ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Να μην πατήσουν ελληνική γη οι φονιάδες των λαών
  • Στο πόδι ο λαός του λιμανιού και των γύρω περιοχών για να αντιμετωπίσει με τον τρόπο που αρμόζει τη ΝΑΤΟική αρμάδα που καταπλέει, σ' ένα διάλειμμα της πορείας της προς το Ιράκ
  • Από τις 9 το πρωί συγκέντρωση έξω από το Εκθεσιακό Κέντρο, όπου θα δέσουν 4 από τα πλοία της αρμάδας

Από παλιότερη κινητοποίηση της νεολαίας του Πειραιά κατά των ΝΑΤΟικών πλοίων
Από παλιότερη κινητοποίηση της νεολαίας του Πειραιά κατά των ΝΑΤΟικών πλοίων
Επί ποδός βρίσκεται ολόκληρος ο λαός του Πειραιά για να εμποδίσει τη σημερινή εισβολή της εγκληματικής αρμάδας 6 φρεγατών των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και Ευρωπαίων φονιάδων στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Η ΠΕΔΥΕ, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά, δήμαρχοι, δημοτικές και νομαρχιακές κινήσεις και άλλοι 47 μαζικοί φορείς της πειραιώτικης περιφέρειας έχουν σημάνει αντιπολεμικό συναγερμό, καλώντας τους Πειραιώτες σήμερα στις 9 το πρωί να συγκεντρωθούν στο Εκθεσιακό Κέντρο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, στην προβλήτα του οποίου αναμένεται να καταπλεύσει η εγκληματική αρμάδα. Καλούν τους Πειραιώτες «να βροντοφωνάξουν» στους εγκληματίες ότι είναι «ανεπιθύμητοι» και να εμποδίσουν τον κατάπλου των 6 πλοίων και των συνοδευτικών τους σκαφών. Η αντιπολεμική μάχη θα συνεχιστεί και αύριο με συλλαλητήριο στην πλατεία Καραϊσκάκη, η οποία βρίσκεται στο λιμάνι και στη συνέχεια πορεία προς τα πλοία.

Οι φρεγάτες, οι οποίες έχει προγραμματιστεί να παραμείνουν στον Πειραιά μέχρι τις 24 του μήνα, είναι ενταγμένες στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου του ΝΑΤΟ (STANAVFORMED). Πρόκειται για την αμερικάνικη φρεγάτα «ΧΟΟΥΣ», την ολλανδική «ΒΑΝ ΝΤΕΡ ΧΕΛΣΤ», την ισπανική «ΚΑΤΑΛΟΥΝΑ», την τουρκική «ΓΚΕΛΙΜΠΟΛΟΥ» και την ιταλική «ΣΙΡΟΚΟ». Επί 5 μέρες το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και ο Σαρωνικός θα βρίσκονται υπό την κατοχή των Αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών για να καταδειχτεί πόσο γερά είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεμένη στο άρμα των φονιάδων των λαών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια παραμονής της αρμάδας, από την ιταλική και την ολλανδική φρεγάτα θα γίνουν και... μικρής έκτασης ασκήσεις στο Σαρωνικό, ενώ την Πέμπτη στην ολλανδική φρεγάτα θα καταφτάσει και ο Αμερικανός διοικητής των «συμμαχικών δυνάμεων Νοτίου Ευρώπης» ναύαρχος Γκρέκορι Τζόνσον, ο οποίος θα δώσει και συνέντευξη Τύπου.

Η ΠΕΔΥΕ και η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, η οποία ήδη έχει κάνει το γύρο όλης της πειραιώτικης περιφέρειας, καλούν «το λαό του Πειραιά και των γύρω δήμων, το μαζικό συνδικαλιστικό κίνημα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις γυναίκες και τη νεολαία, να πάρουν μαζικά» μέρος στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. «Οι προετοιμασίες - συνεχίζει - για την έναρξη του πολέμου των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράκ εντείνονται. Η χώρα μας ολοένα και περισσότερο γίνεται ορμητήριο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Μετά τη Σούδα, το Ηράκλειο και το Ακτιο ετοιμάζονται να κατασκευάσουν νέα ΝΑΤΟική βάση στην Καβάλα».

Αναφέρει την παρουσία των φρεγατών στο λιμάνι του Πειραιά και τονίζει: «Ολα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση, διά των στελεχών της κάλεσε το λαό να πάρει μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση με αυτή την τακτική κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό και υποκρίνεται ασύστολα». Ενώ ως επιπλέον απόδειξη της εμπλοκής της κυβέρνησης στο βρώμικο πόλεμο αναφέρει την υπογραφή που έβαλε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τα ελληνικά πλοία που βρίσκονται εδώ και καιρό στον Κόλπο και βέβαια την παραχώρηση των εδαφών, του αέρα και της θάλασσας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για οποιαδήποτε διευκόλυνση.

Ανακοινώσεις - κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους έχουν εκδώσει ακόμα το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Μάλιστα τα τελευταία στην κοινή τους ανακοίνωση καλούν τους ναυτεργάτες, που είναι μπαρκαρισμένοι, να απειθαρχήσουν στις εντολές για ανεφοδιασμό με καύσιμα και πολεμικό υλικό των πλοίων των Αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών, ώστε «να συμβάλουν έμπρακτα μέσα από τα καράβια, στην ισχυροποίηση του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού μετώπου». Καλούν και τους ναυτεργάτες που βρίσκονται στη στεριά να δώσουν μαζικά και δυναμικά το «παρών» τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί.

Μαζικά, σ' όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας

Δήμαρχοι, δημοτικές και νομαρχιακές κινήσεις καλούν στο λιμάνι το λαό της ευρύτερης περιοχής

Το κείμενο που έχουν εκδώσει από κοινού δήμαρχοι της περιφέρειας του Πειραιά δημοτικές και νομαρχιακές κινήσεις έχει ως εξής:

«Δήμαρχοι, Δημοτικές Κινήσεις, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, παίρνουμε την πρωτοβουλία και καλούμε τον Πειραϊκό λαό και τους συλλογικούς φορείς του να συμμετάσχουν μαζικά σε όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνονται ενάντια στην παρουσία των πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ, στο Λιμάνι του Πειραιά από 19 ως 24 Φλεβάρη 2003. Η παρουσία των πλοίων σχετίζεται άμεσα με τις πολεμικές επιχειρήσεις των φονιάδων των παιδιών του Ιράκ και για αυτό είναι ανεπιθύμητη. Ο πόλεμος αυτός δεν πρέπει να γίνει. Μπορούμε να τον σταματήσουμε. Σε κάθε περίπτωση να μην εμπλακεί η Ελλάδα στον πόλεμο. Να αρνηθεί οποιαδήποτε διευκόλυνση. Να επιστρέψουν οι ελληνικές δυνάμεις από τον Περσικό. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι όλοι οι δήμαρχοι του Πειραιά θα εναντιωθούν στην παρουσία των πολεμικών πλοίων στο Λιμάνι».

Το κείμενο υπογράφουν:

Οι δήμαρχοι: Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, Δραπετσώνας Γιώργος Αραβιάδης, Περάματος Γιάννης Λαγουδάκος, Κερατσινίου Δημήτρης Σαράφογλου, Κορυδαλλού Στέφανος Χρήστου, Σαλαμίνας Αγαπίου Ευάγγελος.

Οι Δημοτικές Κινήσεις: «Πέραμα - Σύγχρονη Πόλη» πρώην δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος, «Αρωμα Πόλης/ Συνεργασία Πολιτών Πειραιά» Στέλλα Αλφιέρη, «Κοκκινιά με Λογισμό και Ονειρο» Μιχάλης Καστρινάκης, «Πειραιάς Αναγέννηση» Κώστας Τζατζάνης, «Το Λιμάνι της Αγωνίας» Θοδωρής Δρίτσας, «Νέα Δημοτική Πρωτοβουλία» Δημήτρης Σταματάτος, «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Κερατσινίου» Δημήτρης Μουρίκης, «Προοδευτική Δημοκρατική Κίνηση Δραπετσώνας» Νίκος Μπεάζογλου, «Προοδευτική Αγωνιστική Συνεργασία Ρέντη» Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, «Δημοκρατική Ενότητα Κορυδαλλού» Απόστολος Συρίγος, «Ανθρώπινη Πόλη» Κώστας Καρακώστας.

Οι Νομαρχιακές Κινήσεις: «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Ελπίδα Παντελάκη, «Ενεργοί Πολίτες» Εύη Καρακώστα

«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Να τους «υποδεχτούμε» όλοι μαζί

Στο λιμάνι του Πειραιά καλεί σήμερα Τετάρτη τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, τις νέες και τους νέους η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Με ανακοίνωσή της καλεί αποφασιστικά και μαζικά το λαό του Λεκανοπεδίου: «Να υποδεχτούμε όλοι μαζί την πολυεθνική ΝΑΤΟική αρμάδα. Οι έξι φρεγάτες και άλλα συνοδευτικά πλοία από τη μόνιμη ναυτική δύναμη της Μεσογείου του ΝΑΤΟ, καθ' οδόν για τον Περσικό Κόλπο, θα σταθμεύσουν στο λιμάνι για τις τελευταίες πολεμικές προετοιμασίες τους».

Η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» προγραμματίζει κατ' αρχήν συγκέντρωση στις 9 π.μ στο σταθμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και πορεία στους δρόμους της πόλης. Αντίστοιχη κινητοποίηση θα ξεκινήσει και στις 5 μ.μ. Εξάλλου, αύριο Πέμπτη προγραμματίζει παμπειραϊκό συλλαλητήριο στην πλατεία Καραϊσκάκη στις 6.00 μ.μ. και πορεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ