόρυφη πτώση χαρακτηρίζει τους ρυθμούς αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας το 2002, σε σημείο μάλιστα που να αγγίζει τα όρια της στασιμότητας. Αυτή είναι η επίσημη εικόνα, όπως αυτή αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δημοσιοποιήθηκαν χτες. Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, που αφορούν στο δωδεκάμηνο του 2002, εκτός από την ισχνή αύξηση (μόλις 0,7%), καταδείχνουν επίσης ραγδαία πτώση του όγκου παραγωγής σε μια σειρά βασικών κλάδων, όπως τα κεφαλαιουχικά και τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Η πτώση αυτή αντανακλά - εκτός των άλλων - και τον εκτοπισμό των ντόπιων προϊόντων από εισαγόμενα, που αποτυπώνεται και στο συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.

Η εικόνα που παρουσίασε το περσινό δωδεκάμηνο (Γενάρης-Δεκέμβρης 2002) η βιομηχανική παραγωγή της χώρας, συγκριτικά με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2001, είναι η ακόλουθη:

  • Ο δείκτης παραγωγής βιομηχανίας (μεταποίηση) εμφανίζει πενιχρή αύξηση 0,7% έναντι αύξησης 1,8% το 2001 σε σχέση με το 2000. Υπάρχει δηλαδή ουσιαστική επιδείνωση, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι 9 από τους 22 κλάδους της μεταποίησης παρουσιάζουν σημαντική πτώση στον όγκο παραγωγής σε ποσοστά που κυμαίνονται από 1,4% μέχρι και 32,2%. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στις συσκευές ραδιοφωνίας, τηλεόρασης, επικοινωνιών και ακολουθεί ο κλάδος του επίπλου με πτώση 14,4%. Αντίθετα, αύξηση 31,1% παρουσιάζουν οι εκτυπώσεις-εκδόσεις και ο κλάδος της ανακύκλωσης με 20%
  • Η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών για τη μεγάλη βιομηχανία γνωρίζει μεγάλη πτώση κατά 8,1% (έναντι αύξησης 5,1% το 2001). Ακόμη μεγαλύτερη (13,9%) είναι η κάμψη της παραγωγής στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά που το 2001 εμφάνισαν κάμψη 1,8%.

Οσον αφορά στο γενικό δείκτη βιομηχανικής παραγωγής (Ορυχεία- Λατομεία-Βιομηχανία-Ηλεκτρισμός- Αέριο-Νερό), τα στοιχεία της ΕΣΥΕ μάς πληροφορούν πως σημείωσε αύξηση σε μέση ετήσια βάση σε ποσοστό 1,5% από 1% το 2001. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση της παραγωγής των ορυχείων και λατομείων.

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ΕΛΠΕ θα τα πουλήσουμε!

Επιμένει η κυβέρνηση να ξεπουλήσει στο άμεσο μέλλον τα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), και διά του υπουργού Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλου, που χθες ανακοίνωσε ότι «εμμένουμε στις επιλογές μας για την ανεύρεση στρατηγικών συμμαχιών», δίνει το στίγμα πως άμεσα ξεκινούν οι διαδικασίες για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ομίλου. Βέβαια, όπως ο ίδιος σημείωσε, δε θα ακολουθηθεί το μοντέλο του προηγούμενου διαγωνισμού που απέτυχε, αλλά θα εξεταστούν όλες οι δυνατές παράμετροι για την κατ' ευφημισμόν σύμπραξη συμμαχιών, αφού πρόκειται για ξεπούλημα. Ασχετα πάντως αν θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο με το προηγούμενο (προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού), η αναφορά του Α. Τσοχατζόπουλου, πρέπει να ερμηνευτεί περισσότερο ως αιχμή κατά του υπουργού Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη, ο οποίος σχεδίασε και προκήρυξε το αποτυχημένο διαγωνισμό, παρά ως προσωπική διαφοροποίηση των μεθόδων ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα της υπουργικής διάσκεψης που θα γίνει στις 13 και 14 στη Θεσσαλονίκη με θέμα το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ, προανήγγειλε επαναπροκήρυξη των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ), διότι, όπως είπε, η προκήρυξη που έγινε από το υπουργείο Οικονομίας δεν αφορούσε τις μικρές επιχειρήσεις. Κατά τον Α. Τσοχατζόπουλο, στα ΠΕΠ θα πρέπει να ενταχθούν και επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 8 άτομα και οι προϋποθέσεις κάλυψης του τζίρου να ρυθμίζονται ανάλογα. Επίσης, σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως είπε, θα ξεκινήσει και η λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Β/Δ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
Καταγγέλλεται το προεδρείο της ΕΣΕΕ

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων καταγγέλλει δημόσια με ανακοίνωσή της το προεδρείο της ΕΣΕΕ, για τη στάση που κρατά απέναντι στους μικροεπαγγελματίες, σχετικά με το θέμα της συνάφειας. Η στάση της εκφράζεται και μέσα από συγκεκριμένα έγγραφα προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αλλά και σε πολιτικά πρόσωπα.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας γίνεται αναφορά, ενδεικτικά, στα έγγραφα Φ3 8323 της 10/1/2002 και δελτίο Τύπου 4/2/2003, και σημειώνει ότι βασικά γνωρίσματά τους αποτελούν οι προκλητικές αναφορές στις σχετικές «ευεργετικές» ρυθμίσεις, οι πανηγυρισμοί για τη μεγάλη τους επιτυχία, η συνεχής αναφορά τους στη φοροδιαφυγή και η ικανοποίησή τους για αυξημένα έσοδα του υπουργείου Οικονομικών.

«Το προεδρείο της ΕΣΕΕ», σημειώνεται στο δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας, «αποφεύγει σταθερά έστω και έμμεσα να αναφερθεί στο αίτημα για αναστολή του μέτρου, στο όργιο του εκβιασμού και της τρομοκρατίας, που ασκήθηκε με τις συνεχείς δηλώσεις υπουργού και υφυπουργού και τις αντίστοιχες πιέσεις από τις υπηρεσίες, στους χιλιάδες συναδέλφους που εξαναγκάστηκαν να οδηγηθούν στο δανεισμό από τράπεζες και τοκογλύφους για να πληρώσουν τις ληστρικές συνάφειες».

Επίσης, καταγγέλλεται ότι το προεδρείο δεν έχει αναφερθεί «ούτε στην παραγραφή της χρήσης του 1993 που επήλθε στις 31/12/2002 ούτε στην παραγραφή όλων των χρήσεων μέχρι το 1997 που επέρχεται στις 31/12/2003 και τους το απέκρυψε. Ακόμα δεν κάνει καμία αναφορά στο ότι όσοι υπέβαλαν δηλώσεις συνάφειας για το 1999-2001 παραμένουν με τα έτη αυτά ανοιχτά για νέα συνάφεια και νέες δηλώσεις και ότι η διαδικασία της συνάφειας ανά τριετία ισχύει, παραμένει και συζητιέται - ποιος ξέρει για πόσο - η "προαιρετική" της καθιέρωση ανά έτος».

Πέντε μνηστήρες για τη μονάδα της Ρόδου

Πέντε είναι τα επιχειρηματικά σχήματα που διαγκωνίζονται για την κατασκευή της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρόδο ισχύος 120MW. Ετσι, αφού ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες για τη μέγιστη διασφάλιση των ιδιωτικών συμφερόντων, με ειδικές προσθήκες στο διαγωνισμό, χτες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ανακοίνωσε τους επιχειρηματίες που κατάθεσαν δεσμευτικές προσφορές για την κατασκευή της μονάδας.

Τα επιχειρηματικά σχήματα είναι τα εξής:

1. «Ρόδος - Παραγωγή και Εμπορία Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ» (μέτοχοι ο όμιλος Μυτιληναίου, «Rolls Roycc» και «Δομική Κρήτης ΑΕ»).

2. «Ηλεκτρική Εταιρία Νοτίου Αιγαίου ΑΕ - Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας» (μέτοχοι οι εταιρίες BWSC, MITSUI, «Αθηνά» και ΙΤΑ).

3. «ΔΕΗ Ρόδος ΑΕ».

4. «HE&D Ενεργειακή και Εμπορική Ρόδου ΑΕ» (μέτοχοι οι εταιρίες «Ελληνική Τεχνοδομική», «Ιντρακόμ» και «Ακτωρ»).

5. «Prom Energy Ρόδος ΑΕ για την Παραγωγή Μεταφορά και Διανομή και Εμπορία Ηλεκτρικής Ενέργειας» (μέτοχοι οι εταιρίες ENEL - «Prometheus Gas» - «Damco Energy»).

ΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΨΩΜΙΟΥ
Παράνομα συμφέροντα λυμαίνονται τον κλάδο

Η Συντεχνία Αρτοποιών καταγγέλλει την επίθεση που δέχτηκε ο πρόεδρός της την περασμένη Κυριακή

Παράνομα συμφέροντα που λειτουργούν με την ανοχή της κυβέρνησης, καταστρατηγώντας τη νομοθεσία που διέπει την παραγωγή και διακίνηση άρτου, καταγγέλλει η Συντεχνία Αρτοποιών Αθήνας Προαστίων και Περιχώρων, φωτογραφίζοντας τους υποκινητές της επίθεσης που δέχτηκε την προηγούμενη Κυριακή ο πρόεδρος της Συντεχνίας Α. Χρήστου. Αυτό προκύπτει από όσα ανέφεραν χτες οι εκπρόσωποι της Συντεχνίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το συγκεκριμένο περιστατικό.

Με τα όσα καταγγέλλουν οι αρτοποιοί αφήνουν να εννοηθεί ότι η επίθεση που δέχτηκε ο Α. Χρήστου δεν είναι άσχετη με την εντατικοποίηση της προσπάθειας του κλάδου να εμποδίσει την παράνομη παρασκευή και διάθεση άρτου την Κυριακή. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας την προηγούμενη Κυριακή το πρωί αντιπροσωπεία της Συντεχνίας επιχείρησε να εμποδίσει αλυσίδα φούρνων να βγάλει ψωμί. Η αντιπαράθεση, ανέφεραν, ήταν τόσο έντονη ώστε υπήρξε παρέμβαση της αστυνομίας με τη διαδικασία του αυτόφωρου.

Οι αρτοποιοί καταγγέλλουν ότι η παραβίαση της αρτοποιητικής νομοθεσίας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις με την ανοχή της κυβέρνησης που κάνει τα στραβά μάτια από την παράνομη κατασκευή άρτου κατά τις Κυριακές και την υποβάθμιση των πρώτων υλών μέχρι τις λεγόμενες «ζεστές γωνιές» των σούπερ μάρκετ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ