ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Δραματική η κατάσταση της κτιριακής υποδομής

Συζητήθηκαν δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από τη δυναμική κινητοποίηση των συμβασιούχων του ΑΠΘ τον περασμένο Σεπτέμβρη

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τη δυναμική κινητοποίηση των συμβασιούχων του ΑΠΘ τον περασμένο Σεπτέμβρη
Δραματική είναι η κατάσταση με το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αφού ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των φοιτητών χωρίς αντίστοιχη βελτίωση των εγκαταστάσεων του ιδρύματος.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης, αλλά ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, ισχυρίστηκε ότι ναι μεν αυξάνεται ο αριθμός των φοιτητών αλλά, παράλληλα, αυξάνονται και οι πόροι που δίνονται στο πανεπιστήμιο. Ισχυρίστηκε ότι για την τετραετία 2001-2004 το ΑΠΘ θα πάρει 52 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία αρκετά διατίθενται για τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Είπε, δε, ότι το 2002 δόθηκε και συμπληρωματική χρηματοδότηση 590.000 ευρώ.

Ο Γ. Χουρμουζιάδης τόνισε ότι το κτιριακό πρόβλημα είναι ένα πρόβλημα που ταυτίζεται με τη λειτουργία του Αριστοτέλειου και μάλιστα δεν υπάρχουν πια χώροι για να κτιστούν κτίρια. Το πανεπιστημιακό campus (συγκρότημα), είπε, είναι ένα οικολογικό εξάμβλωμα και δεν υπάρχουν χώροι για να προχωρούν οι φοιτητές, πράγμα που σημαίνει ότι είναι άμεση ανάγκη να βρεθούν οικόπεδα. Υπάρχουν, είπε, χώροι, όπως μια έκταση κοντά στο Τεχνολογικό Πάρκο, και πρέπει να βρεθούν τα απαραίτητα χρήματα για να χτιστούν κτίρια. «Ο κίνδυνος είναι άμεσος - κατέληξε. Ολα αυτά τα χρήματα που περιγράψατε και που δε χρειάζεται κανένας να τα αμφισβητήσει φοβούμαι ότι τελικά δεν κατευθύνονται με τους ρυθμούς που πρέπει ώστε κάποια στιγμή το Πανεπιστήμιο να μπορέσει να αναπνεύσει και να παράγει το έργο που πρέπει».

Συνεχίζεται η εκκρεμότητα με τους συμβασιούχους

H άρνηση της κυβέρνησης να εντάξει τους συμβασιούχους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σε θέσεις αορίστου χρόνου δημιουργεί στο ίδρυμα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, ενώ οι εργαζόμενοι προχώρησαν ήδη σε κινητοποιήσεις.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης και ο υφυπουργός Παιδείας, Ν. Γκεσούλης, απέδωσε το πρόβλημα στο «ιδιόμορφο» εργασιακό καθεστώς που ισχύει γι' αυτούς τους υπαλλήλους. Είπε ότι αυτοί δούλευαν σε έναν ιδιώτη εργολάβο που έκανε εργασίες στο Πανεπιστήμιο και δεν είχαν καμία εργασιακή σχέση με το ίδρυμα. Ωστόσο, τόνισε, βρέθηκε η ρύθμιση να γίνει προκήρυξη των θέσεων μέχρι το τέλος Μάρτη με αυξημένη μοριοδότηση για τους συγκεκριμένους συμβασιούχους.

Ενα μέρος του θέματος κάλυψε η απάντηση του υφυπουργού, είπε ο Γ. Χουρμουζιάδης, αφού η ουσία της Ερώτησης αναφερόταν σε νόμο που προέβλεπε τις διαδικασίες με βάση τις οποίες θα μπορούσε να ενταχθεί σε θέσεις αορίστου χρόνου ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού του πανεπιστημίου. Μάλιστα, υπάλληλοι με συμβάσεις που ξεπερνούσαν τα δύο χρόνια κατέθεσαν τα χαρτιά τους μέχρι το Νοέμβρη που έληγε η προθεσμία αλλά καμία απάντηση δε δόθηκε στους συγκεκριμένους συμβασιούχους.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Αντιδρούν στις συμπτύξεις τμημάτων

«Οι μαθητές δεν είναι σαρδέλες», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Χανίων, καταγγέλλοντας τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Δήμο Χανίων για αδράνεια και υποβάθμιση της Παιδείας στην περιοχή, καθώς και πλήρη ταύτισή τους με τις πιο επαχθείς για τη δημόσια δωρεάν Παιδεία πολιτικές του υπουργείου παιδείας.

Συγκεκριμένα, ο σύλλογος τονίζει το σοβαρό κτιριακό πρόβλημα των σχολείων στο νομό, που αντί να αντιμετωπίζεται με την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων γίνονται συνεχώς συμπτύξεις τμημάτων, με αποτέλεσμα μαθητές και δάσκαλοι να είναι αναγκασμένοι να κάνουν μάθημα ο ένας πάνω στον άλλο και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς χώρο αύλισης.

Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, τονίζεται πως «οι γονείς υφίστανται τον εκβιασμό: "Αν θέλετε το σχολείο των παιδιών σας να γίνει ολοήμερο, δεχτείτε τον υποβιβασμό του και τις συμπτύξεις τμημάτων".

Στην αριστουργηματική αυτή πολιτική του υπουργείου Παιδείας έρχεται να προστεθεί η έλλειψη κονδυλίων για σχολική στέγη, αλλά και η αδράνεια και υποβάθμιση της περιοχής από την πλευρά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Χανίων».

Κλείνοντας την ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών υπογραμμίζει πως «μόνος χαμένος από τις συμπτύξεις και τον υποβιβασμό θα είναι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, που θα κληθούν να κάνουν μάθημα κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, με μεγάλο αριθμό μαθητών σε κάθε τμήμα, με μόνο κέρδος το "ολοήμερο παιδοφυλακτήριο". Αυτή λοιπόν είναι η δουλιά του σχολείου, να κρατάει απλά τα παιδιά όσο οι γονείς δουλεύουν, χωρίς κανένα εκπαιδευτικό έργο;».

ΣΣΕ εργαζόμενων στους δήμους

Υπογράφτηκε μεταξύ του υφυπουργού Εσωτερικών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ ΟΤΑ) ειδική συλλογική σύμβαση εργασίας, με την οποία ρυθμίζονται οι όροι και οι συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων στους δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυτών. Οι διατάξεις της σύμβασης ισχύουν από την αρχή του έτους και προβλέπουν 32 εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησης αποκλειστικά για όσους εργάζονται σε χωματερές, αποκομιδή απορριμμάτων, ταφή και εκταφή νεκρών, ασφαλτόστρωση, αποχέτευση, αφοδευτήρια, συνεργεία συντήρησης αυτοκινήτων απορριμματοφόρων και οικοδομικές εργασίες.

Οσοι εργάζονται αποκλειστικά στις χωματερές, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου εργασίας, δικαιούνται πέντε μέρες επιπλέον κανονική άδεια το χρόνο. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που αναφέρονται στη σύμβαση, με τη συμπλήρωση πέντε χρόνων εργασίας, δικαιούνται τρεις μέρες επιπλέον άδεια το χρόνο.

Το Μάρτη εκλογές σε ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ

Στις 15 του Μάρτη θα διεξαχθούν τελικά οι εκλογές για την ανάδειξη του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), καθώς την 1η του ίδιου μήνα που κατέληξαν προχτές η δήμαρχος Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, και ο απερχόμενος και εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος του οργάνου, Π. Κουκουλόπουλος, θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ.

Χτες συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή και το ΔΣ της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), οπότε και επαναλήφθηκαν οι ριπές νομαρχών που πρόσκεινται στη ΝΔ εναντίον της υπερνομάρχη Αθήνας -Πειραιά, Φ. Γεννηματά, η οποία ανέβαλε - λόγω καιρικών συνθηκών όπως ισχυρίστηκε - τις προγραμματισμένες για χτες εκλογές ανάδειξης του νέου ΔΣ. Οι εκλογές, με προχτεσινή απόφαση της Φ. Γεννηματά, θα γίνουν στις 5 του Μάρτη.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Στην Εισαγγελία τα πορίσματα της Επιθεώρησης

Τα πορίσματα της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης θα διαβιβάζονται στην Εισαγγελία για έρευνα, αν προκύπτουν ποινικά αδικήματα και ταυτόχρονα οι αποφάσεις των δικαστηρίων θα διαβιβάζονται στην Επιθεώρηση, προκειμένου να λαμβάνονται πειθαρχικά μέτρα. Σ' αυτή την απόφαση κατέληξαν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλλάκης με τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Κ. Δαφέρμο κατά τη χτεσινή συνάντησή τους.

Ο Κ. Δαφέρμος δήλωσε ότι τα προβλήματα είναι μεγάλα και γι' αυτό θα πρέπει να δίνονται εκατέρωθεν στοιχεία, χωρίς να αναμειγνύεται η Διοίκηση στο έργο της Δικαιοσύνης. Επίσης, πρόσθεσε ότι έχει αποστείλει επιστολές στους αρχηγούς των κομμάτων με την παράκληση να γνωστοποιούν στην υπηρεσία του για οτιδήποτε υποπέσει στην αντίληψή τους και θεωρούν ότι πρέπει να διερευνηθεί.

Για τον κοινωνικό ρόλο του κινηματογράφου

Σε ανοιχτή σύσκεψη με θέμα «τον κοινωνικό ρόλο του κινηματογράφου», καλεί η Κινηματογραφική Ομάδα της ΚΝΕ, την Κυριακή 16/1, στις 6 το απόγευμα, στο μπαρ του κτιρίου της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ