ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΗΠΑ - Βρετανία πιέζουν για «νέα » απόφαση

Αμερικανοί αξιωματικοί στο στρατηγείο στο Κατάρ

Associated Press

Αμερικανοί αξιωματικοί στο στρατηγείο στο Κατάρ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Στην κατάθεση ενός νέου ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο «θα ενισχύει» την απόφαση 1441, προσανατολίζονται ΗΠΑ και Βρετανία, των οποίων οι διπλωμάτες βρίσκονται σε διαρκείς επαφές, προκειμένου να καταλήξουν ένα τέτοιο κείμενο που θα μπορέσει να υπερσκελίσει τις αντιρρήσεις των υπολοίπων μελών. Παράλληλα, ο Πρόεδρος Μπους, με σύμμαχο πάντα τον Τόνι Μπλερ, επαναλάμβανε τις απειλές του κατά του Ιράκ και σχολίαζε ειρωνικά τις ογκώδεις αντιπολεμικές διαδηλώσεις που συντάραξαν τον πλανήτη, το περασμένο Σάββατο.

«Δε χρειαζόμαστε δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να προχωρήσουμε σε στρατιωτική επιχείρηση. Αλλωστε, ο Σαντάμ Χουσεΐν περιφρόνησε και την πρώτη απόφαση, γιατί να σεβαστεί μια δεύτερη;», αναρωτήθηκε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος, καταλήγοντας και πάλι στη γνωστή φράση του ότι το ιρακινό καθεστώς θα «αφοπλιστεί είτε έτσι είτε αλλιώς».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν παρέλειψε, επίσης, να σχολιάσει και τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, του Σαββάτου, τονίζοντας ότι «η δημοκρατία είναι πολύ ωραία και ο καθένας μπορεί να εκφράζει την άποψή του. Ορισμένοι δε θεωρούν τον Σαντάμ Χουσεΐν κίνδυνο. Σέβομαι την άποψή τους, αλλά διαφωνώ. Και για μένα ο πόλεμος είναι ύστατη επιλογή, αλλά ο κίνδυνος της απραξίας είναι πολύ μεγαλύτερος. Ως Πρόεδρος, οφείλω στον αμερικανικό λαό να προστατεύσω τη χώρα και θα το κάνω».

Αρκετά ειρωνικότερος απέναντι στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ο Αρι Φλάισερ δήλωσε ότι «ιστορικά, οι διαδηλωτές δεν είναι συνήθως με την ορθή πλευρά των γεγονότων. Διαδηλώσεις έγιναν ενάντια στην είσοδο των ΗΠΑ στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Διαδηλώσεις έγιναν και το 1983 κατά της απόφασης του ΝΑΤΟ να αναπτύξει πυρηνικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, κίνηση όμως που οδήγησε στην κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου» κατέληξε ο Φλάισερ.

«Ηθικός» και ηπιότερος ο Μπλερ

Το θέμα της βάναυσης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ιρακινού λαού από το καθεστώς της Βαγδάτης επανέφερε, χτες, στο προσκήνιο ο Βρετανός πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας, μάλιστα, στους δημοσιογράφους επιστολή που φέρεται να υπογράφει «ομάδα οργανώσεων της ιρακινής αντιπολίτευσης». Οι υπογράφοντες καλούν τον Μπλερ «να μην εγκαταλείψει τις προσπάθειες απαλλαγής των Ιρακινών από το τυραννικό καθεστώς». Εντούτοις, ο Μπλερ παραδέχτηκε ότι η «ηθική» πλευρά του ζητήματος δεν είναι αυτή που θα αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό μιας στρατιωτικής επίθεσης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία βιασύνη για να γίνει πόλεμος» και επανέλαβε ότι «δεν είναι αναπόφευκτος, εφόσον η ιρακινή ηγεσία αλλάξει πλήρως τη συμπεριφορά της». Ο Τόνι Μπλερ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις ογκώδεις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, τονίζοντας ότι «συμμερίζεται την άποψη όσων δεν επιθυμούν τον πόλεμο και σκέφτονται την ανθρωπιστική καταστροφή που θα προκαλέσει, αλλά είναι πολύ χειρότερο για τους Ιρακινούς η παραμονή του Σαντάμ στην εξουσία». Προφανώς, δεν είναι τυχαίο ότι, μετά την ογκώδη διαδήλωση του Λονδίνου, η βρετανική κυβέρνηση εμφανίζεται πολύ πιο αποφασισμένη να επιδιώξει μια δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Διπλωματικός πυρετός

Πολύωρη συνάντηση είχε, τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκρεπόντε, με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζέρεμι Γκρίνστοουκ. Οι δύο άνδρες θα συνεχίσουν τις επαφές τους και με πρεσβευτές άλλων χωρών, στο περιθώριο της διήμερης ανοιχτής συζήτησης για το θέμα του Ιράκ, που άρχισε, χτες, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και αναμένεται να ολοκληρωθεί, αργά σήμερα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, ΗΠΑ - Βρετανία προσανατολίζονται στην εκπόνηση ενός εξαιρετικά προσεκτικά διατυπωμένου κειμένου, στο οποίο πιθανώς θα αναφέρεται ότι η ιρακινή ηγεσία «παραβιάζει βάναυσα» την απόφαση του ΟΗΕ, χωρίς, όμως, να γίνεται λόγος για «ρήξη με την απόφαση 1441». Επίσης, εκτιμάται ότι δε θα χρησιμοποιηθεί φράση που να μιλά για «άμεση ανάληψη στρατιωτικής δράσης», αλλά θα επαναληφθεί ο όρος «σοβαρότατες συνέπειες».

Το κείμενο της αμερικανο-βρετανικής πρότασης πιθανότατα θα παρουσιαστεί στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αργά το βράδυ της Πέμπτης. Εντούτοις, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν απέκλειε να χρειαστούν περισσότερες διαβουλεύσεις, με αποτέλεσμα η πρόταση να κυκλοφορήσει στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας ή στις αρχές της επομένης. Ο Φλάισερ, πάντως, μίλησε για «απλό και σύντομο» κείμενο.

Γαλλία - Ρωσία - Γερμανία, πάντως, επιμένουν ότι «δεν τίθεται, στην παρούσα φάση, καμία αναγκαιότητα στρατιωτικής δράσης». Ο Γερμανός Καγκελάριος επαναλάμβανε, χτες, ότι «η γερμανική θέση δεν έχει αλλάξει διόλου». Ο Γάλλος Πρόεδρος τόνιζε ότι «ο πόλεμος είναι ύστατη λύση και δείγμα αποτυχίας», συμπληρώνοντας ότι δε δικαιολογείται, προς το παρόν, στρατιωτική δράση. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Πιερ Ραφαρέν, διευκρίνιζε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να επιδιώκει «μια πλειοψηφία συμμαχιών» και ότι δεν είναι ακόμη στη λογική της «χρήσης του στρατηγικού στοιχείου του βέτο».

«Στόχος να παραλύσει η Βρετανία»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι διεργασίες εντός του κόλπου του βρετανικού αντιπολεμικού κινήματος συνεχίζονται, αναφορικά στο ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις και κυρίως στην περίπτωση που ο πόλεμος αρχίσει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού «Guardian», ηγετικά στελέχη όλων των συνισταμένων του αντιπολεμικού κινήματος, σαφώς περισσότερο αισιόδοξοι εξαιτίας της πλημμυρίδας του κόσμου που πήρε μέρος στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις του Σάββατο στο Λονδίνο, τη Γλασκώβη, αλλά και σε 601 ακόμη πόλεις ανά την υφήλιο, σχεδιάζουν να προκαλέσουν γενική παράλυση στη Βρετανία, ειδικά στην περίπτωση που η Βρετανία πάρει μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις χωρίς την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών.

«Θέλουμε ο λαός να εγκαταλείψει την εργασία του, να απεργήσει, να καταλάβει κυβερνητικά κτίρια, να πραγματοποιήσει καθιστικές διαμαρτυρίες, να διαδηλώσει, να δράσει άμεσα, να πράξει αυθορμήτως και ανάλογα τη στιγμή, τη στιγμή που θα αρχίσει ο πόλεμος», δήλωσε η Λίντσεϊ Τζέρμαν, από τη Συμμαχία «Σταματήστε τον Πόλεμο» (Stop the War Coalition) και πρόσθεσε ότι στόχος είναι «να κλείσει το Γουάιτ Χολ και να αποτραπούν οι υπάλληλοι και τα στελέχη του υπουργείου Αμύνης να βρίσκονται στις θέσεις τους. Στις 6 μ.μ. του πρώτου απογεύματος, όταν οι βομβαρδισμοί αρχίσουν, θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις ειρήνης σε όλη τη χώρα, ενώ το πρώτο Σαββατοκύριακο του πολέμου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη κεντρική διαδήλωση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Συμμαχία «Σταματήστε τον Πόλεμο» θα αποφασίσει εντός των επομένων ημερών εάν θα κάνει ή όχι έκκληση για τοπική ή πανεθνική «μέρα δράσης», η οποία θα σημαίνει και την ανοιχτή πρόσκληση σε νεανικές και μαχητικές οργανώσεις να αναλάβουν την πρωτοβουλία. Πολλά θα κριθούν και την επόμενη εβδομάδα, όπου θα λάβει μέρος στο Λονδίνο η συνάντηση εκατοντάδων οργανώσεων, από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία προκειμένου να συντονιστεί η δράση κατά του πολέμου.

«Δεν είναι κατοχή, είναι αυτοάμυνα»

Με το σκεπτικό ότι ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται εντός των παλαιστινιακών εδαφών «αμυνόμενος», το Ανώτατο Ισραηλινό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή ανθρωπιστικών οργανώσεων, προκειμένου να αναλάβει το Ισραήλ τη διανομή αντιασφυξιογόνων μασκών και στους Παλαιστινίους

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Απέρριψε το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ προσφυγή ισραηλινών και παλαιστινιακών ανθρωπιστικών οργανώσεων, που ζητούσαν να αναλάβει η ισραηλινή κυβέρνηση και ο στρατός τη διανομή αντιασφυξιογόνων μασκών και στον παλαιστινιακό πληθυσμό ενόψει της σχεδιαζόμενης επίθεσης κατά του Ιράκ και των πιθανών αντιποίνων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το Ισραήλ.

Οι οργανώσεις υποστήριξαν ότι εφόσον ο ισραηλινός στρατός έχει θέσει υπό την κατοχή του τα παλαιστινιακά εδάφη, είναι υποχρεωμένος να φροντίζει για την ασφάλεια των, περίπου, 3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων. Αντίθετα, το Ανώτατο Ισραηλινό Δικαστήριο εκτίμησε ότι η παρουσία του ισραηλινού στρατού μέσα σε όλες τις παλαιστινιακές πόλεις «δεν είναι κατοχή αλλά πράξη αυτοάμυνας» και κατά συνέπεια δεν είναι ευθύνη του Ισραήλ η προστασία των Παλαιστινίων από μια ενδεχόμενη επίθεση με όπλα μαζικής καταστροφής αλλά ευθύνη της Π. Αρχής. Συμπληρώνοντας, μάλιστα, το σκεπτικό του, το Ανώτατο Δικαστήριο υποστήριξε ότι η προσφυγή θα ήταν δικαιολογημένη μόνο αν ο ισραηλινός στρατός εμπόδιζε τη διανομή αντιασφυξιογόνων μασκών από την Π. Αρχή προς τους πολίτες της.

Είναι σαφές ότι το ίδιο το σκεπτικό, που «βαφτίζει» την κατοχή και την πλήρη ισοπέδωση κάθε υποδομής της Π. Αρχής σε «αυτοάμυνα», είναι απαράδεκτο. Είναι, επίσης, σαφές ότι η απόφαση αυτή είναι βαθιά απάνθρωπη εφόσον είναι γνωστό ότι η Π. Αρχή, λόγω ακριβώς των ισραηλινών επιχειρήσεων, δε διαθέτει πλέον σχεδόν καμία δυνατότητα παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες της.

Το πλέον εξοργιστικό, όμως, είναι ότι μόλις πριν από ένα μήνα, ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα, Νταβίντ Σασόν, διαβεβαίωνε, απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, ότι το Ισραήλ «έχει ήδη λάβει μέτρα για την προστασία των Παλαιστινίων και φυσικά θα τους μοιράσει (αν δεν τους μοιράζει ήδη) αντιασφυξιογόνους μάσκες, ενώ, παράλληλα, η αεράμυνά του συμπεριλαμβάνει και τις παλαιστινιακές περιοχές». Υποθέτουμε η διανομή μασκών είναι προτεραιότητα όπως ήταν και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια της ευρείας επιχείρησης «Προστατευτικό Τείχος», τον περασμένο Απρίλη.

Κινέζοι διανοούμενοι κατά του πολέμου

ΠΕΚΙΝΟ.--

Περισσότεροι από 500 Κινέζοι διανοούμενοι, ερευνητές και φοιτητές, που αντιτίθενται σε έναν «αμερικανικό πόλεμο» στο Ιράκ υπέγραψαν έκκληση την οποία παρέδωσαν στην αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, είδηση που επιβεβαιώθηκε και από χτεσινό δημοσίευμα της «Λαϊκής Ημερησίας».

«Για ανθρωπιστικούς λόγους, είμαστε αντίθετοι σε έναν αμερικανικό πόλεμο στο Ιράκ», τόνισε ο Ζου Ντονγκλί, ένας από τους τέσσερις που παρέδωσαν το αγγλικό κείμενο της αίτησης στην αμερικανική πρεσβεία και πρόσθεσε ότι «η θέση μας αντικατοπτρίζει τα αισθήματα του κινεζικού λαού απέναντι στο ζήτημα του Ιράκ».

«Οι ΗΠΑ αυτοαποκαλούνται ένα έθνος που βασίζεται στις δημοκρατικές αρχές, όμως η έναρξη ενός πολέμου κατά του Ιράκ θα κατέληγε στον ευτελισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων του αμερικανικού λαού και των λαών σε ολόκληρο τον κόσμο», τονίζουν οι συντάκτες του κειμένου, που εκτιμούν πως μία αμερικανική στρατιωτική επέμβαση θα καταπατούσε «τις αρχές της αυτοδιάθεσης και της κυριαρχίας των λαών». Τέλος, η αμερικανική πρεσβεία επιβεβαίωσε τη λήψη της έκκλησης, όμως αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός.

Σενάρια, βομβαρδισμοί και επιθεωρήσεις

Χωρίς διακοπή συνεχίζονται οι έλεγχοι των επιθεωρητών στο Ιράκ, ενώ χτες ανακοινώθηκε, επισήμως, ότι άρχισαν και οι εναέριες επιθεωρήσεις με τα αμερικανικά κατασκοπευτικά U2. Την ίδια στιγμή, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν κινητά ραντάρ, δυτικά της Βαγδάτης, στη ζώνη «απαγόρευσης πτήσεων στο Νότιο Ιράκ». Ο Ιρακινός ΥΠΕΞ, Νάτζι Σάμπρι, προειδοποίησε, εκ νέου, την Ουάσιγκτον ότι «αν γίνει επίθεση στο Ιράκ, τότε η έρημος και τα σύνορα της χώρας μας θα γίνουν το νεκροταφείο των Αμερικανών στρατιωτών».

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», επικαλούμενη ανώτερους αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού, υποστηρίζει ότι το Πεντάγωνο έχει, ήδη, αρχίσει να διαμορφώνει λίστα με τους κινδύνους που περικλείει μια στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ και ιδιαίτερα εάν χρειαστεί τα αμερικανικά στρατεύματα να θέσουν υπό την κατοχή τους μεγάλο μέρος του ιρακινού εδάφους. Ανάμεσα στις πρώτες θέσεις της λίστας φέρονται να φιγουράρουν τα ενδεχόμενα πυρπόλησης των ιρακινών πετρελαιοπηγών, χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής, επίθεσης εναντίον γειτονικών χωρών, σύλληψης ξένων υπηκόων και κυρίως δημοσιογράφων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες. Οπως καταλήγει το δημοσίευμα, για την πλειοψηφία της αμερικανικής ηγεσίας είναι ξεκάθαρο ότι «η επιχείρηση κατά του Ιράκ δε θα είναι εύκολη όπως στο Αφγανιστάν και οι ΗΠΑ οφείλουν να προετοιμαστούν γι' αυτό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ