ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Απαίτηση η προκήρυξη απεργίας ενάντια στον πόλεμο

Είκοσι δύο δευτεροβάθμιες οργανώσεις καλούν τη ΓΣΕΕ να προκηρύξει απεργία

Οι εργαζόμενοι που βγήκαν στο δρόμο ενάντια στον πόλεμο, αξιώνουν να υπάρχει και συνέχεια με απεργία
Οι εργαζόμενοι που βγήκαν στο δρόμο ενάντια στον πόλεμο, αξιώνουν να υπάρχει και συνέχεια με απεργία
Την καθολική απαίτηση, η εργατική τάξη της χώρας μας να γίνει προμαχώνας της ειρήνης και με την πάλη της να υψώσει εμπόδια στον πόλεμο, εκφράζει η πρόταση δεκάδων ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων προς τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ για προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, την πρώτη ημέρα του πολέμου και κλιμάκωση της αντιπολεμικής δράσης.

Ηδη στην πρωτοβουλία τριών μεγάλων συνδικάτων που εκπροσωπούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους (Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Ελλάδας) προστέθηκαν ακόμα 19 δευτεροβάθμιες οργανώσεις του ιδιωτικού τομέα, αλλά και πρωτοβάθμια σωματεία των ΟΤΑ. Η πρόταση κατατέθηκε χτες στη διοίκηση της ΓΣΕΕ.

Με την πρότασή τους αυτή, τα συνδικάτα αναλαμβάνουν τις αυξημένες ευθύνες τους για την οργάνωση του αντιπολεμικού αγώνα, εναρμονίζονται με τη θέληση της εργατικής τάξης και κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα στην κλιμάκωση της πάλης τους. Παράλληλα καλούν όλα τα συνδικάτα να συζητήσουν και να στηρίξουν την πρωτοβουλία τους παίρνοντας αποφάσεις για απεργία.

Στην πρότασή τους προς τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, οι 22 δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις σημειώνουν: «Από μέρα σε μέρα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζονται να εξαπολύσουν τον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ.

Η χρησιμοποίηση του πολέμου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η προώθηση των στρατηγικών σχεδίων των ΗΠΑ, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των πετρελαίων και των ενεργειακών πηγών προκαλούν τεράστιους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής, για την ανθρωπότητα.

Χιλιάδες ζωές θα θυσιαστούν. Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων θα δεχτούν ισχυρότατο πλήγμα. Η δύναμη που μπορεί να αντιταχθεί αποφασιστικά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και να υψώσει εμπόδια στον πόλεμο είναι η πάλη των λαών, η πάλη της εργατικής τάξης.

Σ' αυτές τις συνθήκες, το συνδικαλιστικό κίνημα έχει αυξημένες ευθύνες για την οργάνωση και την ανάπτυξη του αντιπολεμικού αγώνα. Η κατάσταση απαιτεί τη χρησιμοποίηση όλων των μορφών πάλης, την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, το συντονισμό με τα αντιπολεμικά κινήματα των άλλων χωρών.

Καλούμε τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να αποφασίσουν την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας την ημέρα έναρξης του πολέμου, για να καταδικάσουμε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να απαιτήσουμε να σταματήσει και να βάλουμε εμπόδια στη γενίκευσή του. Να απαιτήσουμε την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας.

Πιστεύουμε ότι η πρόταση αυτή εναρμονίζεται με τη θέληση της εργατικής τάξης, με τα καθήκοντα που έχει αυτές τις κρίσιμες ώρες».

Ανάγκη για απεργία και πριν από το ξέσπασμα του πολέμου

Με δηλώσεις τους στο «Ρ» οι πρόεδροι των τριών Ομοσπονδιών που πήραν την πρωτοβουλία μιλούν για τη σημασία της πρότασής τους.

Ο Αντρέας Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, με τη δήλωσή του τονίζει την ανάγκη να κηρυχτεί η απεργία πριν και από το ξέσπασμα του πολέμου. Αυτό απαιτεί, επισημαίνει, η κρισιμότητα των στιγμών. Αναλυτικά στη δήλωσή του σημειώνει: «Με πρωτοβουλία των τριών Ομοσπονδιών, 22 Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα απευθύνθηκαν με υπόμνημά τους στη ΓΣΕΕ και την καλούμε να αποφασίσει 24ωρη πανελλαδική απεργία τη μέρα έναρξης του ιμπεριαλιστικού πολέμου ενάντια στο λαό του Ιράκ.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, ο λαός της πατρίδας μας, πρέπει να περιμένουν την κήρυξη του πολέμου για να βρεθούν και πάλι στους δρόμους. Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει να κηρυχτεί η απεργία και πριν από το ξέσπασμα του πολέμου. Αποφασίσει-δεν αποφασίσει η ΓΣΕΕ, πρέπει να προχωρήσουμε. Να ανταποκριθούμε στην αξίωση χιλιάδων και χιλιάδων εργαζομένων που βγήκαν ήδη στο δρόμο αποφασισμένοι να σταματήσουν τον πόλεμο. Ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας πρέπει να είναι καθημερινός, πολύμορφος, να δίνει συνέχεια στη μεγάλη κινητοποίηση του Σαββάτου 15 του Φλεβάρη. Πολύ περισσότερο σήμερα, που γίνεται πλέον ολοφάνερο, μετά τη σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, ότι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, στο σύνολό τους, αναζητούν τα όποια προσχήματα για στήριξη των ιμπεριαλιστικών τυχοδιωκτισμών των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, ανεξαρτήτως του αιτήματός μας για πανεργατική κινητοποίηση και της αντιμετώπισής του από τη μεριά της ΓΣΕΕ, θα δώσει συνέχεια στους αγώνες του, θα κλιμακώσει την αντιιμπεριαλιστική πάλη, ανοίγοντας περισσότερο τα ζητήματα απεμπλοκής της χώρας μας από το βρώμικο πόλεμο, απαιτώντας το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και την επιστροφή των πολεμικών μας πλοίων από τον Περσικό».

Ο Δημήτρης Βαρελάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, τόνισε:

«Είναι γεγονός ότι η παγκόσμια κοσμοπλημμύρα που ξεχύθηκε στους δρόμους στις 15 του Φλεβάρη έκανε ένα σημαντικό βήμα για το σταμάτημα του πολέμου. Η απάντηση όμως θα πρέπει να είναι πιο αποφασιστική την πρώτη μέρα που οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές μαζί με αυτούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα σπέρνουν τον όλεθρο και την καταστροφή στο Ιράκ. Εχουμε υποχρέωση, ως συνδικαλιστικό κίνημα, να μπούμε μπροστά. Εχουμε υποχρέωση να δείξουμε στους εργαζόμενους και σε όλο το λαό, ότι τα θύματα αυτού του βάρβαρου πολέμου δε θα είναι μόνον ο λαός του Ιράκ αλλά όλοι οι εργαζόμενοι. Οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες. Ηδη η ελληνική κυβέρνηση έχει προετοιμάσει, με το πρόσχημα του πολέμου, τα εναλλακτικά σενάρια του προϋπολογισμού, που δεν είναι άλλα από την παραπέρα επίθεση στα ασφαλιστικά και εργατικά δικαιώματα και στο βιοτικό μας επίπεδο».

Ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας- Ιματισμού-Δέρματος, δήλωσε: «Θεωρούμε ότι ο επικείμενος πόλεμος κατά του Ιράκ θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στους Ελληνες εργαζόμενους και στο λαό, που έχουν να κάνουν με το βιοτικό τους επίπεδο και όχι μόνον.

Εχουμε την πεποίθηση, ότι η κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο θα βρουν ευκαιρία, με πρόσχημα τον πόλεμο, να εξαπολύσουν νέα πιο σφοδρή επίθεση και ενάντια στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και σε ό,τι έχει απομείνει από τις κατακτήσεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Θα θεωρήσουν, ότι είναι μια καλή ευκαιρία να υλοποιήσουν τα αντεργατικά, αντιλαϊκά σχέδια που χάραξαν στο Ναύπλιο. Γι' αυτό η πρότασή μας εκφράζει, πέρα από την αντιπολεμική διάθεση των εργαζομένων της χώρας, την αλληλεγγύη στο λαό του Ιράκ και την ανάγκη να αποκρουστεί η επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και της κυβέρνησης».

Αλλα λόγια... από την ΑΔΕΔΥ

Παρά τη δεδηλωμένη θέληση των εργαζομένων της χώρας μας να παλέψουν και να σταθούν εμπόδιο στο βρώμικο αυτό πόλεμο, η πλειοψηφία της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, απέρριψε χτες στη συνεδρίασή της την πρόταση των στελεχών του ΠΑΜΕ για προκήρυξη απεργίας, την πρώτη μέρα του πολέμου.

«Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις...» η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ ξέχασε την απαίτηση, το πάθος και το πλήθος της διαδήλωσης του Σαββάτου. Αντί για συγκεκριμένη απεργιακή απόφαση, με δελτίο Τύπου κάνει λόγο γενικώς για την «ανάγκη συνέχειας στις κινητοποιήσεις των λαών». Μόνο που αυτή τη συνέχεια την αρνείται στην πράξη. Αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της.

Στη συνέχεια σχολιάζοντας την προχτεσινή απόφαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ, θεωρεί ότι αυτή «θα κριθεί... από τον τελικό ρόλο και τη στάση της ΕΕ στην αποφυγή του πολέμου...», όταν γίνεται καθαρό ότι οι 15 όχι μόνο δεν αποτρέπουν τον πόλεμο, αλλά τον προετοιμάζουν δίνοντας περιθώρια χρόνου στους ιμπεριαλιστές.

Σημειώνεται ότι την πρόταση για προκήρυξη απεργίας απέρριψε και ο εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΝ) Η. Βρεττάκος!

Ζητούν απεργία

Ομοσπονδίες:

  • Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ)
  • Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ)
  • Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ)
  • Ομοσπονδία Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας
  • Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος (ΠΟΘΑ).

Εργατικά Κέντρα:

  • Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λάρισας
  • Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο
  • Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου
  • Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αρτας
  • Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Γιαννιτσών
  • Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου
  • Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσπρωτίας
  • Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης
  • Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κιλκίς
  • Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λασηθίου
  • Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λευκάδας
  • Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Μεγάρων
  • Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νάουσας
  • Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου

Πρωτοβάθμια Σωματεία στους ΟΤΑ:

Ζεφυρίου, Ανω Λιοσίων, Ν. Ιωνίας, Κορυδαλλού, Ελληνικού, Ηλιούπολης, Θριάσιου, Ταύρου, Καλλιθέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ