ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Εκκαθαριστικών» επιχειρήσεων συνέχεια

Ακόμα και παιδιά συλλαμβάνουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες...

Associated Press

Ακόμα και παιδιά συλλαμβάνουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντείνει τις επιθέσεις εναντίον μελών και στελεχών της «Χαμάς» ο ισραηλινός στρατός που συνέχισε τις επιχειρήσεις του εντός των παλαιστινιακών εδαφών, ενώ στο Λονδίνο άρχιζαν οι συνομιλίες ανάμεσα σε Παλαιστινίους, Ισραηλινούς και σε εκπροσώπους του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου.

Νεκρός έπεσε, χτες τα ξημερώματα, έξω από το σπίτι του στο χωριό Γιάτα, κοντά στη Χεβρώνα, από ισραηλινά πυρά ο 27χρονος Μοχάμαντ Μορ, στέλεχος της «Χαμάς» στην περιοχή. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριζε ότι ο Μορ προσπάθησε να αντισταθεί και οχυρώθηκε στο σπίτι του, από όπου αντάλλαξε σφοδρά πυρά με τους διώκτες του πριν πέσει νεκρός. Από το Σάββατο το μεσημέρι, οπότε και εξερράγη πέφτοντας σε νάρκη ισραηλινό τανκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 Ισραηλινοί στρατιώτες, ο ισραηλινός στρατός έχει δολοφονήσει 8 στελέχη της «Χαμάς», που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και προειδοποιεί πλέον με πολλές νέες επιθέσεις.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, Ισραηλινοί στρατιώτες επέδραμαν σε διάφορα σημεία τόσο της Δ. Οχθης όσο και της Λωρίδας της Γάζας, πραγματοποιώντας συνολικά 27 συλλήψεις. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και 3 γυναίκες, μεταξύ 16-20 ετών, τις οποίες, ο ισραηλινός στρατός, κατηγορεί ότι «προετοίμαζαν επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ». Επίσης, με επίσημη ανακοίνωση, ο στρατός υποστηρίζει ότι ανακάλυψε μεγάλες «ποσότητες όπλων, χειροβομβίδων, οβίδων και εκρηκτικών».

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι στόχος της ισραηλινής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή, στη Νάμπλους και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Παλαιστίνιοι, ήταν ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Ταϊσίρ Κχαλέντ, ο οποίος εκπροσωπεί την οργάνωσή του και στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ. Ο Κχαλέντ συνελήφθη τελικά, όπως είχε γίνει πριν από λίγο καιρό και ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Αμπντ αλ Ραχίμ Μαλούχ.

Στο μεταξύ, στο Λονδίνο άρχισαν οι πρώτες επαφές ανάμεσα στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, της οποίας επικεφαλής είναι ο υπουργός Οικονομικών Σαλάμ Φαγιάντ, και των εκπροσώπων του διαμεσολαβητικού «Κουαρτέτου» με θέμα την προώθηση του «οδικού χάρτη» για την αποκατάσταση του ειρηνευτικού διαλόγου που έχει εκπονηθεί από τους συμμετέχοντες στο Κουαρτέτο. Στο πλαίσιο των συζητήσεων, κεντρικό θα είναι και το θέμα των παλαιστινιακών εσωτερικών μεταρρυθμίσεων. Πάντως, ο Φαγιάντ διέψευσε κατηγορηματικά ότι πρόκειται ο ίδιος να αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο, του οποίου την ίδρυση ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ο Γιάσερ Αραφάτ. Οι Παλαιστίνιοι θα έχουν, επίσης, συνάντηση με την ισραηλινή αντιπροσωπεία ενώ αναμένεται να ζητήσουν οικονομική ενίσχυση 1,5 δισ. δολαρίων από τις δωρήτριες χώρες, που υποστηρίζουν την «ειρηνευτική διαδικασία».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ο λαός της παλεύει για το μέλλον όλου του κόσμου

Εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Βενεζουέλας πραγματοποιεί την ερχόμενη Τετάρτη το ΚΣ της ΚΝΕ

«Αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας - H υποταγή δεν είναι μονόδρομος». Αυτός είναι ο τίτλος και το μήνυμα της εκδήλωσης που πραγματοποιεί το Κεντρικό Συμβούλιο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, την Τρίτη 25 του Φλεβάρη, στην ΑΣΟΕΕ (Αμφιθέατρο Α΄).

Στην ανακοίνωση σχετικά με τους στόχους αυτής της πρωτοβουλίας, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ τονίζει: «Η πολεμική μηχανή του ιμπεριαλισμού είναι έτοιμη να εξαπολύσει έναν νέο άδικο, βρώμικο πόλεμο ενάντια στο Ιράκ με ή χωρίς προσχήματα, αλλά με βασική αιτία το μοίρασμα των αγορών και τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Την ίδια στιγμή, οι λαοί σε διάφορα μέρη της Γης αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, διεκδικούν τη δική τους επιλογή, κόντρα στο μονόδρομο της βαρβαρότητας.

Οι φωνές των εκατομμυρίων που διαδήλωσαν στις 15 του Φλεβάρη ενάντια στον πόλεμο κατά του Ιράκ ενώνονται αντικειμενικά με τους λαούς της Βενεζουέλας, της Κολομβίας, της Κούβας, της Αργεντινής, της Παλαιστίνης, της ΛΔ της Κορέας, του Βιετνάμ, που δίνουν τη δική τους αναμέτρηση με τον ιμπεριαλισμό, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, συγκρούονται με τις ίδιες αιτίες που γεννούν τον πόλεμο».

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, λοιπόν, παίρνει πρωτοβουλία να διοργανώσει εκδήλωση αλληλεγγύης για το λαό της Βενεζουέλας, με στόχο, όπως υπογραμμίζει, να αναδείξει «την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνιστικής αλληλεγγύης - που για εμάς δεν είναι είδος εμπορεύσιμο - σε έναν λαό που, παλεύοντας για την πρόοδο στη χώρα του, παλεύει και για το μέλλον όλου του κόσμου, να μιλήσουμε για ένα ζωντανό παράδειγμα, ότι ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας η υποταγή δεν είναι μονόδρομος...».

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Λούλα ενώπιον του Κογκρέσου

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-

«Θα εργαστούμε για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα και για την αύξηση των συντάξεων» δεσμεύτηκε ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πρώτη συνεδρίαση του Κογκρέσου μετά τις εκλογές, εκθέτοντας αναλυτικά τις προτεραιότητές του στην οικονομική και κοινωνική πολιτική.

Η παρουσία του Λούλα στην πρώτη συνεδρίαση του Κογκρέσου προκάλεσε αίσθηση, δεδομένου ότι ουδείς από τους προκατόχους του είχε κάνει κάτι παρόμοιο, όπως μεταδίδει το βρετανικό BBC συμπληρώνοντας ότι με την κίνησή του αυτή ο πρόεδρος ήθελε να «αποδείξει» ότι είναι αποφασισμένος να τηρήσει τις προεκλογικές του υποχρεώσεις.

Υπό αυτό το σκεπτικό ζήτησε από τα μέλη του Κογκρέσου να μη διστάσουν μπροστά στη μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται για σαρωτικές κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις... καθώς «η μεγάλη πλειονότητα της κοινής γνώμης το απαιτεί από εμάς» όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Το σύστημα συντάξεων δημιουργεί μεγάλες κοινωνικές ανισότητες στη χώρα, αφού οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι στρατιωτικοί εισπράττουν ποσά μεγαλύτερα και από τον τελευταίο τους μισθό, την ώρα που η πλειονότητα των πολιτών εισπράττει εξαιρετικά χαμηλές συντάξεις.

«Πολλές φορές η φτώχεια, η πείνα και η μιζέρια προκαλούν φανατισμό και αδιαλλαξία. Πρέπει επειγόντως να ενωθούμε γύρω από έναν κόσμο ο οποίος θα επιδιώκει την ειρήνη και θα καταπολεμά την πείνα και τη φτώχεια και να είστε βέβαιοι ότι η Βραζιλία θα κάνει το μερίδιο της δουλιάς που της αναλογεί», εξήγησε ο πρόεδρος της μεγαλύτερης χώρας της Νοτίου Αμερικής.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ΛΑ ΠΑΣ.--

Την παραίτηση του Προέδρου Γκολσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, για την ακολουθούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική, τους κυβερνητικούς χειρισμούς αναφορικά στην επιδεινούμενη οικονομική κρίση, αλλά και την αυτουργία της για την αιματηρή και δολοφονική καταστολή των κινητοποιήσεων, που κόστισαν τη ζωή σε 22 διαδηλωτές, απαίτησαν τη Δευτέρα για άλλη μία φορά οι Βολιβιανοί.

Μια μακρά φάλαγγα από χωρικούς, αγρότες και συνδικαλιστές κατευθύνθηκε προς την πλατεία Σαν Φρανσίσκο, στο κέντρο της Λα Πας, φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως «Ο Πρόεδρος πρέπει να παραιτηθεί!» και «Ζήτω ο Βολιβιανός εργάτης!», καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τη στρατιωτική βία κατά τις θανατηφόρες ταραχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Επικεφαλής των διαδηλωτών, ο συνδικαλιστής ηγέτης Χουάν Μελέντες Πέρες, κατήγγειλε την κυβέρνηση για υποταγή το ΔΝΤ και ζήτησε από αυτήν να αγνοήσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για περικοπή των δαπανών... «Αν ο Πρόεδρος θέλει να παραμείνει προσκολλημένος σ' αυτή την πολιτική, θα πρέπει να φύγει», είπε ο συνδικαλιστής. Χιλιάδες όμως κατέκλυσαν και τους δρόμους της Σάντα Κρους της Κοτσαμπάμπα και άλλων μικρότερων πόλεων της Βολιβίας, ενώ μεγάλο τμήμα των εργαζομένων συμμετείχε στην 24ωρη γενική απεργία που είχαν κηρύξει τα συνδικάτα.

Οι κινητοποιήσεις αυτές αποτελούν συνέχεια της αναταραχής και εξέγερσης που άρχισε στις 13 Γενάρη από τους αγρότες, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν ταραχές με το στρατό να επιτίθεται στους διαδηλωτές - απεργών αστυνομικών περιλαμβανομένων - στη διάρκεια της κινητοποίησης κατά των μέτρων λιτότητας και της φορολόγησης με 12,5% των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Σάντσες ντε Λοσάδα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε αντάλλαγμα νέων δανείων.

Μπροστά στην κατάσταση εξέγερσης που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, ο Πρόεδρος απέσυρε το επίμαχο νομοσχέδιο, υποσχέθηκε περισσότερη διαφάνεια, λιγότερη γραφειοκρατία και πιο ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα. Σημειώνεται ότι ο 72χρονος Σάντσες ντε Λοσάδα έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ και έχει εργαστεί ως στέλεχος μεταλλευτικών επιχειρήσεων, ανέλαβε την προεδρία τον προηγούμενο Αύγουστο. Είχε διατελέσει και παλαιότερα Πρόεδρος - από το 1993 ως το 1997 - και πέρσι κέρδισε τις εκλογές με μόλις το 22% των ψήφων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ