ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΛΑΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΟΡΕΑΣ
Κλιμακώνεται η ένταση...
  • Η ΛΔ Κορέας καταγγέλλει τα αμερικανικά σχέδια ναυτικού αποκλεισμού και την ενίσχυση στρατιωτικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή ως παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας του 1953, προειδοποιώντας πως θα αναγκαστεί να την καταγγείλει
  • Κίνα και Ρωσία επαναλαμβάνουν πως απαιτείται διάλογος ΗΠΑ - ΛΔ Κορέας για την ειρηνική επίλυση της κρίσης...

Συνεχείς ασκήσεις στα σύνορα από τον στρατό της Νότιας Κορέας

Associated Press

Συνεχείς ασκήσεις στα σύνορα από τον στρατό της Νότιας Κορέας
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΠΕΚΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ -ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι τελευταίες κινήσεις των ΗΠΑ αποβλέπουν στη μεταξύ άλλων εφαρμογή σχεδίων εμπορικού αποκλεισμού προ της εξαπόλυσης «προληπτικής» στρατιωτικής επέμβασης κατά της ΛΔ Κορέας. Αυτό σε συνδυασμό με τη μεθοδική αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Ουάσιγκτον πέριξ της Κορεατικής Χερσονήσου, ενόψει και των προγραμματισμένων για το Μάρτη κοινών αμερικανο-νοτιοκορεατικών στρατιωτικών ασκήσεων, καταστούν επί της ουσίας «λευκό χαρτί» τη συμφωνία ανακωχής του 1953 επισήμανε χτες εκπρόσωπος των βορειοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων. Ο αξιωματούχος προειδοποίησε μ' αυτόν τον τρόπο πως η Πιονγιάνγκ δε θα τις αφήσει απαρατήρητες, αφού τέτοιου είδους μεθοδεύσεις την αναγκάζουν - για ευνόητους λόγους αυτοάμυνας - να καταγγείλει τη συμφωνία ανακωχής του 1953, με την οποία τερματίστηκε ο Κορεατικός Πόλεμος (1950-53)...

Οι αυστηρές προειδοποιήσεις του στρατιωτικού αξιωματούχου της ΛΔ Κορέας (όπως αυτές μεταδόθηκαν από διεθνή πρακτορεία αναμεταδίδοντας εκτενές τηλεγράφημα του επίσημου βορειοκορεατικού πρακτορείου KCNA) συνοδεύονταν και από την παρατήρηση: Οι εντεινόμενες κινήσεις και προκλήσεις της Ουάσιγκτον έναντι της ΛΔ Κορέας «εντείνουν επικίνδυνα την ένταση» στην Κορεατική Χερσόνησο»!

«Προβλεπόμενες ενέργειες» λένε οι ΗΠΑ

Associated Press

Η προειδοποίηση της ΛΔ Κορέας για ενδεχόμενη καταγγελία της συμφωνίας ανακωχής του 1953, που συνοδεύτηκε από κινήσεις βορειοκορεατικών στρατευμάτων στα σύνορα με τη Νότια Κορέα, δεν εξέπληξε την Ουάσιγκτον. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, χαρακτήρισε τις προειδοποιήσεις του Βορειοκορεάτη αξιωματούχου «μάλλον προβλεπόμενη ενέργεια»! «Αυτό που βλέπετε είναι μία σειρά μάλλον προβλεπόμενων κινήσεων, ρητορικής κλιμάκωσης της ΛΔ Κορέας» παρατήρησε ο Φλέισερ, δίχως ασφαλώς να διαψεύσει και τα σχέδια ναυτικού αποκλεισμού της ΛΔ Κορέας, και τις κινήσεις αποστολής νέων αμερικανικών στρατευμάτων και άλλων δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου...

Κίνα και Ρωσία υπέρ διμερούς διαλόγου!

Το ίδιο διάστημα, διαφαίνεται πως δεν αποδίδουν (τουλάχιστον επί του παρόντος) οι εντατικές προσπάθειες της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους να πετύχει τη «διεθνοποίηση» του κορεατικού ζητήματος με τη συναίνεση και την ενεργό συμμετοχή των δύο μεγάλων γειτόνων της ΛΔ Κορέας (Ρωσία - Κίνα). Χτες, το Πεκίνο, για μία ακόμη φορά επανέλαβε πως απαιτείται ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος και πως αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνον με τον άμεσο διάλογο ανάμεσα σε ΛΔ Κορέας και ΗΠΑ...

Η έως τώρα σταθερή θέση της Κίνας για ειρηνική επίλυση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΛΔ Κορέας επαναδιατυπώθηκε με αφορμή τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας, Παεκ Ναμ-σουν και του Κινέζου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι στο Πεκίνο. Εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της συνάντησης ανακοίνωσε πως «οι δύο πλευρές διακήρυξαν ότι το θέμα που απασχολεί την κορεατική χερσόνησο θα πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικά μέσα και διάλογο».

Την ίδια σταθερή θέση φαίνεται πως κρατά και η Μόσχα. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γιακόβενκο, ζήτησε από Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ να αρχίσουν μεταξύ τους διάλογο αφήνοντας κατά μέρος την πολεμική ρητορική που απειλεί να περιπλέξει περαιτέρω την κρίση.

«Η κλιμάκωση της πολεμικής ρητορικής μετά βίας και δυσκολίας θα βοηθήσει στη διευθέτηση της κατάστασης που διαδραματίζεται στην Κορεατική Χερσόνησο. Και αυτό η Ρωσία το έχει πει πολλές φορές», είπε ο Γιακόβενκο, κληθείς να σχολιάσει τη χτεσινή προειδοποίηση της Πιονγιάνγκ, πως οι αμερικανικές προκλήσεις και κινήσεις πέριξ της Κορεατικής Χερσονήσου θα αναγκάσουν τη ΛΔ Κορέας να καταγγείλει την ανακωχή του 1953...

Αλληλεγγύη στο λαό της ΛΔ της Κορέας

Σύσκεψη με τη συμμετοχή κινημάτων από την Ασία πραγματοποιήθηκε στη Σρι Λάνκα, στην οποία καταδίκασαν τα σχέδια των ΗΠΑ για την Κορεατική Χερσόνησο

Πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση διεθνούς καμπάνιας αλληλεγγύης για το λαό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, πήραν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα, από τις 12 - 15 Φλεβάρη, κινήματα ειρήνης της Ασίας. Με κεντρικό σύνθημά τους, όλοι οι ειρηνόφιλοι λαοί του κόσμου ξεσηκωθείτε στο δίκαιο αγώνα αποτροπής της πολεμοκάπηλης πολιτικής των ΗΠΑ στην Κορεατική Χερσόνησο και υποστηρίξτε την επανένωση της Κορέας, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων που πήραν μέρος έστειλαν το δικό τους ξεκάθαρο και φιλειρηνικό μήνυμα.

Στη συγκεκριμένη σύσκεψη πήρε μέρος ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Θανάσης Παφίλης, ο οποίος με δήλωσή του στο «Ρ», μετέφερε το κλίμα από τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν. Με αφορμή τη συμμετοχή του στη συγκεκριμένη σύσκεψη τόνισε:

Δυναμώνουμε τους αγώνες μας κατά των σχεδίων των ιμπεριαλιστών

«Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, εξαπέλυσαν δυο πολέμους κατά της Γιουγκοσλαβίας, επέβαλαν κατοχή στα Βαλκάνια και κήρυξαν πόλεμο στο Αφγανιστάν επιβάλλοντας και εκεί νέα κατοχή. Σήμερα, έχουν στην πραγματικότητα κηρύξει πόλεμο στο Ιράκ, το Ιράν, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κούβα και άλλες χώρες κατονομάζοντας αυτές σαν άξονα του κακού. Απειλούν με πόλεμο τις χώρες και ύστερα τις κατηγορούν ότι είναι υπεύθυνες. Στην πραγματικότητα, όμως, τις καλούν όλες να παραδοθούν άνευ όρων στους ιμπεριαλιστές.

Ακριβώς, αυτή η κατάσταση επικρατεί και στην Ασία. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης και οι οργανώσεις - μέλη του από τη συγκεκριμένη Ηπειρο, αγωνίζονται κατά της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ εκεί και για την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων και των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων που αποτελούν μόνιμη απειλή. Καταγγέλλουμε τις απειλές για πόλεμο κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και απαιτούμε να σταματήσουν οι κυρώσεις και η ανάμειξη στα εσωτερικά των χωρών. Οι μόνοι αρμόδιοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα είναι οι λαοί. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, στους λαούς της Ασίας, δίνοντας παράλληλα την υπόσχεση ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δυναμώσουμε τον αγώνα του φιλειρηνικού κινήματος κατά των επικίνδυνων σχεδίων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή».

Η χειρότερη καμπή στην ιστορία της Κορεατικής Χερσονήσου

Σ' αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των κινημάτων, οι προσωπικότητες και οι φορείς που πήραν μέρος στη συγκεκριμένη συνάντηση, συνέταξαν έκκληση για την Ειρηνική Διευθέτηση των κορεατικών θεμάτων. Στο κείμενο της έκκλησης υπογραμμίζεται:

«Σήμερα, η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο έχει γίνει τόσο επικίνδυνη ώστε ο αγώνας του κορεατικού λαού για αλληλεγγύη, ασφάλεια και επανένωση να φαλκιδεύεται σοβαρά και η σκληρά κερδισμένη ειρήνη να γίνεται πολύ ευάλωτη εξαιτίας της αμερικανικής εχθρικής πολιτικής έναντι της ΛΔ Κορέας.

Η κυβέρνηση Μπους έχει ήδη στηρίξει την αντιπαράθεσή της με τη ΛΔ Κορέας στην κρατική της πολιτική και στην εντατική πολιτική, οικονομική, στρατιωτική και διπλωματική πίεση έναντι της ΛΔ Κορέας όσο ποτέ άλλοτε. Εξαιτίας της έκνομης πολιτικής της, ο διάλογος, οι επαφές και οι διαδικασίες συνεργασίας έχουν έρθει σε τέλμα στην Κορεατική Χερσόνησο και στο ευρύτερο προσκήνιο έχοντας μεταβάλει τη θετική ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον αντιπαράθεσης.

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει, εκβιάσει τη ΛΔ Κορέας και προσπαθήσει να την οδηγήσουν σε διεθνή απομόνωση με πρόσχημα το "πυρηνικό πρόβλημα". Αυτό βεβαίως, προκάλεσε αντίμετρα απ' την πλευρά της ΛΔ Κορέας, αφότου η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο διέρχεται στη χειρότερη καμπή της ιστορίας της.

Εμείς, οι αντιπρόσωποι διεθνών δημοκρατικών οργανισμών, του οργανισμού Φιλίας και Αλληλεγγύης στην περιοχή της Ασίας, συναντηθήκαμε στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα και αναγνωρίσαμε την αμερικανική απειλή έναντι της αυτοκυριαρχίας και του δικαιώματος επιβίωσης της ΛΔ Κορέας, και καταστούμε σαφές πως οι ΗΠΑ είναι οι πρωταίτιες στην πρόκληση μιας καταστροφικής κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Απ' αυτή την άποψη, απευθύνουμε την ακόλουθη έκκληση σ' όλους τους προοδευτικούς λαούς του κόσμου, διεθνείς δημοκρατικούς οργανισμούς και οργανισμούς φιλίας και αλληλεγγύης, που επιθυμούν την ειρηνική διευθέτηση των κορεατικών ζητημάτων.

1. Θα πρέπει να καταβληθούν διεθνείς δραστηριότητες προκειμένου η διεθνής κοινή γνώμη να αντιληφθεί το γεγονός πως το κορεατικό "πυρηνικό θέμα" είναι προϊόν της πεντηκονταετούς αμερικανικής εχθρικής πολιτικής έναντι της ΛΔ Κορέας και πως γι' αυτό το λόγο θα πρέπει το ζήτημα να διευθετηθεί ανάμεσα στη ΛΔ Κορέας και τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν εξαρχής εκτοξεύσει πυρηνική απειλή έναντι του κορεατικού λαού και η ιστορία της εχθρικής πολιτικής των ΗΠΑ αποτελεί εξολοκλήρου πυρηνική απειλή έναντι του τελευταίου.

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να διεθνοποιήσουν το "κορεατικό θέμα" και να εκτρέψουν την πλήρη ευθύνη στην άλλη πλευρά, θα οδηγήσουν σε μία μάλλον επικίνδυνη σύρραξη και το πυρηνικό θέμα, που σχετίζεται με τη ζωή και το θάνατο του κορεατικού έθνους και των ανθρώπων, θα παραμείνει ανεπίλυτο.

2. Η Διακήρυξη Βορρά-Νότου της 15ης Ιουνίου θα είναι σταθερό ορόσημο για την επανένωση της Κορέας και η διεθνής εκστρατεία αλληλεγγύης της θα είναι πιο ενωμένη ώστε να αντιπαρατεθεί στην αμερικανική πολιτική απομόνωσης έναντι της ΛΔ Κορέας.

Η Διακήρυξη Βορρά-Νότου της 15ης Ιουνίου είναι η προμετωπίδα της πάλης του κορεατικού λαού για εθνική αυτοκυριαρχία, αξιοπρέπεια, ειρήνη και επανένωση σε περίπτωση δε που η κατάσταση γίνει λίαν επικίνδυνη εξαιτίας των αμερικανικών κινήσεων κατά της ΛΔ Κορέας.

Οι υπέρ της επανένωσης δυνάμεις στον κόσμο θα εγκαθιδρύσουν σχέσεις και θα επαγρυπνούν σε κάθε κίνηση κατά της ειρήνης και κατά της επανένωσης, ούσες έτοιμες να ξεσηκωθούν, σαν ηφαίστειο, για το δίκαιο αγώνα και τη στιγμή που αυτός θα τεθεί σε κίνδυνο.

3. Ας συγκαλέσουμε διεθνή συνδιάσκεψη με αίτημα την ειρηνική διευθέτηση των κορεατικών ζητημάτων, εορτάζοντας την πεντηκοστή επέτειο της μεγάλης νίκης του κορεατικού λαού στον πόλεμο της Κορέας (1950-53) τον Ιούλη στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο Κορεατικός Πόλεμος ήταν η νικηφόρος αντιαμερικανική αντιπαράθεση του κορεατικού λαού, κατά τον οποίο δοξάστηκε η αυτοκυριαρχία του και η ασφάλειά του έναντι της αμερικανικής επιθετικότητας.

Είναι σημαντικό για μας να ξαναδούμε τον Κορεατικό Πόλεμο, που συνέβη πριν μισό αιώνα, στο πλαίσιο της παρούσας κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο, όπου η ειρήνη και η σταθερότητα διακυβεύονται σοβαρά. Θα αποκαλύψουμε την εγκληματική ιστορία της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Κορέας και θα την αποκηρύξουμε εν ονόματι της δικαιοσύνης και της ηθικής τάξης.

Η επανένωση και η ειρήνη στην Κορέα σχετίζονται άμεσα με εκείνην της υφηλίου».

Πλατιά στήριξη

Το κείμενο της έκκλησης, το οποίο συντάχθηκε μόλις πριν από λίγες μέρες, αναμένεται να υπογράψουν πλήθος προσωπικοτήτων και κινημάτων. Μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί:

Οι επίτιμοι πρόεδροι του ΠΣΕ Ρομές Σάντρα και Ευάγγελος Μαχαίρας, ο εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ Θανάσης Παφίλης, η Εθνική Επιτροπή Ειρήνης της ΛΔ της Κορέας, η Επιτροπή Φιλίας, Αλληλεγγύης με τους λαούς του Κόσμου της ΛΔ της Κορέας, η Οργάνωση Αλληλεγγύης των Λαών της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας (OSPAAAL), η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών, η Επιτροπή Αλληλεγγύης Αραβικών Χωρών, το Αμερικάνικο Κίνημα Ειρήνης, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, η Επιτροπή Αλληλεγγύης της Κύπρου, η ΕΕΔΥΕ.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Δεκάδες οι νεκροί απ' τον εμπρησμό σε σταθμό

Πυκνός καπνός βγαίνει μέσα από το Μετρό, ενώ τα νοσοκομειακά αυτοκίνητα είναι σε ετοιμότητα...

Associated Press

Πυκνός καπνός βγαίνει μέσα από το Μετρό, ενώ τα νοσοκομειακά αυτοκίνητα είναι σε ετοιμότητα...
ΣΕΟΥΛ.--

Σκηνές πανικού εκτυλίχτηκαν χτες ξημερώματα στον υπόγειο σιδηρόδρομο της πόλης Νταεβού της Ν. Κορέας, όπου η εκδήλωση πυρκαγιάς σε δύο βαγόνια προκάλεσε δεκάδες θύματα, πολλούς τραυματίες.

Εως χτες το βράδυ, οι νοτιοκορεατικές αρχές εκτιμούσαν πως ανέρχονται από 120 έως 150 οι επιβάτες που απανθρακώθηκαν, ποδοπατήθηκαν ή πέθαναν από ασφυξία.

Ως βασικός ύποπτος για την πρόκληση της πυρκαγιάς θεωρείται ένας μεσήλικας άνδρας με χρόνιο ιστορικό ψυχοπαθολογικών ασθενειών. Αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν στους αστυνομικούς πως όλα ξεκίνησαν, όταν ένας άνδρας επιχείρησε να ανάψει φωτιά σε ένα χάρτινο κουτί με αναπτήρα. Προσπάθησαν να τον εμποδίσουν, αλλά η πυρκαγιά πήρε διαστάσεις, καθώς επεκτάθηκε γρήγορα σε άλλα έξι βαγόνια του συρμού και σε ένα δεύτερο, που μόλις είχε σταματήσει στο σταθμό στην αντίθετη κατεύθυνση...

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΓΙΙΟΝΑΠ, η φωτιά κατασβέστηκε τρεις ώρες μετά την έναρξή της και αυτό επειδή τα αποπνιχτικά τοξικά αέρια εμπόδισαν την έγκαιρη άφιξη των πυροσβεστικών δυνάμεων.

ΗΠΑ
Σπρέι πιπεριού προκαλεί εκατόμβη

ΣΙΚΑΓΟ.--

Τουλάχιστον 21 άτομα σκοτώθηκαν σε νυχτερινό κέντρο του Σικάγο τα ξημερώματα της Δευτέρας, καθώς ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν εσπευσμένα το κτίριο. Αιτία του πανικού ήταν η χρήση σπρέι πιπεριού από μέλος της ασφάλειας του κέντρου, που με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε να σταματήσει έναν καυγά μεταξύ των θαμώνων.

Στο νυχτερινό κέντρο βρίσκονταν τουλάχιστον 1.500 άτομα το βράδυ της Κυριακής. «Τα περισσότερα από τα θύματα φαίνεται ότι ποδοπατήθηκαν ή πέθαναν από ασφυξία», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, προσθέτοντας ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 21 και δεκάδες έχουν τραυματιστεί.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Παγιώνεται η αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή

ΜΑΝΙΛΑ.--

Η Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Γκλόρια Αρόγιο, ανακοίνωσε χτες ότι Αμερικανοί «εκπαιδευτές» θα σταλούν στο νησί Τζόλο για να διαδραματίσουν «συμβουλευτικό» ρόλο στις επιχειρήσεις του στρατού της χώρας εναντίον της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ. Η κίνηση έρχεται μία μέρα μετά την ανακοίνωση νέου γύρου κοινών ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων ΗΠΑ-Φιλιππίνων στη Ζαμπόανγκα, και ουσιαστικά επισημοποιεί την ενεργότερη αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή στη χώρα, με τον «πλάγιο» αυτό τρόπο. Αν και η επίσημη θέση της κυβέρνησης των Φιλιππίνων είναι ότι «οι Αμερικανοί δε θα εμπλακούν σε μάχες», θα έχουν το δικαίωμα «να απαντήσουν αν δεχτούν πυρά» -πράγμα που ουσιαστικά τους δίνει αυτήν τη δυνατότητα. Η συνέχιση της αμερικανικής εμπλοκής γίνεται παρά τη δήλωση της Αρόγιο - πέρυσι - ότι οι μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις είχαν οδηγήσει σε «εξολόθρευση» της οργάνωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ