ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ανεπιθύμητα τα ΝΑΤΟικά πλοία στο λιμάνι

Αμεση αντίδραση των φιλειρηνικών δυνάμεων της πόλης

Στο λιμάνι, μπροστά στο ΝΑΤΟικό πλοίο
Στο λιμάνι, μπροστά στο ΝΑΤΟικό πλοίο
Αμεση ήταν η αντίδραση των φίλων της ειρήνης στην Καλαμάτα μετά τον ελλιμενισμό τριών ΝΑΤΟικών πλοίων στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Πολλοί κάτοικοι της πόλης ανταποκρίθηκαν στο έκτακτο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Μεσσηνίας χτες το μεσημέρι στο λιμάνι και πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας για την ανεπιθύμητη παρουσία των ιταλικών πλοίων της αρμάδας του ΝΑΤΟ, απαιτώντας ταυτόχρονα τον άμεσο απόπλου τους.

Παράλληλα φώναξαν συνθήματα κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε βάρος του λαού του Ιράκ, της πολιτικής διευκολύνσεων και πλήρους στήριξης του πολέμου εκ μέρους της κυβέρνησης. Η Γιώτα Μπαξεβανάκη, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης, απευθύνθηκε στους Ιταλούς ναύτες στη γλώσσα τους, ενημερώνοντάς τους για το χαρακτήρα του πολέμου και τις συνέπειες που θα έχει για το λαό του Ιράκ και τους εργαζόμενους όλου του κόσμου και τους κάλεσε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας που ακολούθησε στο Λιμεναρχείο οι φιλειρηνιστές άκουσαν έκπληκτοι τον υπολιμενάρχη να δικαιολογεί την παρουσία των ΝΑΤΟικών πλοίων στο λιμάνι της πόλης «για ανθρωπιστικούς λόγους», καθώς προχτές το βράδυ έπνεαν δυνατοί άνεμοι στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου. Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας καλεί το λαό και τη νεολαία της Καλαμάτας σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Τετάρτη 19 Φλεβάρη στις 6 μ.μ. στο λιμάνι της Καλαμάτας και εφόσον τα ΝΑΤΟικά πλοία εξακολουθήσουν να παραμένουν στα νερά της περιοχής οι κινητοποιήσεις να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν.

Από την παράσταση διαμαρτυρίας της Επιτροπής Ειρήνης Καλαμάτας στο Λιμεναρχείο
Από την παράσταση διαμαρτυρίας της Επιτροπής Ειρήνης Καλαμάτας στο Λιμεναρχείο
Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας απαιτεί:

  • Να φύγουν τα ΝΑΤΟικά πλοία του θανάτου από τον τόπο μας!
  • Καμία διευκόλυνση στους επιδρομείς!
  • Ούτε σπιθαμή να μην παραχωρηθεί στα «γεράκια» του πολέμου από το έδαφος, τον αέρα και τις ελληνικές θάλασσες. Καμία χρήση των λιμανιών και του αεροδρομίου της Μεσσηνίας από τους ιμπεριαλιστές!
  • Να πάρουν θέση οι αρχές του τόπου, ο νομάρχης, οι δήμαρχοι κ.ο.κ. κηρύσσοντας ανεπιθύμητο το ΝΑΤΟ και τις δυνάμεις του. Η πάλη κατά του πολέμου είναι συγκεκριμένη και έμπρακτη!

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Καλούμε σε ετοιμότητα και αγωνιστική συμπαράταξη τους μαζικούς φορείς και το λαό της πόλης, τα εργατικά σωματεία και τις επαγγελματικές ενώσεις, έτσι ώστε να αντιδράσουμε άμεσα και μαζικά από την πρώτη ώρα και την ημέρα της έναρξης των επιχειρήσεων στο Ιράκ. Ολοι στους δρόμους όταν αρχίσουν να χτυπούν οι φονιάδες».


ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Σήμερα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ΝΑΤΟικού λιμανιού

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην εγκατάσταση ΝΑΤΟικού λιμανιού στη Νέα Πέραμο πραγματοποιούν σήμερα το πρωί οι κάτοικοι του Δήμου Ελευθερών Καβάλας και ετοιμάζονται μέσα από συντονισμένη δράση να βάλουν φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει τον τόπο τους σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο θανάτου.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα σε συνεργασία με το Δήμο Ελευθερών και τους φορείς της περιοχής, καλούν το λαό σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει στις 11 το πρωί στην πλατεία της Νέας Περάμου. Οι επαγγελματίες και έμποροι αποφάσισαν να κλείσουν τα καταστήματά τους από τις 11πμ έως τις 12 το μεσημέρι. Κλειστά θα μείνουν και τα σχολεία προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή λαού και νεολαίας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στις 11.30 το πρωί αναμένεται να σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα στο λιμάνι της Περάμου η οποία θα συμβολίζει την απόφαση των κατοίκων να προστατεύσουν τον κόλπο των Ελευθερών από την καταπάτηση και την καταστροφή.

Την ίδια ώρα που σύσσωμοι οι φορείς της περιοχής και οι κάτοικοι θα δηλώνουν αγωνιστικά «όχι στο πολεμικό λιμάνι», στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αναμένεται να ανοίξουν οι φάκελοι των προσφορών για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει το έργο κατασκευής του λιμανιού.

Η φωνή αντίστασης όμως θα φτάσει μέχρι εκεί. Διότι αντιπροσωπεία των φορέων με επικεφαλής το δήμαρχο Ελευθερών Χ. Χρυσανίδη, θα βρίσκεται στο ΥΕΝ για να καταθέσει το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου και τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας 19 συλλόγων, φορέων και σωματείων του Δήμου Ελευθερών αλλά και του νομού Καβάλας, καθώς και το κείμενο με περισσότερες από 2.500 υπογραφές διαμαρτυρίας.


ΛΕΣΒΟΣ
Ηταν ένα συγκλονιστικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Μαζικά και δυναμικά πήρε μέρος ο λαός και η νεολαία της Λέσβου στο μεγαλειώδες αντιπολεμικό συλλαλητήριο που έγινε το Σάββατο 15 Φλεβάρη στις 6 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς. Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι «πλημμύρισαν» την κεντρική πλατεία της Μυτιλήνης και έστειλαν το δικό τους αντιπολεμικό μήνυμα, ενώνοντας τη φωνή τους με τα εκατομμύρια των διαδηλωτών σ' όλο τον κόσμο.

Ο Λεσβιακός λαός ανταποκρινόμενος στις φιλειρηνικές και αντιιμπεριαλιστικές παραδόσεις του, συμμετείχε μαζικά στο συλλαλητήριο, πορεύτηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποιώντας μια συγκλονιστική πορεία, η οποία κατέληξε έξω από το υπουργείο Αιγαίου, όπου και οι διαδηλωτές θυροκόλλησαν το ψήφισμά τους. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας του νησιού στη συγκεκριμένη κινητοποίηση.

Στη συγκέντρωση που προηγήθηκε μίλησε εκ μέρους της Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου ο Θανάσης Καλογερογιάννης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η μόνη ελπίδα ν' αποτραπεί ο πόλεμος βρίσκεται στην κινητοποίηση των λαών σ' ένα μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα που θα αντιπαρατίθεται με τη στρατηγική της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης στο σύνολό της».

Ο παλλαϊκός χαρακτήρας που πήρε το συλλαλητήριο φανερώνει ότι ο λαός του νησιού, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον αντιπολεμικό του αγώνα και να αναπτύξει πρωτοβουλίες για την παραπέρα κινητοποίηση των εργαζομένων και της νεολαίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ