ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Μάρτη 2003
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Πέφτουν οι μάσκες» για σχέση «17Ν» - Αριστεράς

Συνέντευξη στο «Ρ» της Μαίρης Μπόσση

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο «Ριζοσπάστη» παραχώρησε η Μαίρη Μπόσση, Δρ. Διεθνών Σχέσεων, με αφορμή τη διεξαγωγή της δίκης της «17Ν», η οποία αναδεικνύει πολλές από τις σημαντικές πλευρές, που επιχειρείται σήμερα να κρυφτούν, για την οργάνωση - μηχανισμό που για 27 χρόνια αξιοποιήθηκε πολύμορφα, ώστε να χτυπηθεί και να συκοφαντηθεί το λαϊκό κίνημα.

Η συζήτηση με την κ. Μπόσση έχει ως εξής:

- Η δικαιολογία των διωκτικών αρχών για την πολύχρονη δράση της «17Ν» είναι ότι «27χρόνια ήμασταν ανίκανοι». Μέσα σε μια βδομάδα, όμως, εμφανίστηκαν να μεταβλήθηκαν σε «σούπερ κράτος». Ακόμα, όμως, και αν αποδεχτούμε ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν το «άλλοθι» της ανικανότητας για τα χρόνια της απραξίας, να υποθέσουμε ότι και η CIA είναι ανίκανη, αφού, απ' όσο γνωρίζουμε, ήρθε κλιμάκιό της εδώ στην Ελλάδα για τη σύλληψη της «17Ν» από τη δεκαετία του '80;

- Από το 1975 μέχρι και σήμερα, οι έρευνες για την τρομοκρατία βασίστηκαν σε μια συνεργασία μακράς διάρκειας και βάθους μεταξύ ελληνικών και ξένων διωκτικών Αρχών και υπηρεσιών ασφαλείας. Σ' αυτή τη συνεργασία προεξέχων υπήρξε ο ρόλος των ΗΠΑ, οι οποίες είχαν και τα περισσότερα θύματα.

Η εξήγηση περί ανικανότητας των ελληνικών διωκτικών αρχών μόνον απλοϊκή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, πέραν του ότι εξυπηρέτησε τη «νομιμοποίηση» του μύθου της «17Ν». Ανατρέχοντας στην πρόσφατη ιστορία μας, είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε στις «πολύ καλές επιδόσεις» των διωκτικών Αρχών - κατά τη διάρκεια της χούντας, αλλά και της μεταπολίτευσης.

Eurokinissi

Από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, αποτύπωσε επιπλέον την ύπαρξή του ο προσδιοριζόμενος ως αντιεξουσιαστικός χώρος, ο οποίος έχει επίσης καταγραφεί και παρακολουθηθεί εξονυχιστικά από πλευράς Αρχών. Με βάση τα παραπάνω, εκτιμάται ότι οι διωκτικές αρχές δε θα είχαν κανένα πρόβλημα διείσδυσης στον ευρύτερο αριστερό χώρο.

- Ακούσαμε τον κ. Ξηρό να δηλώνει ότι «εγώ δεν υπήρξα ποτέ κομμουνιστής ούτε καν αριστερός». Παρ' όλα αυτά έγινε μια προσπάθεια, δεν ξέρω αν συνεχιστεί, η υπόθεση «17Ν» να συνδεθεί με την Αριστερά. Πως το σχολιάζετε;

- Είναι μια άλλη διάσταση της υπόθεσης που αξίζει επισήμανσης. Παρατηρούμε μια συνεχή ροή επωνύμων και μη από τα ΜΜΕ, οι οποίοι διακατέχονται από το άγχος της ταύτισης των συλληφθέντων με την Αριστερά, πράγμα το οποίο δεν προκύπτει επ' ουδενί από την τυπολογία της οργάνωσης, αλλά και την πολιτική συγκρότηση των συλληφθέντων.

Εν ολίγοις, πρόκειται για μια επικοινωνιακών διαστάσεων προσπάθεια ανάδειξης κάποιων ατόμων που είχαν επαφή με τον ευρύτερο χώρο εκείνης της εποχής, έτσι ώστε να εμπλακεί η Αριστερά.

Παρ' όλα αυτά, η προσπάθεια αυτή φαίνεται ότι ακολουθεί φθίνουσα πορεία, καθώς, ενώ οι μάσκες πέφτουν, το κριτήριο του «θεατή» εξελίσσεται.

- Στην προσπάθεια να προσπεράσουν κάποιοι το γεγονός ότι αυτή η υπόθεση παρουσιάζει πολλά «κενά» και πλήθος αναπάντητα ερωτήματα, επιστρατεύουν την άποψη ότι έχουμε να κάνουμε με ένα «ελληνικό φρούτο τρομοκρατίας» ή ότι πρόκειται για μια ποινική υπόθεση. Τι λέτε;

- Τα κενά υπάρχουν. Εχουμε την 27 χρόνων δράση, πολιτικότατη δράση και έχουμε επιλογή στόχων συγκεκριμένη. Εχουμε έννοιες πολιτικές που δόθηκαν, προσπαθώντας να επηρεάσουν ένα πολιτικό γίγνεσθαι. Δεν έχουμε - και αυτό έχει κατ' επανάληψη ειπωθεί - δεν έχουμε στήριξη του κοινωνικού συνόλου στην οργάνωση τη συγκεκριμένη.

Υπό αυτή την έννοια, η ορθολογική άποψη δεν μπορεί παρά να τάσσεται υπέρ της απόλυτης κάλυψης της δίκης, ως του μοναδικού τρόπου να αντιμετωπιστεί η υποκειμενική στάση και η υφέρπουσα διαστρεβλωτική διάθεση των talk shows.

Οσον αφορά στη δίκη, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε δύο επίπεδα: Το πρώτο επίπεδο σχετίζεται με το ότι πρόκειται για μια πολιτική δίκη, γιατί η 27χρονη παρουσία της «17Ν», σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις που επιχειρούσε αλλά και τους στόχους που επέλεγε, αποτελούν αντικειμενικά ένα κεφαλαιώδες πολιτικό ζήτημα για τη σύγχρονη ελληνική ιστορική πραγματικότητα. Αρα, η πολιτική υφή και σημασία της δίκης είναι αδιαμφισβήτητη.

Το δεύτερο επίπεδο σχετίζεται με την παρουσία μιας οργάνωσης, η οποία, παρά το ότι δρα πολιτικά, έχει πολιτικό λόγο, επιλέγει πολιτικά πρόσωπα και πολιτικούς στόχους, αποκάλυψε μετά από τις συλλήψεις έναν όμιλο ανθρώπων που η πολιτική του έκφραση και συνείδηση χαρακτηρίζονται από εντυπωσιακά ελαστική πολιτική συνειδητοποίηση. Πρόκειται για δύο εικόνες που, δεδομένου ότι μιλάμε για πολιτική βία, η λέξη «αντιτιθέμενες» είναι επιεικής. Με λίγα λόγια, οι συλλήψεις ανέτρεψαν την εντύπωση που είχε δημιουργηθεί τόσα χρόνια.

- Πριν μερικούς μήνες μιλώντας για την υπόθεση αυτή, από τις συχνότητες του «902» είχατε πει ότι «όταν ένα κράτος ενοχλείται, τότε αντιδρά, αλλά το δικό μας κράτος δίνει την αίσθηση ότι 27 χρόνια δεν ενοχλούνταν από τη δράση της "17Ν" με την έννοια ότι δεν αντέδρασε». Φτάνοντας πια στη δίκη νομίζετε ότι έχει δοθεί η απάντηση στο ερώτημα «γιατί» δεν αντιδρούσε;

- Εκ των πραγμάτων αναμένουμε από τη δίκη να μας δώσει τουλάχιστον μια απάντηση επ' αυτού, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί ο ρόλος αυτών των ατόμων ή ένα μέρος αυτών, γύρω από το πώς και τι ακριβώς συνέβη όλα αυτά τα χρόνια.


Ν. Μπ.

Η ΕΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

(να μπει στα σχολικά βιβλία)

Ο ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΣ ΕΑΜικός Τύπος έχει καταγράψει με τρόπο μοναδικό τη μεγάλη, τη συγκλονιστική εκείνη διαδήλωση, που τελικά ματαίωσε την πολιτική επιστράτευση στις 5 του Μάρτη του 1943. Στα ιστορικά αυτά ρεπορτάζ είναι και το πρωτοσέλιδο που δημοσιεύτηκε στην «Ελεύθερη Ελλάδα». Είναι κείμενα που θα έπρεπε να μπούνε από χρόνια στα σχολικάβιβλία, να διδάσκονται στα σχολεία, όπως ακριβώς συμβαίνει με του Εικοσιένα τα ντοκουμέντα.

ΕΞΗΝΤΑ χρόνια και το επίσημο κράτος εξακολουθεί να κρατεί μακριά από τη νέα γενιά την ιστορία της Αντίστασης, που αποτελεί χρυσή κληρονομιά για τις επερχόμενες γενιές της πατρίδας μας.

Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ, που παρακολουθεί τη μεγάλη εκείνη διαδήλωση, θα μας δώσει το πορτρέτο της μεγάλης μέρας, της απέραντης εκείνης λαοθάλασσας, που τρικύμισε νικηφόρα στην καρδιά της Αθήνας. Γράφει:

ΕΑΜ! ΕΑΜ! ΕΑΜ! Φωνή βοερή, φωνή βροντερή, φωνή οργισμένη! Είναι δέκα, εκατό, είναι χίλιοι αυτοί που το λένε; Οχι! Είναι δεκάδες χιλιάδες! Ενός ελεύθερου λαού ο σεισμός περνάει τα χώματα της σκλαβωμένης γης του, τα πατάει λυτρωμένος σε μια τεράστια πομπή, σε μια παρέλαση ατέλειωτη. Και τινάζει ως στο συγνεφιασμένο ουρανό τη χαρά μαζί και τον πόνο του, την ελπίδα του και τον καημό του με μια μόνη λέξη ΕΑΜ.

«... ΕΙΝΑΙ η πίστη μου μαζί κι αντοχή του! Κι όρκο δίνουμε ο ένας στον άλλον πως θα μείνουμε πάντα μαζί, σφιχτοδεμένοι μαζί, όπως πάμε τώρα σ' αυτή την τεράστια διαδήλωση κοντά ο ένας στον άλλο, ωσότου να πάρουν οι αγώνες μας το ευτυχισμένο τέλος, και θα πάρουν, και δίνουμε τον όρκο μας με μια μόνο λέξη: ΕΑΜ!!!».

ΚΑΙ ΤΟ φλογερό αυτό ρεπορτάζ της μεγάλης καταματωμένης μέρας κλείνει με τούτα τα λόγια: «Μπροστά μας αντικρίζουμε την Ακρόπολη, το αιώνιο σύμβολο του πολιτισμού, που συνεχιστές είμαστε εμείς οι ίδιοι. Δε θα σκύψουμε το κεφάλι στο ζυγό των τυράννων, δε θα μπούμε στη δουλεία του κατακτητή, για να φτιάξουμε οι ίδιοι τις αλυσίδες που θα μας δέσουν αιώνια. Κάλλιο ναι, κάλλιο να πεθάνουμε παλεύοντας στους δρόμους, για τη λευτεριά, κι όταν μας διώξουν κι απ' τους δρόμους, κάλλιο ακόμα να βγούμε στα βουνά να παλέψουμε σαν άντρες μαζί με τους άλλους, μαζί με τους αντάρτες μας! Η ζωή της λευτεριάς είναι για μας το παν. Γι' αυτήν αγωνιζόμαστε. Και γι' αυτήν πεθαίνουμε...».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ της Εθνικής Αντίστασης και η αλήθεια της, όλα τα ντοκουμέντα της, χωρίς σοβαρές παραλείψεις, διαστρεβλώσεις και αποσιωπήσεις πρέπει να περάσει στη νέα γενιά. Πρέπει να μπει στα σχολικά βιβλία. Βέβαια, η ιστορία είναι ενοχλητική για την κυρίαρχη τάξη, είναι όμως προωθητική δύναμη για το λαό και επαναστατικά διδακτική για τη νέα γενιά.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ